Ухвала
від 05.04.2021 по справі 623/3379/18
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

Іменем України

5 квітня 2021 року

м. Київ

провадження № 51-1661 ск 21

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянув касаційну скаргу засудженого ОСОБА_4 на судові рішення.

Суть питання та встановлені судом обставини

Засуджений ОСОБА_4 звернувся до суду з касаційною скаргою, в якій порушує питання про перегляд у касаційному порядку постановлених відносно нього Харківським апеляційним судом судових рішень.

Мотиви Суду

Статтею 427 КПК України встановлено вимоги, яким повинна відповідати касаційна скарга. Зокрема, у касаційній скарзі зазначається: судове рішення, що оскаржується; обґрунтування вимог особи, яка подала касаційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення; вимоги особи, яка подає касаційну скаргу, до суду касаційної інстанції; якщо особа не бажає брати участі у касаційному розгляді, вона зазначає це в касаційній скарзі; до касаційної скарги додаються копії судових рішень, які оскаржуються.

Згідно зі ст.438 КПК України підставами для зміни або скасування судових рішень судом касаційної інстанції є: істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність і невідповідність призначеного судом покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого. При вирішенні питання про наявність зазначених підстав суд касаційної інстанції має керуватися статтями 412-414 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1ст. 433 КПК Українисуд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин і не має права досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в оскарженому судовому рішенні, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Посилаючись на незаконність судових рішень, особа, яка подає касаційну скаргу, повинна вказати конкретні порушення закону, що є підставою для їх зміни чи скасування, а також належним чином обґрунтувати свої доводи. Кожна із зазначених підстав скасування чи зміни судових рішень є самостійною та потребує зазначення доводів із їх належним обґрунтуванням.

ОСОБА_4 у своїй касаційній скарзі зазначає, що він подав апеляційну скаргу до Харківського апеляційного суду, який відмовив йому у розгляді цієї скарги, чим порушив його права. Засуджений повторно подав апеляційну скаргу до апеляційного суду.

Проте, з поданої касаційної скарги неможливо зрозуміти, яке саме рішення оскаржує засуджений та яке рішення має постановити суд касаційної інстанції, згідно з вимогами ст.436КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 436 КПК України суд касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги має право: 1) залишити судове рішення без зміни, а касаційну скаргу - без задоволення; 2) скасувати судове рішення і призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції; 3) скасувати судове рішення і закрити кримінальне провадження; 4) змінити судове рішення.

Крім того, ч. 5 ст. 427 КПК України передбачено, що до касаційної скарги додаються копії судових рішень, які оскаржуються. Однак, засуджений не дотримався вищезазначеної вимоги. Натомість, додав копію вироку Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 21 грудня 2019 року, яким його засуджено за ч. 2 ст. 309 КК України, з урахуванням ч. 1 ст. 71 КК України, до 3 років 6 місяців позбавлення волі, та копію ухвали Харківського апеляційного суду від 28 травня 2020 року, якою закрито апеляційне провадження у зв`язку з відмовою прокурора від апеляційної скарги.

У зв`язку з відсутністю оскаржуваних судових рішень Суд позбавлений можливості визначитись, що такі судові рішення існують, а касаційна скарга подана із дотриманням вимог ст. ст. 424 427 КПК України, а тому не можна вирішити питання, чи є підстави для відкриття касаційного провадження.

Ураховуючи викладене, керуючись ст. 429 КПК України, колегія суддів вважає за необхідне залишити скаргу засудженого без руху та встановити строк для усунення допущених недоліків.

Зцих підстав Суд постановив:

Касаційну скаргу засудженого ОСОБА_4 залишити без руху і встановити йому строк для усунення недоліків - п`ятнадцять днів із дня отримання копії цієї ухвали.

У разі невиконання ухвали касаційну скаргу буде повернуто скаржнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення05.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96006315
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —623/3379/18

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Журавель О. О.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Журавель О. О.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Журавель О. О.

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Яковлева В. С.

Ухвала від 10.06.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Білик Наталія Володимирівна

Ухвала від 05.04.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Білик Наталія Володимирівна

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 28.05.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савченко І. Б.

Ухвала від 10.02.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савченко І. Б.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савченко І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні