Вирок
від 05.04.2021 по справі 641/7138/19
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районнийсуд м.Харкова

Номер провадження 1-кп/641/173/2021 Справа № 641/7138/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2021 року Комінтернівський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарях - ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участі сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданнів залі суду в м. Харкові угоду про визнання винуватості за матеріалами кримінального провадження,відомості прокримінальне правопорушенняу якомувнесені доЄРДР за№42016000000003384від 16.11.2016 рокуза обвинуваченнямОСОБА_6 ,ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця м. Лозова Харківськоїобласті,громадянина України,українця,з середньо-спеціальною освітою,не одруженого,на утриманнінеповнолітніх дітейне має,інвалідностей немає,не працюючого,зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ,який фактично мешкаєза адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, у вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч. 1ст. 255,ч. 4ст. 28,ч. 5ст. 191,ч. 4ст. 28,ч. 3ст. 212 ККУкраїни,

В С Т А Н О В И В:

У березні 2010року Особа 1організував та очолив злочиннуорганізацію з метою вчиненнятяжких та особливо тяжкихзлочинів,у тому числі проти державної власності.

Взявши на себе функціюзагального керівництвазлочинною організацією,Особа 1залучив до участі в ній осібіз свого найближчогооточення,зокрема Особу 2,Особу 3,Особу 4,Особу 5та інших,яким доручив виконувати функції керівників окремих структурних підрозділів злочинної організації.

Вказаних осібОсоба 1призначив на найбільш важливіпосади у вищих органахдержавної влади,створивши такимчином системууправління державою,у якій він особистота інші керівникизлочинної організаціїмали впливна прийняття всіхосновоположних рішеньстосовно діяльностівищих органівдержавної владита правоохоронної системи.

Основною вимогоюдо керівників окремихструктурних підрозділівзлочинної організації,призначених на найбільш важливіпосади у вищих органахдержавної влади,було служінняособисто Особі 1та готовність виконатийого протиправніта злочинні вказівкивсупереч законамУкраїни та їх службових обов`язків.

Особа 1доручив іншимкерівникам окремихструктурних підрозділівзлочинної організаціїсамостійно планувативчинення окремихтяжких та особливо тяжкихзлочинів відповіднодо напрямів діяльностіпідконтрольного їмдержавного органу,підшуковувати та залучати до участі у злочинній організаціїінших членів,створювати їїокремі структурніпідрозділи та розпоряджатися незаконноотриманим прибуткомяк в його власнихінтересах,так і в інтересах учасників злочинної організації.

Всі учасникизлочинної організаціїОсоби 1планували та координували своїдії з єдиною метою отриманнянезаконного збагаченняза рахунок ресурсівдержави Україната розподілення йогоміж собою,Особою 1та іншими керівниками злочинної організації.

Кожен керівникзлочинної організаціїОсоби 1був обізнанийіз загальним планомдіяльності організаціїщодо сфер та напрямів вчиненнязлочинів,знав,які конкретно функціїзгідно з єдиним планомпокладаються безпосередньона нього та підконтрольний йомуструктурний підрозділзлочинної організації,а також те,що інші очевидніі обов`язкові для вчинення злочинівпункти планувиконуються іншимиучасниками цієї злочинної організації.

Зокрема,до складу злочинноїорганізації Особи 1,крім інших,увійшов окремийструктурний підрозділпід керуванням Особи 6до складу якогоувійшли Особа 7,Особа 8,Особа 9,Особа 10,Особа 11,Особа 12,Особа 13,Особа 14,Особа 28,Особа 15,Особа 16,Особа 17,Особа 18та інші учасники,а також низкасуб`єктів підприємницькоїдіяльності (юридичнихосіб),створених та придбаних учасникамизлочинної організаціїдля вчинення тяжкихта особливо тяжкихзлочинів,а також для прикриття її незаконної діяльності.

Особа 6особисто вибудувавструктуру підконтрольногойому окремогопідрозділу злочинноїорганізації залучивдо участі в ній Особу 7,Особу 8,Особу 9,Особу 10та інших,яким доручив керуватидіями окремихгруп учасників,об`єднаних за певними напрямкамизлочинної діяльності,яким,маскуючи їхдіяльність під діяльність фінансовоїкорпорації,дав відповідніумовні назви -«Департамент «Європа»,«Департамент «Лідер-нафта»,«Департамент «облгаз»,«Департамент оптимізаціїподатків»,«Департамент світлихнафтопродуктів»,«Департамент скрапленогогазу»,«Департамент природногогазу»,«Фінансовий департамент»,«Юридичний департамент»,«Митний департамент»,«Банківський департамент»,«Департамент залученняінвестицій»,«Департамент торгівліцінними паперамита страхування»,«Митний департамент»,а також «Служба безпеки».

Також Особою 6визначено умовнуназву підконтрольногойому структурногопідрозділу злочинноїорганізації як «група компаній «СЄПЕК» (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія).

За участь у складі злочинноїорганізації та злочинах,які злочинна організаціявчиняла,Особою 6організовано виплатукожному учасникущомісячної грошовоївинагороди,видача якоїне оформлювалася офіційнота приховувалася від органів державної податкової служби.

Місцями розташуванняофісів підконтрольногоструктурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 6визначено приміщеннябізнес-центру«Арена Сіті»за адресою:місто Київ,вул. Червоноармійська (ВеликаВасильківська)/Басейна,1?3/2,літера «А»,м. Київ,вул. Дегтярівська,21,м. Київ,вул. Дмитрівська,69,м. Харків,пр. Гагаріна,43/1,м. Харків,вул. Маліновського,30,м. Харків,вул. Ганни,21,м. Харків,вул. Теплична,1,м. Донецьк,вул. Артема,138-А,приміщення бізнес-центру«Москва Сіті»за адресою:Російська Федерація,місто Москва,вул. Пресненська Набережна,10,башта «С»та інші приміщення,які використовувалися учасникамиорганізації на підставі відповідних договорів оренди.

Для утворення матеріальноїоснови злочинноїорганізації і накопичення капіталу,необхідного для успішної злочинноїдіяльності,Особа 6за попередньою змовоюз іншими керівникамизлочинної організаціїрозробив планвчинення фіктивногопідприємництва з метою отриманнянезаконного доходувід надання суб`єктампідприємницької діяльностіреального секторуекономіки послугз мінімізації та ухилення від сплати податків.

Для реалізації злочинногонаміру Особа 6доручив Особі 14,Особі 18та іншим учасникамзлочинної організаціїпідшукувати осіб,які нададуть згодуна участь у вчиненні вказанихзлочинів,погодяться зареєструватина своє ім`ястворені або придбані злочинноюорганізацією підприємствата обіймати в таких підприємствах керівні посади.

Виконуючи відведенуроль у вчиненні злочинів,Особа 14,Особа 18та інші учасникизлочинної організації,діючи з корисливих спонуканьз метою отриманнянезаконного доходувід вчинення фіктивногопідприємництва та інших злочинів,підшуковували осіб,яких схиляли,обіцяючи грошовувинагороду,до участі в підконтрольному Особі 6структурному підрозділізлочинній організаціїОсоби 1,вчинення дійпо створенню та придбанню підприємств,з метою прикриттянезаконної діяльності,призначення на керівні посадив таких підприємствах,ухилення від сплати податківдо бюджету та вчинення інших злочинів.

Після встановленнятаких осібта одержання їхзгоди на вчинення злочинів,Особа 14,Особа 18разом з іншими учасникамизлочинної організаціїбрали участьу підготовці установчихдокументів створенихта придбаних підприємств,з метою прикриттянезаконної діяльності,забезпечували посвідченняїх нотаріусамита наступне поданнядо відповідних державнихорганів з метою здійсненнядержавної реєстрації,відкриття розрахунковихрахунків в банківських установах,та вчиняли інші дії, надаючи незаконній діяльності таких підприємств законного вигляду.

Офіційні документистворених та придбаних у вищевказаний спосібпідприємств,разом з їх печатками,договорами на відкриття банківськихрахунків та ключами електронногоцифрового підписудо програм «Клієнт-банк»Особа 14,Особа 18передавали іншимучасникам злочинноїорганізації для подальшого використаннятаких підприємству протиправній діяльності.

У свою чергуОсоба 6,Особа 14та інші учасникизлочинної організаціїпідшуковували певнихсуб`єктів підприємницькоїдіяльності для отримання від них на поточні рахункипідконтрольних підприємств,створених та придбаних з метою прикриттянезаконної діяльності,грошових коштівнібито за надання послугабо купівлю товарів,що безпідставно утворювалоу контрагентів кредитз податку на додану вартість,та одночасно призводилодо накопичення на вказаних підконтрольнихфіктивних підприємствахзобов`язань по сплаті такогоподатку до бюджету.Але,грошові кошти,які надходили у вищевказаний спосібна поточні рахункипідприємств,створених та придбаних для фіктивного підприємництва,разом з сумою податковихзобов`язань з податку на додану вартість,Особа 6,Особа 14та інші учасникизлочинної організаціїпереводили у готівку та розпоряджалися нимина власний розсуд,а державі внаслідоктакої протиправноїдіяльності завданавелика матеріальнашкода у вигляді ненадходженнядо бюджету податків.При цьому Особа 6,Особа 14та інші учасникизлочинної організації,підшукавши замовниківна незаконну конвертаціюу вищевказаний спосібгрошових коштів,частину яких складав податокна додану вартість,конвертували такікошти у банківських установахта видавали їхзамовникам готівкою,отримуючи за вчинення данихпротиправних дійгрошову винагороду,яку розподіляли між іншими учасниками злочинної організації.

Інші учасникизлочинної організації,будучи обізнанимиу злочинних планахОсоби 6,відповідно до відведених їмролей займалисяведенням бухгалтерськогоі податкового облікупідконтрольних підприємств,створених та придбаних для фіктивного підприємництва,виготовляли підробленідоговори,податкові,видаткові і транспортні накладніта інші документи,які надавали представникампідприємств-замовників,та за допомогоюелектронних системдистанційного керуваннябанківськими рахункамиздійснювали електронніперекази грошовихкоштів з поточних рахунківтаких підконтрольнихпідприємств для їх подальшоїконвертації у готівку.

Учасниками підконтрольногоОсобі 6структурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 1, в період з 2009року по 2014рік створенота придбано понад 400підприємств,як резидентів так і не резидентів,для здійснення фіктивногопідприємництва,зокрема:резиденти ТОВ «Ветек Медіа»,код ЄДРПОУ38810617,ТОВ «Ветек Україна»,код ЄДРПОУ38748984,ТОВ «Газукраїна-Коммерс»,код ЄДРПОУ37979402,ТОВ «Кримбутангаз»,код ЄДРПОУ37023699,ТОВ «Східно-Європейськапаливно-енергетичнакомпанія.»(ТОВ «СЄПЕК.»),код ЄДРПОУ38607794,ТОВ «Східно-Європейськапаливно-енергетичнакомпанія» (ТОВ «СЄПЕК»),код ЄДРПОУ38607789,ТОВ «Торговий ДімВетек»,код ЄДРПОУ38809821,ТОВ «Торговий Дім«Ветек Газ»,код ЄДРПОУ38864044,ТОВ «Ветек Нафтопродукт»,код ЄДРПОУ38728690,ТОВ «Аргумент-2009»,код ЄДРПОУ36226184,СП ТОВ «Експогаз»,код ЄДРПОУ31438686,ТОВ «Експогаз»,код ЄДРПОУ32371832,ТОВ «ВО Одеський НПЗ»,код ЄДРПОУ38848897,ТОВ «Торговий Дім«Одеський НПЗ»,код ЄДРПОУ38899009,ТОВ «Одеський ННЗ»,код ЄДРПОУ38848771,ТОВ «Цикловаст»,код ЄДРПОУ38674635,ТОВ «Українська нафто-газовакомпанія»,код ЄДРПОУ37764888,ТОВ «Укренергоринок»,код ЄДРПОУ37488177,ТОВ «Газукраїна-2009»,код ЄДРПОУ36308214,ТОВ «Газукраїна-2020»,код ЄДРПОУ37428778,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,код ЄДРПОУ37843149,ТОВ «Запорожгаз-2000»,код ЄДРПОУ36308256,ТОВ «Київоблпропангаз»,код ЄДРПОУ37722038,ТОВ «Луганськпропангаз»,код ЄДРПОУ36429681,ТОВ «Луганськснабгаз»,код ЄДРПОУ35306625,ТОВ «Модус-Вівенді»,код ЄДРПОУ36647463,ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,код ЄДРПОУ36032091,ТОВ «Харків-СПБТ»,код ЄДРПОУ36459103,ТОВ «Харківспецгазснаб»,код ЄДРПОУ37846438,ТОВ «Черкаси-Газснаб»,код ЄДРПОУ36371362,ТОВ «Чернівці-СПБТ»,код ЄДРПОУ37830297,ТОВ «Інформтрест-Консалтінг»,код ЄДРПОУ37860819,ТОВ «Нео-Синтезгаз»,код ЄДРПОУ36815393,ПП «Полтаваукргаз»,код ЄДРПОУ35107813,ТОВ «Гонорій»,код ЄДРПОУ38205323,ТОВ «Ексапрофіт»,код ЄДРПОУ36003179,ТОВ «Кванта Коста»,код ЄДРПОУ36456249,ТОВ «Кіровоградгаз-2000»,код ЄДРПОУ36372735,ТОВ «Мульті-Аква»,код ЄДРПОУ37860709,ТОВ «Фіскус-21»,код ЄДРПОУ36226320,ТОВ «Цулассунг Компані»,код ЄДРПОУ36459098,Асоціація «СоюзІмпортерів Автозапчастинта Супутніх Товарів»,код ЄДРПОУ38924202,Асоціація «СоюзІмпортерів БудівельнихМатеріалів»,код ЄДРПОУ38923998,Асоціація «СоюзІмпортерів Виробівз Полімерних Матеріалів»,код ЄДРПОУ38924146,Асоціація «Союзімпортерів товарівдля дозвілля»,код ЄДРПОУ38924050,Асоціація «Союзімпортерів товарівдля побуту»,код ЄДРПОУ38924108,Асоціація «Союзоператорів ринкускрапленого газуУкраїни»,код ЄДРПОУ38004661,ПрАТ «Страхова компанія«Перлина Страхування»,код ЄДРПОУ36257778,Всеукраїнська громадськаорганізація «РусскийСтандарт» (в подальшому Всеукраїнськагромадська організація«Українська ПравозахиснаАсоціація»),код ЄДРПОУ35467144,Комунікаційне Агентство«Сума Технологій»,код ЄДРПОУ38605231,МПП «Айра»,код ЄДРПОУ21574588,МПП «Ледис»,код ЄДРПОУ14018854,МПП «Поліфарб»,код ЄДРПОУ31129959,Повне товариство«ТОВ «Сильмариил» І Компанія»,код ЄДРПОУ37948725,ПП «Видавництво «Формула»,код ЄДРПОУ34945983,ПП «Каскад КСВ»,код ЄДРПОУ34389857,ПП «Стильтекс»,код ЄДРПОУ33996073,ПП «Студія корпоративногоіміджу «Графін»,код ЄДРПОУ36070837,ПП «Фірма «Ломар»,код ЄДРПОУ36478409,ПП «Арт-Престиж»,код ЄДРПОУ35338583,ПП «Будівельно-МонтажнеУправління 2005»,код ЄДРПОУ33442150,ПП «Велунд Крим»,код ЄДРПОУ36540576,ПП «Комбіагроіндастрі»,код ЄДРПОУ33713255,ПП «Стоунпласт»,код ЄДРПОУ33581398,ПП «Трансбуд-Альянс»,код ЄДРПОУ36657471,ПП «Форм-С»,код ЄДРПОУ35264590,Представництво «ПросперітіДівелопмент Ес.Ей.»,код ЄДРПОУ26585067,Селянське (Фермерське)Господарство «Восток-Агро»,код ЄДРПОУ31326904,ЗАТ «Лінкс-ЦінніПапери»,код ЄДРПОУ25384906,ТОВ «6Континентів»,код ЄДРПОУ33750344,ТОВ «Айсленд»,код ЄДРПОУ38857393,ТОВ «Альдемарін»,код ЄДРПОУ38709217,ТОВ «Алькотрейд»,код ЄДРПОУ37846637,ТОВ «Агнел-2008»,код ЄДРПОУ35293286,ТОВ «Анкер ТрейдГруп»,код ЄДРПОУ38851132,ТОВ «Анкерпром Груп»,код ЄДРПОУ38801183,ТОВ «Бат ТрейдЛіга»,код ЄДРПОУ38465585,ТОВ «БК «Будінвест-Проект»,код ЄДРПОУ37312698,ТОВ «БК «Гефест Альянс»,код ЄДРПОУ37312719,ТОВ «Будівельна Компанія«Перша Черноморська»,код ЄДРПОУ35693571,ТОВ «Будівельна Компанія«Савтекс»,код ЄДРПОУ37634167,ТОВ «Верена-Трейд»,код ЄДРПОУ38213292,ТОВ «Вікторі Дей»,код ЄДРПОУ38814737,ТОВ «Вілмпраймреліз»,код ЄДРПОУ38711378,ТОВ «Володар»,код ЄДРПОУ32296855,ТОВ «Всеукраїнський ПромисловийСоюз»,код ЄДРПОУ32827075,ТОВ «Газова Компанія«Віп Пласт»,код ЄДРПОУ37819755,ТОВ «Газтранспроект»,код ЄДРПОУ38889116,ТОВ «Газтрейд Крим»,код ЄДРПОУ35983637,ТОВ «Газукраїна-Трейдінг»,код ЄДРПОУ37979439,ТОВ «Геліоніндастрі»,код ЄДРПОУ37846396,ТОВ «ГК «Прованс»,код ЄДРПОУ38889142,ТОВ «Глобал ІнвестПроект»,код ЄДРПОУ38649572,ТОВ «Глобус»,код ЄДРПОУ13656082,ТОВ «Голден ПлюсХХІ»,код ЄДРПОУ36225463,ТОВ «Гуд ПродактТрейд»,код ЄДРПОУ38801225,ТОВ «Дестін Компані»,код ЄДРПОУ38865289,ТОВ «Діагностичний центр«Галєн»,код ЄДРПОУ23944755,підприємство з іноземними інвестиціями«Дімекс-У»,код ЄДРПОУ32074403,ТОВ «Донецькпобутгаз»,код ЄДРПОУ37671387,ТОВ «Експоекстрім»,код ЄДРПОУ37846600,ТОВ «Ерідантрейд»,код ЄДРПОУ37846367,ТОВ «Зовнітрансгаз»,код ЄДРПОУ37860735,ТОВ «Імперіал-Білдінг»,код ЄДРПОУ38812551,ТОВ «Інлайтінвест»,код ЄДРПОУ37846464,ТОВ «Калина Центр»,код ЄДРПОУ37024268,ТОВ «Керрибан Груп»,код ЄДРПОУ38651026,ТОВ «КМК ОйлПлюс»,код ЄДРПОУ34784945,ТОВ «КМК Ойл»,код ЄДРПОУ34784919,ТОВ «Комбі-Проф»,код ЄДРПОУ38157359,ТОВ «Компанія ОптТрейд»,код ЄДРПОУ38607270,ТОВ «Консалтинг Системз»,код ЄДРПОУ35572282,ТОВ «Константа Вінст»,код ЄДРПОУ37675910,ТОВ «Лайт ІнновейшнГруп»,код ЄДРПОУ34482225,ТОВ «Лакленд-Компані»,код ЄДРПОУ37222919,ТОВ «ЛВС Трейд»,код ЄДРПОУ33622671,ТОВ «Логіка Менеджмент»,код ЄДРПОУ37819488,ТОВ «Луганськпобутгаз»,код ЄДРПОУ37911653,ТОВ «ЛФ «Нік-Сервіс»,код ЄДРПОУ37705625,ТОВ «Лютіен»,код ЄДРПОУ37926214,ТОВ «Маноріс»,код ЄДРПОУ38180016,ТОВ «Манхел»,код ЄДРПОУ38148606,ТОВ «Мегаінвестстрой»,код ЄДРПОУ33634300,ТОВ «Медіана-2008»,код ЄДРПОУ35970979,ТОВ «Менкалінан»,код ЄДРПОУ38810884,ТОВ «Металлистактів»,код ЄДРПОУ37926188,ТОВ «Минас-Тирит»,код ЄДРПОУ37286223,ТОВ «Міг 29»,код ЄДРПОУ37227807,ТОВ «Мірта Град»,код ЄДРПОУ38814758,ТОВ «Мірта Стейт»,код ЄДРПОУ38814742,ТОВ «Натдор»,код ЄДРПОУ38690039,ТОВ «Науково-виробничафірма «Інтер-Тек»,код ЄДРПОУ37779545,ТОВ «НВФ «Кагарликінвест Торг»,код ЄДРПОУ32547007,ТОВ «Ньюграунд»,код ЄДРПОУ38448816,ТОВ «Облагротехсервіс»,код ЄДРПОУ33521414,ТОВ «Облпостач-Сервіс»,код ЄДРПОУ37709263,ТОВ «Окс Буд»,код ЄДРПОУ36924064,ТОВ «Опт Збут»,код ЄДРПОУ38620747,ТОВ «Парітет Бізнес»,код ЄДРПОУ38814763,ТОВ «Перспектива Моноліт»,код ЄДРПОУ38801211,ТОВ «Портанадра»,код ЄДРПОУ38903685,ТОВ «Промлайн Союз»,код ЄДРПОУ38801204,ТОВ «ПТР Ресурс»,код ЄДРПОУ38291894,ТОВ «Реалтрансфакт»,код ЄДРПОУ37682341,ТОВ «Редакція Газети«Захист Прав»,код ЄДРПОУ36815037,ТОВ «Рейнад»,код ЄДРПОУ38705453,ТОВ «Ретротрейдстар»,код ЄДРПОУ37682404,ТОВ «Роанда»,код ЄДРПОУ38148695,ТОВ «Роял Грифон»,код ЄДРПОУ38196487,ТОВ «Сервіс Інвест»,код ЄДРПОУ37926443,ТОВ «Сильмариил»,код ЄДРПОУ37926387,ПП «Синоп»,код ЄДРПОУ19000770,ТОВ «Скайтек-Україна»,код ЄДРПОУ37701382,ТОВ «Стабналтейд»,код ЄДРПОУ37846459,ТОВ «Суран»,код ЄДРПОУ38148391,ТОВ «Таннарі»,код ЄДРПОУ37286160,ТОВ «ТД «Поліпропілен»,код ЄДРПОУ32558354,ТОВ «Торговельна компанія«Металспецтех»,код ЄДРПОУ32997757,ТОВ «Торговий Дім«Олімпія»,код ЄДРПОУ37973217,ТОВ «Трістіан ВолюмГруп»,код ЄДРПОУ38748701,ТОВ «Українська Енергокомпанія»,код ЄДРПОУ37764874,ТОВ «Українська сервіснакомпанія «Рафо»,код ЄДРПОУ36187580,ТОВ «Фанінтерюнайтед»,код ЄДРПОУ37846548,ТОВ «Фуджіолімпікс»,код ЄДРПОУ37846574,ТОВ «Харків Арена»,код ЄДРПОУ38495651,ТОВ «Херсонпобутгаз»,код ЄДРПОУ37023222,ТОВ «Автоцентркрим»,код ЄДРПОУ35941199,ТОВ «Агат Груп»,код ЄДРПОУ38077719,ТОВ «Айвінтірі»,код ЄДРПОУ38180037,ТОВ «Айнам»,код ЄДРПОУ38180063,ТОВ «Аквіта ТрейдЛідер»,код ЄДРПОУ38465559,ПП «Актив Ком»,код ЄДРПОУ35422905,ТОВ «Алівіан»,код ЄДРПОУ38947476,ТОВ «Алконост»,код ЄДРПОУ38091838,ТОВ «Алларіс Прайм»,код ЄДРПОУ38467509,ТОВ «Альфіна»,код ЄДРПОУ37974818,ТОВ «Альяні»,код ЄДРПОУ38196466,ТОВ «Амадіна»,код ЄДРПОУ38091761,ТОВ «Амдіп»,код ЄДРПОУ37118942,ТОВ «Амінамі»,код ЄДРПОУ38179985,ТОВ «Амон-Сул»,код ЄДРПОУ37286087,ТОВ «Амфітер»,код ЄДРПОУ38180021,ТОВ «Анкона-Торг»,код ЄДРПОУ38091658,ТОВ «Аптека Анді»,код ЄДРПОУ35040859,ТОВ «Арістократ Тім»,код ЄДРПОУ38173297,ТОВ «Атлантіс МІМ»,код ЄДРПОУ30082674,ТОВ «Базіс»,код ЄДРПОУ35738156,ТОВ «Балт ЯнтарУкраїна»,код ЄДРПОУ37111748,ТОВ «Бастет Компані»,код ЄДРПОУ37131759,ТОВ «Бат Нова»,код ЄДРПОУ38568347,ТОВ «Бенест ТрейдЛайн»,код ЄДРПОУ38517690,ТОВ «Бізнес-Бенефіт»,код ЄДРПОУ38022078,ТОВ «Бізнес-Консульт»,код ЄДРПОУ32924812,ТОВ «Боско ТрейдГруп»,код ЄДРПОУ38488775,ТОВ «Будівельні Комунікації»,код ЄДРПОУ32554957,ТОВ «Будмет»,код ЄДРПОУ32999948,ТОВ «Велбум НоваГруп»,код ЄДРПОУ38518799,ТОВ «Вестмедика»,код ЄДРПОУ36821302,ТОВ «Виванте»,код ЄДРПОУ38091754,ТОВ «Вінтера»,код ЄДРПОУ37488905,ТОВ «Віртус-ХХІ»,код ЄДРПОУ37131811,ТОВ «Гатіора»,код ЄДРПОУ38091733,ТОВ «Глобал Технолоджес»,код ЄДРПОУ35537756,ТОВ «Глорі Роял»,код ЄДРПОУ38765842,ТОВ «Голдвейн»,код ЄДРПОУ38148517,ТОВ «Голден-Торг»,код ЄДРПОУ38196471,ТОВ «Голдстрім Консалт»,код ЄДРПОУ38651047,ТОВ «Грант Тайм»,код ЄДРПОУ38123047,ТОВ «Грей-Захід»,код ЄДРПОУ34769817,ТОВ «Даймонд Альянс»,код ЄДРПОУ38651089,ТОВ «Домострой»,код ЄДРПОУ32637781,ТОВ «Дроу»,код ЄДРПОУ38173255,ТОВ «Екома ЮГ»,код ЄДРПОУ37223142,ТОВ «Екопро-Бізнес»,код ЄДРПОУ38005309,ТОВ «Екопрогрес»,код ЄДРПОУ34576361,ТОВ «Екрю»,код ЄДРПОУ38091670,ТОВ «Ексттрейд»,код ЄДРПОУ38205826,ТОВ «Елві Тайм»,код ЄДРПОУ38137924,ТОВ «Електро-Пром-Мед»,код ЄДРПОУ36640583,ТОВ «Ельгазентегра»,код ЄДРПОУ38173260,ТОВ «Енігма Груп»,код ЄДРПОУ33057792,ТОВ «Євро-Щебєнь»,код ЄДРПОУ36393535,ТОВ «Євротехімпорт ЛТД»,код ЄДРПОУ37041084,ТОВ «Єдина СпілкаОптовиків»,код ЄДРПОУ37820933,ТОВ «Запоріжжя-Скрапгаз»,код ЄДРПОУ37834616,ТОВ «Запорожский Коксохимремонт»,код ЄДРПОУ34656607,ТОВ «Зимстрой Капітал»,код ЄДРПОУ38061405,ТОВ «Імперіал Трейдинг»,код ЄДРПОУ38467488,ТОВ «Інвест-Транш»,код ЄДРПОУ38173229,ТОВ «Індекстрейд Україна»,код ЄДРПОУ37855835,ТОВ «Ісіда Лайф»,код ЄДРПОУ37131785,ТОВ «Капітал ТрейдингГруп»,код ЄДРПОУ38239847,ТОВ «Капромбуд»,код ЄДРПОУ37982640,ТОВ «Картал Голд»,код ЄДРПОУ37972852,ТОВ «Квірун»,код ЄДРПОУ38134059,ТОВ «Керід»,код ЄДРПОУ38091796,ТОВ «Київмонтаж»,код ЄДРПОУ36356980,ТОВ «Київобл-Імпорттрейд»,код ЄДРПОУ38467493,ТОВ «Компанія МетПром»,код ЄДРПОУ38570356,ТОВ «Комфар»,код ЄДРПОУ38148758,ТОВ «Конект-Плюс»,код ЄДРПОУ34276097,ТОВ «Крим Трейдінг»,код ЄДРПОУ36973022,ТОВ «Крістенс»,код ЄДРПОУ38022110,ТОВ «Кротум»,код ЄДРПОУ38204686,ТОВ «Лайфгудінвест»,код ЄДРПОУ37682378,ТОВ «Ластівка»,код ЄДРПОУ20053607,ТОВ «Летавіца»,код ЄДРПОУ38091749,ТОВ «Ліга-2010»,код ЄДРПОУ37292609,ТОВ «Лідергаз»,код ЄДРПОУ36885099,ТОВ «Лінар»,код ЄДРПОУ31433782,ТОВ «Маестро Торг»,код ЄДРПОУ37931224,ТОВ «Марголак»,код ЄДРПОУ36382591,ТОВ «Мелькор+»,код ЄДРПОУ38173281,ТОВ «Мета Ріелшнз»,код ЄДРПОУ35135840,ТОВ «Моргот»,код ЄДРПОУ38173192,ТОВ «Муйне»,код ЄДРПОУ38091686,ТОВ «Науково-виробничепідприємство «ДінЛтд»,код ЄДРПОУ31999821,ТОВ «Науково-виробничепідприємство Укренергомаш»,код ЄДРПОУ33068343,ТОВ «Нафтатрейд»,код ЄДРПОУ35467857,ПП «Індекс»,код ЄДРПОУ16402261,ТОВ «Нолдор»,код ЄДРПОУ38173318,ТОВ «Нью Галактикос»,код ЄДРПОУ38018920,ТОВ «Нюаж»,код ЄДРПОУ38091644,ТОВ «Олквін»,код ЄДРПОУ32407549,ТОВ «Онлайн+Тур»,код ЄДРПОУ37774484,ТОВ «Піран»,код ЄДРПОУ38205810,ТОВ «Плавт Сервіс»,код ЄДРПОУ38205318,ТОВ «Пріора Груп»,код ЄДРПОУ38947759,ТОВ «Пріора-Інвест»,код ЄДРПОУ38771327,ТОВ «Прогрес Інсайд»,код ЄДРПОУ38005230,ТОВ «Проектбуднагляд»,код ЄДРПОУ38489894,ТОВ «Проф Ресурс»,код ЄДРПОУ38570267,ТОВ «Профпосуд»,код ЄДРПОУ32000530,ТОВ «Радеус.»,код ЄДРПОУ37488879,ТОВ «Райагрострой-Перспектива»,код ЄДРПОУ35160175,ПП «Регіон-Агротрейд»,код ЄДРПОУ34699923,ТОВ «Ріверан Делюкс»,код ЄДРПОУ38467523,ТОВ «Самбат»,код ЄДРПОУ33847181,ТОВ «Будівельна Компанія«Перша Чорноморська»,код ЄДРПОУ35693571,ТОВ «Статус-СофтКонсалтинг»,код ЄДРПОУ35813699,ТОВ «Світ Гардин»,код ЄДРПОУ35136645,ТОВ «Світ СучасногоПосуду»,код ЄДРПОУ36115867,ТОВ «Свобода-Буд»,код ЄДРПОУ35978721,ТОВ «Синектікус»,код ЄДРПОУ38179990,ТОВ «Скарби Криму»,код ЄДРПОУ37370215,ТОВ «СМТ Тайм»,код ЄДРПОУ38133584,ТОВ «Соломоніндастрі»,код ЄДРПОУ37682315,ТОВ «Споіл»,код ЄДРПОУ36070842,ТОВ «С Т»,код ЄДРПОУ35745802,ТОВ «Старгудінвест»,код ЄДРПОУ38865671,ТОВ «Статус-СофтКонсалтінг»,код ЄДРПОУ35813699,ТОВ «Стілбон»,код ЄДРПОУ37431073,ТОВ «Сумигазтранс»,код ЄДРПОУ37774662,ТОВ «Східенергопостач-2»,код ЄДРПОУ37131848,ТОВ «ТАГ-Харків»,код ЄДРПОУ36647437,ТОВ «Талас-Груп»,код ЄДРПОУ38213329,ТОВ «ТК Аксіома»,код ЄДРПОУ37132417,ТОВ «Торггазстрим ЛТД»,код ЄДРПОУ36647374,ТОВ «Торгкомплект»,код ЄДРПОУ23518188,ТОВ «Торговий Дім«Експрес-Авто»,код ЄДРПОУ37357974,ТОВ «Торговий Дім«Енерджи»,код ЄДРПОУ37428741,ТОВ «Торенія»,код ЄДРПОУ38091691,ТОВ «Трейд Інтернейшнл»,код ЄДРПОУ37350272,ТОВ «Українська нафтохімічнакомпанія»,код ЄДРПОУ31111281,ТОВ «Укркомерцпостач»,код ЄДРПОУ37227849,ТОВ «Ультрастарінвест»,код ЄДРПОУ38640061,ТОВ «Універсалоптторг-Х»,код ЄДРПОУ37428034,ТОВ «Фадлес»,код ЄДРПОУ37982661,ТОВ «Фанварезсіті»,код ЄДРПОУ38061379,ТОВ «Фешин Мобайл»,код ЄДРПОУ36327640,ТОВ «Хамерс Стаф»,код ЄДРПОУ38018983,ТОВ «Хіган»,код ЄДРПОУ38180000,ТОВ «Центр оціночнихтехнологій»,код ЄДРПОУ34819904,ТОВ «Чед-Насад»,код ЄДРПОУ37286197,ТОВ «Черкасиоблгазпостач» (в подальшому ТОВ «Алькор-Компані»),код ЄДРПОУ37853120,ТОВ «Юніон-Стандартактив»,код ЄДРПОУ37860845,Підприємство «Юрай»у формі ТОВ (далі ТОВ «Юрай»),код ЄДРПОУ22886866,ТОВ «Юса-Груп»,код ЄДРПОУ37290250,ТОВ «Барс»,код ЄДРПОУ37106806,ПП Оптова Компанія«Ельбрус»,код ЄДРПОУ34333055,ТОВ «Нанокрим Технолоджи»,код ЄДРПОУ37860871,ТОВ «Юнінафтоторг»,код ЄДРПОУ37926413,ТОВ «Реалюніінвест»,код ЄДРПОУ37926303,ТОВ «Артефакт-Хісторі»,код ЄДРПОУ37926240,ТОВ «Альянс-Трансгаз»,код ЄДРПОУ37926350,ТОВ «Фєанор»,код ЄДРПОУ37926330,ТОВ «Доріат»,код ЄДРПОУ37926099,ТОВ «Палантір»,код ЄДРПОУ37926539,ТОВ «Маннафтотрейд»,код ЄДРПОУ37926125,ТОВ «Буено-Аміго»,код ЄДРПОУ37926324,ТОВ «Сітімегатрейд»,код ЄДРПОУ37926151,ТОВ «Валінор»,код ЄДРПОУ37926277,Представництво «ЕнерджіЮніон Корпорейшн С.А.»,код ЄДРПОУ26595551,ТОВ «Сумиспецгаз»,код ЄДРПОУ37682163,ТОВ «Маркет-Груп-Харків»,код ЄДРПОУ30037265,ТОВ «Агротек»,код ЄДРПОУ14003350,ПП «Птахопромінвест-Т»,код ЄДРПОУ33620082,ТОВ «Дарник»,код ЄДРПОУ37384469,ТОВ «Нафтаюнігаз»,код ЄДРПОУ38017911,ТОВ «Газтрейдстандарт»,код ЄДРПОУ38018056,ТБ «Перша незалежнаБіржа»,код ЄДРПОУ37354518,ТБ «Універсальна РесурснаБіржа»,код ЄДРПОУ37506452,ТОВ «Аліма-Т»,код ЄДРПОУ35058172,ТОВ «Оллінклюзів»,код ЄДРПОУ37038972,ТОВ «Максфілд Фінанс»,код ЄДРПОУ37686901,ПП «Харківснабгаз»,код ЄДРПОУ33897049,ТОВ «Євротрейд Україна»,код ЄДРПОУ38173234,ТОВ «ТД «Газтрейд»,код ЄДРПОУ38278606,ТОВ «Газ-Он»,код ЄДРПОУ38632684,ТОВ «Амара Плюс»,код ЄДРПОУ38683414,ТОВ «ДК «Ельбрус»,код ЄДРПОУ37091235,ТОВ «Фінансова компанія«Фактор ЮБСУА»,код ЄДРПОУ38321635,ТОВ «Аріона-Торг»,код ЄДРПОУ38213308,ТОВ «Профешнл Сервіс»,код ЄДРПОУ37095742,ТОВ «Промгарантія»,код ЄДРПОУ38115146,ТОВ «Югтрейд-Інвестиція»,код ЄДРПОУ38018501,ТОВ «Експогаз Трейд»,код ЄДРПОУ36429608,ТОВ «Медіо-Сервіс»,код ЄДРПОУ38115151,ТОВ «Ветек МедіаІнвест»,код ЄДРПОУ38864877,ПП «Фірма «Армада-Плюс»,код ЄДРПОУ34525053,ТОВ «Нередзурі-Чемпс»,код ЄДРПОУ38018350,ТОВ «Експогаз-Суми»,код ЄДРПОУ34878797,ТОВ «А-МегаПлюс»,код ЄДРПОУ38297110,ТОВ «Спортивний Комплекс«Стадіон Металіст»,код ЄДРПОУ38634681,ТОВ «Будіс Хол»,код ЄДРПОУ38316981,ТОВ «Лідер Нафта»,код ЄДРПОУ37931989,ТОВ «Форум Тек»,код ЄДРПОУ38632532,ПАТ «Рубіжанський заводхімічних волокон»,код ЄДРПОУ38650738,ТОВ «Аудтрейд»,код ЄДРПОУ38619092,ТОВ «Фалько Альянс»,код ЄДРПОУ38196450,ТОВ «Глобальні Телесистеми»,код ЄДРПОУ38210951,ТОВ «Дріместет»,код ЄДРПОУ38670211,ТОВ «Київська митнаагенція»,код ЄДРПОУ36865952,ТДВ «Страховакомпанія «АстраЛайн»,код ЄДРПОУ38239326,ТОВ «Інжерінг»,код ЄДРПОУ38705343,ТОВ «Нафторесурс РегіонТрейдинг»,код ЄДРПОУ38890891,ТОВ «Пальміра ОілТрейдинг»,код ЄДРПОУ38899124,ТОВ «Рустелкомпані»,код ЄДРПОУ38771311,ТОВ «Нафтопродукт Плюс»,код ЄДРПОУ38899103,ТОВ «Трансгазукраїна»,код ЄДРПОУ36946287,ТОВ «Мандарин ЕссетМенеджмент»,код ЄДРПОУ38903397,ТОВ «Нафтоспецтранс»,код ЄДРПОУ38913269,ТОВ «Укрінвестпрофгруп»,код ЄДРПОУ38386137,ТОВ «Компанія «Ровена»,код ЄДРПОУ38865488,ТОВ «Телерадіокомпанія «РадіусПлюс»,код ЄДРПОУ38976685,ТОВ «ТК Оріон-Трейд»,код ЄДРПОУ37352070,ТОВ «Бухгалтерія-Профіт-Аутсор»,код ЄДРПОУ38901646,ТОВ «Хелфторг»,код ЄДРПОУ39027386,ТОВ «Донецькпропангаз»,код ЄДРПОУ39014780,ПП «Торгово-будівельнакомпанія «Вел»,код ЄДРПОУ36263509,ТОВ «Лінк Стейт»,код ЄДРПОУ39027323,ТОВ «Старвінг Компані»,код ЄДРПОУ39029404,ТОВ «Хоум Лайн»,код ЄДРПОУ39008452,ТОВ «Профтренінг»,код ЄДРПОУ39050525,ТОВ «Стар-Грант»,код ЄДРПОУ39049787,ТОВ «Марснабгаз»,код ЄДРПОУ35552643,ТОВ «Інформер Торг»,код ЄДРПОУ39072313,ТОВ «Петроліум ТрейдингІнвестмент» (ранішеТОВ «Протінус»),код ЄДРПОУ38204691,ТОВ «Фінансова Компанія«Фактор Капітал»,код ЄДРПОУ38214484,ТОВ «Брокерскій Дім«Вектор»,код ЄДРПОУ37729473,ПрАТ «Українська міжнароднафондова біржа»,код ЄДРПОУ30554892,ТОВ «Бат Ліга»,код ЄДРПОУ38465501,ТОВ «БК «Енкі»,код ЄДРПОУ37355699та інші;нерезиденти - ADFORM EXPERTS INC. (681103, PA), ALGERNA INVESTMENT LIMITED (8440976, UK), ANAPOM BUSINESS LTD. (1790367, BVI), APLANOR TRADING LIMITED (HE315178, CY), ARZANA COMMERCE CORP. (1757651, BVI), AURI MONTES LTD. (7228890, UK), AVENNA HOLDING LTD. (1793519, BVI), AVILAX COMMERCE CORP. (1760257, BVI), BELTLINE HOLDINGS INC LIMITED (1866411, HK), BENTLEY OVERSEAS LIMITED (1797250, HK), BISBA INVESTMENTS LIMITED (HE 167097, CY), BIVEN INVESTMENTS. (1470081, BVI), BUTTERFIELD BUSINESS HOLDINGS S.A. (1707176, BVI), CARBONDALE OVERSEAS GROUP LTD. (1773253, BVI), CONDICOM PARTICIPATION LIMITED ( HE328403,CY),DEVORALIMITED(8395171,UK),DOWNTOWNMANAGEMENTS.A.(1783916,BVI),UODULSACAPITALJSC(12267286,EST),EASTERNFINANCECORP.(128435,SH),EKMULTIMEDIACONTENTLIMITED(277623,CY),ELSECOTRADINGLIMITED(109,592,BZ),EMPSONLIMITED(H.E.313860,CY),ENTLEYVENTURESLTD(8112897,UK),ERNORHOLDINGSLIMITED(HE322928,CY),ESTRISKSSERVICESLIMITED(HE322926,CY),FIELDCRESSCONSULTINGLIMITED(HE323162,CY),FINEBERGLIMITED(8395513,UK),FREMINGHAMINVESTMENTCORP.(791770,PA)FRIONAGROUPLTD(1783371,BVI),GOURAMIPARTICIPATIONCORP.(686617,BVI),GRAUGHERLIMITED(1708670,BVI),HAWKBITENTERPRISESLIMITED(HE323342,CY),HENSLEYCAPITALLIMITED(H.E.315709,CY)HESPERUSENTERPRISESLTD(667501,BVI),HICKERYHOLDINGSLIMITED(HE319862,CY),HISTRAXHOLDINGSLIMITED(312541,CY),INSEHOLDINGLIMITED(HE299675,CY),INTINETOPERATIONSLIMITED(312535,CY),IZOLAGROUPLIMITED(1859950,HK),JETLITLIMITED(310310,CY),KENEFALDLIMITED(НЕ 320413,CY),KENSIGTONMANAGEMENTINC(129,167;BZ),KSANDROENTERPRISELTD.(1732792,BVI),KUSERCAPITALPARTNERSLIMITED(HE318991,CY),LACORUNAENTERPRISESLIMITED(HE147380,CY),LAKEBUSINESSLIMITED(1790715,BVI),LANDOWDEVELOPMENTLTD.(108005,SC),LARKOLLIMITED(312052,CY),LARXINVESTMENTSLIMITED(HE322925,CY),MARIENNACOMMERCELTD.(1753753,BVI),MARTAROSSTRADINGLTD.(7775858,UK),MELYWOODHOLDINGSLIMITED(HE323367,CY),MH-TVPRODUCTONLIMITED(HE282129,CY),MOONLIGHTOVERSEASHOLDINGSLTD(1790706,BVI),MOURAINBUSINESSLIMITED(HE320629,CY),NEORICARIALTD(HE308548,CY),NIOLAXBUSINESSINC.(786753,PA),NIPPONTRADINGLIMITED(1389857,BVI),NOVAPARKTECHNICSINC.(749135,PA),OLVIEDOINVESTMENTSLTD(HE262766,CY),ONEPRIMEHOLDINGLTD.(1766877,BVI),PADDYFIELDINVESTMENTSLIMITED(HE324711,CY),PHONRUNOPERATIONLIMITED(309521,CY),PIOPSERVICESLIMITED(HE312424,CY),PORTREXLTD(125,995;BZ),POWERENTERPRISESLTD.(7601529,UK),PROSPERITYDEVELOPMENTSS.A.(740149,PA),QWERTYBUSINESSINC.(1728812,BVI),RESREXTRANSLIMITED(НЕ 322897, CY), RICHPER CAPITAL LIMITED (8447772,UK),ROCKCRESSHOLDINGSLIMITED(323376,CY),ROSEINVESTMANAGEMENTS.A.(1702698,BVI),ROSSSEUBUSINESSGROUPLTD(1782719,BVI),ROWENTRADEINC.(1728758,BVI),SHARONRICHESTATELLP(OC384254,UK),SHERELLLIMITED(HE322902,CY),SKYCONELIMITED(HE216584,CY),SOPREMATRADINGLTD(1693651,BVI),STARFRONTENTERPRISES(HE324712,CY),STOCKENERGYCOMPANYINC.(755599,PA),STOVENBUSINESSLTD.,S.A.(782079,PA),STRAFFORDSHIPPINGLTD.(1754913,BVI),STREXCAPITALLIMITED(HE323154,CY),SUBFORMANAGEMENTLIMITED(H.E.313624,CY),SUNILOVERSEASLTD(1746783,BVI),SWISSPROCAPITALLIMITED(313070,CY),TMSERVICELIMITED(HE175971,CY),TORCROFTLTD.(132,281;BZ),TREJOLIBUSINESSLTD(1786691,BVI),TRILADOENTERPRISEINC.(1760259,BVI),TURNOXCAPITALLIMITED(HE322927,CY),UBMHBROADCASTMEDIAHOLDINGSLIMITED(HE174126,CY),UKRULELIMITED(НЕ312014,CY),UMHGROUPPUBLICLIMITED(ADVANTESTPUBLICLIMITED)(HE169075,CY),UNITEDADVERTISINGGLOBALLTD.(1768342,BVI),UNITEDMEDIAHOLDINGN.V.(NV1365953,NL),UOV -UNITEDONLINEVENTURESLIMITED(HE295093,CY),VARGASCONSULTINGINC.(1803296,BVI),VEGONENTERPRISESLIMITED(HE312057,CY),VERNELLCAPITALLIMITED(HE322901,CY),VESTORGIAHOLDINGSLTD(HE303402,CY),VETEKGASTRADINGANDSUPPLYSA(Noref.15727/2013,Nofed.CH-660?2530013?9,CH),VETEKMANAGEMENTLIMITED(H.E.315488,CY),VETEKTRADELIMITED(HE327164,CY),VETEKTRADINGLIMITED(BRASWELLCAPITALLIMITED)(H.E.315694,CY),VETEKTRADINGSA(Noref.15843/2013,CH-660.2.540.013?2,CH),VINACEOUSHOLDINGSLIMITED(HE324639,CY),VIOLANEXGROUPLTD.(1736911,BVI),VITALITRADINGLTD.(115,092;BZ),WELLSTECHLIMITED(H.E.306919,CY),WHITESPRINGSINVESTMENTASSETSCORP.(1754912,BVI),WHITEMONTINTERTRADELIMITED(1783378,HK),ZEVIDONTRADINGLIMITED(106,051;BZ),STICHTINGDEPOSITARYDONAUINVESTMENTFUND(56305052,NL)SPARSCHWEINGASHANDELSGMBH CO.KG(53657662,DE),SPARSCHWEINGASGMBH(53657554,DE),FLUSSIGGASVERTRIEDGMBHCAROLAWURZBACHER(53657622,DE),STICHTINGMANSTICHAMI(NL),LPGTRADINGGMBH(ATU67102422,AT),«ELBRUSS.A.»(СH-660?02748011?7),KATIEMAENTERPRISESLIMITED(HE232221,CY),LORICOMHOLDING(HE288464,CY),FOXTRONNETWORKSLIMITED(НE272238,CY),WONDERBLISSLTD(HE290170,СН),QUICKPACELIMITED(HE290165,СY),SABULONGTRADINGLTD(HE281148,CY),KVITENSOLUTIONLIMITED(HE290146)CY,BALEINGATEFINANCELIMITED(HE285076№)CY;AKEMIMANAGEMENTLIMITED(HE319477,CY),OPALCORELTD(HE319982,CY),ALDOZAINVESTMENTSLIMITED(HE319315)CY,EROSARIALTD(HE320554)CY;RIBBONSCORPORATIONCY,ANRADOGROUPLTD(105,054)BZ,BRIGHTMOORTRADEPA,CANYONCAPITALINC.(1568153)VG,EXACTOMERCHANTSPA,FINCORPRESOURCESLLP(OC363406)GB,FOLKBROOKPA,JETLEYMANAGEMENTPA,LANDSTYLPROJECTSGB,NARUXPA,NEWLIGHTIMPORTBZ,PIALESKOLTD(101,509)BZ,RAYTECHCOMMERCELTD.(106,420)BZ,SMARTMEDIABZ,SWTMANAGEMENTPA,VERPSC,WELLARINVESTMENTSINC(98453)BZ,YORKFIELDUNITEDLLP(OC365631)GB,BARRYNTELLOINVESTMENTSCY,BUILDINGEXPERTSCORP,EXVALEBUSINESSAG(F679144/D1668320)PA,FASTWAYUNITEDBVI,INVESTMARKCAPITALBVI,JAPELIONLTD(HE321894)CY,MANNINGFORDTRADINGLIMITED(HE315432)CY,PRIMEBRIDGEFINANSBVI,RAYHOODCY,SABIKBZ,TRIMPOLBZта інші.

Так,приблизно в один із днів грудня2010року невстановленадосудовим розслідуваннямособа,яка назвалась на ім`я « ОСОБА_7 »,знаходячись по пр?ту Гагаріна поблизувиходу зі станції метрополітену«Проспект Гагаріна»на території Основ`янського(колишньогоЧервонозаводського)району містаХаркова,діючи з корисливих мотивів,з метою отриманнянезаконного доходу,виконуючи відведенуйому рольу складі злочинноїорганізації,шляхом умовляньта підкупу у вигляді обіцянкигрошової винагородиу розмірі 1200 грн.,запропонував ОСОБА_6 взяти участьу здійсненні незаконноїдіяльності,яка виразилась у подальшому в участі складіпідконтрольної Особі 6злочинної організації,з метою вчиненняфіктивного підприємництва,заволодіння чужиммайном в особливо великихрозмірах шляхомзловживання службовоюособою своїмслужбовим становищем,службового підробленнята ухилення від сплати податківдо бюджету в особливо великихрозмірах,для чого придбатияк одноособовому учасникуТОВ «Харків-СПБТ»(ідентифікаційнийкод 36459103)з метою йогоподальшого використанняіншими учасникамизлочинної організаціїдля вчинення злочинівта прикриття незаконної діяльності.

При цьому невстановленадосудовим розслідуваннямособа,яка назвалась на ім`я « ОСОБА_7 »,попередила ОСОБА_6 ,що грошову винагородув розмірі 1200 грн.той зможеотримати післявиконання дій,необхідних для державної реєстраціїТОВ «Харків-СПБТ»,в якому маєстати одноособовимучасником та директором,а також передачіреєстраційних документів,печатки та ключа електронногоцифрового підписудо програми «Клієнт-банк»вищевказаного підприємствадля використання іншимиучасниками злочинноїорганізації при вчиненні злочинів.

ОСОБА_6 ,не маючи наміруздійснювати господарськудіяльність,усвідомлюючи,що ТОВ «Харків-СПБТ»буде придбанедля прикриття незаконноїдіяльності іншихучасників злочинноїорганізації,та що в результаті здійсненнятакого фіктивногопідприємництва інтересамдержави будезаподіяно матеріальнушкоду в особливо великихрозмірах,із корисливих мотивівпогодився на пропозицію невстановленоїдосудовим розслідуваннямособи,яка назвалась « ОСОБА_7 ».

За таких обставин ОСОБА_6 став учасникомпідконтрольного Особі 6структурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 1,та розпочав участьу вчиненні інкримінованихзлочинів у її складі.

При цьому,усвідомлюючи протиправнийхарактер запропонованихйому дійяк майбутнього одноособовогоучасника і директора придбаногопідприємства,для здійснення фіктивногопідприємництва,про що свідчило,в тому числі,небажання іншихучасників злочинноїорганізації безпосередньовиступити фактичнимизасновниками,учасниками або керівниками ТОВ «Харків-СПБТ», ОСОБА_6 ,прослідувавши за невстановленою досудовимрозслідуванням особою,яка назвалась « ОСОБА_7 »,до будинку,розташованого поблизузупинки громадськоготранспорту «ВулицяДержавинська» на території Слобідського(колишньогоКомінтернівського)району м. Харкова,у цей же деньу грудні 2010року передав« ОСОБА_7 » копіюсвого паспортугромадянина Українита довідки про присвоєння ідентифікаційногономеру,для виготовлення документів,необхідних для придбання вказаного товариства.

13.12.2010року невстановленадосудовим розслідуваннямособа,яка назвалась « ОСОБА_7 »,діючи за попередньою змовоюз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організації,використовуючи надані ОСОБА_6 вищевказані документи,виготовили договіркупівлі-продажу(відступлення)частки у статутному капіталіТОВ «Харків-СПБТ»,протокол № 3загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»та статут ТОВ «Харків-СПБТ»,згідно з якими попередній власниктовариства Особа 18продав своючастку,вийшов зі складу учасниківтовариства та звільнився з посади директорацього товариства,а ОСОБА_6 придбав часткуу Статутному фондітовариства,та з 13.12.2010призначений на посаду директораТОВ «Харків-СПБТ».

Цього ж дня ОСОБА_6 за вказівкою невстановленоїдосудовим розслідуваннямособи,яка назвалась « ОСОБА_7 »,прибув до офісного приміщенняприватного нотаріуса ОСОБА_8 ,яке розташоване в будинку АДРЕСА_3 ,будучи попередньосхиленим до вчинення фіктивногопідприємництва,діючи з корисливих спонукань,усвідомлюючи,що зареєстрований на його прізвищесуб`єкт підприємницькоїдіяльності будевикористовуватись іншимиучасниками злочинноїорганізації для прикриття незаконноїдіяльності та бажаючи досягненняцієї мети,підписав попередньопідготовлений та переданий «Костянтином»договір купівлі-продажу(відступлення)частки в Статутному капіталіТОВ «Харків-СПБТ»від 13.12.2010,протокол № 3від 13.12.2010загальних зборівучасників та Статут ТОВ «Харків-СПБТ»,згідно яких він виступавучасником і власником товариства,а відповідно до протоколу призначенийдиректором товаристваз 13.12.2010.

Продовжуючи діятиза попередньою змовоюз іншими учасникамипідконтрольного Особі 6структурного підрозділузлочинної організації, ОСОБА_6 передав вищевказаніпідписані нимдокументи невстановленійдосудовим розслідуваннямособі,яка назвалась « ОСОБА_7 »,а останній у свою чергузабезпечив їхподальшу передачучерез іншихучасників злочинноїорганізації державномуреєстратору виконавчогокомітету Харківськоїміської радиХарківської області ОСОБА_9 ,якою 20.12.2010за записом № 14801050003044704внесено відповіднівідомості до Єдиного державногореєстру юридичнихосіб та фізичних осіб-підприємцівпро державну реєстраціюзмін до установчих документівТОВ «Харків-СПБТ».

Крім цього,у період грудня2010 січня2011року ОСОБА_6 через іншихучасників злочинноїорганізації під керівництвом Особи 6,надав до ДПІ у Комінтернівському районім. Харкова підписаніним протокол№ 3від 13.12.2010загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»та статут товариства,за результатами чогоучасники злочинноїорганізації отрималидовідку (форма№4-ОПП)від 12.01.2011№2666про перебування цьоготовариства на обліку як платник податківз 03.08.2009за № 158.

Надалі,у період січня лютого2011року, ОСОБА_6 ,продовжуючи злочиннудіяльність,переслідуючи метунадання іншимучасникам злочинноїорганізації можливостіздійснювати необхіднідля вчинення запланованихзлочинів фінансовіоперації з використанням існуючихбанківських рахунківТОВ «Харків-СПБТ»,через іншихучасників злочинноїорганізації надавдо банківських установпідписані нимдокументи щодо зміни складуосіб,які мають праворозпоряджатись рахункамипідприємства (зокрема,картки зі зразками підписівкопію статутутовариства,копію протоколу№ 3від 13.12.2010загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»),а саме:25.01.2011 -до ПАТ «ВТБ Банк»,де був відкритийрахунок ТОВ «Харків-СПБТ»№ НОМЕР_1 ;17.02.2011 до АБ «Укргазбанк»,де був відкритийрахунок підприємства№ НОМЕР_2 ;09.02.2011 до ПАТ КБ «Приватбанк»,де був відкритийрахунок підприємства№ НОМЕР_3 .

З тією самоюметою у період з 31.10.2011по 07.11.2011 ОСОБА_6 ,знаходячись у приміщенні ПАТ «РЕАЛ БАНК»по пр?ту Науки (Леніна),60Шевченківського (на той момент Дзержинського)району м. Харкова,забезпечив наданнядо ПАТ «РЕАЛ БАНК»документів,отриманих (виготовлених)за його безпосередньоїучасті та завірених йогоособистим підписом,зокрема:заяву про відкриття поточногорахунку від 31.10.2011;опитувальний листклієнта юридичноїособи-резидентавід 31.10.2011;копію протоколу№ 3загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»;копію наказузасновника ТОВ «Харків-СПБТ»№ 7від 13.12.2010«Про прийняття повноваженьдиректора»,відповідно до якого ОСОБА_6 прийняв на себе обов`язкидиректора ТОВ «Харків-СПБТ»;копію власногопаспорту громадянинаУкраїни серії НОМЕР_4 ,виданого 30.11.2001Лозівським МРВУМВС Українив Харківській області;копію довідкивід 27.10.1999про присвоєння ОСОБА_6 ідентифікаційного номера НОМЕР_5 ;копії випискиААБ № 919042з Єдиного державногореєстру юридичнихосіб та фізичних осіб підприємцівщодо ТОВ «Харків-СПБТ»;копію довідкиГоловного управліннястатистики у Харківській областіАА № 322021від 23.12.2010з Єдиного державногореєстру підприємствта організацій Українищодо ТОВ «Харків-СПБТ»;копію довідки(форма№4-ОПП)від 12.01.2011№2666про перебування ТОВ «Харків-СПБТ»на обліку як платник податківз 03.08.2009за № 158;копію повідомленняуправління Пенсійногофонду Українив Комінтернівському районім. Харкова від 03.08.2009про взяття на облік ТОВ «Харків-СПБТ»;нотаріально посвідченукопію СтатутуТОВ «Харків-СПБТ»від 13.12.2010;картку зі зразками підписівта відбитка печаткивід 07.11.2011.

На підставі наданихдокументів ПАТ «РЕАЛ БАНК»укладено з ТОВ «Харків-СПБТ»в особі йогодиректора ОСОБА_6 договір № 5448/08?4/БТ банківських рахунківсуб`єкта господарюваннявід 07.11.2011,договір № 6345/08?4/БТ про банківське обслуговуванняклієнта в режимі віддаленогодоступу з використанням програмногокомплексу «iBank2UA»від 09.12.2011з додатками до договорів,відповідно до яких ОСОБА_6 одержав у ПАТ «РЕАЛ БАНК»сертифікати відкритогоключа електронногоцифрового підписуклієнта ТОВ «Харків-СПБТ».

Зазначені сертифікати,які надавали праворозпоряджатись грошовимикоштами на поточному рахункуТОВ «Харків-СПБТ»№ НОМЕР_6 ,відкритому у ПАТ «РЕАЛ БАНК», ОСОБА_6 з корисливих мотивів,для забезпечення вчиненнязлочинною організацієютяжких та особливо тяжкихзлочинів,надав учасникамкерованого Особою 6 структурного підрозділу злочинної організації.

Реєстрація відомостейпро ТОВ «Харків-СПБТ»в органах державноївлади,отримання необхіднихреквізитів,даних керівникатовариства та зразків йогоособистого підпису,засобів керуванняпоточними рахункамиу банківських установахнадало можливістьОсобі 6,Особі 7та іншим учасникамзлочинної організаціївикористовувати банківськірахунки підприємствадля здійснення незаконноїдіяльності,а саме для забезпечення вчиненнятяжких та особливо тяжких злочинів.

Згідно з положеннями ст. 23 Статуту ТОВ «Харків-СПБТ»затвердженого протоколомзагальних зборівтовариства № 3від 13.12.2010,виконавчим органомтовариства є директор,який має право:без довіреності діятивід імені товариства,представляти йогона всіх підприємствах,установах та організаціях,розпоряджатись майномтовариства,укладати договори,видавати довіреності,відкривати у банках розрахунковіта інші рахунки;видавати наказита давати вказівки,обов`язкові для всіх робітників,затверджувати функціональніобов`язки робітниківтовариства;по узгодженню з власниками визначатиструктуру підприємства;приймати на роботу та звільняти робітниківтовариства відповіднодо діючого законодавства;залучати для виконання робіттимчасові творчіколективи та окремих спеціалістів,визначати порядокта розмір їхпраці;здійснювати іншіповноваження,покладені на нього власником.

Відповідно до вимог ст.8Закону України«Про бухгалтерський облікта фінансову звітністьв Україні» №996-XIVвід 16.07.1999до компетенції ОСОБА_6 як директора ТОВ «Харків-СПБТ»належали питанняорганізації бухгалтерськогообліку на підприємстві у зв`язкуз чим він ніс особисту відповідальність за:

- організацію бухгалтерськогообліку та забезпечення фіксуванняфактів здійсненнявсіх господарськихоперацій у первинних документах;

- забезпечення дотриманняна підприємстві встановленихєдиних методологічнихзасад бухгалтерськогообліку,складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

- організацію контролюза відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

- забезпечення перевіркистану бухгалтерськогообліку на підприємстві.

З огляду на викладене, ОСОБА_6 ,перебуваючи з 13.12.2010на посаді директораТОВ «Харків-СПБТ», постійно обіймавпосаду,пов`язануз виконанням організаційно-розпорядчихта адміністративно-господарських обов`язків, тобто був службовою особою.

Разом з цим, ОСОБА_6 ,виконуючи відведенуйому рольу складі злочинноїорганізації,з метою сприянняіншим учасникаму здійсненні заволодінняшляхом зловживанняслужбовим становищемчужим майномв особливо великихрозмірах,ухилення від сплати податківдо державного бюджетута вчиненні іншихзлочинів,умисно не виконував службовіобов`язкидиректора ТОВ «Харків-СПБТ»та передав іншимучасникам злочинноїорганізації реєстраційнідокументи,печатку та ключі електронногоцифрового підписудо електронних системдистанційного керуваннябанківськими рахункамивказаного підприємствадля використання при підготовці та вчиненні цих злочинів.

Одним з об`єктіввчинення злочинівучасниками злочинноїорганізації визначеномайно ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта»,зокрема скрапленийгаз,який вироблявся вказаними підприємствами.

Так,у 2009році у Особи 6,Особи 7та інших учасниківзлочинної організаціївиник злочиннийумисел,спрямований на заволодіння майномдержавних підприємств значними обсягами виробленого ними скрапленого газу.

З метою реалізаціїзлочинного умислувказаними особамирозроблено планвчинення злочину,згідно з яким передбачалося здійснитипротиправне заволодіннязначними обсягамивидобутого державнимипідприємствами скрапленогогазу шляхомйого придбанняза нижчими від ринкових цінами,визначеними для випадків реалізаціїскрапленого газудля потреб населенняна спеціалізованих аукціонах,хоча насправдіпланувалося йогонецільове використанняу вигляді подальшоїреалізації комерційнимструктурам черезмережу підконтрольнихпідприємств та отримання злочинного надприбутку.

Злочинну схемупо заволодінню скрапленимгазом державнихпідприємств в особливо великихрозмірах,починаючи з березня 2010року у різний часта місцях булодоведено до відома керівниківта інших учасниківзлочинної організаціїОсоби 1,Особи 2,Особи 5,Особи 26,Особи 3,Особи 4та інших,які погодили та схвалили вказанийзлочинний план,надали згодуна його реалізаціюта взяли у ній участь.

Зазначені керівникизлочинної організаціїздійснювали загальнекерівництво злочином,сприяли прийняттювідповідних рішеньКабінету МіністрівУкраїни в інтересах злочинноїорганізації,лобіюючи інтересипідконтрольних злочиннійорганізації підприємств;усували перешкодиу вигляді відомчогоконтролю за процесом продажускрапленого газуна біржовому аукціоні,контролю з боку правоохороннихта фіскальних органів,підбирали та залучали до участі у злочинній організаціїінших осіб,яких призначали на керівні посадив органах державної влади, вчиняли інші дії.

Вчинення вказаногозлочину черезнаявність відповідногонормативного регулюваннята в силу усталенихвідносин у сфері реалізаціїскрапленого газунаселенню не могло бутиздійсненим без отримання необхіднихпогоджень від керівників міністерствта інших центральнихорганів виконавчоївлади,обласних державнихадміністрацій,службових осібДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України».Тому керівникамизлочинної організаціїтакож запланованоїх залученнядо реалізації злочиннихнамірів щодо незаконного заволодіння скрапленим газом.

При цьому учасникизлочинної організаціїта задіяні нимиособи знали,що з 2000року виробникискрапленого газуПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта»,відповідно до вимог статті4?1Закону України«Про нафту і газ»,щомісячно здійснюютьйого продаждля потреб населеннявиключно на біржових аукціонах,у порядку,визначеному постановамиКабінету МіністрівУкраїни від 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» та у подальшому від 03.10.2011№ 1064«Про деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу».

Покупцями скрапленогогазу для потреб населенняпротягом вказаногоперіоду та монопольними операторамиринку реалізаціїскрапленого газунаселенню булиспеціалізовані підприємстваз газопостачання та газифікації (далі підприємстваструктури облгазівУкраїни),їх дочірніструктури та інші юридичніособи різнихформ власності,у тому числіі з часткоюдержавної формивласності,а саме часткоюНАК «Нафтогаз України».

Такі підприємствамали власнувиробничу матеріально-технічнубазу,спеціально обладнанийтранспорт,власний обміннийфонд балонів,виробничі підрозділиз достатньо підготовленимикадрами для планового та невідкладного (аварійного)виконання повногокомплексу робітщодо забезпечення безпекита безаварійності при постачанні скрапленого газу населенню, тощо.

Окрім того,існувала усталенасистема прийняттязаявок від населення на придбання скрапленогогазу для побутових потребчерез сільськіради та інші органимісцевого самоврядування,які в подальшому спрямовувалисядо підприємств структуриоблгазів,де за вказанихобставин накопичуваласястатистична інформаціяпро обсяги скрапленогогазу,необхідні для задоволення побутових потреб населення відповідних регіонів, визначених зонами обслуговування конкретного підприємства.

При цьому,ціни реалізаціїскрапленого газудля забезпечення потребнаселення булизначно нижчиминіж ціни для комерційного використання.

Крім тогостаттею 4?1Закону України«Про нафту і газ» визначено,що підприємства,частка державиу статутному капіталіяких 50відсотків та більше,господарські товариства,50відсотків та більше акцій(часток,паїв)яких знаходяться у статутних капіталахінших господарськихтовариств,акціонером яких є держава і володіє в них контрольнимпакетом акційщомісячно здійснюютьпродаж нафтисирої і газового конденсатувласного видобутку,видобутих на підставі спеціальнихдозволів на користування нафтогазоносниминадрами (крімобсягів,що використовуються на власні технологічніпотреби),а також скрапленогогазу виключнона біржових аукціонах.

Стартова ціна(без урахування податкуна додану вартістьта витрат на транспортування,постачання і зберігання)на біржових аукціонахдля нафти та газового конденсатувизначається на підставі митноївартості нафтиза даними центральногооргану виконавчоївлади,що забезпечує формуваннята реалізує державнуподаткову і митну політику,за 15днів,що передують датіреєстрації заявокна проведення біржовогоаукціону,та з урахуванням надбавкиза якість для нафти сироїі газового конденсату.Зниження цінина нафту або на газовий конденсатна біржових аукціонахнижче стартовоїціни не допускається.

Порядок організаціїта проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої і газового конденсатувласного видобутку,скрапленого газу,визначення стартовихцін на таких аукціонах,надбавок за якість для нафти сироїі газового конденсату,а також порядоквизначення обсягівреалізації на біржових аукціонахскрапленого газудля потреб населення встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.п. 6,7постанови КабінетуМіністрів Українивід 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» (в редакції станомна 27.12.2006)Міністерством економікиразом з Міністерством паливата енергетики затвердженосклад аукціонногокомітету з продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля.

Раду міністрівАвтономної РеспублікиКрим,обласні,Київську та Севастопольську міськідержавні адміністраціїразом з НАК «Нафтогаз України»зобов`язано подаватиМіністерству економікиУкраїни до 15числа місяця,в якому проводитьсяспеціалізований аукціонз продажу скрапленогогазу для задоволення побутовихпотреб населеннярегіонів,інформацію про обсяг скрапленогогазу за формою,затвердженою Міністерствомекономіки Україниза погодженням з Міністерством паливата енергетики України.

Згідно абзацу4п. 11«Положення про організацію та проведення аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля»,затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни № 599від 04.04.2000(в редакції станомна 06.04.2009)(далі Положення,затверджене ПКМУ№ 599)покупець,учасник спеціалізованогоаукціону,має правоподати заявкуу разі реалізаціїним скрапленогогазу,придбаного на попередньому спеціалізованому аукціоні, виключно населенню.

Абзацом 22п. 12вказаного Положенняу редакції станомна 23.12.2009визначено,що покупець повиненподати біржіза формою,затвердженою комітетом,довідку,погоджену із заінтересованими органамивиконавчої владита виконавчими органамиміських рад,про обсяг та напрями реалізаціїскрапленого газу,придбаного нимна попередньому спеціалізованомуаукціоні.Узагальнені матеріалибіржа подаєаукціонному комітетові(змінивнесені згідноз постановою КабінетуМіністрів України№ 1405від 23.12.2009).

У подальшому КабінетомМіністрів Українивід 03.10.2011прийнято постанову№ 1064«Про деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»,відповідно до якої постановаКабінету МіністрівУкраїни від 04.04.2000№ 599втратила чинністьта запроваджено новий порядок.

Відповідно до п. п.3,4постанови КабінетуМіністрів Українивід 03.10.2011№ 1064«Деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»Рада міністрівАР Крим,обласні,Київська та Севастопольська міськадержавна адміністрація(Управлінняжитлово-комунальногогосподарства і паливно-енергетичногокомплексу,Управління паливно-енергетичногокомплексу та використання природнихресурсів тощо)подавали щорокудо 20січня Міністерствуенергетики та вугільної промисловостіУкраїни зведенуінформацію за встановленою формоюіз зазначенням і обґрунтуванням кількостісуб`єктівгосподарювання,що реалізують скрапленийгаз для потреб населення,зареєстрованих газобалоннихустановок,що перебувають на обслуговуванні у таких суб`єктівгосподарювання у відповідному регіоні,а також обсягусередньорічного споживанняскрапленого газуоднією газобалонноюустановкою за попередні двароки та подавали Міністерствуекономічного розвиткуі торгівлі,інформацію про обсяг скрапленогогазу для потреб населення.

Згідно з п.п. 73,74Порядку організаціїта проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу,затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни від 03.10.2011№1064(далі Порядок,затверджений ПКМУ№ 1064),покупці скрапленогогазу для потреб населенняподають біржідо 15числа місяця,в якому проводитьсяспеціалізований аукціон,інформацію про планові обсягипотреби регіонув скрапленому газідля потреб населеннята планові обсяги закупівлі такого газу.

Біржа узагальнюєзазначену інформаціюта подає їїпротягом двохробочих дніваукціонному комітетовідля визначення обсягуреалізації скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах.

Покупці скрапленогогазу для потреб населенняподавали біржідовідку про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного нимина попередньому спеціалізованомуаукціоні,що погоджена із Радою міністрівАвтономної РеспублікиКрим,відповідною обласною,Київською та Севастопольською міськоюдержавною адміністрацією,для узагальнення та подання інформації аукціонному комітетові.

Відтак,необхідною умовоюдля участі у спеціалізованих аукціонах було подання покупцями скрапленого газу біржі зокрема наступних документів:

-заявок на участь у спеціалізованому аукціоні(передбаченихп. 12Положення,затвердженого ПКМУ№ 599,та п. 45Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,відповідні положенняяких прийнято на виконання вимогст. 41 ЗаконуУкраїни «Про нафту і газ»)з визначенням обсягумісячного споживанняскрапленого газу,необхідного для повного задоволення потреб населення регіону, якому він постачає скраплений газ;

-довідок про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні (передбаченихп. 12Положення,затвердженого ПКМУ№ 599,та п. 74Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,відповідні положенняяких прийнято на виконання вимогст. 41 ЗаконуУкраїни «Про нафту і газ»).

Ці передбачені законодавствомдокументи заявкина участь у спеціалізованому аукціоніта довідки про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні містилиінформацію,яка підтверджувала певніфакти (наявністьпотреби населенняу скрапленому газіу визначених обсягах,намір покупцяпридбати скрапленийгаз самедля потреб населення,факт реалізаціївизначеного обсягускрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні,виключно населенню),які спричиняли наслідкиправового характеру(допускдо участі у спеціалізованих аукціонахта подальше придбанняскрапленого газуу продавців),видавались та посвідчувались повноважнимиособами (покупцямискрапленого газу),а отже відповіднодо примітки до ст. 358КК України, були офіційними документами.

Відповідно до вимог розпорядженняНАК «Нафтогаз України»від 19.01.2005№ 12-р«Щодо забезпечення населенняскрапленим газом»,ДК «Газ України»зобов`язано забезпечитипостійний контрольза обсягами закупівліна спеціалізованих аукціонахскрапленого газуВАТ з газопостачання та газифікації для потреб населеннята їх цільовоговикористання;підготовку та узагальнення матеріалівдля перевірки та узгодження Компанієюдовідок ВАТ з газопостачання та газифікації;оперативне інформуванняНАК «Нафтогаз України»про виявлені порушеннята заходи,вжиті для їх усунення.

Згідно дорученняНАК «Нафтогаз України»№ 41/3?316?4186від 07.07.2010,кожну довідкуВАТ з газопостачання і газифікації або спеціалізованого підприємствазі звітом про обсяги закупівліта реалізації скрапленогогазу для потреб населеннянеобхідно візувативідповідальною особоюДК «Газ України».

Дорученням НАК «Нафтогаз України»№ 41?934/1.6?11від 18.02.2011ДК «Газ України»зобов`язано у термін не пізніше 13числа кожногомісяця,наступного за звітним,надавати Компаніїзведену таблицюз інформацією про обсяги надходженнята реалізації скрапленогогазу для побутових потребнаселення в розрізі областейз розбивкою по постачальниках разомз підписаними та погодженими з облдержадміністраціями оригіналамидовідок постачальниківщодо обсягів закупівліна спецаукціонах та реалізації скрапленогогазу для потреб населення.

З урахуванням вказаноговище нормативногорегулювання та практики формуваннята здійснення відносину сфері закупівліта реалізації скрапленогогазу,з метою реалізаціїзлочинного умислу,спрямованого на заволодіння скрапленимгазом в особливо великихрозмірах учасникамизлочинної організації,зокрема Особою 2,Особою 6,Особою 23,Особою 7та іншими учасникамизлочинної організаціїрозроблено детальнийплан вчиненнязлочину,згідно з яким передбачалося здійснитипротиправне заволодіннязначними обсягамивидобутого державнимипідприємствами скрапленогогазу шляхомйого придбанняза нижчими від ринкових цінами,визначеними для випадків реалізаціїскрапленого газудля потреб населенняна спеціалізованих аукціонах,хоча насправдіпланувалося йогонецільове використанняу вигляді подальшоїреалізації комерційнимструктурам черезмережу підконтрольнихпідприємств та отримання злочинного надприбутку.

Оскільки такийвид діяльностіпередбачав необхідністьотримання дозволуДержгірпромнагляду України,наявність значноїматеріально-технічноїбази,залучення реальнихспеціалістів у вказаній сферіта у подальшому підтвердженняфакту реалізаціїгазу населенню,за відсутності наміруреалізовувати навітьчастину придбаногоза вказаних обставинскрапленого газунаселенню групоюосіб під керівництвом Особи 6у не встановлений слідствомчас протягом2009року прийняторішення про створення та придбання низкипідприємств,яким шляхом оформленняпідроблених документівнадати видимістьзаконності діяльностіна ринку реалізаціїскрапленого газунаселенню,правомочності участіу спеціалізованих аукціонахта наявності можливостіі наміру подальшої реалізації скрапленого газу саме населенню.

З цією метою у 2009 2010роках учасникамизлочинної організаціїпід керівництвом Особи 6створено (придбано)12підприємств з ознаками фіктивності,а саме:ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Модус-Вівенді»,ТОВ «Чернівці-СПБТ»,ТОВ «Запорожгаз-2000»,ТОВ «Харків-СПБТ»та ТОВ «Харківспецгазснаб»,які фактично не мали відповідноїструктури та матеріально-технічноїбази для постачання скрапленого газу населенню.

Згідно із злочинним планом,починаючи з 2009року службовіособи обласнихдержавних адміністрацій,на території областей,яких планувалося вчиненнязлочину,спільно зі службовими особамиНАК «Нафтогаз України»,на підставі пункту7постанови КабінетуМіністрів Українивід 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» повиннібули податиМіністерству економікиУкраїни інформаціюпро наперед визначенінеобґрунтовано значнозавищені обсягискрапленого газу,необхідного нібито для задоволення побутових потреб населення семи областей України.

Разом із цим службові особиобласних державнихадміністрацій на території областей,яких планувалося вчиненнязлочину,на виконання своєїролі у вчинені злочину,будучи схиленимидо його вчиненняу різний спосіб(вказівки,вмовляння,прохання,введення в оману тощо)та час учасникамизлочинної організації,усвідомлюючи,що підконтрольні злочиннійорганізації підприємстване були задіяніу реалізації скрапленогогазу населеннюта не моглиздійснювати такогороду діяльністьі не мали відповідногонаміру,повинні булирекомендувати відповіднимилистами Аукціонномукомітету допускатизазначені підприємстваіз ознаками фіктивностідо участі у спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу,що дозволяло у подальшому такожза участі та сприяння учасниківзлочинної організаціїзабезпечувати прийняттятакого позитивногодля них рішення.

У свою чергуслужбові особиМіністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни,Міністерства економічногорозвитку і торгівлі України,члени аукціонногокомітету та інші залученідо процесу реалізаціїчерез спеціалізованіаукціони з продажу скрапленогогазу особи,маючи досвіду сфері реалізаціїскрапленого газу,зокрема,володіючи інформацієюза попередні рокипро планову газифікаціюрегіонів України,погіршення демографічнихпоказників,а відповідно зменшенняфактичної потребинаселення Україниу скрапленому газі,при очевидній неможливостізначного збільшенняпотреб населенняу скрапленому газі,будучи обізнанимиіз усталеними на той часвідносинами з реалізації скрапленогогазу населенню,та згідно досягнутихпопередніх злочиннихдомовленостей,без будь-якоїперевірки наданоїінформації про потреби населеннярегіону у скрапленому газі,мали безперешкоднодопускати підконтрольнізлочинній організаціїпідприємства,визнавати зазначенівище обсягинібито потреби населенняу скрапленому газідостовірними,дозволити та забезпечити реалізаціювідповідних завищенихобсягів скрапленогогазу нібито для потреб населення саме підконтрольним злочинній організації підприємствам.

Усі співучасникизлочину розумілиабо байдуже ставилисядо того,для яких насправді потребкупувався скрапленийгаз за пільговими цінами.

Оскільки підконтрольнізлочинній організаціїпідприємства не реалізовували скрапленийгаз населеннюі не мали цьогона меті,згідно з розробленим злочиннимпланом директорицих підприємств,у тому числідиректор ТОВ «Харків-СПБТ» ОСОБА_6 ,мали посвідчуватита надавати іншимучасникам злочинноїорганізації (для подальшого спрямуваннябіржі та аукціонному комітету)офіційні документи -заявки на участь у спеціалізованому аукціоніта довідки про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні,із внесенням до них завідомонедостовірних відомостейпро обсяги та напрями реалізації скрапленого газу саме населенню.

При цьому службовіособи відповіднихобласних державнихадміністрацій,будучи обізнанимипро недостовірність відомостей,зазначених у відповідних довідках,діючи на виконання розробленого злочинного плану, повинні були погоджувати, підтвердивши неіснуючий факт реалізації скрапленого газу населенню зазначеними підприємствами, підконтрольними злочинній організації.

Нібито достовірність цих довідок,на виконання своєїролі у вчиненні злочину,своїми візамитакож малипогодити представникиДК «Газ України»,що наділені функціямищодо моніторингу ринкускрапленого газута здійснення контролюза цільовим його використанням.

Для привласнення скрапленогогазу,видобутого ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укргазвидобування» в особливо великихрозмірах крімучасників підконтрольногоОсобі 6структурного підрозділузлочинної організаціїв період з березня 2010року по січень 2014рік керівникамизлочинної організаціїОсоби 1залучено до участі в ній службовихосіб Аукціонногокомітету з продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля;обласних державнихадміністрацій,Особу 24,Особу 25,Особу 23та інших осіб.

Зокрема,враховуючи участьОсоби 7у формуванні з 2005року структурита матеріальної базипідконтрольного Особі 6злочинного угрупування,у березні 2010року останнійзапропонував Особі 7взяти участьу злочинній організаціїОсоби 1,продовживши участьу підконтрольній Особі 6структурі злочинноїорганізації,а саме здійснюватинагляд за основними напрямкамидіяльності підконтрольногоостанньому структурногопідрозділу злочинноїорганізації,та безпосередньо бутиразом з іншим керівникомзлочинної організаціїОсобою 9керівниками департаментівзакупівлі та продажів скрапленого газу відповідно.

Усвідомлюючи злочиннийхарактер діяльностізлочинної організаціїОсоби 1,Особа 7,діючи з власних кориснихінтересів з метою отриманнянезаконного прибутку,вступив з Особою 6та іншими особамиу злочинну змову,у подальшому бравучасть у діяльності цієї злочинної організації,зокрема у її структурномупідрозділі,яким керував Особа 6,та у злочинах,які ця злочинна організація вчиняла.

Так,Особа 7,перебуваючи протягом2010року січня2014року у м. Києві у приміщеннях бізнес-центру«Арена Сіті»за адресою:місто Київ,перехрестя вулицьЧервоноармійської (ВеликоїВасильківської)та Басейної, 1?3/2, літера «А», за адресою знаходженняДК «Газ України»(м. Київ,вул. Шолуденка,1),а також в інших місцях,відповідно до відведеної йомуролі,контролював діяльністьпідконтрольних підприємствз ознаками фіктивності,які брали участьу проведенні біржовихаукціонів з продажу скрапленогогазу ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта»,процедуру виготовленняпідроблених документіввід таких підприємствта їх використанняшляхом поданнядо обласних державнихадміністрацій,спеціалізованої біржі,Аукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля;ДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України»,Міністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни;контролював процедурурозгляду такихдокументів членамиробочої групипри ДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України»,контролював проведенняторгів на Українській аграрнійбіржі та Першій незалежнійбіржі,а також вчиняв інші дії.

Також до участі у злочинній організаціїта вчинюваних їїучасниками злочинівбуло залученоОсобу 24.Останнього у відповідності до розпорядження Особи 2від 17.03.2010№568-рта наказу з особового складуМіністра економікиУкраїни ОСОБА_10 від 29.03.2010№292-кз 30.03.2010призначено на керівну посадуу Міністерстві економіки України.

Будучи уповноваженимна виконання функційдержави,перебуваючи на керівній посадіта контролюючи і регулюючи по службі функціонуванняорганізованих ринківтоварних ресурсів(біржової,аукціонної торгівлі)на території України,будучи зобов`язаниморганізувати діяльністьАукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля,Особа 24умисно використавнадані йомуслужбові повноваженнявсупереч інтересамслужби,та діючи з власних кориснихінтересів з метою особистогозбагачення,в один з днів наприкінціберезня 2010року вступивдо складу злочинноїорганізації Особи 1та надав згодуна участь у заволодінні видобутимПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта» скрапленимгазом в особливо великихрозмірах по пільговим цінамнібито в інтересах населенняУкраїни,з метою йогоподальшого нецільовоговикористання шляхомреалізації комерційнимструктурам черезмережу підконтрольнихпідприємств та отримання надприбутку.

Про своє рішенняОсоба 24повідомив іншихучасників злочинноїорганізації Особи 1 Особу 25,Особу 23і Особу 6,а ті,у свою чергув різний періодчасу та за різнихобставин повідомилипро це керівників злочинноїорганізації Особу 5,Особу 1,Особу 3,Особу 4,а також учасниківпідконтрольного Особі 6структурного підрозділузлочинної організації,зокрема Особу 7та інших.

Крім тогов той же часдо участі у злочинній організаціїта вчинених неюзлочинах керівникамизлочинної організаціїзалучено Особу 25,який згідно із розпорядженням Прем`єр-міністраУкраїни ОСОБА_11 від 24.06.2009№ 698-рта наказу з особового складуМіністра паливата енергетики України ОСОБА_12 від 25.06.2009№166-кз 26.06.2009був призначенийна керівну посадув Міністерстві паливата енергетики України.

Будучи уповноваженимна виконання функційдержави,перебуваючи на керівних посадаху Міністерстві паливата енергетики Українита контролюючи і регулюючи по службі функціонуванняорганізованих ринківтоварних ресурсів(біржової,аукціонної торгівлі)на території України,будучи зобов`язаниморганізувати діяльністьАукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля,Особа 25умисно використавнадані йомуслужбові повноваженнявсупереч інтересамслужби,та діючи з власних кориснихінтересів з метою особистогозбагачення, у період з травня 2010року по лютий 2014року,у складі злочинноїорганізації Особи 1системно використовувавсвоє службовестановище з метою заволодінняцим злочинним угрупованнямвидобутим ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укргазвидобування» скрапленимгазом в особливо великихрозмірах шляхомйого придбанняпідконтрольними підприємствамипо пільговим цінамнібито в інтересах населенняУкраїни,його подальшоїнецільової реалізаціїкомерційним структурамта отримання надприбутку.

Окрім того,будучи обізнанимиз процедурою та правовим регулюваннямпроцесу реалізаціїскрапленого газудля побутових потребнаселення,особливостями здійсненняконтролю за використанням такогогазу за цільовим призначенням,усвідомлюючи ключовуроль у вказаних процесахОсоби 23,з урахуванням тіснихзв`язків сім`їостанньої з колишніми керівникамиорганів центральноївлади вихідцямиіз Донецької області,керівниками злочинноїорганізації булоприйнято рішенняпро втягнення їїу злочинну діяльність.

Так,у період другогопівріччя 2009року початку2010року Особа 6та інші учасникизлочинної організаціївступили у злочинну змову,спрямовану на заволодіння значнимиобсягами скрапленогогазу по заниженим цінам,нібито для потреб населення,а фактично для його реалізаціїу комерційних ціляхзлочинної організації,з Особою 23,на яку згідно наказівдиректора ДК «Газ України»№ 174від 06.08.2010,№ 170від 27.05.2011«Про розподіл обов`язківміж директором ДК «Газ України»та його заступниками»(із змінами та доповненнями),статуту ДК «Газ України»,затвердженого наказомМіністерством паливата енергетики України,зареєстрованого 25.01.2011,покладались обов`язкипо контролю за цільовим використаннямскрапленого газу,придбаного на спеціалізованих аукціонахдля побутових потребнаселення,по забезпеченню розвиткузбуту скрапленогогазу,проведення моніторингуринку скрапленогогазу,забезпеченню участіКомпанії у проведенні аукціонівз визначення постачальниківта покупців скрапленогогазу,організації проведенняінформаційно-аналітичноїроботи,направленої на оптимізацію формування,виділення та використання ринкуенергоносіїв,обов`язки по координації діяльностіпідприємств з газопостачання та газифікації і вдосконалення системиуправління в газовому господарствіУкраїни;організацію забезпеченнябезаварійної експлуатаціїсистем газопостачанняприродним і скрапленим газом,їх технічногообслуговування,поточного та капітального ремонту.

Крім тогоОсоба 23була членомаукціонного комітетуі в силуповноважень здійснювалазагальне керівництвота контроль за дотриманням умовпроведення аукціонів,затверджувала результатипроведення аукціону,особисто або через підлеглихосіб приймаларішення про допуск або не допуск майбутніхпокупців до участі в аукціонах тощо.

Особа 6та інші учасникизлочинної організаціїпогодили планвчинення злочинута удосконалили його,домовившись про спільну реалізаціюзлочинного умислуразом із Особою 23,Особою 24,Особою 25,Особою 7та іншими особамиу складі злочинної організації.

За участю Особи 7,Особи 24,Особи 23,Особи 2,Особи 6та інших учасниківзлочинної організаціїз метою контролюза проведенням спеціалізованихаукціонів з продажу скрапленогогазу організованопідписання Міністерствомекономіки Україниі Міністерством паливата енергетики Україниспільного наказувід 12.05.2010№537/173,яким сформовано складаукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля,головою якогостав учасникзлочинної організаціїОсоба 24,заступником останньогоінший учасникзлочинної організаціїОсоба 25.Одним із членів цьогокомітету сталаОсоба 23.Також залученояк членів вказаногоаукціонного комітетуінших осіб,які беззастережно виконуваливказівки учасниківзлочинної організації.Останні фактичноприймали всіключові рішеннящодо діяльності аукціонногокомітету та контролювали його роботу.

З урахуванням викладенихвище обставинОсоба 7,як один із керівників департаментускрапленого газу,що входив до складу очолюваногоОсобою 6структурного підрозділузлочинної організації,діючи за попередньою змовоюта спільно з Особою 23,Особою 25,Особою 24та іншими учасникамизлочинної організаціїзабезпечував безперешкоднеприйняття Аукціоннимкомітетом рішенняпро допуск до участі у спеціалізованих аукціонахпідконтрольних Особі 6підприємств з ознаками фіктивностіз метою закупівліскрапленого газупо пільговій цінінібито для потреб населення;сприяв прийняттюАукціонним комітетомрішень,якими неправомірно наданоучасникам злочинноїорганізації повноваженняздійснювати контрольза допуском іншихпідприємств до участі у спеціалізованих аукціонах;за узгодженням безпосередньоіз Особою 6та під контролем останньогоопрацьовував інформаціюта формував відомостіпро обсяги скрапленогогазу,який планується реалізуватина спеціалізованих аукціонахз метою виготовленняіншими учасникамизлочинної організаціїнеобхідних документівдля придбання всьогообсягу такогогазу нібито для потреб населення,а також приховувавнецільове використанняпридбаного на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу.

На виконання своєїролі у вчиненні злочину,намагаючись надатидіям Особи 7офіційного вигляду,Особа 23за попередньою змовоюз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїорганізували укладення09.03.2010ДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України»,Міністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни з Особою 7договору про надання послуг№20/10?74,яким останній зобов`язувавсянадавати ДК «Газ України»послуги з проведення моніторингута аналізу ринкускрапленого газув Україні,забезпечувати участьцього державногопідприємства у проведенні тендерів,конкурсів,аукціонів з визначення постачальниківта покупців скрапленогогазу в Україні,участь у розробці та погодженні відповідноїнормативної бази,спрямованої на виконання передбачених вище послуг.

У зв`язкуз положеннями пункту2.4.1цього договоруОсоба 7отримував від ДК «Газ України»інформацію,необхідну для надання вищевказанихпослуг,отримавши в такий спосібвідповідно до своєї роліу вчиненні злочинудоступ до інформації щодо обсягів скрапленогогазу,які ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта»мають намірвиставити на спеціалізований аукціондля продажу,а також щодо підприємств-конкурентів,які подавали заявкина участь у спеціалізованих аукціонах.Таку інформаціюОсоба 7передавав іншимучасникам злочинноїорганізації,зокрема Особі 24,Особі 25та Особі 23,які,діючи відповіднодо своїх ролей,вживали заходівдо усунення підприємств-конкурентіввід участі в біржових аукціонах,та виготовляли пакетпідроблених документівщодо потреб населенняУкраїни у викупі всьогообсягу газу,виставленого на аукціон.

Аналогічні договориза тих же обставинбули укладеніз Особою 22,Особою 21.та Особою 20.

Згідно з відведеною роллюу вчиненні злочинуОсоба 23,Особа 7,Особа 22,Особа 21та Особа 20,які водночас буличленами постійноїробочої групизі сприяння вдосконаленнюіснуючої системипостачання скрапленогогазу для побутових потребнаселення спеціалізованимигосподарюючими суб`єктами,використовуючи своєслужбове становище,забезпечували централізованийконтроль за діями всіхучасників спеціалізованихаукціонів,таким чином,щоб забезпечитипридбання підконтрольнимизлочинній організації12підприємствами найбільшихобсягів скрапленогогазу середусіх учасниківторгів,недоторканність такихпідприємств з боку можливихперевірок працівникамиДК «Газ України»та приховання злочинноїдіяльності цих підприємств.

Також в середині 2010року,діючи в інтересах учасниківзлочинної організації,під виглядом посиленняконтролю за процесом доступупокупців на спеціалізовані аукціони,їх відбору,визначення обсягівскрапленого газунібито для потреб населення,що підлягають реалізаціїна спеціалізованих аукціонах,а фактично з метою забезпеченнясуттєвого збільшенняобсягів закупівліскрапленого газупідприємствами,підконтрольними злочиннійорганізації,Особа 7за попередньою змовоюз Особою 23,Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїумисно змінивмеханізм допускудо спеціалізованих аукціонівпокупців-учасників,виготовивши та передавши Особі 23зразок зміндо форми заявкина купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні,що проводиться біржею(далізаявки)згідно з протоколом засіданняаукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля №352УАБ-СГвід 07.05.2010,а саме:додавши до форми заявкиграфу про обов`язкове погодженняцих заявок Особою 23.

Таким чином,остаточні рішеннящодо погодження заявокна купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні,що проводився біржею,приймалися за узгодженням із Особою 6,Особою 7та попереднього відомаучасників злочинноїорганізації Особи 23,Особи 22і Особи 21.

У свою чергу,Особа 22та Особа 21не погоджували заявкипідприємств,які могли бутиконкурентами при проведенні спеціалізованогоаукціону,та не передавалиу подальшому на розгляд до членів Аукціонного комітету.

Таким чином,діючи спільнота узгоджено під керівництвом Особи 6,Особа 7та Особа 23за попередньою змовоюз Особою 24,Особою 25та іншими учасникамизлочинної організації,сконцентрували на собі та своїх підлеглихОсоби 21та Особи 22процес організаціїта здійснення доступупідприємств до участі в аукціонах,забезпечивши контрольованеучасниками злочинноїорганізації прийняттярішення з цього питаннята безперешкодний доступпідконтрольних злочиннійорганізації підприємствдо участі в аукціонах,усунення можливихперешкод при опрацюванні документівцих підприємств,їх заявок,у тому числішляхом фактичногоусунення іншихчленів Аукціонногокомітету від виконання покладенихна них функційз цього питання,звівши їхролі до формального підписання протоколів засідань аукціонного комітету.

Після зміниформи заявокОсоба 7та Особа 23,за попередньою змовоюз Особою 24,Особою 25за узгодженням із Особою 6та іншими учасникамизлочинної організації,маючи можливістьчерез Особу 21та Особу 22контролювати доступпідприємств до участі в аукціонах та регулювати обсягизаявлених потребу скрапленому газі,надали можливість12вищевказаним підконтрольнимзлочинній організаціїпідприємствам викуповуватинайбільші обсягискрапленого газуна спеціалізованих аукціонахз метою заволодіннязлочинною організацієюякомога більшимиобсягами дешевогоскрапленого газуі таким чиноммонополізувати ринокпродажу скрапленогогазу в Україні шляхомйого концентраціїв руках злочинноїорганізації Особи 1та усунення будь-якої здорової економічної конкуренції.

На виконання своєїролі у вчиненні злочинудиректори підконтрольнихзлочинній організаціїпідприємств з ознаками фіктивностіТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Харків-СПБТ»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Модус-Вівенді»,ТОВ «Чернівці-СПБТ»,ТОВ «Запорожгаз-2000»та ТОВ «Харківспецгазснаб»,у період з травня 2010по лютий 2014року щомісячночерез іншихучасників злочинноїорганізації надавалибіржі погодженіними офіційнідокументи для участі у спеціалізованому аукціоні,які містили завідомонеправдиві відомостіпро намір придбативизначені у них обсягискрапленого газусаме для потреб населеннята про реалізацію скрапленогогазу,придбаного на попередньому спеціалізованому аукціоні, виключно населенню.

Зокрема,на виконання відведеноїйому функціїу вчиненні злочинуу період з січня 2011року по лютий 2012року ОСОБА_6 як директор ТОВ «Харків-СПБТ»,діючи умисно,будучи службовоюособою та зловживаючи своїмслужбовим становищем,знаходячись у м. Харкові,погодив своїмпідписом виготовленііншими учасникамизлочинної організаціїзавідомо підробленіофіційні документи,а саме:

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 134?2,що проводиться УАБ15лютого 2011р.,від 14.02.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати2696,346тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 134?1,що проводиться УАБ17лютого 2011р.,від 16.02.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати823тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 134д-2,що проводиться УАБ15березня 2011р.,від 14.03.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1259тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 135?1,що проводиться УАБ24березня 2011р.,від 23.03.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати5383тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 135?2,від 23.03.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати5096тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 136?2,від 20.04.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати5037тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 137?2,що проводиться УАБ26травня 2011р.,від 25.05.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати30662тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 138?1,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати665тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 138?2,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати213тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 139?2,що проводиться УАБ25липня 2011р.,від 22.07.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати3367тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 140?1,що проводиться УАБ22вересня 2011р.,від 21.09.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1294тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 141?1,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1552тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 141?2,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати3188тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 142?1,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати560тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 142?2,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1673тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на участь в аукціоні від 19.12.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1073тони скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 144?2,що буде проводитись Українською аграрною біржею.

Зазначені підробленіофіційні документи ОСОБА_6 надав іншимучасникам злочинноїорганізації для подальшого надання Українській аграрній біржі.

У такий спосіб ОСОБА_6 систематично протиправностворював умовита безпосередні підстави,які надавали можливістьіншим учасникамзлочинної організаціїздійснювати подальшізаходи з реалізації планузлочинної діяльності,спрямованого на заволодіння майномдержавних підприємствв особливо великихрозмірах шляхомзловживання службовоюособою своїмслужбовим становищемта службового підроблення.

Так,протягом часуз травня 2010року по лютий 2014року згідноіз розробленим злочиннимпланом,на виконання вказівокта під безпосереднім контролемОсоби 23і Особи 7,за узгодженням із Особою 6,Особою 24,Особою 25та іншими учасникамизлочинної організаціїза адресою знаходженняДК «Газ України»(м.Київ,вул. Шолуденка,1)Особа 22і Особа 21,достовірно знаючипро те,що придбаний на спеціалізованих аукціонахскраплений газбуде реалізовуватисяв комерційних цілях,погоджували заявкина купівлю скрапленогогазу для потреб населення12підприємствам,підконтрольним злочиннійорганізації,а саме:ТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Харків-СПБТ»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Модус-Вівенді»,ТОВ «Чернівці-СПБТ»,ТОВ «Запорожгаз-2000»та ТОВ «Харківспецгазснаб»,які містили відомостіпро намір закупівліскрапленого газунібито для потреб населенняв обсягах,що в декілька разівперевищували реальніпотреби населенняу скрапленому газіта були у декілька разівбільшими,ніж обсяги,зазначені у заявках інших підприємств.

Зокрема,Особа 22,виконуючи своюфункції у вчиненні злочину,своїм підписомсхвалив виготовленіОсобою 20та іншими учасникамизлочинної організаціїта підписані ОСОБА_6 заявки ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованих аукціонах:№ 134?2,що проводиться УАБ15лютого 2011р.,від 14.02.2011;№ 134?1,що проводиться УАБ17лютого 2011р.,від 16.02.2011;№ 134д-2,що проводиться УАБ15березня 2011р.,від 14.03.2011;№ 135?1,що проводиться УАБ24березня 2011р.,від 23.03.2011;№ 135?2,від 23.03.2011;№ 136?2,від 20.04.2011;№ 137?2,що проводиться УАБ26травня 2011р.,від 25.05.2011;№ 138?1,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011;№ 138?2,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011;№ 139?2,що проводиться УАБ25липня 2011р.,від 22.07.2011;№ 140?1,що проводиться УАБ22вересня 2011р.,від 21.09.2011;№ 141?1,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011;№ 141?2,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011;№ 142?1,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011;№ 142?2,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011;№ 144?2,від 19.12.2011.

Вищевказаними злочиннимидіями Особа 7,Особа 24,Особа 25і Особа 23за попередньою домовленістюіз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організації,у тому числішляхом зловживанняслужбовим становищем,з корисливих мотивів,діючи в інтересах злочинноїорганізації Особи 1,за допомогою дійОсоби 21та Особи 22фактично перейнялиповноваження Аукціонногокомітету щодо розгляду та схвалювання або відхилення заявокна участь в аукціоні,в результаті чогоособисто формувалисписок учасниківмайбутніх торгівта забезпечували викупна них найбільшихобсягів скрапленогогазу саме12підприємствами,які були підконтрольнізлочинній організації,у тому числіТОВ «Харків-СПБТ».

Тим самимОсоба 7,Особа 24,Особа 25,Особа 23,Особа 21,Особа 22умисно порушилипринципи проведенняаукціонів (добросовіснаконкуренція,відкритість та прозорість на всіх стадіяхпроведення аукціону,недискримінація учасниківаукціону,об`єктивністьта неупередженість,запобігання корупційнимдіям і зловживанням),які передбачені п. 54Порядку,затвердженого ПКМУ№1064,а також загальніумови,вказані у п. 11 Положення, затвердженого ПКМУ №599.

Крім того,Особа 7,Особа 24,Особа 25,Особа 23,Особа 21та Особа 22,діючи за попередньою змовою,прийняли рішеннята вжили заходівщодо непогодження заявокТОВ «Запоріжспецтрансгаз»,ТОВ «Мелітопольгаз»,ВАТ «Одесагаз»,ПАТ «Кременчукгаз»,ПАТ «Полтавапропангаз»,ПАТ «Уманьгаз»,ПАТ «Тернопільгаз»,ПАТ «Мелітопольгаз»,ДП «Полум`я»,які були конкурентамипідприємствам,підконтрольним злочиннійорганізації при проведенні спеціалізованих аукціонів.

Зокрема,безпосередньо Особа 21за попередньою змовоюз Особою 7та Особою 23своїм підписомвідхилив заявкина участь в аукціонах,а саме:ПАТ «Кременчукгаз» від:19.06.2012,28.01.2013;ПАТ «Полтавапропангаз» від 12.12.2012,15.01.2013,20.11.2012;ПАТ «Одесагаз» від 15.01.2013,25.12.2012;ДП «Полум`я» від 15.01.2013,01.10.2012,01.10.2012;ВАТ «Мелітопольгаз» від 17.10.2012;ПАТ «Тернопільгаз» від 28.01.2013.

При цьому за узгодженням із Особою 7,Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїОсоба 24,Особа 25і Особа 23усупереч своїмслужбовим обов`язкамсвідомо ігнорувалифакти того,що на фонідефіциту скрапленогогазу в окремих областях,в таких областях,як:Київська,Харківська,Чернівецька,Черкаська,Донецька,Запорізька та Луганська,де нібито реалізовували скрапленийгаз населенню12підприємств,підконтрольних злочиннійорганізації,заявлені нимиобсяги скрапленогогазу для задоволення потреб населення були безпідставно значно завищені.

У свою чергуслужбові особиМіністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни,Міністерства економічногорозвитку і торгівлі України,члени Аукціонногокомітету та інші залученідо процесу реалізаціїчерез спеціалізованіаукціони з продажу скрапленогогазу особи,будучи введенимиучасниками злочинноїорганізації в оману,без будь-якоїперевірки наданоїінформації про потреби населеннярегіону у скрапленому газі,визнавали їхдостовірними та дозволяли реалізаціювідповідних завищенихобсягів скрапленогогазу нібито для потреб населення.

При цьому,підприємства,які були допущенідо участі в спеціалізованому аукціоніз продажу скрапленогогазу для потреб населення,повинні булипідтверджувати офіційнимидокументами фактичнуреалізацію нимискрапленого газунаселенню задля отримання правана подальшу участьу цих аукціонах.

Такими офіційнимидокументами булидовідки про обсяг та напрями реалізаціїскрапленого газу,придбаного нимина попередньому спеціалізованому аукціоні.

Вказані довідкимали підтверджуватиобсяги споживанняскрапленого газу,необхідного для повного задоволення потреб населення регіону, якому підприємство постачає скраплений газ.

З урахуванням цих вимог,встановлених п. 12Положення,затвердженого ПКМУ№ 599,та п. 74Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,Особа 7,діючи за попередньою змовоюз Особою 6,Особою 24,Особою 25,Особою 23та іншими учасникамизлочинної організації,з метою реалізаціїспільного з іншими співучасникамизлочинного умислу,достовірно знаючи,що на територіїХарківської,Донецької,Київської,Черкаської,Чернівецької та Запорізької областейскраплений газ,придбаний на спеціалізованих аукціонахдля потреб населення,реалізовувався виключноструктурами облгазів,володіючи інформацієюпро реальні обсягиреалізованого населеннюскрапленого газу,у період з березня 2010року по лютий 2014року організуваввиготовлення Особою 20спільно з працівниками юридичногодепартаменту очолюваногоОсобою 6структурного підрозділузлочинної організаціїзавідомо підробленихдовідок,які містили завідомонедостовірну інформаціюпро завищені обсягиреалізації скрапленогогазу для потреб населення, зокрема:

довідки № 16від 04.01.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5940,123тони скрапленогогазу населеннюу грудні 2010 року;

довідки № 17від 01.02.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5495,448тони скрапленогогазу населеннюу січні 2011 року;

довідки № 18від 01.03.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5446,657тони скрапленогогазу населеннюу лютому 2011 року;

довідки № 19від 04.04.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5743,353тони скрапленогогазу населеннюу березні 2011 року;

довідки № 22від 01.07.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5134,689тони скрапленогогазу населеннюу червні 2011 року;

довідки № 24від 01.09.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»6833,337тони скрапленогогазу населеннюу серпні 2011 року;

довідки № 25від 03.10.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»6116,024тони скрапленогогазу населеннюу вересні 2011 року;

довідки № 27від 01.12.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»7598,577тони скрапленогогазу населеннюу листопаді 2011 року;

довідки № 29від 01.02.2012про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»415,296тони скрапленогогазу населеннюу січні 2012 року.

У свою чергу ОСОБА_6 як директор ТОВ «Харків-СПБТ»на виконання відведеноїйому функціїу вчиненні злочинуу період з січня 2011року по лютий 2012року,діючи умисно,будучи службовоюособою та зловживаючи своїмслужбовим становищем,у м. Харкові,систематично підписувавзазначені довідки,які є офіційними документами.

Ці офіційні документи,які містили завідомонеправдиві відомості, ОСОБА_6 у цей же періоднадавав іншимучасникам злочинноїорганізації для подальшого наданняУкраїнській аграрнійбіржі та Аукціонному комітету.

У такий спосіб ОСОБА_6 систематично протиправностворював умовита безпосередні підстави,які надавали можливістьіншим учасникамзлочинної організаціїздійснювати подальшізаходи з реалізації планузлочинної діяльності,спрямованого на заволодіння майномдержавних підприємствв особливо великихрозмірах шляхомзловживання службовоюособою своїмслужбовим становищемта службового підроблення.

Так,реалізуючи спільнийзлочинний умисел,протягом 2010року січня2014року Особа 23,діючи за попередньою змовоюз Особою 2,Особою 24,Особою 25,Особою 7та іншими учасникамизлочинної організації,перебуваючи за місцезнаходженням ДК «Газ України»(м. Київ,вул.Шолуденка,1),будучи наділеноюповноваженнями щодо перевірки та погодження довідокпро обсяги та напрями реалізаціїскрапленого газунаселенню,а отже,відповідальною за об`єктивне відображеннявказаних у них відомостей,зловживаючи службовимстановищем,умисно порушувалавимоги ЗаконуУкраїни «Про нафту і газ»,постанов КабінетуМіністрів Українивід 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» та від 03.10.2011№ 1064«Про деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»,доручень та розпоряджень НАК «Нафтогаз України»,у складі злочинноїорганізації виконувалавідведену їйроль у загальній схемівчинення злочинуз метою заволодінняспільно з учасниками злочинної організації державним майном.

Відповідно до протоколу засіданняАукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля від 21.04.2011№410УАБ-СГвнесено змінидо форми довідкиспеціалізованих підприємствпро закупівлю та реалізацію скрапленогогазу,придбаного на спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для побутових потребнаселення та повноваженням ДК «Газ України»,а фактично Особі 23,надано формальноюридичний характершляхом передбаченняу зазначених довідкахграфи про їх узгодженняДК «Газ України».

За вказаних вищеобставин та умов надаліз квітня 2011року по квітень 2012року згідноз розробленим злочиннимпланом,на виконання вказівокта під безпосереднім контролемОсоби 7і Особи 23,за адресою знаходженняДК «Газ України»(м. Київ,вул. Шолуденка,1)Особа 22беззастережно узгоджувавсвоїм підписомта печаткою ДК «Газ України»виготовлені Особою 20довідки,які містили наданіОсобою 7завідомо недостовірнівідомості від 12підконтрольних злочиннійорганізації підприємств(у тому числіТОВ «Харків-СПБТ»)про закупівлю та нібито реалізацію скрапленогогазу,придбаного на спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для побутових потребнаселення.Зокрема,вказані довідкимістили завідомонеправдиві відомостіпро неіснуючі обсягиреалізації скрапленогогазу нібито населенню для задоволення його побутових потреб.

За тих же обставинта умов протягомквітня 2012року лютого2014року вказанідовідки узгоджувавучасник злочинноїорганізації Особа 21,як представник ДК «Газ України».

У такий спосібза узгодженням та під контролем Особи 7і Особи 23Особа 22та Особа 21 систематично протиправнопідтверджували неіснуючийфакт реалізаціїпридбаного на спеціалізованих аукціонахскрапленого газунібито населенню,чим створилиумови і безпосередньо надавалипідстави для заволодіння державниммайном в особливо великих розмірах.

Вказані підробленідовідки учасникизлочинної організаціївід імені покупцівскрапленого газу(підконтрольнізлочинній організації12товариств)надавали разомз іншими документамина розгляд Аукціонногокомітету як виконання обов`язковоїумови участіу спеціалізованих аукціонах,а отже, обов`язкової умови отримання можливості продовжувати вчиняти злочин.

Надалі на виконання розробленогозлочинною організацієюплану вчиненнязлочину за попередньою змовоюз Особою 7,Особа 24,Особа 25та Особа 23протягом травня2010року лютого2014року в м. Києві (точнемісце слідствомне встановлено)як члени Аукціонногокомітету шляхомособистого голосування,а також впливуна інших членівАукціонного комітетуна користь підконтрольнихзлочинній організаціїпідприємств забезпечиливигідне їмзатвердження регламентуорганізації та проведення аукціону,розгляд та схвалення заявокна участь в аукціоні та подані пропозиції,затвердження стартовоїціни кожноголота,прийняття рішенняпро проведення аукціону,контроль виконаннябіржею договорупро організацію та проведення аукціонів,визнання завідомонедостовірних довідок12підконтрольних злочиннійорганізації підприємствпро закупівлю та нібито реалізацію скрапленогогазу,придбаного на спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для побутових потреб населення, дійсними.

За наведених вищеобставин ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Запорожгаз-2000»,ТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Харків-СПБТ»,ТОВ «Харківспецгазснаб»,ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Модус-Вівенді»та ТОВ «Чернівці-СПБТ»отримали доступдо участі у спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для потреб населення,на яких упродовж 2010?2014років здійснювализакупівлю скрапленогогазу для потреб населенняза ціною,яка є значно нижчоювід ціни на скраплений газ,який реалізовувався на комерційних аукціонах,тобто тієї,за якою насправді вказані підприємства мали право закуповувати такий скраплений газ.

Зокрема,спільні та узгоджені дії ОСОБА_6 ,Особи 7,Особи 24,Особи 23,Особи 20, Особи 21та інших учасниківзлочинної організаціїпід керівництвом Особи 6надали змогуспівучасникам здійснювативід імені ТОВ «Харків-СПБТ»закупівлю скрапленогогазу начебтодля потреб населенняза ціною,яка є значно нижчоювід ринкової цінина скраплений газ,тобто у протиправний спосібнабувати скрапленийгаз,видобутий ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта»,більше 50відсотків статутногокапіталу яких належить державі.

Незаконно придбанийна спеціалізованих аукціонахскраплений газучасниками злочинноїорганізації під керівництвом Особи 6 був використаний у комерційних цілях,всупереч йогоцільовому призначенню,шляхом йогореалізації суб`єктамгосподарювання,а не для задоволення побутових потреб населення України.

Таким чином, ОСОБА_6 будучи службовоюособою -директором ТОВ «Харків-СПБТ»,у співучасті та за попередньоюдомовленістю з іншими учасникамиструктурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 1під керівництвом Особи 6,використовуючи придбанийсуб`єкт господарськоїдіяльності ТОВ «Харків-СПБТ»для фіктивного підприємництва,з метою прикриттянезаконної діяльності,а саме заволодіннячужим майномшляхом зловживанняслужбовим становищем,в період з грудня 2010по лютий 2013року,в порушення вимогПоложення,затвердженого ПКМУ№ 599,та Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,вчинив протиправнідії,направлені на незаконне придбанняскрапленого газуПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта» на спеціалізованих аукціонахза заниженими цінаминібито для потреб населення,а в дійсностідля подальшого незаконногойого реалізаціїіншим суб`єктамгосподарювання за комерційними цінами.

Відповідно до висновку експертівкомісійної судово-економічноїекспертизи Київськогонауково-дослідногоінституту судовихекспертиз №13404/13405/14958/15?45від 27.08.2015,у результаті злочиннихдій ОСОБА_6 у складі структурногопідрозділу злочинноїорганізації під керівництвом Особи 6,ТОВ «Харків-СПБТ»заволоділо чужиммайном,належним ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укнафта»,більше 50відсотків акційяких належить державів особі КабінетуМіністрів України,а саме виробленимним скрапленимгазом за заниженими цінами, різниця яких з вартістю відповіднихобсягів реалізаціїскрапленого газуна комерційних аукціонахстановить 119718508,39 (стодев`ятнадцять мільйонівсімсот вісімнадцятьтисяч п`ятсотвісім)гривень 39копійок,що в тисячу і більше разівперевищує неоподаткованиймінімум доходівгромадян,тобто вчиненев особливо великих розмірах.

Крім цього, ОСОБА_6 ,усвідомлюючи обов`язоксплачувати до бюджету акцизнийподаток,діючи за попередньою змовоюз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїОсоби 1ухилився від сплати цьогоподатку за наступних обставин.

Так,відповідно до вимог ст.8Закону України«Про бухгалтерський облікта фінансову звітністьв Україні» № 996-XIVвід 16.07.1999,питання організаціїбухгалтерського облікуна підприємстві належитьдо компетенції ОСОБА_6 ,який несе особистувідповідальність за наступне:

-організацію бухгалтерськогообліку та забезпечення фіксуванняфактів здійсненнявсіх господарськихоперацій у первинних документах;

-забезпечення дотриманняна підприємстві встановленихєдиних методологічнихзасад бухгалтерськогообліку,складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

-організацію контролюза відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

-забезпечення перевіркистану бухгалтерськогообліку на підприємстві.

В період з січня 2011року по січень 2012року директорТОВ «Харків-СПБТ» ОСОБА_6 ,діючи узгодженоз іншими учасникамизлочинної організації,яку очолював Особа 6в порушення вимогПоложення та Порядку,затверджених постановоюКабінету МіністрівУкраїни від 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» та постановою КабінетуМіністрів Українивід 03.10.2011№1064про «Деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»,використав придбанийна спеціалізованих аукціонахскраплений газне для потреб населення,а для потреб промислових підприємств.

Згідно п. 215.1ст. 215Податкового кодексуУкраїни скрапленийгаз належитьдо підакцизних товарів.При цьому,згідно п.п. 213.3.11,21.3ст. 213Податкового кодексуУкраїни операціїреалізації скрапленогогазу для потреб населеннюу порядку,встановленому КабінетомМіністрів Українивідносяться до операцій з підакцизними товарами,які звільняються від оподаткування.

Згідно п. 212.1.8п. 212.1ст. 212Податкового кодексуУкраїни платникомакцизного податкує особа,на яку при здійсненні операційз підакцизними товарами(продукцією),які не підлягають оподаткуваннюабо звільняються від оподаткування,покладається виконанняумов щодо цільового використанняпідакцизних товарів(продукції)в разі порушення таких умов.

Відповідно зазначеноїнорми,оскільки ТОВ «Харків-СПБТ»придбаний на спеціалізованих аукціонахскраплений газвикористало не для потреб населення,а для потреб промисловихпідприємств,порушуючи умовицільового використанняскрапленого газу,воно є платником акцизного податку.

Згідно п. 214.4ст. 214Податкового кодексуУкраїни,у разі обчисленняподатку із застосування специфічнихставок з вироблених на митній територіїУкраїни або ввезених на митну територіюУкраїни підакцизнихтоварів (продукції)базою оподаткуванняє її величина,визначена в одиницях виміруваги,об`єму,кількості товару(продукції),об`єму циліндрівдвигуна автомобіляабо в інших натуральних показниках.

Відповідно до п.п. 215.3.4п. 215.3ст. 215Податкового кодексуУкраїни акцизнийподаток справляєтьсяз таких товарівта обчислюється за такими ставками:

-у період по 31.12.2010скраплений газне належав до підакцизних товарів;

-у період з 01.01.2011по 12.01.2012акцизний податоксправлявся з скрапленого газу(пропануабо суміші пропануз бутаном)за ставкою 40 євро за 1000 кг;

-у період з 12.01.2012по 28.02.2014акцизний податоксправлявся з скрапленого газу(пропануабо суміші пропануз бутаном)за ставкою 44 євро за 1000 кг.

Відповідно п. 217.3ст. 217Податкового кодексуУкраїни акцизнийподаток з товарів (продукції),вироблених на митній територіїУкраїни,на які встановлені ставкиподатку в іноземній валюті,сплачуються в національній валютіі розраховується за офіційним курсомгривні до іноземної валюти,встановленим Національнимбанком України,що діє на перший денькварталу,в якому здійснюєтьсяреалізація товару(продукції),і залишається незмінним протягом кварталу.

Разом з тим, ОСОБА_6 будучи службовоюособою ТОВ «Харків-СПБТ»та учасником злочинноїорганізації,яку очолював Особа 6,за попередньою змовоюз учасниками злочинноїорганізації,достовірно знаючи,що придбаний очолюванимним підприємством,в м. Києві,на спеціалізованих аукціонахскраплений газу ПАТ «Укргазвидобування»,в період з січня по лютий 2011року бувреалізований не населенню,а за комерційною ціноючерез мережупідприємств,вирішила незаконноухилитись від сплати акцизного податку.

З цією метою, ОСОБА_6 ,діючи за попередньою змовоюз учасниками злочинноїорганізації Особи 6,після укладеннядоговорів купівлі-продажускрапленого газуз продавцями ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта» і фактичної поставкив період з січня 2011року по лютий 2012року 65632,96тон скрапленогогазу,достовірно знаючи,що придбаний ТОВ «Харків-СПБТ»скраплений газна спеціалізованому аукціоніне буде реалізованийдля потреб населення,а тому є підакцизним товаром,який підлягає оподаткуванню,умисно порушуючип. 212.1.8п. 212.1ст. 212,п. 214.4ст. 214,215.3.4п. 215.3ст. 215Податкового кодексуУкраїни ухиливсявід сплати акцизного податку.

При цьому ОСОБА_6 свідомо не повідомив органидержавної владипро факт продажускрапленого газу,який мав бутиреалізований населенню,господарським товариствам,з метою приховатифакт необхідностісплати до державного бюджету акцизного податку.

Відповідно до висновку експертівза результатами проведеннякомісійної судово-економічноїекспертизи від 09.09.2016№11845/13884/16?45,встановлено порушеннявищевказаних вимогзаконодавства,та вбачається несплатаТОВ «Харків-СПБТ»акцизного податкуза період з січня 2011року по січень 2012року на загальну суму29227718,53 грн.

В результаті вищевказанихнезаконних дійв період з січня 2011року по січень 2012року ОСОБА_6 ,займаючи одночаснопосаду директората головного бухгалтераТОВ «Харків-СПБТ»,умисно ухиливсявід сплати акцизногоподатку,внаслідок чогодо державного бюджетуфактично не надійшли коштив сумі 29227718,53 грн.,що більше ніж в п`ять тисячі більше разівперевищує установленийна той часзаконодавством неоподаткованиймінімум доходівгромадян,тобто в особливо великих розмірах.

Крім цього, ОСОБА_6 ,у період з грудня 2010року по серпень 2013року,прийняв участьу складі злочинноїорганізації Особи 1у незаконному заволодіннімайном ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта»,а саме скрапленимгазом,який вироблявся вказанимипідприємствами,в особливо великихрозмірах,за наступних обставин.

Так,у березні 2010року Особа 1організував та очолив злочиннуорганізацію з метою вчиненнятяжких та особливо тяжкихзлочинів,у тому числі проти державної власності.

Взявши на себе функціюзагального керівництвазлочинною організацією,Особа 1залучив до участі в ній осібіз свого найближчогооточення,зокрема Особу 2,Особу 3,Особу 4,Особу 5та інших,яким доручив виконувати функції керівників окремих структурних підрозділів злочинної організації.

Вказаних осібОсоба 1призначив на найбільш важливіпосади у вищих органахдержавної влади,створивши такимчином системууправління державою,у якій він особистота інші керівникизлочинної організаціїмали впливна прийняття всіхосновоположних рішеньстосовно діяльностівищих органівдержавної владита правоохоронної системи.

Основною вимогоюдо керівників окремихструктурних підрозділівзлочинної організації,призначених на найбільш важливіпосади у вищих органахдержавної влади,було служінняособисто Особі 1та готовність виконатийого протиправніта злочинні вказівкивсупереч законамУкраїни та їх службових обов`язків.

Особа 1доручив іншимкерівникам окремихструктурних підрозділівзлочинної організаціїсамостійно планувативчинення окремихтяжких та особливо тяжкихзлочинів відповіднодо напрямів діяльностіпідконтрольного їмдержавного органу,підшуковувати та залучати до участі у злочинній організаціїінших членів,створювати їїокремі структурніпідрозділи та розпоряджатися незаконноотриманим прибуткомяк в його власнихінтересах,так і в інтересах учасників злочинної організації.

Всі учасникизлочинної організаціїОсоби 1планували та координували своїдії з єдиною метою отриманнянезаконного збагаченняза рахунок ресурсівдержави Україната розподілення йогоміж собою,Особою 1та іншими керівниками злочинної організації.

Кожен керівникзлочинної організаціїОсоби 1був обізнанийіз загальним планомдіяльності організаціїщодо сфер та напрямів вчиненнязлочинів,знав,які конкретно функціїзгідно з єдиним планомпокладаються безпосередньона нього та підконтрольний йомуструктурний підрозділзлочинної організації,а також те,що інші очевидніі обов`язкові для вчинення злочинівпункти планувиконуються іншимиучасниками цієї злочинної організації.

Зокрема,до складу злочинноїорганізації Особи 1,крім інших,увійшов окремийструктурний підрозділпід керуванням Особи 6до складу якогоувійшли Особа 7,Особа 8,Особа 9,Особа 10,Особа 11,Особа 12,Особа 13,Особа 14,Особа 28,Особа 15,Особа 16,Особа 17,Особа 18та інші учасники,а також низкасуб`єктів підприємницькоїдіяльності (юридичнихосіб),створених та придбаних учасникамизлочинної організаціїдля вчинення тяжкихта особливо тяжкихзлочинів,а також для прикриття її незаконної діяльності.

Особа 6особисто вибудувавструктуру підконтрольногойому окремогопідрозділу злочинноїорганізації залучивдо участі в ній Особу 7,Особу 8,Особу 9,Особу 10та інших,яким доручив керуватидіями окремихгруп учасників,об`єднаних за певними напрямкамизлочинної діяльності,яким,маскуючи їхдіяльність під діяльність фінансовоїкорпорації,дав відповідніумовні назви -«Департамент «Європа»,«Департамент «Лідер-нафта»,«Департамент «облгаз»,«Департамент оптимізаціїподатків»,«Департамент світлихнафтопродуктів»,«Департамент скрапленогогазу»,«Департамент природногогазу»,«Фінансовий департамент»,«Юридичний департамент»,«Митний департамент»,«Банківський департамент»,«Департамент залученняінвестицій»,«Департамент торгівліцінними паперамита страхування»,«Митний департамент»,а також «Служба безпеки».

Також Особою 6визначено умовнуназву підконтрольногойому структурногопідрозділу злочинноїорганізації як «група компаній «СЄПЕК» (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія).

За участь у складі злочинноїорганізації та злочинах,які злочинна організаціявчиняла,Особою 6організовано виплатукожному учасникущомісячної грошовоївинагороди,видача якоїне оформлювалася офіційнота приховувалася від органів державної податкової служби.

Місцями розташуванняофісів підконтрольногоструктурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 6визначено приміщеннябізнес-центру«Арена Сіті»за адресою:місто Київ,вул. Червоноармійська (ВеликаВасильківська)/Басейна,1?3/2,літера «А»,м. Київ,вул. Дегтярівська,21,м. Київ,вул. Дмитрівська,69,м. Харків,пр. Гагаріна,43/1,м. Харків,вул. Маліновського,30,м. Харків,вул. Ганни,21,м. Харків,вул. Теплична,1,м. Донецьк,вул. Артема,138-А,приміщення бізнес-центру«Москва Сіті»за адресою:Російська Федерація,місто Москва,вул. Пресненська Набережна,10,башта «С»та інші приміщення,які використовувалися учасникамиорганізації на підставі відповідних договорів оренди.

Для утворення матеріальноїоснови злочинноїорганізації і накопичення капіталу,необхідного для успішної злочинноїдіяльності,Особа 6за попередньою змовоюз іншими керівникамизлочинної організаціїрозробив планвчинення фіктивногопідприємництва з метою отриманнянезаконного доходувід надання суб`єктампідприємницької діяльностіреального секторуекономіки послугз мінімізації та ухилення від сплати податків.

Для реалізації злочинногонаміру Особа 6доручив Особі 14,Особі 18та іншим учасникамзлочинної організаціїпідшукувати осіб,які нададуть згодуна участь у вчиненні вказанихзлочинів,погодяться зареєструватина своє ім`ястворені або придбані злочинноюорганізацією підприємствата обіймати в таких підприємствах керівні посади.

Виконуючи відведенуроль у вчиненні злочинів,Особа 14,Особа 18та інші учасникизлочинної організації,діючи з корисливих спонуканьз метою отриманнянезаконного доходувід вчинення фіктивногопідприємництва та інших злочинів,підшуковували осіб,яких схиляли,обіцяючи грошовувинагороду,до участі в підконтрольному Особі 6структурному підрозділізлочинній організаціїОсоби 1,вчинення дійпо створенню та придбанню підприємств,з метою прикриттянезаконної діяльності,призначення на керівні посадив таких підприємствах,ухилення від сплати податківдо бюджету та вчинення інших злочинів.

Після встановленнятаких осібта одержання їхзгоди на вчинення злочинів,Особа 14,Особа 18разом з іншими учасникамизлочинної організаціїбрали участьу підготовці установчихдокументів створенихта придбаних підприємств,з метою прикриттянезаконної діяльності,забезпечували посвідченняїх нотаріусамита наступне поданнядо відповідних державнихорганів з метою здійсненнядержавної реєстрації,відкриття розрахунковихрахунків в банківських установах,та вчиняли інші дії, надаючи незаконній діяльності таких підприємств законного вигляду.

Офіційні документистворених та придбаних у вищевказаний спосібпідприємств,разом з їх печатками,договорами на відкриття банківськихрахунків та ключами електронногоцифрового підписудо програм «Клієнт-банк»Особа 14,Особа 18передавали іншимучасникам злочинноїорганізації для подальшого використаннятаких підприємству протиправній діяльності.

У свою чергуОсоба 6,Особа 14та інші учасникизлочинної організаціїпідшуковували певнихсуб`єктів підприємницькоїдіяльності для отримання від них на поточні рахункипідконтрольних підприємств,створених та придбаних з метою прикриттянезаконної діяльності,грошових коштівнібито за надання послугабо купівлю товарів,що безпідставно утворювалоу контрагентів кредитз податку на додану вартість,та одночасно призводилодо накопичення на вказаних підконтрольнихфіктивних підприємствахзобов`язань по сплаті такогоподатку до бюджету.Але,грошові кошти,які надходили у вищевказаний спосібна поточні рахункипідприємств,створених та придбаних для фіктивного підприємництва,разом з сумою податковихзобов`язань з податку на додану вартість,Особа 6,Особа 14та інші учасникизлочинної організаціїпереводили у готівку та розпоряджалися нимина власний розсуд,а державі внаслідоктакої протиправноїдіяльності завданавелика матеріальнашкода у вигляді ненадходженнядо бюджету податків.При цьому Особа 6,Особа 14та інші учасникизлочинної організації,підшукавши замовниківна незаконну конвертаціюу вищевказаний спосібгрошових коштів,частину яких складав податокна додану вартість,конвертували такікошти у банківських установахта видавали їхзамовникам готівкою,отримуючи за вчинення данихпротиправних дійгрошову винагороду,яку розподіляли між іншими учасниками злочинної організації.

Інші учасникизлочинної організації,будучи обізнанимиу злочинних планахОсоби 6,відповідно до відведених їмролей займалисяведенням бухгалтерськогоі податкового облікупідконтрольних підприємств,створених та придбаних для фіктивного підприємництва,виготовляли підробленідоговори,податкові,видаткові і транспортні накладніта інші документи,які надавали представникампідприємств-замовників,та за допомогоюелектронних системдистанційного керуваннябанківськими рахункамиздійснювали електронніперекази грошовихкоштів з поточних рахунківтаких підконтрольнихпідприємств для їх подальшоїконвертації у готівку.

Учасниками підконтрольногоОсобі 6структурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 1, в період з 2009року по 2014рік створенота придбано понад 400підприємств,як резидентів так і не резидентів,для здійснення фіктивногопідприємництва,внаслідок незаконноїдіяльності яких державі завданаматеріальна шкодау вигляді вартостіреалізованого скрапленогогазу за заниженими цінамита несплачених податківдо бюджету,вчинені в особливо великих розмірах.

Так,приблизно в один із днів грудня2010року невстановленадосудовим розслідуваннямособа,яка назвалась на ім`я « ОСОБА_7 »,знаходячись по пр?ту Гагаріна поблизувиходу зі станції метрополітену«Проспект Гагаріна»на території Основ`янського(колишньогоЧервонозаводського)району містаХаркова,діючи з корисливих мотивів,з метою отриманнянезаконного доходу,виконуючи відведенуйому рольу складі злочинноїорганізації,шляхом умовляньта підкупу у вигляді обіцянкигрошової винагородиу розмірі 1200 грн.,запропонував ОСОБА_6 взяти участьу здійсненні незаконноїдіяльності,яка виразилась у подальшому в участі складіпідконтрольної Особі 6злочинної організації,з метою вчиненняфіктивного підприємництва,заволодіння чужиммайном в особливо великихрозмірах шляхомзловживання службовоюособою своїмслужбовим становищем,службового підробленнята ухилення від сплати податківдо бюджету в особливо великихрозмірах,для чого придбатияк одноособовому учасникуТОВ «Харків-СПБТ»(ідентифікаційнийкод 36459103)з метою йогоподальшого використанняіншими учасникамизлочинної організаціїдля вчинення злочинівта прикриття незаконної діяльності.

При цьому невстановленадосудовим розслідуваннямособа,яка назвалась на ім`я « ОСОБА_7 »,попередила ОСОБА_6 ,що грошову винагородув розмірі 1200 грн.той зможеотримати післявиконання дій,необхідних для державної реєстраціїТОВ «Харків-СПБТ»,в якому маєстати одноособовимучасником та директором,а також передачіреєстраційних документів,печатки та ключа електронногоцифрового підписудо програми «Клієнт-банк»вищевказаного підприємствадля використання іншимиучасниками злочинноїорганізації при вчиненні злочинів.

ОСОБА_6 ,не маючи наміруздійснювати господарськудіяльність,усвідомлюючи,що ТОВ «Харків-СПБТ»буде придбанедля прикриття незаконноїдіяльності іншихучасників злочинноїорганізації,та що в результаті здійсненнятакого фіктивногопідприємництва інтересамдержави будезаподіяно матеріальнушкоду в особливо великихрозмірах,із корисливих мотивівпогодився на пропозицію невстановленоїдосудовим розслідуваннямособи,яка назвалась « ОСОБА_7 ».

За таких обставин ОСОБА_6 став учасникомпідконтрольного Особі 6структурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 1,та розпочав участьу вчиненні інкримінованихзлочинів у її складі.

При цьому,усвідомлюючи протиправнийхарактер запропонованихйому дійяк майбутнього одноособовогоучасника і директора придбаногопідприємства,для здійснення фіктивногопідприємництва,про що свідчило,в тому числі,небажання іншихучасників злочинноїорганізації безпосередньовиступити фактичнимизасновниками,учасниками або керівниками ТОВ «Харків-СПБТ», ОСОБА_6 ,прослідувавши за невстановленою досудовимрозслідуванням особою,яка назвалась « ОСОБА_7 »,до будинку,розташованого поблизузупинки громадськоготранспорту «ВулицяДержавинська» на території Слобідського(колишньогоКомінтернівського)району м. Харкова,у цей же деньу грудні 2010року передав« ОСОБА_7 » копіюсвого паспортугромадянина Українита довідки про присвоєння ідентифікаційногономеру,для виготовлення документів,необхідних для придбання вказаного товариства.

13.12.2010невстановлена досудовимрозслідуванням особа,яка назвалась « ОСОБА_7 »,діючи за попередньою змовоюз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організації,використовуючи надані ОСОБА_6 вищевказані документи,виготовили договіркупівлі-продажу(відступлення)частки у статутному капіталіТОВ «Харків-СПБТ»,протокол № 3загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»та статут ТОВ «Харків-СПБТ»,згідно з якими попередній власниктовариства Особа 18продав своючастку,вийшов зі складу учасниківтовариства та звільнився з посади директорацього товариства,а ОСОБА_6 придбав часткуу Статутному фондітовариства,та з 13.12.2010призначений на посаду директораТОВ «Харків-СПБТ».

Цього ж дня ОСОБА_6 за вказівкою невстановленоїдосудовим розслідуваннямособи,яка назвалась « ОСОБА_7 »,прибув до офісного приміщенняприватного нотаріуса ОСОБА_8 ,яке розташоване в будинку АДРЕСА_3 ,будучи попередньосхиленим до вчинення фіктивногопідприємництва,діючи з корисливих спонукань,усвідомлюючи,що зареєстрований на його прізвищесуб`єкт підприємницькоїдіяльності будевикористовуватись іншимиучасниками злочинноїорганізації для прикриття незаконноїдіяльності та бажаючи досягненняцієї мети,підписав попередньопідготовлений та переданий «Костянтином»договір купівлі-продажу(відступлення)частки в Статутному капіталіТОВ «Харків-СПБТ»від 13.12.2010,протокол № 3від 13.12.2010загальних зборівучасників та Статут ТОВ «Харків-СПБТ»,згідно яких він виступавучасником і власником товариства,а відповідно до протоколу призначенийдиректором товаристваз 13.12.2010.

Продовжуючи діятиза попередньою змовоюз іншими учасникамипідконтрольного Особі 6структурного підрозділузлочинної організації, ОСОБА_6 передав вищевказаніпідписані нимдокументи невстановленійдосудовим розслідуваннямособі,яка назвалась « ОСОБА_7 »,а останній у свою чергузабезпечив їхподальшу передачучерез іншихучасників злочинноїорганізації державномуреєстратору виконавчогокомітету Харківськоїміської радиХарківської області ОСОБА_9 ,якою 20.12.2010за записом № 14801050003044704внесено відповіднівідомості до Єдиного державногореєстру юридичнихосіб та фізичних осіб-підприємцівпро державну реєстраціюзмін до установчих документівТОВ «Харків-СПБТ».

Крім цього,у період грудня2010 січня2011року ОСОБА_6 через іншихучасників злочинноїорганізації під керівництвом Особи 6,надав до ДПІ у Комінтернівському районім. Харкова підписаніним протокол№ 3від 13.12.2010загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»та статут товариства,за результатами чогоучасники злочинноїорганізації отрималидовідку (форма№4-ОПП)від 12.01.2011№2666про перебування цьоготовариства на обліку як платник податківз 03.08.2009за № 158.

Надалі,у період січня лютого2011року, ОСОБА_6 ,продовжуючи злочиннудіяльність,переслідуючи метунадання іншимучасникам злочинноїорганізації можливостіздійснювати необхіднідля вчинення запланованихзлочинів фінансовіоперації з використанням існуючихбанківських рахунківТОВ «Харків-СПБТ»,через іншихучасників злочинноїорганізації надавдо банківських установпідписані нимдокументи щодо зміни складуосіб,які мають праворозпоряджатись рахункамипідприємства (зокрема,картки зі зразками підписівкопію статутутовариства,копію протоколу№ 3від 13.12.2010загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»),а саме:25.01.2011 -до ПАТ «ВТБ Банк»,де був відкритийрахунок ТОВ «Харків-СПБТ»№ НОМЕР_1 ;17.02.2011 до АБ «Укргазбанк»,де був відкритийрахунок підприємства№ НОМЕР_2 ;09.02.2011 до ПАТ КБ «Приватбанк»,де був відкритийрахунок підприємства№ НОМЕР_3 .

З тією самоюметою у період з 31.10.2011по 07.11.2011 ОСОБА_6 ,знаходячись у приміщенні ПАТ «РЕАЛ БАНК»по пр?ту Науки (Леніна),60Шевченківського (на той момент Дзержинського)району м. Харкова,забезпечив наданнядо ПАТ «РЕАЛ БАНК»документів,отриманих (виготовлених)за його безпосередньоїучасті та завірених йогоособистим підписом,зокрема:заяву про відкриття поточногорахунку від 31.10.2011;опитувальний листклієнта юридичноїособи-резидентавід 31.10.2011;копію протоколу№ 3загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»;копію наказузасновника ТОВ «Харків-СПБТ»№ 7від 13.12.2010«Про прийняття повноваженьдиректора»,відповідно до якого ОСОБА_6 прийняв на себе обов`язкидиректора ТОВ «Харків-СПБТ»;копію власногопаспорту громадянинаУкраїни серії НОМЕР_4 ,виданого 30.11.2001Лозівським МРВУМВС Українив Харківській області;копію довідкивід 27.10.1999про присвоєння ОСОБА_6 ідентифікаційного номера НОМЕР_5 ;копії випискиААБ № 919042з Єдиного державногореєстру юридичнихосіб та фізичних осіб підприємцівщодо ТОВ «Харків-СПБТ»;копію довідкиГоловного управліннястатистики у Харківській областіАА № 322021від 23.12.2010з Єдиного державногореєстру підприємствта організацій Українищодо ТОВ «Харків-СПБТ»;копію довідки(форма№4-ОПП)від 12.01.2011№2666про перебування ТОВ «Харків-СПБТ»на обліку як платник податківз 03.08.2009за № 158;копію повідомленняуправління Пенсійногофонду Українив Комінтернівському районім. Харкова від 03.08.2009про взяття на облік ТОВ «Харків-СПБТ»;нотаріально посвідченукопію СтатутуТОВ «Харків-СПБТ»від 13.12.2010;картку зі зразками підписівта відбитка печаткивід 07.11.2011.

На підставі наданихдокументів ПАТ «РЕАЛ БАНК»укладено з ТОВ «Харків-СПБТ»в особі йогодиректора ОСОБА_6 договір № 5448/08?4/БТ банківських рахунківсуб`єкта господарюваннявід 07.11.2011,договір № 6345/08?4/БТ про банківське обслуговуванняклієнта в режимі віддаленогодоступу з використанням програмногокомплексу «iBank2UA»від 09.12.2011з додатками до договорів,відповідно до яких ОСОБА_6 одержав у ПАТ «РЕАЛ БАНК»сертифікати відкритогоключа електронногоцифрового підписуклієнта ТОВ «Харків-СПБТ».

Зазначені сертифікати,які надавали праворозпоряджатись грошовимикоштами на поточному рахункуТОВ «Харків-СПБТ»№ НОМЕР_6 ,відкритому у ПАТ «РЕАЛ БАНК», ОСОБА_6 з корисливих мотивів,для забезпечення вчиненнязлочинною організацієютяжких та особливо тяжкихзлочинів,надав учасникамкерованого Особою 6 структурного підрозділу злочинної організації.

Реєстрація відомостейпро ТОВ «Харків-СПБТ»в органах державноївлади,отримання необхіднихреквізитів,даних керівникатовариства та зразків йогоособистого підпису,засобів керуванняпоточними рахункамиу банківських установахнадало можливістьОсобі 6,Особі 7та іншим учасникамзлочинної організаціївикористовувати банківськірахунки підприємствадля здійснення незаконноїдіяльності,а саме для забезпечення вчиненнятяжких та особливо тяжких злочинів.

Згідно з положеннями ст. 23 Статуту ТОВ «Харків-СПБТ»затвердженого протоколомзагальних зборівтовариства № 3від 13.12.2010,виконавчим органомтовариства є директор,який має право:без довіреності діятивід імені товариства,представляти йогона всіх підприємствах,установах та організаціях,розпоряджатись майномтовариства,укладати договори,видавати довіреності,відкривати у банках розрахунковіта інші рахунки;видавати наказита давати вказівки,обов`язкові для всіх робітників,затверджувати функціональніобов`язки робітниківтовариства;по узгодженню з власниками визначатиструктуру підприємства;приймати на роботу та звільняти робітниківтовариства відповіднодо діючого законодавства;залучати для виконання робіттимчасові творчіколективи та окремих спеціалістів,визначати порядокта розмір їхпраці;здійснювати іншіповноваження,покладені на нього власником.

Відповідно до вимог ст.8Закону України«Про бухгалтерський облікта фінансову звітністьв Україні» №996-XIVвід 16.07.1999до компетенції ОСОБА_6 як директора ТОВ «Харків-СПБТ»належали питанняорганізації бухгалтерськогообліку на підприємстві у зв`язкуз чим він ніс особисту відповідальність за:

- організацію бухгалтерськогообліку та забезпечення фіксуванняфактів здійсненнявсіх господарськихоперацій у первинних документах;

- забезпечення дотриманняна підприємстві встановленихєдиних методологічнихзасад бухгалтерськогообліку,складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

- організацію контролюза відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

- забезпечення перевіркистану бухгалтерськогообліку на підприємстві.

З огляду на викладене, ОСОБА_6 ,перебуваючи з 13.12.2010року на посаді директораТОВ «Харків-СПБТ», постійно обіймавпосаду,пов`язануз виконанням організаційно-розпорядчихта адміністративно-господарських обов`язків, тобто був службовою особою.

Разом з цим, ОСОБА_6 ,виконуючи відведенуйому рольу складі злочинноїорганізації,з метою сприянняіншим учасникаму здійсненні заволодінняшляхом зловживанняслужбовим становищемчужим майномв особливо великихрозмірах,ухилення від сплати податківдо державного бюджетута вчиненні іншихзлочинів,умисно не виконував службовіобов`язкидиректора ТОВ «Харків-СПБТ»та передав іншимучасникам злочинноїорганізації реєстраційнідокументи,печатку та ключі електронногоцифрового підписудо електронних системдистанційного керуваннябанківськими рахункамивказаного підприємствадля використання при підготовці та вчиненні цих злочинів.

Одним з об`єктіввчинення злочинівучасниками злочинноїорганізації визначеномайно ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта»,зокрема скрапленийгаз,який вироблявся вказаними підприємствами.

Так,у 2009році у Особи 6,Особи 7та інших учасниківзлочинної організаціївиник злочиннийумисел,спрямований на заволодіння майномдержавних підприємств значними обсягами виробленого ними скрапленого газу.

З метою реалізаціїзлочинного умислувказаними особамирозроблено планвчинення злочину,згідно з яким передбачалося здійснитипротиправне заволодіннязначними обсягамивидобутого державнимипідприємствами скрапленогогазу шляхомйого придбанняза нижчими від ринкових цінами,визначеними для випадків реалізаціїскрапленого газудля потреб населенняна спеціалізованих аукціонах,хоча насправдіпланувалося йогонецільове використанняу вигляді подальшоїреалізації комерційнимструктурам черезмережу підконтрольнихпідприємств та отримання злочинного надприбутку.

Злочинну схемупо заволодінню скрапленимгазом державнихпідприємств в особливо великихрозмірах,починаючи з березня 2010року у різний часта місцях булодоведено до відома керівниківта інших учасниківзлочинної організаціїОсоби 1,Особи 2,Особи 5,Особи 26,Особи 3,Особи 4та інших,які погодили та схвалили вказанийзлочинний план,надали згодуна його реалізаціюта взяли у ній участь.

Зазначені керівникизлочинної організаціїздійснювали загальнекерівництво злочином,сприяли прийняттювідповідних рішеньКабінету МіністрівУкраїни в інтересах злочинноїорганізації,лобіюючи інтересипідконтрольних злочиннійорганізації підприємств;усували перешкодиу вигляді відомчогоконтролю за процесом продажускрапленого газуна біржовому аукціоні,контролю з боку правоохороннихта фіскальних органів,підбирали та залучали до участі у злочинній організаціїінших осіб,яких призначали на керівні посадив органах державної влади, вчиняли інші дії.

Вчинення вказаногозлочину черезнаявність відповідногонормативного регулюваннята в силу усталенихвідносин у сфері реалізаціїскрапленого газунаселенню не могло бутиздійсненим без отримання необхіднихпогоджень від керівників міністерствта інших центральнихорганів виконавчоївлади,обласних державнихадміністрацій,службових осібДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України».Тому керівникамизлочинної організаціїтакож запланованоїх залученнядо реалізації злочиннихнамірів щодо незаконного заволодіння скрапленим газом.

При цьому учасникизлочинної організаціїта задіяні нимиособи знали,що з 2000року виробникискрапленого газуПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта»,відповідно до вимог статті4?1Закону України«Про нафту і газ»,щомісячно здійснюютьйого продаждля потреб населеннявиключно на біржових аукціонах,у порядку,визначеному постановамиКабінету МіністрівУкраїни від 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» та у подальшому від 03.10.2011№ 1064«Про деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу».

Покупцями скрапленогогазу для потреб населенняпротягом вказаногоперіоду та монопольними операторамиринку реалізаціїскрапленого газунаселенню булиспеціалізовані підприємстваз газопостачання та газифікації (далі підприємстваструктури облгазівУкраїни),їх дочірніструктури та інші юридичніособи різнихформ власності,у тому числіі з часткоюдержавної формивласності,а саме часткоюНАК «Нафтогаз України».

Такі підприємствамали власнувиробничу матеріально-технічнубазу,спеціально обладнанийтранспорт,власний обміннийфонд балонів,виробничі підрозділиз достатньо підготовленимикадрами для планового та невідкладного (аварійного)виконання повногокомплексу робітщодо забезпечення безпекита безаварійності при постачанні скрапленого газу населенню, тощо.

Окрім того,існувала усталенасистема прийняттязаявок від населення на придбання скрапленогогазу для побутових потребчерез сільськіради та інші органимісцевого самоврядування,які в подальшому спрямовувалисядо підприємств структуриоблгазів,де за вказанихобставин накопичуваласястатистична інформаціяпро обсяги скрапленогогазу,необхідні для задоволення побутових потреб населення відповідних регіонів, визначених зонами обслуговування конкретного підприємства.

При цьому,ціни реалізаціїскрапленого газудля забезпечення потребнаселення булизначно нижчиминіж ціни для комерційного використання.

Крім тогостаттею 4?1Закону України«Про нафту і газ» визначено,що підприємства,частка державиу статутному капіталіяких 50відсотків та більше,господарські товариства,50відсотків та більше акцій(часток,паїв)яких знаходяться у статутних капіталахінших господарськихтовариств,акціонером яких є держава і володіє в них контрольнимпакетом акційщомісячно здійснюютьпродаж нафтисирої і газового конденсатувласного видобутку,видобутих на підставі спеціальнихдозволів на користування нафтогазоносниминадрами (крімобсягів,що використовуються на власні технологічніпотреби),а також скрапленогогазу виключнона біржових аукціонах.

Стартова ціна(без урахування податкуна додану вартістьта витрат на транспортування,постачання і зберігання)на біржових аукціонахдля нафти та газового конденсатувизначається на підставі митноївартості нафтиза даними центральногооргану виконавчоївлади,що забезпечує формуваннята реалізує державнуподаткову і митну політику,за 15днів,що передують датіреєстрації заявокна проведення біржовогоаукціону,та з урахуванням надбавкиза якість для нафти сироїі газового конденсату.Зниження цінина нафту або на газовий конденсатна біржових аукціонахнижче стартовоїціни не допускається.

Порядок організаціїта проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої і газового конденсатувласного видобутку,скрапленого газу,визначення стартовихцін на таких аукціонах,надбавок за якість для нафти сироїі газового конденсату,а також порядоквизначення обсягівреалізації на біржових аукціонахскрапленого газудля потреб населення встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.п. 6,7постанови КабінетуМіністрів Українивід 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» (в редакції станомна 27.12.2006)Міністерством економікиразом з Міністерством паливата енергетики затвердженосклад аукціонногокомітету з продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля.

Раду міністрівАвтономної РеспублікиКрим,обласні,Київську та Севастопольську міськідержавні адміністраціїразом з НАК «Нафтогаз України»зобов`язано подаватиМіністерству економікиУкраїни до 15числа місяця,в якому проводитьсяспеціалізований аукціонз продажу скрапленогогазу для задоволення побутовихпотреб населеннярегіонів,інформацію про обсяг скрапленогогазу за формою,затвердженою Міністерствомекономіки Україниза погодженням з Міністерством паливата енергетики України.

Згідно абзацу4п. 11«Положення про організацію та проведення аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля»,затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни № 599від 04.04.2000(в редакції станомна 06.04.2009)(далі Положення,затверджене ПКМУ№ 599)покупець,учасник спеціалізованогоаукціону,має правоподати заявкуу разі реалізаціїним скрапленогогазу,придбаного на попередньому спеціалізованому аукціоні, виключно населенню.

Абзацом 22п. 12вказаного Положенняу редакції станомна 23.12.2009визначено,що покупець повиненподати біржіза формою,затвердженою комітетом,довідку,погоджену із заінтересованими органамивиконавчої владита виконавчими органамиміських рад,про обсяг та напрями реалізаціїскрапленого газу,придбаного нимна попередньому спеціалізованомуаукціоні.Узагальнені матеріалибіржа подаєаукціонному комітетові(змінивнесені згідноз постановою КабінетуМіністрів України№ 1405від 23.12.2009).

У подальшому КабінетомМіністрів Українивід 03.10.2011прийнято постанову№ 1064«Про деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»,відповідно до якої постановаКабінету МіністрівУкраїни від 04.04.2000№ 599втратила чинністьта запроваджено новий порядок.

Відповідно до п. п.3,4постанови КабінетуМіністрів Українивід 03.10.2011№ 1064«Деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»Рада міністрівАР Крим,обласні,Київська та Севастопольська міськадержавна адміністрація(Управлінняжитлово-комунальногогосподарства і паливно-енергетичногокомплексу,Управління паливно-енергетичногокомплексу та використання природнихресурсів тощо)подавали щорокудо 20січня Міністерствуенергетики та вугільної промисловостіУкраїни зведенуінформацію за встановленою формоюіз зазначенням і обґрунтуванням кількостісуб`єктівгосподарювання,що реалізують скрапленийгаз для потреб населення,зареєстрованих газобалоннихустановок,що перебувають на обслуговуванні у таких суб`єктівгосподарювання у відповідному регіоні,а також обсягусередньорічного споживанняскрапленого газуоднією газобалонноюустановкою за попередні двароки та подавали Міністерствуекономічного розвиткуі торгівлі,інформацію про обсяг скрапленогогазу для потреб населення.

Згідно з п.п. 73,74Порядку організаціїта проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу,затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни від 03.10.2011№1064(далі Порядок,затверджений ПКМУ№ 1064),покупці скрапленогогазу для потреб населенняподають біржідо 15числа місяця,в якому проводитьсяспеціалізований аукціон,інформацію про планові обсягипотреби регіонув скрапленому газідля потреб населеннята планові обсяги закупівлі такого газу.

Біржа узагальнюєзазначену інформаціюта подає їїпротягом двохробочих дніваукціонному комітетовідля визначення обсягуреалізації скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах.

Покупці скрапленогогазу для потреб населенняподавали біржідовідку про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного нимина попередньому спеціалізованомуаукціоні,що погоджена із Радою міністрівАвтономної РеспублікиКрим,відповідною обласною,Київською та Севастопольською міськоюдержавною адміністрацією,для узагальнення та подання інформації аукціонному комітетові.

Відтак,необхідною умовоюдля участі у спеціалізованих аукціонах було подання покупцями скрапленого газу біржі зокрема наступних документів:

-заявок на участь у спеціалізованому аукціоні(передбаченихп. 12Положення,затвердженого ПКМУ№ 599,та п. 45Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,відповідні положенняяких прийнято на виконання вимогст. 41 ЗаконуУкраїни «Про нафту і газ»)з визначенням обсягумісячного споживанняскрапленого газу,необхідного для повного задоволення потреб населення регіону, якому він постачає скраплений газ;

-довідок про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні (передбаченихп. 12Положення,затвердженого ПКМУ№ 599,та п. 74Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,відповідні положенняяких прийнято на виконання вимогст. 41 ЗаконуУкраїни «Про нафту і газ»).

Ці передбачені законодавствомдокументи заявкина участь у спеціалізованому аукціоніта довідки про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні містилиінформацію,яка підтверджувала певніфакти (наявністьпотреби населенняу скрапленому газіу визначених обсягах,намір покупцяпридбати скрапленийгаз самедля потреб населення,факт реалізаціївизначеного обсягускрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні,виключно населенню),які спричиняли наслідкиправового характеру(допускдо участі у спеціалізованих аукціонахта подальше придбанняскрапленого газуу продавців),видавались та посвідчувались повноважнимиособами (покупцямискрапленого газу),а отже відповіднодо примітки до ст. 358КК України, були офіційними документами.

Відповідно до вимог розпорядженняНАК «Нафтогаз України»від 19.01.2005№ 12-р«Щодо забезпечення населенняскрапленим газом»,ДК «Газ України»зобов`язано забезпечитипостійний контрольза обсягами закупівліна спеціалізованих аукціонахскрапленого газуВАТ з газопостачання та газифікації для потреб населеннята їх цільовоговикористання;підготовку та узагальнення матеріалівдля перевірки та узгодження Компанієюдовідок ВАТ з газопостачання та газифікації;оперативне інформуванняНАК «Нафтогаз України»про виявлені порушеннята заходи,вжиті для їх усунення.

Згідно дорученняНАК «Нафтогаз України»№ 41/3?316?4186від 07.07.2010,кожну довідкуВАТ з газопостачання і газифікації або спеціалізованого підприємствазі звітом про обсяги закупівліта реалізації скрапленогогазу для потреб населеннянеобхідно візувативідповідальною особоюДК «Газ України».

Дорученням НАК «Нафтогаз України»№ 41?934/1.6?11від 18.02.2011ДК «Газ України»зобов`язано у термін не пізніше 13числа кожногомісяця,наступного за звітним,надавати Компаніїзведену таблицюз інформацією про обсяги надходженнята реалізації скрапленогогазу для побутових потребнаселення в розрізі областейз розбивкою по постачальниках разомз підписаними та погодженими з облдержадміністраціями оригіналамидовідок постачальниківщодо обсягів закупівліна спецаукціонах та реалізації скрапленогогазу для потреб населення.

З урахуванням вказаноговище нормативногорегулювання та практики формуваннята здійснення відносину сфері закупівліта реалізації скрапленогогазу,з метою реалізаціїзлочинного умислу,спрямованого на заволодіння скрапленимгазом в особливо великихрозмірах учасникамизлочинної організації,зокрема Особою 2,Особою 6,Особою 23,Особою 7та іншими учасникамизлочинної організаціїрозроблено детальнийплан вчиненнязлочину,згідно з яким передбачалося здійснитипротиправне заволодіннязначними обсягамивидобутого державнимипідприємствами скрапленогогазу шляхомйого придбанняза нижчими від ринкових цінами,визначеними для випадків реалізаціїскрапленого газудля потреб населенняна спеціалізованих аукціонах,хоча насправдіпланувалося йогонецільове використанняу вигляді подальшоїреалізації комерційнимструктурам черезмережу підконтрольнихпідприємств та отримання злочинного надприбутку.

Оскільки такийвид діяльностіпередбачав необхідністьотримання дозволуДержгірпромнагляду України,наявність значноїматеріально-технічноїбази,залучення реальнихспеціалістів у вказаній сферіта у подальшому підтвердженняфакту реалізаціїгазу населенню,за відсутності наміруреалізовувати навітьчастину придбаногоза вказаних обставинскрапленого газунаселенню групоюосіб під керівництвом Особи 6у не встановлений слідствомчас протягом2009року прийняторішення про створення та придбання низкипідприємств,яким шляхом оформленняпідроблених документівнадати видимістьзаконності діяльностіна ринку реалізаціїскрапленого газунаселенню,правомочності участіу спеціалізованих аукціонахта наявності можливостіі наміру подальшої реалізації скрапленого газу саме населенню.

З цією метою у 2009 2010роках учасникамизлочинної організаціїпід керівництвом Особи 6створено (придбано)12підприємств з ознаками фіктивності,а саме:ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Модус-Вівенді»,ТОВ «Чернівці-СПБТ»,ТОВ «Запорожгаз-2000»,ТОВ «Харків-СПБТ»та ТОВ «Харківспецгазснаб»,які фактично не мали відповідноїструктури та матеріально-технічноїбази для постачання скрапленого газу населенню.

Згідно із злочинним планом,починаючи з 2009року службовіособи обласнихдержавних адміністрацій,на території областей,яких планувалося вчиненнязлочину,спільно зі службовими особамиНАК «Нафтогаз України»,на підставі пункту7постанови КабінетуМіністрів Українивід 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» повиннібули податиМіністерству економікиУкраїни інформаціюпро наперед визначенінеобґрунтовано значнозавищені обсягискрапленого газу,необхідного нібито для задоволення побутових потреб населення семи областей України.

Разом із цим службові особиобласних державнихадміністрацій на території областей,яких планувалося вчиненнязлочину,на виконання своєїролі у вчинені злочину,будучи схиленимидо його вчиненняу різний спосіб(вказівки,вмовляння,прохання,введення в оману тощо)та час учасникамизлочинної організації,усвідомлюючи,що підконтрольні злочиннійорганізації підприємстване були задіяніу реалізації скрапленогогазу населеннюта не моглиздійснювати такогороду діяльністьі не мали відповідногонаміру,повинні булирекомендувати відповіднимилистами Аукціонномукомітету допускатизазначені підприємстваіз ознаками фіктивностідо участі у спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу,що дозволяло у подальшому такожза участі та сприяння учасниківзлочинної організаціїзабезпечувати прийняттятакого позитивногодля них рішення.

У свою чергуслужбові особиМіністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни,Міністерства економічногорозвитку і торгівлі України,члени аукціонногокомітету та інші залученідо процесу реалізаціїчерез спеціалізованіаукціони з продажу скрапленогогазу особи,маючи досвіду сфері реалізаціїскрапленого газу,зокрема,володіючи інформацієюза попередні рокипро планову газифікаціюрегіонів України,погіршення демографічнихпоказників,а відповідно зменшенняфактичної потребинаселення Україниу скрапленому газі,при очевидній неможливостізначного збільшенняпотреб населенняу скрапленому газі,будучи обізнанимиіз усталеними на той часвідносинами з реалізації скрапленогогазу населенню,та згідно досягнутихпопередніх злочиннихдомовленостей,без будь-якоїперевірки наданоїінформації про потреби населеннярегіону у скрапленому газі,мали безперешкоднодопускати підконтрольнізлочинній організаціїпідприємства,визнавати зазначенівище обсягинібито потреби населенняу скрапленому газідостовірними,дозволити та забезпечити реалізаціювідповідних завищенихобсягів скрапленогогазу нібито для потреб населення саме підконтрольним злочинній організації підприємствам.

Усі співучасникизлочину розумілиабо байдуже ставилисядо того,для яких насправді потребкупувався скрапленийгаз за пільговими цінами.

Оскільки підконтрольнізлочинній організаціїпідприємства не реалізовували скрапленийгаз населеннюі не мали цьогона меті,згідно з розробленим злочиннимпланом директорицих підприємств,у тому числідиректор ТОВ «Харків-СПБТ» ОСОБА_6 ,мали посвідчуватита надавати іншимучасникам злочинноїорганізації (для подальшого спрямуваннябіржі та аукціонному комітету)офіційні документи -заявки на участь у спеціалізованому аукціоніта довідки про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні,із внесенням до них завідомонедостовірних відомостейпро обсяги та напрями реалізації скрапленого газу саме населенню.

При цьому службовіособи відповіднихобласних державнихадміністрацій,будучи обізнанимипро недостовірність відомостей,зазначених у відповідних довідках,діючи на виконання розробленого злочинного плану, повинні були погоджувати, підтвердивши неіснуючий факт реалізації скрапленого газу населенню зазначеними підприємствами, підконтрольними злочинній організації.

Нібито достовірність цих довідок,на виконання своєїролі у вчиненні злочину,своїми візамитакож малипогодити представникиДК «Газ України»,що наділені функціямищодо моніторингу ринкускрапленого газута здійснення контролюза цільовим його використанням.

Для привласнення скрапленогогазу,видобутого ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укргазвидобування» в особливо великихрозмірах крімучасників підконтрольногоОсобі 6структурного підрозділузлочинної організаціїв період з березня 2010року по січень 2014рік керівникамизлочинної організаціїОсоби 1залучено до участі в ній службовихосіб Аукціонногокомітету з продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля;обласних державнихадміністрацій,Особу 24,Особу 25,Особу 23та інших осіб.

Зокрема,враховуючи участьОсоби 7у формуванні з 2005року структурита матеріальної базипідконтрольного Особі 6злочинного угрупування,у березні 2010року останнійзапропонував Особі 7взяти участьу злочинній організаціїОсоби 1,продовживши участьу підконтрольній Особі 6структурі злочинноїорганізації,а саме здійснюватинагляд за основними напрямкамидіяльності підконтрольногоостанньому структурногопідрозділу злочинноїорганізації,та безпосередньо бутиразом з іншим керівникомзлочинної організаціїОсобою 9керівниками департаментівзакупівлі та продажів скрапленого газу відповідно.

Усвідомлюючи злочиннийхарактер діяльностізлочинної організаціїОсоби 1,Особа 7,діючи з власних кориснихінтересів з метою отриманнянезаконного прибутку,вступив з Особою 6та іншими особамиу злочинну змову,у подальшому бравучасть у діяльності цієї злочинної організації,зокрема у її структурномупідрозділі,яким керував Особа 6,та у злочинах,які ця злочинна організація вчиняла.

Так,Особа 7,перебуваючи протягом2010року січня2014року у м. Києві у приміщеннях бізнес-центру«Арена Сіті»за адресою:місто Київ,перехрестя вулицьЧервоноармійської (ВеликоїВасильківської)та Басейної, 1?3/2, літера «А», за адресою знаходженняДК «Газ України»(м. Київ,вул. Шолуденка,1),а також в інших місцях,відповідно до відведеної йомуролі,контролював діяльністьпідконтрольних підприємствз ознаками фіктивності,які брали участьу проведенні біржовихаукціонів з продажу скрапленогогазу ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта»,процедуру виготовленняпідроблених документіввід таких підприємствта їх використанняшляхом поданнядо обласних державнихадміністрацій,спеціалізованої біржі,Аукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля;ДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України»,Міністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни;контролював процедурурозгляду такихдокументів членамиробочої групипри ДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України»,контролював проведенняторгів на Українській аграрнійбіржі та Першій незалежнійбіржі,а також вчиняв інші дії.

Також до участі у злочинній організаціїта вчинюваних їїучасниками злочинівбуло залученоОсобу 24.Останнього у відповідності до розпорядження Особи 2від 17.03.2010№568-рта наказу з особового складуМіністра економікиУкраїни ОСОБА_10 від 29.03.2010№292-кз 30.03.2010призначено на керівну посадуу Міністерстві економіки України.

Будучи уповноваженимна виконання функційдержави,перебуваючи на керівній посадіта контролюючи і регулюючи по службі функціонуванняорганізованих ринківтоварних ресурсів(біржової,аукціонної торгівлі)на території України,будучи зобов`язаниморганізувати діяльністьАукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля,Особа 24умисно використавнадані йомуслужбові повноваженнявсупереч інтересамслужби,та діючи з власних кориснихінтересів з метою особистогозбагачення,в один з днів наприкінціберезня 2010року вступивдо складу злочинноїорганізації Особи 1та надав згодуна участь у заволодінні видобутимПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта» скрапленимгазом в особливо великихрозмірах по пільговим цінамнібито в інтересах населенняУкраїни,з метою йогоподальшого нецільовоговикористання шляхомреалізації комерційнимструктурам черезмережу підконтрольнихпідприємств та отримання надприбутку.

Про своє рішенняОсоба 24повідомив іншихучасників злочинноїорганізації Особи 1 Особу 25,Особу 23і Особу 6,а ті,у свою чергув різний періодчасу та за різнихобставин повідомилипро це керівників злочинноїорганізації Особу 5,Особу 1,Особу 3,Особу 4,а також учасниківпідконтрольного Особі 6структурного підрозділузлочинної організації,зокрема Особу 7та інших.

Крім тогов той же часдо участі у злочинній організаціїта вчинених неюзлочинах керівникамизлочинної організаціїзалучено Особу 25,який згідно із розпорядженням Прем`єр-міністраУкраїни ОСОБА_11 від 24.06.2009№ 698-рта наказу з особового складуМіністра паливата енергетики України ОСОБА_12 від 25.06.2009№166-кз 26.06.2009був призначенийна керівну посадув Міністерстві паливата енергетики України.

Будучи уповноваженимна виконання функційдержави,перебуваючи на керівних посадаху Міністерстві паливата енергетики Українита контролюючи і регулюючи по службі функціонуванняорганізованих ринківтоварних ресурсів(біржової,аукціонної торгівлі)на території України,будучи зобов`язаниморганізувати діяльністьАукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля,Особа 25умисно використавнадані йомуслужбові повноваженнявсупереч інтересамслужби,та діючи з власних кориснихінтересів з метою особистогозбагачення, у період з травня 2010року по лютий 2014року,у складі злочинноїорганізації Особи 1системно використовувавсвоє службовестановище з метою заволодінняцим злочинним угрупованнямвидобутим ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укргазвидобування» скрапленимгазом в особливо великихрозмірах шляхомйого придбанняпідконтрольними підприємствамипо пільговим цінамнібито в інтересах населенняУкраїни,його подальшоїнецільової реалізаціїкомерційним структурамта отримання надприбутку.

Окрім того,будучи обізнанимиз процедурою та правовим регулюваннямпроцесу реалізаціїскрапленого газудля побутових потребнаселення,особливостями здійсненняконтролю за використанням такогогазу за цільовим призначенням,усвідомлюючи ключовуроль у вказаних процесахОсоби 23,з урахуванням тіснихзв`язків сім`їостанньої з колишніми керівникамиорганів центральноївлади вихідцямиіз Донецької області,керівниками злочинноїорганізації булоприйнято рішенняпро втягнення їїу злочинну діяльність.

Так,у період другогопівріччя 2009року початку2010року Особа 6та інші учасникизлочинної організаціївступили у злочинну змову,спрямовану на заволодіння значнимиобсягами скрапленогогазу по заниженим цінам,нібито для потреб населення,а фактично для його реалізаціїу комерційних ціляхзлочинної організації,з Особою 23,на яку згідно наказівдиректора ДК «Газ України»№ 174від 06.08.2010,№ 170від 27.05.2011«Про розподіл обов`язківміж директором ДК «Газ України»та його заступниками»(із змінами та доповненнями),статуту ДК «Газ України»,затвердженого наказомМіністерством паливата енергетики України,зареєстрованого 25.01.2011,покладались обов`язкипо контролю за цільовим використаннямскрапленого газу,придбаного на спеціалізованих аукціонахдля побутових потребнаселення,по забезпеченню розвиткузбуту скрапленогогазу,проведення моніторингуринку скрапленогогазу,забезпеченню участіКомпанії у проведенні аукціонівз визначення постачальниківта покупців скрапленогогазу,організації проведенняінформаційно-аналітичноїроботи,направленої на оптимізацію формування,виділення та використання ринкуенергоносіїв,обов`язки по координації діяльностіпідприємств з газопостачання та газифікації і вдосконалення системиуправління в газовому господарствіУкраїни;організацію забезпеченнябезаварійної експлуатаціїсистем газопостачанняприродним і скрапленим газом,їх технічногообслуговування,поточного та капітального ремонту.

Крім тогоОсоба 23була членомаукціонного комітетуі в силуповноважень здійснювалазагальне керівництвота контроль за дотриманням умовпроведення аукціонів,затверджувала результатипроведення аукціону,особисто або через підлеглихосіб приймаларішення про допуск або не допуск майбутніхпокупців до участі в аукціонах тощо.

Особа 6та інші учасникизлочинної організаціїпогодили планвчинення злочинута удосконалили його,домовившись про спільну реалізаціюзлочинного умислуразом із Особою 23,Особою 24,Особою 25,Особою 7та іншими особамиу складі злочинної організації.

За участю Особи 7,Особи 24,Особи 23,Особи 2,Особи 6та інших учасниківзлочинної організаціїз метою контролюза проведенням спеціалізованихаукціонів з продажу скрапленогогазу організованопідписання Міністерствомекономіки Україниі Міністерством паливата енергетики Україниспільного наказувід 12.05.2010№537/173,яким сформовано складаукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля,головою якогостав учасникзлочинної організаціїОсоба 24,заступником останньогоінший учасникзлочинної організаціїОсоба 25.Одним із членів цьогокомітету сталаОсоба 23.Також залученояк членів вказаногоаукціонного комітетуінших осіб,які беззастережно виконуваливказівки учасниківзлочинної організації.Останні фактичноприймали всіключові рішеннящодо діяльності аукціонногокомітету та контролювали його роботу.

З урахуванням викладенихвище обставинОсоба 7,як один із керівників департаментускрапленого газу,що входив до складу очолюваногоОсобою 6структурного підрозділузлочинної організації,діючи за попередньою змовоюта спільно з Особою 23,Особою 25,Особою 24та іншими учасникамизлочинної організаціїзабезпечував безперешкоднеприйняття Аукціоннимкомітетом рішенняпро допуск до участі у спеціалізованих аукціонахпідконтрольних Особі 6підприємств з ознаками фіктивностіз метою закупівліскрапленого газупо пільговій цінінібито для потреб населення;сприяв прийняттюАукціонним комітетомрішень,якими неправомірно наданоучасникам злочинноїорганізації повноваженняздійснювати контрольза допуском іншихпідприємств до участі у спеціалізованих аукціонах;за узгодженням безпосередньоіз Особою 6та під контролем останньогоопрацьовував інформаціюта формував відомостіпро обсяги скрапленогогазу,який планується реалізуватина спеціалізованих аукціонахз метою виготовленняіншими учасникамизлочинної організаціїнеобхідних документівдля придбання всьогообсягу такогогазу нібито для потреб населення,а також приховувавнецільове використанняпридбаного на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу.

На виконання своєїролі у вчиненні злочину,намагаючись надатидіям Особи 7офіційного вигляду,Особа 23за попередньою змовоюз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїорганізували укладення09.03.2010ДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України»,Міністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни з Особою 7договору про надання послуг№20/10?74,яким останній зобов`язувавсянадавати ДК «Газ України»послуги з проведення моніторингута аналізу ринкускрапленого газув Україні,забезпечувати участьцього державногопідприємства у проведенні тендерів,конкурсів,аукціонів з визначення постачальниківта покупців скрапленогогазу в Україні,участь у розробці та погодженні відповідноїнормативної бази,спрямованої на виконання передбачених вище послуг.

У зв`язкуз положеннями пункту2.4.1цього договоруОсоба 7отримував від ДК «Газ України»інформацію,необхідну для надання вищевказанихпослуг,отримавши в такий спосібвідповідно до своєї роліу вчиненні злочинудоступ до інформації щодо обсягів скрапленогогазу,які ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта»мають намірвиставити на спеціалізований аукціондля продажу,а також щодо підприємств-конкурентів,які подавали заявкина участь у спеціалізованих аукціонах.Таку інформаціюОсоба 7передавав іншимучасникам злочинноїорганізації,зокрема Особі 24,Особі 25та Особі 23,які,діючи відповіднодо своїх ролей,вживали заходівдо усунення підприємств-конкурентіввід участі в біржових аукціонах,та виготовляли пакетпідроблених документівщодо потреб населенняУкраїни у викупі всьогообсягу газу,виставленого на аукціон.

Аналогічні договориза тих же обставинбули укладеніз Особою 22,Особою 21.та Особою 20.

Згідно з відведеною роллюу вчиненні злочинуОсоба 23,Особа 7,Особа 22,Особа 21та Особа 20,які водночас буличленами постійноїробочої групизі сприяння вдосконаленнюіснуючої системипостачання скрапленогогазу для побутових потребнаселення спеціалізованимигосподарюючими суб`єктами,використовуючи своєслужбове становище,забезпечували централізованийконтроль за діями всіхучасників спеціалізованихаукціонів,таким чином,щоб забезпечитипридбання підконтрольнимизлочинній організації12підприємствами найбільшихобсягів скрапленогогазу середусіх учасниківторгів,недоторканність такихпідприємств з боку можливихперевірок працівникамиДК «Газ України»та приховання злочинноїдіяльності цих підприємств.

Також в середині 2010року,діючи в інтересах учасниківзлочинної організації,під виглядом посиленняконтролю за процесом доступупокупців на спеціалізовані аукціони,їх відбору,визначення обсягівскрапленого газунібито для потреб населення,що підлягають реалізаціїна спеціалізованих аукціонах,а фактично з метою забезпеченнясуттєвого збільшенняобсягів закупівліскрапленого газупідприємствами,підконтрольними злочиннійорганізації,Особа 7за попередньою змовоюз Особою 23,Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїумисно змінивмеханізм допускудо спеціалізованих аукціонівпокупців-учасників,виготовивши та передавши Особі 23зразок зміндо форми заявкина купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні,що проводиться біржею(далізаявки)згідно з протоколом засіданняаукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля №352УАБ-СГвід 07.05.2010,а саме:додавши до форми заявкиграфу про обов`язкове погодженняцих заявок Особою 23.

Таким чином,остаточні рішеннящодо погодження заявокна купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні,що проводився біржею,приймалися за узгодженням із Особою 6,Особою 7та попереднього відомаучасників злочинноїорганізації Особи 23,Особи 22і Особи 21.

У свою чергу,Особа 22та Особа 21не погоджували заявкипідприємств,які могли бутиконкурентами при проведенні спеціалізованогоаукціону,та не передавалиу подальшому на розгляд до членів Аукціонного комітету.

Таким чином,діючи спільнота узгоджено під керівництвом Особи 6,Особа 7та Особа 23за попередньою змовоюз Особою 24,Особою 25та іншими учасникамизлочинної організації,сконцентрували на собі та своїх підлеглихОсоби 21та Особи 22процес організаціїта здійснення доступупідприємств до участі в аукціонах,забезпечивши контрольованеучасниками злочинноїорганізації прийняттярішення з цього питаннята безперешкодний доступпідконтрольних злочиннійорганізації підприємствдо участі в аукціонах,усунення можливихперешкод при опрацюванні документівцих підприємств,їх заявок,у тому числішляхом фактичногоусунення іншихчленів Аукціонногокомітету від виконання покладенихна них функційз цього питання,звівши їхролі до формального підписання протоколів засідань аукціонного комітету.

Після зміниформи заявокОсоба 7та Особа 23,за попередньою змовоюз Особою 24,Особою 25за узгодженням із Особою 6та іншими учасникамизлочинної організації,маючи можливістьчерез Особу 21та Особу 22контролювати доступпідприємств до участі в аукціонах та регулювати обсягизаявлених потребу скрапленому газі,надали можливість12вищевказаним підконтрольнимзлочинній організаціїпідприємствам викуповуватинайбільші обсягискрапленого газуна спеціалізованих аукціонахз метою заволодіннязлочинною організацієюякомога більшимиобсягами дешевогоскрапленого газуі таким чиноммонополізувати ринокпродажу скрапленогогазу в Україні шляхомйого концентраціїв руках злочинноїорганізації Особи 1та усунення будь-якої здорової економічної конкуренції.

На виконання своєїролі у вчиненні злочинудиректори підконтрольнихзлочинній організаціїпідприємств з ознаками фіктивностіТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Харків-СПБТ»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Модус-Вівенді»,ТОВ «Чернівці-СПБТ»,ТОВ «Запорожгаз-2000»та ТОВ «Харківспецгазснаб»,у період з травня 2010по лютий 2014року щомісячночерез іншихучасників злочинноїорганізації надавалибіржі погодженіними офіційнідокументи для участі у спеціалізованому аукціоні,які містили завідомонеправдиві відомостіпро намір придбативизначені у них обсягискрапленого газусаме для потреб населеннята про реалізацію скрапленогогазу,придбаного на попередньому спеціалізованому аукціоні, виключно населенню.

Зокрема,на виконання відведеноїйому функціїу вчиненні злочинуу період з січня 2011року по лютий 2012року ОСОБА_6 як директор ТОВ «Харків-СПБТ»,діючи умисно,будучи службовоюособою та зловживаючи своїмслужбовим становищем,знаходячись у м. Харкові,погодив своїмпідписом виготовленііншими учасникамизлочинної організаціїзавідомо підробленіофіційні документи,а саме:

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 134?2,що проводиться УАБ15лютого 2011р.,від 14.02.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати2696,346тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 134?1,що проводиться УАБ17лютого 2011р.,від 16.02.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати823тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 134д-2,що проводиться УАБ15березня 2011р.,від 14.03.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1259тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 135?1,що проводиться УАБ24березня 2011р.,від 23.03.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати5383тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 135?2,від 23.03.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати5096тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 136?2,від 20.04.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати5037тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 137?2,що проводиться УАБ26травня 2011р.,від 25.05.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати30662тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 138?1,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати665тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 138?2,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати213тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 139?2,що проводиться УАБ25липня 2011р.,від 22.07.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати3367тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 140?1,що проводиться УАБ22вересня 2011р.,від 21.09.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1294тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 141?1,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1552тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 141?2,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати3188тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 142?1,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати560тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 142?2,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1673тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на участь в аукціоні від 19.12.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1073тони скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 144?2,що буде проводитись Українською аграрною біржею.

Зазначені підробленіофіційні документи ОСОБА_6 надав іншимучасникам злочинноїорганізації для подальшого надання Українській аграрній біржі.

У такий спосіб ОСОБА_6 систематично протиправностворював умовита безпосередні підстави,які надавали можливістьіншим учасникамзлочинної організаціїздійснювати подальшізаходи з реалізації планузлочинної діяльності,спрямованого на заволодіння майномдержавних підприємствв особливо великихрозмірах шляхомзловживання службовоюособою своїмслужбовим становищемта службового підроблення.

Так,протягом часуз травня 2010року по лютий 2014року згідноіз розробленим злочиннимпланом,на виконання вказівокта під безпосереднім контролемОсоби 23і Особи 7,за узгодженням із Особою 6,Особою 24,Особою 25та іншими учасникамизлочинної організаціїза адресою знаходженняДК «Газ України»(м.Київ,вул. Шолуденка,1)Особа 22і Особа 21,достовірно знаючипро те,що придбаний на спеціалізованих аукціонахскраплений газбуде реалізовуватисяв комерційних цілях,погоджували заявкина купівлю скрапленогогазу для потреб населення12підприємствам,підконтрольним злочиннійорганізації,а саме:ТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Харків-СПБТ»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Модус-Вівенді»,ТОВ «Чернівці-СПБТ»,ТОВ «Запорожгаз-2000»та ТОВ «Харківспецгазснаб»,які містили відомостіпро намір закупівліскрапленого газунібито для потреб населенняв обсягах,що в декілька разівперевищували реальніпотреби населенняу скрапленому газіта були у декілька разівбільшими,ніж обсяги,зазначені у заявках інших підприємств.

Зокрема,Особа 22,виконуючи своюфункції у вчиненні злочину,своїм підписомсхвалив виготовленіОсобою 20та іншими учасникамизлочинної організаціїта підписані ОСОБА_6 заявки ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованих аукціонах:№ 134?2,що проводиться УАБ15лютого 2011р.,від 14.02.2011;№ 134?1,що проводиться УАБ17лютого 2011р.,від 16.02.2011;№ 134д-2,що проводиться УАБ15березня 2011р.,від 14.03.2011;№ 135?1,що проводиться УАБ24березня 2011р.,від 23.03.2011;№ 135?2,від 23.03.2011;№ 136?2,від 20.04.2011;№ 137?2,що проводиться УАБ26травня 2011р.,від 25.05.2011;№ 138?1,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011;№ 138?2,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011;№ 139?2,що проводиться УАБ25липня 2011р.,від 22.07.2011;№ 140?1,що проводиться УАБ22вересня 2011р.,від 21.09.2011;№ 141?1,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011;№ 141?2,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011;№ 142?1,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011;№ 142?2,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011;№ 144?2,від 19.12.2011.

Вищевказаними злочиннимидіями Особа 7,Особа 24,Особа 25і Особа 23за попередньою домовленістюіз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організації,у тому числішляхом зловживанняслужбовим становищем,з корисливих мотивів,діючи в інтересах злочинноїорганізації Особи 1,за допомогою дійОсоби 21та Особи 22фактично перейнялиповноваження Аукціонногокомітету щодо розгляду та схвалювання або відхилення заявокна участь в аукціоні,в результаті чогоособисто формувалисписок учасниківмайбутніх торгівта забезпечували викупна них найбільшихобсягів скрапленогогазу саме12підприємствами,які були підконтрольнізлочинній організації,у тому числіТОВ «Харків-СПБТ».

Тим самимОсоба 7,Особа 24,Особа 25,Особа 23,Особа 21,Особа 22умисно порушилипринципи проведенняаукціонів (добросовіснаконкуренція,відкритість та прозорість на всіх стадіяхпроведення аукціону,недискримінація учасниківаукціону,об`єктивністьта неупередженість,запобігання корупційнимдіям і зловживанням),які передбачені п. 54Порядку,затвердженого ПКМУ№1064,а також загальніумови,вказані у п. 11 Положення, затвердженого ПКМУ №599.

Крім того,Особа 7,Особа 24,Особа 25,Особа 23,Особа 21та Особа 22,діючи за попередньою змовою,прийняли рішеннята вжили заходівщодо непогодження заявокТОВ «Запоріжспецтрансгаз»,ТОВ «Мелітопольгаз»,ВАТ «Одесагаз»,ПАТ «Кременчукгаз»,ПАТ «Полтавапропангаз»,ПАТ «Уманьгаз»,ПАТ «Тернопільгаз»,ПАТ «Мелітопольгаз»,ДП «Полум`я»,які були конкурентамипідприємствам,підконтрольним злочиннійорганізації при проведенні спеціалізованих аукціонів.

Зокрема,безпосередньо Особа 21за попередньою змовоюз Особою 7та Особою 23своїм підписомвідхилив заявкина участь в аукціонах,а саме:ПАТ «Кременчукгаз» від:19.06.2012,28.01.2013;ПАТ «Полтавапропангаз» від 12.12.2012,15.01.2013,20.11.2012;ПАТ «Одесагаз» від 15.01.2013,25.12.2012;ДП «Полум`я» від 15.01.2013,01.10.2012,01.10.2012;ВАТ «Мелітопольгаз» від 17.10.2012;ПАТ «Тернопільгаз» від 28.01.2013.

При цьому за узгодженням із Особою 7,Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїОсоба 24,Особа 25і Особа 23усупереч своїмслужбовим обов`язкамсвідомо ігнорувалифакти того,що на фонідефіциту скрапленогогазу в окремих областях,в таких областях,як:Київська,Харківська,Чернівецька,Черкаська,Донецька,Запорізька та Луганська,де нібито реалізовували скрапленийгаз населенню12підприємств,підконтрольних злочиннійорганізації,заявлені нимиобсяги скрапленогогазу для задоволення потреб населення були безпідставно значно завищені.

У свою чергуслужбові особиМіністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни,Міністерства економічногорозвитку і торгівлі України,члени Аукціонногокомітету та інші залученідо процесу реалізаціїчерез спеціалізованіаукціони з продажу скрапленогогазу особи,будучи введенимиучасниками злочинноїорганізації в оману,без будь-якоїперевірки наданоїінформації про потреби населеннярегіону у скрапленому газі,визнавали їхдостовірними та дозволяли реалізаціювідповідних завищенихобсягів скрапленогогазу нібито для потреб населення.

При цьому,підприємства,які були допущенідо участі в спеціалізованому аукціоніз продажу скрапленогогазу для потреб населення,повинні булипідтверджувати офіційнимидокументами фактичнуреалізацію нимискрапленого газунаселенню задля отримання правана подальшу участьу цих аукціонах.

Такими офіційнимидокументами булидовідки про обсяг та напрями реалізаціїскрапленого газу,придбаного нимина попередньому спеціалізованому аукціоні.

Вказані довідкимали підтверджуватиобсяги споживанняскрапленого газу,необхідного для повного задоволення потреб населення регіону, якому підприємство постачає скраплений газ.

З урахуванням цих вимог,встановлених п. 12Положення,затвердженого ПКМУ№ 599,та п. 74Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,Особа 7,діючи за попередньою змовоюз Особою 6,Особою 24,Особою 25,Особою 23та іншими учасникамизлочинної організації,з метою реалізаціїспільного з іншими співучасникамизлочинного умислу,достовірно знаючи,що на територіїХарківської,Донецької,Київської,Черкаської,Чернівецької та Запорізької областейскраплений газ,придбаний на спеціалізованих аукціонахдля потреб населення,реалізовувався виключноструктурами облгазів,володіючи інформацієюпро реальні обсягиреалізованого населеннюскрапленого газу,у період з березня 2010року по лютий 2014року організуваввиготовлення Особою 20спільно з працівниками юридичногодепартаменту очолюваногоОсобою 6структурного підрозділузлочинної організаціїзавідомо підробленихдовідок,які містили завідомонедостовірну інформаціюпро завищені обсягиреалізації скрапленогогазу для потреб населення, зокрема:

довідки № 16від 04.01.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5940,123тони скрапленогогазу населеннюу грудні 2010 року;

довідки № 17від 01.02.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5495,448тони скрапленогогазу населеннюу січні 2011 року;

довідки № 18від 01.03.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5446,657тони скрапленогогазу населеннюу лютому 2011 року;

довідки № 19від 04.04.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5743,353тони скрапленогогазу населеннюу березні 2011 року;

довідки № 22від 01.07.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5134,689тони скрапленогогазу населеннюу червні 2011 року;

довідки № 24від 01.09.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»6833,337тони скрапленогогазу населеннюу серпні 2011 року;

довідки № 25від 03.10.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»6116,024тони скрапленогогазу населеннюу вересні 2011 року;

довідки № 27від 01.12.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»7598,577тони скрапленогогазу населеннюу листопаді 2011 року;

довідки № 29від 01.02.2012про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»415,296тони скрапленогогазу населеннюу січні 2012 року.

У свою чергу ОСОБА_6 як директор ТОВ «Харків-СПБТ»на виконання відведеноїйому функціїу вчиненні злочинуу період з січня 2011року по лютий 2012року,діючи умисно,будучи службовоюособою та зловживаючи своїмслужбовим становищем,у м. Харкові,систематично підписувавзазначені довідки,які є офіційними документами.

Ці офіційні документи,які містили завідомонеправдиві відомості, ОСОБА_6 у цей же періоднадавав іншимучасникам злочинноїорганізації для подальшого наданняУкраїнській аграрнійбіржі та Аукціонному комітету.

У такий спосіб ОСОБА_6 систематично протиправностворював умовита безпосередні підстави,які надавали можливістьіншим учасникамзлочинної організаціїздійснювати подальшізаходи з реалізації планузлочинної діяльності,спрямованого на заволодіння майномдержавних підприємствв особливо великихрозмірах шляхомзловживання службовоюособою своїмслужбовим становищемта службового підроблення.

Так,реалізуючи спільнийзлочинний умисел,протягом 2010року січня2014року Особа 23,діючи за попередньою змовоюз Особою 2,Особою 24,Особою 25,Особою 7та іншими учасникамизлочинної організації,перебуваючи за місцезнаходженням ДК «Газ України»(м. Київ,вул.Шолуденка,1),будучи наділеноюповноваженнями щодо перевірки та погодження довідокпро обсяги та напрями реалізаціїскрапленого газунаселенню,а отже,відповідальною за об`єктивне відображеннявказаних у них відомостей,зловживаючи службовимстановищем,умисно порушувалавимоги ЗаконуУкраїни «Про нафту і газ»,постанов КабінетуМіністрів Українивід 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» та від 03.10.2011№ 1064«Про деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»,доручень та розпоряджень НАК «Нафтогаз України»,у складі злочинноїорганізації виконувалавідведену їйроль у загальній схемівчинення злочинуз метою заволодінняспільно з учасниками злочинної організації державним майном.

Відповідно до протоколу засіданняАукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля від 21.04.2011№410УАБ-СГвнесено змінидо форми довідкиспеціалізованих підприємствпро закупівлю та реалізацію скрапленогогазу,придбаного на спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для побутових потребнаселення та повноваженням ДК «Газ України»,а фактично Особі 23,надано формальноюридичний характершляхом передбаченняу зазначених довідкахграфи про їх узгодженняДК «Газ України».

За вказаних вищеобставин та умов надаліз квітня 2011року по квітень 2012року згідноз розробленим злочиннимпланом,на виконання вказівокта під безпосереднім контролемОсоби 7і Особи 23,за адресою знаходженняДК «Газ України»(м. Київ,вул. Шолуденка,1)Особа 22беззастережно узгоджувавсвоїм підписомта печаткою ДК «Газ України»виготовлені Особою 20довідки,які містили наданіОсобою 7завідомо недостовірнівідомості від 12підконтрольних злочиннійорганізації підприємств(у тому числіТОВ «Харків-СПБТ»)про закупівлю та нібито реалізацію скрапленогогазу,придбаного на спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для побутових потребнаселення.Зокрема,вказані довідкимістили завідомонеправдиві відомостіпро неіснуючі обсягиреалізації скрапленогогазу нібито населенню для задоволення його побутових потреб.

За тих же обставинта умов протягомквітня 2012року лютого2014року вказанідовідки узгоджувавучасник злочинноїорганізації Особа 21,як представник ДК «Газ України».

У такий спосібза узгодженням та під контролем Особи 7і Особи 23Особа 22та Особа 21 систематично протиправнопідтверджували неіснуючийфакт реалізаціїпридбаного на спеціалізованих аукціонахскрапленого газунібито населенню,чим створилиумови і безпосередньо надавалипідстави для заволодіння державниммайном в особливо великих розмірах.

Вказані підробленідовідки учасникизлочинної організаціївід імені покупцівскрапленого газу(підконтрольнізлочинній організації12товариств)надавали разомз іншими документамина розгляд Аукціонногокомітету як виконання обов`язковоїумови участіу спеціалізованих аукціонах,а отже, обов`язкової умови отримання можливості продовжувати вчиняти злочин.

Надалі на виконання розробленогозлочинною організацієюплану вчиненнязлочину за попередньою змовоюз Особою 7,Особа 24,Особа 25та Особа 23протягом травня2010року лютого2014року в м. Києві (точнемісце слідствомне встановлено)як члени Аукціонногокомітету шляхомособистого голосування,а також впливуна інших членівАукціонного комітетуна користь підконтрольнихзлочинній організаціїпідприємств забезпечиливигідне їмзатвердження регламентуорганізації та проведення аукціону,розгляд та схвалення заявокна участь в аукціоні та подані пропозиції,затвердження стартовоїціни кожноголота,прийняття рішенняпро проведення аукціону,контроль виконаннябіржею договорупро організацію та проведення аукціонів,визнання завідомонедостовірних довідок12підконтрольних злочиннійорганізації підприємствпро закупівлю та нібито реалізацію скрапленогогазу,придбаного на спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для побутових потреб населення, дійсними.

За наведених вищеобставин ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Запорожгаз-2000»,ТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Харків-СПБТ»,ТОВ «Харківспецгазснаб»,ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Модус-Вівенді»та ТОВ «Чернівці-СПБТ»отримали доступдо участі у спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для потреб населення,на яких упродовж 2010?2014років здійснювализакупівлю скрапленогогазу для потреб населенняза ціною,яка є значно нижчоювід ціни на скраплений газ,який реалізовувався на комерційних аукціонах,тобто тієї,за якою насправді вказані підприємства мали право закуповувати такий скраплений газ.

Зокрема,спільні та узгоджені дії ОСОБА_6 ,Особи 7,Особи 24,Особи 23,Особи 20, Особи 21та інших учасниківзлочинної організаціїпід керівництвом Особи 6надали змогуспівучасникам здійснювативід імені ТОВ «Харків-СПБТ»закупівлю скрапленогогазу начебтодля потреб населенняза ціною,яка є значно нижчоювід ринкової цінина скраплений газ,тобто у протиправний спосібнабувати скрапленийгаз,видобутий ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта»,більше 50відсотків статутногокапіталу яких належить державі.

Незаконно придбанийна спеціалізованих аукціонахскраплений газучасниками злочинноїорганізації під керівництвом Особи 6 був використаний у комерційних цілях,всупереч йогоцільовому призначенню,шляхом йогореалізації суб`єктамгосподарювання,а не для задоволення побутових потреб населення України.

Таким чином, ОСОБА_6 будучи службовоюособою -директором ТОВ «Харків-СПБТ»,у співучасті та за попередньоюдомовленістю з іншими учасникамиструктурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 1під керівництвом Особи 6,використовуючи придбанийсуб`єкт господарськоїдіяльності ТОВ «Харків-СПБТ»для фіктивного підприємництва,з метою прикриттянезаконної діяльності,а саме заволодіннячужим майномшляхом зловживанняслужбовим становищем,в період з грудня 2010по лютий 2013року,в порушення вимогПоложення,затвердженого ПКМУ№ 599,та Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,вчинив протиправнідії,направлені на незаконне придбанняскрапленого газуПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта» на спеціалізованих аукціонахза заниженими цінаминібито для потреб населення,а в дійсностідля подальшого незаконногойого реалізаціїіншим суб`єктамгосподарювання за комерційними цінами.

Відповідно до висновку експертівкомісійної судово-економічноїекспертизи Київськогонауково-дослідногоінституту судовихекспертиз №13404/13405/14958/15?45від 27.08.2015,у результаті злочиннихдій ОСОБА_6 у складі структурногопідрозділу злочинноїорганізації під керівництвом Особи 6,ТОВ «Харків-СПБТ»заволоділо чужиммайном,належним ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укнафта»,більше 50відсотків акційяких належить державів особі КабінетуМіністрів України,а саме виробленимним скрапленимгазом за заниженими цінами, різниця яких з вартістю відповіднихобсягів реалізаціїскрапленого газуна комерційних аукціонахстановить 119718508,39 (стодев`ятнадцять мільйонівсімсот вісімнадцятьтисяч п`ятсотвісім)гривень 39копійок,що в тисячу і більше разівперевищує неоподаткованиймінімум доходівгромадян,тобто вчиненев особливо великих розмірах.

Крім цього, ОСОБА_6 ,у період з грудня 2010року по серпень 2013року,прийняв участьу складі злочинноїорганізації Особи 1в ухиленні від сплати акцизногоподатку в особливо великомурозмірі за наступних обставин.

Так,у березні 2010року Особа 1організував та очолив злочиннуорганізацію з метою вчиненнятяжких та особливо тяжкихзлочинів,у тому числі проти державної власності.

Взявши на себе функціюзагального керівництвазлочинною організацією,Особа 1залучив до участі в ній осібіз свого найближчогооточення,зокрема Особу 2,Особу 3,Особу 4,Особу 5та інших,яким доручив виконувати функції керівників окремих структурних підрозділів злочинної організації.

Вказаних осібОсоба 1призначив на найбільш важливіпосади у вищих органахдержавної влади,створивши такимчином системууправління державою,у якій він особистота інші керівникизлочинної організаціїмали впливна прийняття всіхосновоположних рішеньстосовно діяльностівищих органівдержавної владита правоохоронної системи.

Основною вимогоюдо керівників окремихструктурних підрозділівзлочинної організації,призначених на найбільш важливіпосади у вищих органахдержавної влади,було служінняособисто Особі 1та готовність виконатийого протиправніта злочинні вказівкивсупереч законамУкраїни та їх службових обов`язків.

Особа 1доручив іншимкерівникам окремихструктурних підрозділівзлочинної організаціїсамостійно планувативчинення окремихтяжких та особливо тяжкихзлочинів відповіднодо напрямів діяльностіпідконтрольного їмдержавного органу,підшуковувати та залучати до участі у злочинній організаціїінших членів,створювати їїокремі структурніпідрозділи та розпоряджатися незаконноотриманим прибуткомяк в його власнихінтересах,так і в інтересах учасників злочинної організації.

Всі учасникизлочинної організаціїОсоби 1планували та координували своїдії з єдиною метою отриманнянезаконного збагаченняза рахунок ресурсівдержави Україната розподілення йогоміж собою,Особою 1та іншими керівниками злочинної організації.

Кожен керівникзлочинної організаціїОсоби 1був обізнанийіз загальним планомдіяльності організаціїщодо сфер та напрямів вчиненнязлочинів,знав,які конкретно функціїзгідно з єдиним планомпокладаються безпосередньона нього та підконтрольний йомуструктурний підрозділзлочинної організації,а також те,що інші очевидніі обов`язкові для вчинення злочинівпункти планувиконуються іншимиучасниками цієї злочинної організації.

Зокрема,до складу злочинноїорганізації Особи 1,крім інших,увійшов окремийструктурний підрозділпід керуванням Особи 6до складу якогоувійшли Особа 7,Особа 8,Особа 9,Особа 10,Особа 11,Особа 12,Особа 13,Особа 14,Особа 28,Особа 15,Особа 16,Особа 17,Особа 18та інші учасники,а також низкасуб`єктів підприємницькоїдіяльності (юридичнихосіб),створених та придбаних учасникамизлочинної організаціїдля вчинення тяжкихта особливо тяжкихзлочинів,а також для прикриття її незаконної діяльності.

Особа 6особисто вибудувавструктуру підконтрольногойому окремогопідрозділу злочинноїорганізації залучивдо участі в ній Особу 7,Особу 8,Особу 9,Особу 10та інших,яким доручив керуватидіями окремихгруп учасників,об`єднаних за певними напрямкамизлочинної діяльності,яким,маскуючи їхдіяльність під діяльність фінансовоїкорпорації,дав відповідніумовні назви -«Департамент «Європа»,«Департамент «Лідер-нафта»,«Департамент «облгаз»,«Департамент оптимізаціїподатків»,«Департамент світлихнафтопродуктів»,«Департамент скрапленогогазу»,«Департамент природногогазу»,«Фінансовий департамент»,«Юридичний департамент»,«Митний департамент»,«Банківський департамент»,«Департамент залученняінвестицій»,«Департамент торгівліцінними паперамита страхування»,«Митний департамент»,а також «Служба безпеки».

Також Особою 6визначено умовнуназву підконтрольногойому структурногопідрозділу злочинноїорганізації як «група компаній «СЄПЕК» (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія).

За участь у складі злочинноїорганізації та злочинах,які злочинна організаціявчиняла,Особою 6організовано виплатукожному учасникущомісячної грошовоївинагороди,видача якоїне оформлювалася офіційнота приховувалася від органів державної податкової служби.

Місцями розташуванняофісів підконтрольногоструктурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 6визначено приміщеннябізнес-центру«Арена Сіті»за адресою:місто Київ,вул. Червоноармійська (ВеликаВасильківська)/Басейна,1?3/2,літера «А»,м. Київ,вул. Дегтярівська,21,м. Київ,вул. Дмитрівська,69,м. Харків,пр. Гагаріна,43/1,м. Харків,вул. Маліновського,30,м. Харків,вул. Ганни,21,м. Харків,вул. Теплична,1,м. Донецьк,вул. Артема,138-А,приміщення бізнес-центру«Москва Сіті»за адресою:Російська Федерація,місто Москва,вул. Пресненська Набережна,10,башта «С»та інші приміщення,які використовувалися учасникамиорганізації на підставі відповідних договорів оренди.

Для утворення матеріальноїоснови злочинноїорганізації і накопичення капіталу,необхідного для успішної злочинноїдіяльності,Особа 6за попередньою змовоюз іншими керівникамизлочинної організаціїрозробив планвчинення фіктивногопідприємництва з метою отриманнянезаконного доходувід надання суб`єктампідприємницької діяльностіреального секторуекономіки послугз мінімізації та ухилення від сплати податків.

Для реалізації злочинногонаміру Особа 6доручив Особі 14,Особі 18та іншим учасникамзлочинної організаціїпідшукувати осіб,які нададуть згодуна участь у вчиненні вказанихзлочинів,погодяться зареєструватина своє ім`ястворені або придбані злочинноюорганізацією підприємствата обіймати в таких підприємствах керівні посади.

Виконуючи відведенуроль у вчиненні злочинів,Особа 14,Особа 18та інші учасникизлочинної організації,діючи з корисливих спонуканьз метою отриманнянезаконного доходувід вчинення фіктивногопідприємництва та інших злочинів,підшуковували осіб,яких схиляли,обіцяючи грошовувинагороду,до участі в підконтрольному Особі 6структурному підрозділізлочинній організаціїОсоби 1,вчинення дійпо створенню та придбанню підприємств,з метою прикриттянезаконної діяльності,призначення на керівні посадив таких підприємствах,ухилення від сплати податківдо бюджету та вчинення інших злочинів.

Після встановленнятаких осібта одержання їхзгоди на вчинення злочинів,Особа 14,Особа 18разом з іншими учасникамизлочинної організаціїбрали участьу підготовці установчихдокументів створенихта придбаних підприємств,з метою прикриттянезаконної діяльності,забезпечували посвідченняїх нотаріусамита наступне поданнядо відповідних державнихорганів з метою здійсненнядержавної реєстрації,відкриття розрахунковихрахунків в банківських установах,та вчиняли інші дії, надаючи незаконній діяльності таких підприємств законного вигляду.

Офіційні документистворених та придбаних у вищевказаний спосібпідприємств,разом з їх печатками,договорами на відкриття банківськихрахунків та ключами електронногоцифрового підписудо програм «Клієнт-банк»Особа 14,Особа 18передавали іншимучасникам злочинноїорганізації для подальшого використаннятаких підприємству протиправній діяльності.

У свою чергуОсоба 6,Особа 14та інші учасникизлочинної організаціїпідшуковували певнихсуб`єктів підприємницькоїдіяльності для отримання від них на поточні рахункипідконтрольних підприємств,створених та придбаних з метою прикриттянезаконної діяльності,грошових коштівнібито за надання послугабо купівлю товарів,що безпідставно утворювалоу контрагентів кредитз податку на додану вартість,та одночасно призводилодо накопичення на вказаних підконтрольнихфіктивних підприємствахзобов`язань по сплаті такогоподатку до бюджету.Але,грошові кошти,які надходили у вищевказаний спосібна поточні рахункипідприємств,створених та придбаних для фіктивного підприємництва,разом з сумою податковихзобов`язань з податку на додану вартість,Особа 6,Особа 14та інші учасникизлочинної організаціїпереводили у готівку та розпоряджалися нимина власний розсуд,а державі внаслідоктакої протиправноїдіяльності завданавелика матеріальнашкода у вигляді ненадходженнядо бюджету податків.При цьому Особа 6,Особа 14та інші учасникизлочинної організації,підшукавши замовниківна незаконну конвертаціюу вищевказаний спосібгрошових коштів,частину яких складав податокна додану вартість,конвертували такікошти у банківських установахта видавали їхзамовникам готівкою,отримуючи за вчинення данихпротиправних дійгрошову винагороду,яку розподіляли між іншими учасниками злочинної організації.

Інші учасникизлочинної організації,будучи обізнанимиу злочинних планахОсоби 6,відповідно до відведених їмролей займалисяведенням бухгалтерськогоі податкового облікупідконтрольних підприємств,створених та придбаних для фіктивного підприємництва,виготовляли підробленідоговори,податкові,видаткові і транспортні накладніта інші документи,які надавали представникампідприємств-замовників,та за допомогоюелектронних системдистанційного керуваннябанківськими рахункамиздійснювали електронніперекази грошовихкоштів з поточних рахунківтаких підконтрольнихпідприємств для їх подальшоїконвертації у готівку.

Учасниками підконтрольногоОсобі 6структурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 1, в період з 2009року по 2014рік створенота придбано понад 400підприємств,як резидентів так і не резидентів,для здійснення фіктивногопідприємництва,внаслідок незаконноїдіяльності яких державі завданаматеріальна шкодау вигляді вартостіреалізованого скрапленогогазу за заниженими цінамита несплачених податківдо бюджету,вчинені в особливо великих розмірах.

Так,приблизно в один із днів грудня2010року невстановленадосудовим розслідуваннямособа,яка назвалась на ім`я « ОСОБА_7 »,знаходячись по пр?ту Гагаріна поблизувиходу зі станції метрополітену«Проспект Гагаріна»на території Основ`янського(колишньогоЧервонозаводського)району містаХаркова,діючи з корисливих мотивів,з метою отриманнянезаконного доходу,виконуючи відведенуйому рольу складі злочинноїорганізації,шляхом умовляньта підкупу у вигляді обіцянкигрошової винагородиу розмірі 1200 грн.,запропонував ОСОБА_6 взяти участьу здійсненні незаконноїдіяльності,яка виразилась у подальшому в участі складіпідконтрольної Особі 6злочинної організації,з метою вчиненняфіктивного підприємництва,заволодіння чужиммайном в особливо великихрозмірах шляхомзловживання службовоюособою своїмслужбовим становищем,службового підробленнята ухилення від сплати податківдо бюджету в особливо великихрозмірах,для чого придбатияк одноособовому учасникуТОВ «Харків-СПБТ»(ідентифікаційнийкод 36459103)з метою йогоподальшого використанняіншими учасникамизлочинної організаціїдля вчинення злочинівта прикриття незаконної діяльності.

При цьому невстановленадосудовим розслідуваннямособа,яка назвалась на ім`я « ОСОБА_7 »,попередила ОСОБА_6 ,що грошову винагородув розмірі 1200 грн.той зможеотримати післявиконання дій,необхідних для державної реєстраціїТОВ «Харків-СПБТ»,в якому маєстати одноособовимучасником та директором,а також передачіреєстраційних документів,печатки та ключа електронногоцифрового підписудо програми «Клієнт-банк»вищевказаного підприємствадля використання іншимиучасниками злочинноїорганізації при вчиненні злочинів.

ОСОБА_6 ,не маючи наміруздійснювати господарськудіяльність,усвідомлюючи,що ТОВ «Харків-СПБТ»буде придбанедля прикриття незаконноїдіяльності іншихучасників злочинноїорганізації,та що в результаті здійсненнятакого фіктивногопідприємництва інтересамдержави будезаподіяно матеріальнушкоду в особливо великихрозмірах,із корисливих мотивівпогодився на пропозицію невстановленоїдосудовим розслідуваннямособи,яка назвалась « ОСОБА_7 ».

За таких обставин ОСОБА_6 став учасникомпідконтрольного Особі 6структурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 1,та розпочав участьу вчиненні інкримінованихзлочинів у її складі.

При цьому,усвідомлюючи протиправнийхарактер запропонованихйому дійяк майбутнього одноособовогоучасника і директора придбаногопідприємства,для здійснення фіктивногопідприємництва,про що свідчило,в тому числі,небажання іншихучасників злочинноїорганізації безпосередньовиступити фактичнимизасновниками,учасниками або керівниками ТОВ «Харків-СПБТ», ОСОБА_6 ,прослідувавши за невстановленою досудовимрозслідуванням особою,яка назвалась « ОСОБА_7 »,до будинку,розташованого поблизузупинки громадськоготранспорту «ВулицяДержавинська» на території Слобідського(колишньогоКомінтернівського)району м. Харкова,у цей же деньу грудні 2010року передав« ОСОБА_7 » копіюсвого паспортугромадянина Українита довідки про присвоєння ідентифікаційногономеру,для виготовлення документів,необхідних для придбання вказаного товариства.

13.12.2010невстановлена досудовимрозслідуванням особа,яка назвалась « ОСОБА_7 »,діючи за попередньою змовоюз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організації,використовуючи надані ОСОБА_6 вищевказані документи,виготовили договіркупівлі-продажу(відступлення)частки у статутному капіталіТОВ «Харків-СПБТ»,протокол № 3загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»та статут ТОВ «Харків-СПБТ»,згідно з якими попередній власниктовариства Особа 18продав своючастку,вийшов зі складу учасниківтовариства та звільнився з посади директорацього товариства,а ОСОБА_6 придбав часткуу Статутному фондітовариства,та з 13.12.2010призначений на посаду директораТОВ «Харків-СПБТ».

Цього ж дня ОСОБА_6 за вказівкою невстановленоїдосудовим розслідуваннямособи,яка назвалась « ОСОБА_7 »,прибув до офісного приміщенняприватного нотаріуса ОСОБА_8 ,яке розташоване в будинку АДРЕСА_3 ,будучи попередньосхиленим до вчинення фіктивногопідприємництва,діючи з корисливих спонукань,усвідомлюючи,що зареєстрований на його прізвищесуб`єкт підприємницькоїдіяльності будевикористовуватись іншимиучасниками злочинноїорганізації для прикриття незаконноїдіяльності та бажаючи досягненняцієї мети,підписав попередньопідготовлений та переданий «Костянтином»договір купівлі-продажу(відступлення)частки в Статутному капіталіТОВ «Харків-СПБТ»від 13.12.2010,протокол № 3від 13.12.2010загальних зборівучасників та Статут ТОВ «Харків-СПБТ»,згідно яких він виступавучасником і власником товариства,а відповідно до протоколу призначенийдиректором товаристваз 13.12.2010.

Продовжуючи діятиза попередньою змовоюз іншими учасникамипідконтрольного Особі 6структурного підрозділузлочинної організації, ОСОБА_6 передав вищевказаніпідписані нимдокументи невстановленійдосудовим розслідуваннямособі,яка назвалась « ОСОБА_7 »,а останній у свою чергузабезпечив їхподальшу передачучерез іншихучасників злочинноїорганізації державномуреєстратору виконавчогокомітету Харківськоїміської радиХарківської області ОСОБА_9 ,якою 20.12.2010за записом № 14801050003044704внесено відповіднівідомості до Єдиного державногореєстру юридичнихосіб та фізичних осіб-підприємцівпро державну реєстраціюзмін до установчих документівТОВ «Харків-СПБТ».

Крім цього,у період грудня2010 січня2011року ОСОБА_6 через іншихучасників злочинноїорганізації під керівництвом Особи 6,надав до ДПІ у Комінтернівському районім. Харкова підписаніним протокол№ 3від 13.12.2010загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»та статут товариства,за результатами чогоучасники злочинноїорганізації отрималидовідку (форма№4-ОПП)від 12.01.2011№2666про перебування цьоготовариства на обліку як платник податківз 03.08.2009за № 158.

Надалі,у період січня лютого2011року, ОСОБА_6 ,продовжуючи злочиннудіяльність,переслідуючи метунадання іншимучасникам злочинноїорганізації можливостіздійснювати необхіднідля вчинення запланованихзлочинів фінансовіоперації з використанням існуючихбанківських рахунківТОВ «Харків-СПБТ»,через іншихучасників злочинноїорганізації надавдо банківських установпідписані нимдокументи щодо зміни складуосіб,які мають праворозпоряджатись рахункамипідприємства (зокрема,картки зі зразками підписівкопію статутутовариства,копію протоколу№ 3від 13.12.2010загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»),а саме:25.01.2011 -до ПАТ «ВТБ Банк»,де був відкритийрахунок ТОВ «Харків-СПБТ»№ НОМЕР_1 ;17.02.2011 до АБ «Укргазбанк»,де був відкритийрахунок підприємства№ НОМЕР_2 ;09.02.2011 до ПАТ КБ «Приватбанк»,де був відкритийрахунок підприємства№ НОМЕР_3 .

З тією самоюметою у період з 31.10.2011по 07.11.2011 ОСОБА_6 ,знаходячись у приміщенні ПАТ «РЕАЛ БАНК»по пр?ту Науки (Леніна),60Шевченківського (на той момент Дзержинського)району м. Харкова,забезпечив наданнядо ПАТ «РЕАЛ БАНК»документів,отриманих (виготовлених)за його безпосередньоїучасті та завірених йогоособистим підписом,зокрема:заяву про відкриття поточногорахунку від 31.10.2011;опитувальний листклієнта юридичноїособи-резидентавід 31.10.2011;копію протоколу№ 3загальних зборівучасників ТОВ «Харків-СПБТ»;копію наказузасновника ТОВ «Харків-СПБТ»№ 7від 13.12.2010«Про прийняття повноваженьдиректора»,відповідно до якого ОСОБА_6 прийняв на себе обов`язкидиректора ТОВ «Харків-СПБТ»;копію власногопаспорту громадянинаУкраїни серії НОМЕР_4 ,виданого 30.11.2001Лозівським МРВУМВС Українив Харківській області;копію довідкивід 27.10.1999про присвоєння ОСОБА_6 ідентифікаційного номера НОМЕР_5 ;копії випискиААБ № 919042з Єдиного державногореєстру юридичнихосіб та фізичних осіб підприємцівщодо ТОВ «Харків-СПБТ»;копію довідкиГоловного управліннястатистики у Харківській областіАА № 322021від 23.12.2010з Єдиного державногореєстру підприємствта організацій Українищодо ТОВ «Харків-СПБТ»;копію довідки(форма№4-ОПП)від 12.01.2011№2666про перебування ТОВ «Харків-СПБТ»на обліку як платник податківз 03.08.2009за № 158;копію повідомленняуправління Пенсійногофонду Українив Комінтернівському районім. Харкова від 03.08.2009про взяття на облік ТОВ «Харків-СПБТ»;нотаріально посвідченукопію СтатутуТОВ «Харків-СПБТ»від 13.12.2010;картку зі зразками підписівта відбитка печаткивід 07.11.2011.

На підставі наданихдокументів ПАТ «РЕАЛ БАНК»укладено з ТОВ «Харків-СПБТ»в особі йогодиректора ОСОБА_6 договір № 5448/08?4/БТ банківських рахунківсуб`єкта господарюваннявід 07.11.2011,договір № 6345/08?4/БТ про банківське обслуговуванняклієнта в режимі віддаленогодоступу з використанням програмногокомплексу «iBank2UA»від 09.12.2011з додатками до договорів,відповідно до яких ОСОБА_6 одержав у ПАТ «РЕАЛ БАНК»сертифікати відкритогоключа електронногоцифрового підписуклієнта ТОВ «Харків-СПБТ».

Зазначені сертифікати,які надавали праворозпоряджатись грошовимикоштами на поточному рахункуТОВ «Харків-СПБТ»№ НОМЕР_6 ,відкритому у ПАТ «РЕАЛ БАНК», ОСОБА_6 з корисливих мотивів,для забезпечення вчиненнязлочинною організацієютяжких та особливо тяжкихзлочинів,надав учасникамкерованого Особою 6 структурного підрозділу злочинної організації.

Реєстрація відомостейпро ТОВ «Харків-СПБТ»в органах державноївлади,отримання необхіднихреквізитів,даних керівникатовариства та зразків йогоособистого підпису,засобів керуванняпоточними рахункамиу банківських установахнадало можливістьОсобі 6,Особі 7та іншим учасникамзлочинної організаціївикористовувати банківськірахунки підприємствадля здійснення незаконноїдіяльності,а саме для забезпечення вчиненнятяжких та особливо тяжких злочинів.

Згідно з положеннями ст. 23 Статуту ТОВ «Харків-СПБТ»затвердженого протоколомзагальних зборівтовариства № 3від 13.12.2010,виконавчим органомтовариства є директор,який має право:без довіреності діятивід імені товариства,представляти йогона всіх підприємствах,установах та організаціях,розпоряджатись майномтовариства,укладати договори,видавати довіреності,відкривати у банках розрахунковіта інші рахунки;видавати наказита давати вказівки,обов`язкові для всіх робітників,затверджувати функціональніобов`язки робітниківтовариства;по узгодженню з власниками визначатиструктуру підприємства;приймати на роботу та звільняти робітниківтовариства відповіднодо діючого законодавства;залучати для виконання робіттимчасові творчіколективи та окремих спеціалістів,визначати порядокта розмір їхпраці;здійснювати іншіповноваження,покладені на нього власником.

Відповідно до вимог ст.8Закону України«Про бухгалтерський облікта фінансову звітністьв Україні» №996-XIVвід 16.07.1999до компетенції ОСОБА_6 як директора ТОВ «Харків-СПБТ»належали питанняорганізації бухгалтерськогообліку на підприємстві у зв`язкуз чим він ніс особисту відповідальність за:

- організацію бухгалтерськогообліку та забезпечення фіксуванняфактів здійсненнявсіх господарськихоперацій у первинних документах;

- забезпечення дотриманняна підприємстві встановленихєдиних методологічнихзасад бухгалтерськогообліку,складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

- організацію контролюза відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

- забезпечення перевіркистану бухгалтерськогообліку на підприємстві.

З огляду на викладене, ОСОБА_6 ,перебуваючи з 13.12.2010на посаді директораТОВ «Харків-СПБТ», постійно обіймавпосаду,пов`язануз виконанням організаційно-розпорядчихта адміністративно-господарських обов`язків, тобто був службовою особою.

Разом з цим, ОСОБА_6 ,виконуючи відведенуйому рольу складі злочинноїорганізації,з метою сприянняіншим учасникаму здійсненні заволодінняшляхом зловживанняслужбовим становищемчужим майномв особливо великихрозмірах,ухилення від сплати податківдо державного бюджетута вчиненні іншихзлочинів,умисно не виконував службовіобов`язкидиректора ТОВ «Харків-СПБТ»та передав іншимучасникам злочинноїорганізації реєстраційнідокументи,печатку та ключі електронногоцифрового підписудо електронних системдистанційного керуваннябанківськими рахункамивказаного підприємствадля використання при підготовці та вчиненні цих злочинів.

Одним з об`єктіввчинення злочинівучасниками злочинноїорганізації визначеномайно ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта»,зокрема скрапленийгаз,який вироблявся вказаними підприємствами.

Так,у 2009році у Особи 6,Особи 7та інших учасниківзлочинної організаціївиник злочиннийумисел,спрямований на заволодіння майномдержавних підприємств значними обсягами виробленого ними скрапленого газу.

З метою реалізаціїзлочинного умислувказаними особамирозроблено планвчинення злочину,згідно з яким передбачалося здійснитипротиправне заволодіннязначними обсягамивидобутого державнимипідприємствами скрапленогогазу шляхомйого придбанняза нижчими від ринкових цінами,визначеними для випадків реалізаціїскрапленого газудля потреб населенняна спеціалізованих аукціонах,хоча насправдіпланувалося йогонецільове використанняу вигляді подальшоїреалізації комерційнимструктурам черезмережу підконтрольнихпідприємств та отримання злочинного надприбутку.

Злочинну схемупо заволодінню скрапленимгазом державнихпідприємств в особливо великихрозмірах,починаючи з березня 2010року у різний часта місцях булодоведено до відома керівниківта інших учасниківзлочинної організаціїОсоби 1,Особи 2,Особи 5,Особи 26,Особи 3,Особи 4та інших,які погодили та схвалили вказанийзлочинний план,надали згодуна його реалізаціюта взяли у ній участь.

Зазначені керівникизлочинної організаціїздійснювали загальнекерівництво злочином,сприяли прийняттювідповідних рішеньКабінету МіністрівУкраїни в інтересах злочинноїорганізації,лобіюючи інтересипідконтрольних злочиннійорганізації підприємств;усували перешкодиу вигляді відомчогоконтролю за процесом продажускрапленого газуна біржовому аукціоні,контролю з боку правоохороннихта фіскальних органів,підбирали та залучали до участі у злочинній організаціїінших осіб,яких призначали на керівні посадив органах державної влади, вчиняли інші дії.

Вчинення вказаногозлочину черезнаявність відповідногонормативного регулюваннята в силу усталенихвідносин у сфері реалізаціїскрапленого газунаселенню не могло бутиздійсненим без отримання необхіднихпогоджень від керівників міністерствта інших центральнихорганів виконавчоївлади,обласних державнихадміністрацій,службових осібДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України».Тому керівникамизлочинної організаціїтакож запланованоїх залученнядо реалізації злочиннихнамірів щодо незаконного заволодіння скрапленим газом.

При цьому учасникизлочинної організаціїта задіяні нимиособи знали,що з 2000року виробникискрапленого газуПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта»,відповідно до вимог статті4?1Закону України«Про нафту і газ»,щомісячно здійснюютьйого продаждля потреб населеннявиключно на біржових аукціонах,у порядку,визначеному постановамиКабінету МіністрівУкраїни від 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» та у подальшому від 03.10.2011№ 1064«Про деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу».

Покупцями скрапленогогазу для потреб населенняпротягом вказаногоперіоду та монопольними операторамиринку реалізаціїскрапленого газунаселенню булиспеціалізовані підприємстваз газопостачання та газифікації (далі підприємстваструктури облгазівУкраїни),їх дочірніструктури та інші юридичніособи різнихформ власності,у тому числіі з часткоюдержавної формивласності,а саме часткоюНАК «Нафтогаз України».

Такі підприємствамали власнувиробничу матеріально-технічнубазу,спеціально обладнанийтранспорт,власний обміннийфонд балонів,виробничі підрозділиз достатньо підготовленимикадрами для планового та невідкладного (аварійного)виконання повногокомплексу робітщодо забезпечення безпекита безаварійності при постачанні скрапленого газу населенню, тощо.

Окрім того,існувала усталенасистема прийняттязаявок від населення на придбання скрапленогогазу для побутових потребчерез сільськіради та інші органимісцевого самоврядування,які в подальшому спрямовувалисядо підприємств структуриоблгазів,де за вказанихобставин накопичуваласястатистична інформаціяпро обсяги скрапленогогазу,необхідні для задоволення побутових потреб населення відповідних регіонів, визначених зонами обслуговування конкретного підприємства.

При цьому,ціни реалізаціїскрапленого газудля забезпечення потребнаселення булизначно нижчиминіж ціни для комерційного використання.

Крім тогостаттею 4?1Закону України«Про нафту і газ» визначено,що підприємства,частка державиу статутному капіталіяких 50відсотків та більше,господарські товариства,50відсотків та більше акцій(часток,паїв)яких знаходяться у статутних капіталахінших господарськихтовариств,акціонером яких є держава і володіє в них контрольнимпакетом акційщомісячно здійснюютьпродаж нафтисирої і газового конденсатувласного видобутку,видобутих на підставі спеціальнихдозволів на користування нафтогазоносниминадрами (крімобсягів,що використовуються на власні технологічніпотреби),а також скрапленогогазу виключнона біржових аукціонах.

Стартова ціна(без урахування податкуна додану вартістьта витрат на транспортування,постачання і зберігання)на біржових аукціонахдля нафти та газового конденсатувизначається на підставі митноївартості нафтиза даними центральногооргану виконавчоївлади,що забезпечує формуваннята реалізує державнуподаткову і митну політику,за 15днів,що передують датіреєстрації заявокна проведення біржовогоаукціону,та з урахуванням надбавкиза якість для нафти сироїі газового конденсату.Зниження цінина нафту або на газовий конденсатна біржових аукціонахнижче стартовоїціни не допускається.

Порядок організаціїта проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої і газового конденсатувласного видобутку,скрапленого газу,визначення стартовихцін на таких аукціонах,надбавок за якість для нафти сироїі газового конденсату,а також порядоквизначення обсягівреалізації на біржових аукціонахскрапленого газудля потреб населення встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.п. 6,7постанови КабінетуМіністрів Українивід 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» (в редакції станомна 27.12.2006)Міністерством економікиразом з Міністерством паливата енергетики затвердженосклад аукціонногокомітету з продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля.

Раду міністрівАвтономної РеспублікиКрим,обласні,Київську та Севастопольську міськідержавні адміністраціїразом з НАК «Нафтогаз України»зобов`язано подаватиМіністерству економікиУкраїни до 15числа місяця,в якому проводитьсяспеціалізований аукціонз продажу скрапленогогазу для задоволення побутовихпотреб населеннярегіонів,інформацію про обсяг скрапленогогазу за формою,затвердженою Міністерствомекономіки Україниза погодженням з Міністерством паливата енергетики України.

Згідно абзацу4п. 11«Положення про організацію та проведення аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля»,затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни № 599від 04.04.2000(в редакції станомна 06.04.2009)(далі Положення,затверджене ПКМУ№ 599)покупець,учасник спеціалізованогоаукціону,має правоподати заявкуу разі реалізаціїним скрапленогогазу,придбаного на попередньому спеціалізованому аукціоні, виключно населенню.

Абзацом 22п. 12вказаного Положенняу редакції станомна 23.12.2009визначено,що покупець повиненподати біржіза формою,затвердженою комітетом,довідку,погоджену із заінтересованими органамивиконавчої владита виконавчими органамиміських рад,про обсяг та напрями реалізаціїскрапленого газу,придбаного нимна попередньому спеціалізованомуаукціоні.Узагальнені матеріалибіржа подаєаукціонному комітетові(змінивнесені згідноз постановою КабінетуМіністрів України№ 1405від 23.12.2009).

У подальшому КабінетомМіністрів Українивід 03.10.2011прийнято постанову№ 1064«Про деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»,відповідно до якої постановаКабінету МіністрівУкраїни від 04.04.2000№ 599втратила чинністьта запроваджено новий порядок.

Відповідно до п. п.3,4постанови КабінетуМіністрів Українивід 03.10.2011№ 1064«Деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»Рада міністрівАР Крим,обласні,Київська та Севастопольська міськадержавна адміністрація(Управлінняжитлово-комунальногогосподарства і паливно-енергетичногокомплексу,Управління паливно-енергетичногокомплексу та використання природнихресурсів тощо)подавали щорокудо 20січня Міністерствуенергетики та вугільної промисловостіУкраїни зведенуінформацію за встановленою формоюіз зазначенням і обґрунтуванням кількостісуб`єктівгосподарювання,що реалізують скрапленийгаз для потреб населення,зареєстрованих газобалоннихустановок,що перебувають на обслуговуванні у таких суб`єктівгосподарювання у відповідному регіоні,а також обсягусередньорічного споживанняскрапленого газуоднією газобалонноюустановкою за попередні двароки та подавали Міністерствуекономічного розвиткуі торгівлі,інформацію про обсяг скрапленогогазу для потреб населення.

Згідно з п.п. 73,74Порядку організаціїта проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу,затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни від 03.10.2011№1064(далі Порядок,затверджений ПКМУ№ 1064),покупці скрапленогогазу для потреб населенняподають біржідо 15числа місяця,в якому проводитьсяспеціалізований аукціон,інформацію про планові обсягипотреби регіонув скрапленому газідля потреб населеннята планові обсяги закупівлі такого газу.

Біржа узагальнюєзазначену інформаціюта подає їїпротягом двохробочих дніваукціонному комітетовідля визначення обсягуреалізації скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах.

Покупці скрапленогогазу для потреб населенняподавали біржідовідку про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного нимина попередньому спеціалізованомуаукціоні,що погоджена із Радою міністрівАвтономної РеспублікиКрим,відповідною обласною,Київською та Севастопольською міськоюдержавною адміністрацією,для узагальнення та подання інформації аукціонному комітетові.

Відтак,необхідною умовоюдля участі у спеціалізованих аукціонах було подання покупцями скрапленого газу біржі зокрема наступних документів:

-заявок на участь у спеціалізованому аукціоні(передбаченихп. 12Положення,затвердженого ПКМУ№ 599,та п. 45Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,відповідні положенняяких прийнято на виконання вимогст. 41 ЗаконуУкраїни «Про нафту і газ»)з визначенням обсягумісячного споживанняскрапленого газу,необхідного для повного задоволення потреб населення регіону, якому він постачає скраплений газ;

-довідок про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні (передбаченихп. 12Положення,затвердженого ПКМУ№ 599,та п. 74Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,відповідні положенняяких прийнято на виконання вимогст. 41 ЗаконуУкраїни «Про нафту і газ»).

Ці передбачені законодавствомдокументи заявкина участь у спеціалізованому аукціоніта довідки про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні містилиінформацію,яка підтверджувала певніфакти (наявністьпотреби населенняу скрапленому газіу визначених обсягах,намір покупцяпридбати скрапленийгаз самедля потреб населення,факт реалізаціївизначеного обсягускрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні,виключно населенню),які спричиняли наслідкиправового характеру(допускдо участі у спеціалізованих аукціонахта подальше придбанняскрапленого газуу продавців),видавались та посвідчувались повноважнимиособами (покупцямискрапленого газу),а отже відповіднодо примітки до ст. 358КК України, були офіційними документами.

Відповідно до вимог розпорядженняНАК «Нафтогаз України»від 19.01.2005№ 12-р«Щодо забезпечення населенняскрапленим газом»,ДК «Газ України»зобов`язано забезпечитипостійний контрольза обсягами закупівліна спеціалізованих аукціонахскрапленого газуВАТ з газопостачання та газифікації для потреб населеннята їх цільовоговикористання;підготовку та узагальнення матеріалівдля перевірки та узгодження Компанієюдовідок ВАТ з газопостачання та газифікації;оперативне інформуванняНАК «Нафтогаз України»про виявлені порушеннята заходи,вжиті для їх усунення.

Згідно дорученняНАК «Нафтогаз України»№ 41/3?316?4186від 07.07.2010,кожну довідкуВАТ з газопостачання і газифікації або спеціалізованого підприємствазі звітом про обсяги закупівліта реалізації скрапленогогазу для потреб населеннянеобхідно візувативідповідальною особоюДК «Газ України».

Дорученням НАК «Нафтогаз України»№ 41?934/1.6?11від 18.02.2011ДК «Газ України»зобов`язано у термін не пізніше 13числа кожногомісяця,наступного за звітним,надавати Компаніїзведену таблицюз інформацією про обсяги надходженнята реалізації скрапленогогазу для побутових потребнаселення в розрізі областейз розбивкою по постачальниках разомз підписаними та погодженими з облдержадміністраціями оригіналамидовідок постачальниківщодо обсягів закупівліна спецаукціонах та реалізації скрапленогогазу для потреб населення.

З урахуванням вказаноговище нормативногорегулювання та практики формуваннята здійснення відносину сфері закупівліта реалізації скрапленогогазу,з метою реалізаціїзлочинного умислу,спрямованого на заволодіння скрапленимгазом в особливо великихрозмірах учасникамизлочинної організації,зокрема Особою 2,Особою 6,Особою 23,Особою 7та іншими учасникамизлочинної організаціїрозроблено детальнийплан вчиненнязлочину,згідно з яким передбачалося здійснитипротиправне заволодіннязначними обсягамивидобутого державнимипідприємствами скрапленогогазу шляхомйого придбанняза нижчими від ринкових цінами,визначеними для випадків реалізаціїскрапленого газудля потреб населенняна спеціалізованих аукціонах,хоча насправдіпланувалося йогонецільове використанняу вигляді подальшоїреалізації комерційнимструктурам черезмережу підконтрольнихпідприємств та отримання злочинного надприбутку.

Оскільки такийвид діяльностіпередбачав необхідністьотримання дозволуДержгірпромнагляду України,наявність значноїматеріально-технічноїбази,залучення реальнихспеціалістів у вказаній сферіта у подальшому підтвердженняфакту реалізаціїгазу населенню,за відсутності наміруреалізовувати навітьчастину придбаногоза вказаних обставинскрапленого газунаселенню групоюосіб під керівництвом Особи 6у не встановлений слідствомчас протягом2009року прийняторішення про створення та придбання низкипідприємств,яким шляхом оформленняпідроблених документівнадати видимістьзаконності діяльностіна ринку реалізаціїскрапленого газунаселенню,правомочності участіу спеціалізованих аукціонахта наявності можливостіі наміру подальшої реалізації скрапленого газу саме населенню.

З цією метою у 2009 2010роках учасникамизлочинної організаціїпід керівництвом Особи 6створено (придбано)12підприємств з ознаками фіктивності,а саме:ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Модус-Вівенді»,ТОВ «Чернівці-СПБТ»,ТОВ «Запорожгаз-2000»,ТОВ «Харків-СПБТ»та ТОВ «Харківспецгазснаб»,які фактично не мали відповідноїструктури та матеріально-технічноїбази для постачання скрапленого газу населенню.

Згідно із злочинним планом,починаючи з 2009року службовіособи обласнихдержавних адміністрацій,на території областей,яких планувалося вчиненнязлочину,спільно зі службовими особамиНАК «Нафтогаз України»,на підставі пункту7постанови КабінетуМіністрів Українивід 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» повиннібули податиМіністерству економікиУкраїни інформаціюпро наперед визначенінеобґрунтовано значнозавищені обсягискрапленого газу,необхідного нібито для задоволення побутових потреб населення семи областей України.

Разом із цим службові особиобласних державнихадміністрацій на території областей,яких планувалося вчиненнязлочину,на виконання своєїролі у вчинені злочину,будучи схиленимидо його вчиненняу різний спосіб(вказівки,вмовляння,прохання,введення в оману тощо)та час учасникамизлочинної організації,усвідомлюючи,що підконтрольні злочиннійорганізації підприємстване були задіяніу реалізації скрапленогогазу населеннюта не моглиздійснювати такогороду діяльністьі не мали відповідногонаміру,повинні булирекомендувати відповіднимилистами Аукціонномукомітету допускатизазначені підприємстваіз ознаками фіктивностідо участі у спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу,що дозволяло у подальшому такожза участі та сприяння учасниківзлочинної організаціїзабезпечувати прийняттятакого позитивногодля них рішення.

У свою чергуслужбові особиМіністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни,Міністерства економічногорозвитку і торгівлі України,члени аукціонногокомітету та інші залученідо процесу реалізаціїчерез спеціалізованіаукціони з продажу скрапленогогазу особи,маючи досвіду сфері реалізаціїскрапленого газу,зокрема,володіючи інформацієюза попередні рокипро планову газифікаціюрегіонів України,погіршення демографічнихпоказників,а відповідно зменшенняфактичної потребинаселення Україниу скрапленому газі,при очевидній неможливостізначного збільшенняпотреб населенняу скрапленому газі,будучи обізнанимиіз усталеними на той часвідносинами з реалізації скрапленогогазу населенню,та згідно досягнутихпопередніх злочиннихдомовленостей,без будь-якоїперевірки наданоїінформації про потреби населеннярегіону у скрапленому газі,мали безперешкоднодопускати підконтрольнізлочинній організаціїпідприємства,визнавати зазначенівище обсягинібито потреби населенняу скрапленому газідостовірними,дозволити та забезпечити реалізаціювідповідних завищенихобсягів скрапленогогазу нібито для потреб населення саме підконтрольним злочинній організації підприємствам.

Усі співучасникизлочину розумілиабо байдуже ставилисядо того,для яких насправді потребкупувався скрапленийгаз за пільговими цінами.

Оскільки підконтрольнізлочинній організаціїпідприємства не реалізовували скрапленийгаз населеннюі не мали цьогона меті,згідно з розробленим злочиннимпланом директорицих підприємств,у тому числідиректор ТОВ «Харків-СПБТ» ОСОБА_6 ,мали посвідчуватита надавати іншимучасникам злочинноїорганізації (для подальшого спрямуваннябіржі та аукціонному комітету)офіційні документи -заявки на участь у спеціалізованому аукціоніта довідки про обсяг та напрямки реалізаціїскрапленого газу,придбаного на попередньому спеціалізованомуаукціоні,із внесенням до них завідомонедостовірних відомостейпро обсяги та напрями реалізації скрапленого газу саме населенню.

При цьому службовіособи відповіднихобласних державнихадміністрацій,будучи обізнанимипро недостовірність відомостей,зазначених у відповідних довідках,діючи на виконання розробленого злочинного плану, повинні були погоджувати, підтвердивши неіснуючий факт реалізації скрапленого газу населенню зазначеними підприємствами, підконтрольними злочинній організації.

Нібито достовірність цих довідок,на виконання своєїролі у вчиненні злочину,своїми візамитакож малипогодити представникиДК «Газ України»,що наділені функціямищодо моніторингу ринкускрапленого газута здійснення контролюза цільовим його використанням.

Для привласнення скрапленогогазу,видобутого ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укргазвидобування» в особливо великихрозмірах крімучасників підконтрольногоОсобі 6структурного підрозділузлочинної організаціїв період з березня 2010року по січень 2014рік керівникамизлочинної організаціїОсоби 1залучено до участі в ній службовихосіб Аукціонногокомітету з продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля;обласних державнихадміністрацій,Особу 24,Особу 25,Особу 23та інших осіб.

Зокрема,враховуючи участьОсоби 7у формуванні з 2005року структурита матеріальної базипідконтрольного Особі 6злочинного угрупування,у березні 2010року останнійзапропонував Особі 7взяти участьу злочинній організаціїОсоби 1,продовживши участьу підконтрольній Особі 6структурі злочинноїорганізації,а саме здійснюватинагляд за основними напрямкамидіяльності підконтрольногоостанньому структурногопідрозділу злочинноїорганізації,та безпосередньо бутиразом з іншим керівникомзлочинної організаціїОсобою 9керівниками департаментівзакупівлі та продажів скрапленого газу відповідно.

Усвідомлюючи злочиннийхарактер діяльностізлочинної організаціїОсоби 1,Особа 7,діючи з власних кориснихінтересів з метою отриманнянезаконного прибутку,вступив з Особою 6та іншими особамиу злочинну змову,у подальшому бравучасть у діяльності цієї злочинної організації,зокрема у її структурномупідрозділі,яким керував Особа 6,та у злочинах,які ця злочинна організація вчиняла.

Так,Особа 7,перебуваючи протягом2010року січня2014року у м. Києві у приміщеннях бізнес-центру«Арена Сіті»за адресою:місто Київ,перехрестя вулицьЧервоноармійської (ВеликоїВасильківської)та Басейної, 1?3/2, літера «А», за адресою знаходженняДК «Газ України»(м. Київ,вул. Шолуденка,1),а також в інших місцях,відповідно до відведеної йомуролі,контролював діяльністьпідконтрольних підприємствз ознаками фіктивності,які брали участьу проведенні біржовихаукціонів з продажу скрапленогогазу ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта»,процедуру виготовленняпідроблених документіввід таких підприємствта їх використанняшляхом поданнядо обласних державнихадміністрацій,спеціалізованої біржі,Аукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля;ДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України»,Міністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни;контролював процедурурозгляду такихдокументів членамиробочої групипри ДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України»,контролював проведенняторгів на Українській аграрнійбіржі та Першій незалежнійбіржі,а також вчиняв інші дії.

Також до участі у злочинній організаціїта вчинюваних їїучасниками злочинівбуло залученоОсобу 24.Останнього у відповідності до розпорядження Особи 2від 17.03.2010№568-рта наказу з особового складуМіністра економікиУкраїни ОСОБА_10 від 29.03.2010№292-кз 30.03.2010призначено на керівну посадуу Міністерстві економіки України.

Будучи уповноваженимна виконання функційдержави,перебуваючи на керівній посадіта контролюючи і регулюючи по службі функціонуванняорганізованих ринківтоварних ресурсів(біржової,аукціонної торгівлі)на території України,будучи зобов`язаниморганізувати діяльністьАукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля,Особа 24умисно використавнадані йомуслужбові повноваженнявсупереч інтересамслужби,та діючи з власних кориснихінтересів з метою особистогозбагачення,в один з днів наприкінціберезня 2010року вступивдо складу злочинноїорганізації Особи 1та надав згодуна участь у заволодінні видобутимПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта» скрапленимгазом в особливо великихрозмірах по пільговим цінамнібито в інтересах населенняУкраїни,з метою йогоподальшого нецільовоговикористання шляхомреалізації комерційнимструктурам черезмережу підконтрольнихпідприємств та отримання надприбутку.

Про своє рішенняОсоба 24повідомив іншихучасників злочинноїорганізації Особи 1 Особу 25,Особу 23і Особу 6,а ті,у свою чергув різний періодчасу та за різнихобставин повідомилипро це керівників злочинноїорганізації Особу 5,Особу 1,Особу 3,Особу 4,а також учасниківпідконтрольного Особі 6структурного підрозділузлочинної організації,зокрема Особу 7та інших.

Крім тогов той же часдо участі у злочинній організаціїта вчинених неюзлочинах керівникамизлочинної організаціїзалучено Особу 25,який згідно із розпорядженням Прем`єр-міністраУкраїни ОСОБА_11 від 24.06.2009№ 698-рта наказу з особового складуМіністра паливата енергетики України ОСОБА_12 від 25.06.2009№166-кз 26.06.2009був призначенийна керівну посадув Міністерстві паливата енергетики України.

Будучи уповноваженимна виконання функційдержави,перебуваючи на керівних посадаху Міністерстві паливата енергетики Українита контролюючи і регулюючи по службі функціонуванняорганізованих ринківтоварних ресурсів(біржової,аукціонної торгівлі)на території України,будучи зобов`язаниморганізувати діяльністьАукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,скрапленого газута вугілля,Особа 25умисно використавнадані йомуслужбові повноваженнявсупереч інтересамслужби,та діючи з власних кориснихінтересів з метою особистогозбагачення, у період з травня 2010року по лютий 2014року,у складі злочинноїорганізації Особи 1системно використовувавсвоє службовестановище з метою заволодінняцим злочинним угрупованнямвидобутим ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укргазвидобування» скрапленимгазом в особливо великихрозмірах шляхомйого придбанняпідконтрольними підприємствамипо пільговим цінамнібито в інтересах населенняУкраїни,його подальшоїнецільової реалізаціїкомерційним структурамта отримання надприбутку.

Окрім того,будучи обізнанимиз процедурою та правовим регулюваннямпроцесу реалізаціїскрапленого газудля побутових потребнаселення,особливостями здійсненняконтролю за використанням такогогазу за цільовим призначенням,усвідомлюючи ключовуроль у вказаних процесахОсоби 23,з урахуванням тіснихзв`язків сім`їостанньої з колишніми керівникамиорганів центральноївлади вихідцямиіз Донецької області,керівниками злочинноїорганізації булоприйнято рішенняпро втягнення їїу злочинну діяльність.

Так,у період другогопівріччя 2009року початку2010року Особа 6та інші учасникизлочинної організаціївступили у злочинну змову,спрямовану на заволодіння значнимиобсягами скрапленогогазу по заниженим цінам,нібито для потреб населення,а фактично для його реалізаціїу комерційних ціляхзлочинної організації,з Особою 23,на яку згідно наказівдиректора ДК «Газ України»№ 174від 06.08.2010,№ 170від 27.05.2011«Про розподіл обов`язківміж директором ДК «Газ України»та його заступниками»(із змінами та доповненнями),статуту ДК «Газ України»,затвердженого наказомМіністерством паливата енергетики України,зареєстрованого 25.01.2011,покладались обов`язкипо контролю за цільовим використаннямскрапленого газу,придбаного на спеціалізованих аукціонахдля побутових потребнаселення,по забезпеченню розвиткузбуту скрапленогогазу,проведення моніторингуринку скрапленогогазу,забезпеченню участіКомпанії у проведенні аукціонівз визначення постачальниківта покупців скрапленогогазу,організації проведенняінформаційно-аналітичноїроботи,направленої на оптимізацію формування,виділення та використання ринкуенергоносіїв,обов`язки по координації діяльностіпідприємств з газопостачання та газифікації і вдосконалення системиуправління в газовому господарствіУкраїни;організацію забезпеченнябезаварійної експлуатаціїсистем газопостачанняприродним і скрапленим газом,їх технічногообслуговування,поточного та капітального ремонту.

Крім тогоОсоба 23була членомаукціонного комітетуі в силуповноважень здійснювалазагальне керівництвота контроль за дотриманням умовпроведення аукціонів,затверджувала результатипроведення аукціону,особисто або через підлеглихосіб приймаларішення про допуск або не допуск майбутніхпокупців до участі в аукціонах тощо.

Особа 6та інші учасникизлочинної організаціїпогодили планвчинення злочинута удосконалили його,домовившись про спільну реалізаціюзлочинного умислуразом із Особою 23,Особою 24,Особою 25,Особою 7та іншими особамиу складі злочинної організації.

За участю Особи 7,Особи 24,Особи 23,Особи 2,Особи 6та інших учасниківзлочинної організаціїз метою контролюза проведенням спеціалізованихаукціонів з продажу скрапленогогазу організованопідписання Міністерствомекономіки Україниі Міністерством паливата енергетики Україниспільного наказувід 12.05.2010№537/173,яким сформовано складаукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля,головою якогостав учасникзлочинної організаціїОсоба 24,заступником останньогоінший учасникзлочинної організаціїОсоба 25.Одним із членів цьогокомітету сталаОсоба 23.Також залученояк членів вказаногоаукціонного комітетуінших осіб,які беззастережно виконуваливказівки учасниківзлочинної організації.Останні фактичноприймали всіключові рішеннящодо діяльності аукціонногокомітету та контролювали його роботу.

З урахуванням викладенихвище обставинОсоба 7,як один із керівників департаментускрапленого газу,що входив до складу очолюваногоОсобою 6структурного підрозділузлочинної організації,діючи за попередньою змовоюта спільно з Особою 23,Особою 25,Особою 24та іншими учасникамизлочинної організаціїзабезпечував безперешкоднеприйняття Аукціоннимкомітетом рішенняпро допуск до участі у спеціалізованих аукціонахпідконтрольних Особі 6підприємств з ознаками фіктивностіз метою закупівліскрапленого газупо пільговій цінінібито для потреб населення;сприяв прийняттюАукціонним комітетомрішень,якими неправомірно наданоучасникам злочинноїорганізації повноваженняздійснювати контрольза допуском іншихпідприємств до участі у спеціалізованих аукціонах;за узгодженням безпосередньоіз Особою 6та під контролем останньогоопрацьовував інформаціюта формував відомостіпро обсяги скрапленогогазу,який планується реалізуватина спеціалізованих аукціонахз метою виготовленняіншими учасникамизлочинної організаціїнеобхідних документівдля придбання всьогообсягу такогогазу нібито для потреб населення,а також приховувавнецільове використанняпридбаного на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу.

На виконання своєїролі у вчиненні злочину,намагаючись надатидіям Особи 7офіційного вигляду,Особа 23за попередньою змовоюз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїорганізували укладення09.03.2010ДК «Газ України»НАК «Нафтогаз України»,Міністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни з Особою 7договору про надання послуг№20/10?74,яким останній зобов`язувавсянадавати ДК «Газ України»послуги з проведення моніторингута аналізу ринкускрапленого газув Україні,забезпечувати участьцього державногопідприємства у проведенні тендерів,конкурсів,аукціонів з визначення постачальниківта покупців скрапленогогазу в Україні,участь у розробці та погодженні відповідноїнормативної бази,спрямованої на виконання передбачених вище послуг.

У зв`язкуз положеннями пункту2.4.1цього договоруОсоба 7отримував від ДК «Газ України»інформацію,необхідну для надання вищевказанихпослуг,отримавши в такий спосібвідповідно до своєї роліу вчиненні злочинудоступ до інформації щодо обсягів скрапленогогазу,які ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта»мають намірвиставити на спеціалізований аукціондля продажу,а також щодо підприємств-конкурентів,які подавали заявкина участь у спеціалізованих аукціонах.Таку інформаціюОсоба 7передавав іншимучасникам злочинноїорганізації,зокрема Особі 24,Особі 25та Особі 23,які,діючи відповіднодо своїх ролей,вживали заходівдо усунення підприємств-конкурентіввід участі в біржових аукціонах,та виготовляли пакетпідроблених документівщодо потреб населенняУкраїни у викупі всьогообсягу газу,виставленого на аукціон.

Аналогічні договориза тих же обставинбули укладеніз Особою 22,Особою 21.та Особою 20.

Згідно з відведеною роллюу вчиненні злочинуОсоба 23,Особа 7,Особа 22,Особа 21та Особа 20,які водночас буличленами постійноїробочої групизі сприяння вдосконаленнюіснуючої системипостачання скрапленогогазу для побутових потребнаселення спеціалізованимигосподарюючими суб`єктами,використовуючи своєслужбове становище,забезпечували централізованийконтроль за діями всіхучасників спеціалізованихаукціонів,таким чином,щоб забезпечитипридбання підконтрольнимизлочинній організації12підприємствами найбільшихобсягів скрапленогогазу середусіх учасниківторгів,недоторканність такихпідприємств з боку можливихперевірок працівникамиДК «Газ України»та приховання злочинноїдіяльності цих підприємств.

Також в середині 2010року,діючи в інтересах учасниківзлочинної організації,під виглядом посиленняконтролю за процесом доступупокупців на спеціалізовані аукціони,їх відбору,визначення обсягівскрапленого газунібито для потреб населення,що підлягають реалізаціїна спеціалізованих аукціонах,а фактично з метою забезпеченнясуттєвого збільшенняобсягів закупівліскрапленого газупідприємствами,підконтрольними злочиннійорганізації,Особа 7за попередньою змовоюз Особою 23,Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїумисно змінивмеханізм допускудо спеціалізованих аукціонівпокупців-учасників,виготовивши та передавши Особі 23зразок зміндо форми заявкина купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні,що проводиться біржею(далізаявки)згідно з протоколом засіданняаукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля №352УАБ-СГвід 07.05.2010,а саме:додавши до форми заявкиграфу про обов`язкове погодженняцих заявок Особою 23.

Таким чином,остаточні рішеннящодо погодження заявокна купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні,що проводився біржею,приймалися за узгодженням із Особою 6,Особою 7та попереднього відомаучасників злочинноїорганізації Особи 23,Особи 22і Особи 21.

У свою чергу,Особа 22та Особа 21не погоджували заявкипідприємств,які могли бутиконкурентами при проведенні спеціалізованогоаукціону,та не передавалиу подальшому на розгляд до членів Аукціонного комітету.

Таким чином,діючи спільнота узгоджено під керівництвом Особи 6,Особа 7та Особа 23за попередньою змовоюз Особою 24,Особою 25та іншими учасникамизлочинної організації,сконцентрували на собі та своїх підлеглихОсоби 21та Особи 22процес організаціїта здійснення доступупідприємств до участі в аукціонах,забезпечивши контрольованеучасниками злочинноїорганізації прийняттярішення з цього питаннята безперешкодний доступпідконтрольних злочиннійорганізації підприємствдо участі в аукціонах,усунення можливихперешкод при опрацюванні документівцих підприємств,їх заявок,у тому числішляхом фактичногоусунення іншихчленів Аукціонногокомітету від виконання покладенихна них функційз цього питання,звівши їхролі до формального підписання протоколів засідань аукціонного комітету.

Після зміниформи заявокОсоба 7та Особа 23,за попередньою змовоюз Особою 24,Особою 25за узгодженням із Особою 6та іншими учасникамизлочинної організації,маючи можливістьчерез Особу 21та Особу 22контролювати доступпідприємств до участі в аукціонах та регулювати обсягизаявлених потребу скрапленому газі,надали можливість12вищевказаним підконтрольнимзлочинній організаціїпідприємствам викуповуватинайбільші обсягискрапленого газуна спеціалізованих аукціонахз метою заволодіннязлочинною організацієюякомога більшимиобсягами дешевогоскрапленого газуі таким чиноммонополізувати ринокпродажу скрапленогогазу в Україні шляхомйого концентраціїв руках злочинноїорганізації Особи 1та усунення будь-якої здорової економічної конкуренції.

На виконання своєїролі у вчиненні злочинудиректори підконтрольнихзлочинній організаціїпідприємств з ознаками фіктивностіТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Харків-СПБТ»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Модус-Вівенді»,ТОВ «Чернівці-СПБТ»,ТОВ «Запорожгаз-2000»та ТОВ «Харківспецгазснаб»,у період з травня 2010по лютий 2014року щомісячночерез іншихучасників злочинноїорганізації надавалибіржі погодженіними офіційнідокументи для участі у спеціалізованому аукціоні,які містили завідомонеправдиві відомостіпро намір придбативизначені у них обсягискрапленого газусаме для потреб населеннята про реалізацію скрапленогогазу,придбаного на попередньому спеціалізованому аукціоні, виключно населенню.

Зокрема,на виконання відведеноїйому функціїу вчиненні злочинуу період з січня 2011року по лютий 2012року ОСОБА_6 як директор ТОВ «Харків-СПБТ»,діючи умисно,будучи службовоюособою та зловживаючи своїмслужбовим становищем,знаходячись у м. Харкові,погодив своїмпідписом виготовленііншими учасникамизлочинної організаціїзавідомо підробленіофіційні документи,а саме:

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 134?2,що проводиться УАБ15лютого 2011р.,від 14.02.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати2696,346тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 134?1,що проводиться УАБ17лютого 2011р.,від 16.02.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати823тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 134д-2,що проводиться УАБ15березня 2011р.,від 14.03.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1259тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 135?1,що проводиться УАБ24березня 2011р.,від 23.03.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати5383тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 135?2,від 23.03.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати5096тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 136?2,від 20.04.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати5037тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 137?2,що проводиться УАБ26травня 2011р.,від 25.05.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати30662тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 138?1,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати665тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 138?2,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати213тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 139?2,що проводиться УАБ25липня 2011р.,від 22.07.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати3367тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 140?1,що проводиться УАБ22вересня 2011р.,від 21.09.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1294тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 141?1,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1552тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 141?2,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати3188тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 142?1,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати560тон скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 142?2,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1673тони скрапленогогазу для потреб населення;

заявку ТОВ «Харків-СПБТ»на участь в аукціоні від 19.12.2011,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро намір придбати1073тони скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованому аукціоні№ 144?2,що буде проводитись Українською аграрною біржею.

Зазначені підробленіофіційні документи ОСОБА_6 надав іншимучасникам злочинноїорганізації для подальшого надання Українській аграрній біржі.

У такий спосіб ОСОБА_6 систематично протиправностворював умовита безпосередні підстави,які надавали можливістьіншим учасникамзлочинної організаціїздійснювати подальшізаходи з реалізації планузлочинної діяльності,спрямованого на заволодіння майномдержавних підприємствв особливо великихрозмірах шляхомзловживання службовоюособою своїмслужбовим становищемта службового підроблення.

Так,протягом часуз травня 2010року по лютий 2014року згідноіз розробленим злочиннимпланом,на виконання вказівокта під безпосереднім контролемОсоби 23і Особи 7,за узгодженням із Особою 6,Особою 24,Особою 25та іншими учасникамизлочинної організаціїза адресою знаходженняДК «Газ України»(м.Київ,вул. Шолуденка,1)Особа 22і Особа 21,достовірно знаючипро те,що придбаний на спеціалізованих аукціонахскраплений газбуде реалізовуватисяв комерційних цілях,погоджували заявкина купівлю скрапленогогазу для потреб населення12підприємствам,підконтрольним злочиннійорганізації,а саме:ТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Харків-СПБТ»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Модус-Вівенді»,ТОВ «Чернівці-СПБТ»,ТОВ «Запорожгаз-2000»та ТОВ «Харківспецгазснаб»,які містили відомостіпро намір закупівліскрапленого газунібито для потреб населенняв обсягах,що в декілька разівперевищували реальніпотреби населенняу скрапленому газіта були у декілька разівбільшими,ніж обсяги,зазначені у заявках інших підприємств.

Зокрема,Особа 22,виконуючи своюфункції у вчиненні злочину,своїм підписомсхвалив виготовленіОсобою 20та іншими учасникамизлочинної організаціїта підписані ОСОБА_6 заявки ТОВ «Харків-СПБТ»на купівлю скрапленогогазу для потреб населенняна спеціалізованих аукціонах:№ 134?2,що проводиться УАБ15лютого 2011р.,від 14.02.2011;№ 134?1,що проводиться УАБ17лютого 2011р.,від 16.02.2011;№ 134д-2,що проводиться УАБ15березня 2011р.,від 14.03.2011;№ 135?1,що проводиться УАБ24березня 2011р.,від 23.03.2011;№ 135?2,від 23.03.2011;№ 136?2,від 20.04.2011;№ 137?2,що проводиться УАБ26травня 2011р.,від 25.05.2011;№ 138?1,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011;№ 138?2,що проводиться УАБ22червня 2011р.,від 21.06.2011;№ 139?2,що проводиться УАБ25липня 2011р.,від 22.07.2011;№ 140?1,що проводиться УАБ22вересня 2011р.,від 21.09.2011;№ 141?1,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011;№ 141?2,що проводиться УАБ20жовтня 2011р.,від 19.10.2011;№ 142?1,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011;№ 142?2,що проводиться УАБ23листопада 2011р.,від 22.11.2011;№ 144?2,від 19.12.2011.

Вищевказаними злочиннимидіями Особа 7,Особа 24,Особа 25і Особа 23за попередньою домовленістюіз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організації,у тому числішляхом зловживанняслужбовим становищем,з корисливих мотивів,діючи в інтересах злочинноїорганізації Особи 1,за допомогою дійОсоби 21та Особи 22фактично перейнялиповноваження Аукціонногокомітету щодо розгляду та схвалювання або відхилення заявокна участь в аукціоні,в результаті чогоособисто формувалисписок учасниківмайбутніх торгівта забезпечували викупна них найбільшихобсягів скрапленогогазу саме12підприємствами,які були підконтрольнізлочинній організації,у тому числіТОВ «Харків-СПБТ».

Тим самимОсоба 7,Особа 24,Особа 25,Особа 23,Особа 21,Особа 22умисно порушилипринципи проведенняаукціонів (добросовіснаконкуренція,відкритість та прозорість на всіх стадіяхпроведення аукціону,недискримінація учасниківаукціону,об`єктивністьта неупередженість,запобігання корупційнимдіям і зловживанням),які передбачені п. 54Порядку,затвердженого ПКМУ№1064,а також загальніумови,вказані у п. 11 Положення, затвердженого ПКМУ №599.

Крім того,Особа 7,Особа 24,Особа 25,Особа 23,Особа 21та Особа 22,діючи за попередньою змовою,прийняли рішеннята вжили заходівщодо непогодження заявокТОВ «Запоріжспецтрансгаз»,ТОВ «Мелітопольгаз»,ВАТ «Одесагаз»,ПАТ «Кременчукгаз»,ПАТ «Полтавапропангаз»,ПАТ «Уманьгаз»,ПАТ «Тернопільгаз»,ПАТ «Мелітопольгаз»,ДП «Полум`я»,які були конкурентамипідприємствам,підконтрольним злочиннійорганізації при проведенні спеціалізованих аукціонів.

Зокрема,безпосередньо Особа 21за попередньою змовоюз Особою 7та Особою 23своїм підписомвідхилив заявкина участь в аукціонах,а саме:ПАТ «Кременчукгаз» від:19.06.2012,28.01.2013;ПАТ «Полтавапропангаз» від 12.12.2012,15.01.2013,20.11.2012;ПАТ «Одесагаз» від 15.01.2013,25.12.2012;ДП «Полум`я» від 15.01.2013,01.10.2012,01.10.2012;ВАТ «Мелітопольгаз» від 17.10.2012;ПАТ «Тернопільгаз» від 28.01.2013.

При цьому за узгодженням із Особою 7,Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїОсоба 24,Особа 25і Особа 23усупереч своїмслужбовим обов`язкамсвідомо ігнорувалифакти того,що на фонідефіциту скрапленогогазу в окремих областях,в таких областях,як:Київська,Харківська,Чернівецька,Черкаська,Донецька,Запорізька та Луганська,де нібито реалізовували скрапленийгаз населенню12підприємств,підконтрольних злочиннійорганізації,заявлені нимиобсяги скрапленогогазу для задоволення потреб населення були безпідставно значно завищені.

У свою чергуслужбові особиМіністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни,Міністерства економічногорозвитку і торгівлі України,члени Аукціонногокомітету та інші залученідо процесу реалізаціїчерез спеціалізованіаукціони з продажу скрапленогогазу особи,будучи введенимиучасниками злочинноїорганізації в оману,без будь-якоїперевірки наданоїінформації про потреби населеннярегіону у скрапленому газі,визнавали їхдостовірними та дозволяли реалізаціювідповідних завищенихобсягів скрапленогогазу нібито для потреб населення.

При цьому,підприємства,які були допущенідо участі в спеціалізованому аукціоніз продажу скрапленогогазу для потреб населення,повинні булипідтверджувати офіційнимидокументами фактичнуреалізацію нимискрапленого газунаселенню задля отримання правана подальшу участьу цих аукціонах.

Такими офіційнимидокументами булидовідки про обсяг та напрями реалізаціїскрапленого газу,придбаного нимина попередньому спеціалізованому аукціоні.

Вказані довідкимали підтверджуватиобсяги споживанняскрапленого газу,необхідного для повного задоволення потреб населення регіону, якому підприємство постачає скраплений газ.

З урахуванням цих вимог,встановлених п. 12Положення,затвердженого ПКМУ№ 599,та п. 74Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,Особа 7,діючи за попередньою змовоюз Особою 6,Особою 24,Особою 25,Особою 23та іншими учасникамизлочинної організації,з метою реалізаціїспільного з іншими співучасникамизлочинного умислу,достовірно знаючи,що на територіїХарківської,Донецької,Київської,Черкаської,Чернівецької та Запорізької областейскраплений газ,придбаний на спеціалізованих аукціонахдля потреб населення,реалізовувався виключноструктурами облгазів,володіючи інформацієюпро реальні обсягиреалізованого населеннюскрапленого газу,у період з березня 2010року по лютий 2014року організуваввиготовлення Особою 20спільно з працівниками юридичногодепартаменту очолюваногоОсобою 6структурного підрозділузлочинної організаціїзавідомо підробленихдовідок,які містили завідомонедостовірну інформаціюпро завищені обсягиреалізації скрапленогогазу для потреб населення, зокрема:

довідки № 16від 04.01.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5940,123тони скрапленогогазу населеннюу грудні 2010 року;

довідки № 17від 01.02.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5495,448тони скрапленогогазу населеннюу січні 2011 року;

довідки № 18від 01.03.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5446,657тони скрапленогогазу населеннюу лютому 2011 року;

довідки № 19від 04.04.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5743,353тони скрапленогогазу населеннюу березні 2011 року;

довідки № 22від 01.07.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»5134,689тони скрапленогогазу населеннюу червні 2011 року;

довідки № 24від 01.09.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»6833,337тони скрапленогогазу населеннюу серпні 2011 року;

довідки № 25від 03.10.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»6116,024тони скрапленогогазу населеннюу вересні 2011 року;

довідки № 27від 01.12.2011про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»7598,577тони скрапленогогазу населеннюу листопаді 2011 року;

довідки № 29від 01.02.2012про закупівлю та реалізацію скрапленогогазу на спеціалізованих аукціонах,яка містила завідомонеправдиві відомостіпро реалізацію ТОВ «Харків-СПБТ»415,296тони скрапленогогазу населеннюу січні 2012 року.

У свою чергу ОСОБА_6 як директор ТОВ «Харків-СПБТ»на виконання відведеноїйому функціїу вчиненні злочинуу період з січня 2011року по лютий 2012року,діючи умисно,будучи службовоюособою та зловживаючи своїмслужбовим становищем,у м. Харкові,систематично підписувавзазначені довідки,які є офіційними документами.

Ці офіційні документи,які містили завідомонеправдиві відомості, ОСОБА_6 у цей же періоднадавав іншимучасникам злочинноїорганізації для подальшого наданняУкраїнській аграрнійбіржі та Аукціонному комітету.

У такий спосіб ОСОБА_6 систематично протиправностворював умовита безпосередні підстави,які надавали можливістьіншим учасникамзлочинної організаціїздійснювати подальшізаходи з реалізації планузлочинної діяльності,спрямованого на заволодіння майномдержавних підприємствв особливо великихрозмірах шляхомзловживання службовоюособою своїмслужбовим становищемта службового підроблення.

Так,реалізуючи спільнийзлочинний умисел,протягом 2010року січня2014року Особа 23,діючи за попередньою змовоюз Особою 2,Особою 24,Особою 25,Особою 7та іншими учасникамизлочинної організації,перебуваючи за місцезнаходженням ДК «Газ України»(м. Київ,вул.Шолуденка,1),будучи наділеноюповноваженнями щодо перевірки та погодження довідокпро обсяги та напрями реалізаціїскрапленого газунаселенню,а отже,відповідальною за об`єктивне відображеннявказаних у них відомостей,зловживаючи службовимстановищем,умисно порушувалавимоги ЗаконуУкраїни «Про нафту і газ»,постанов КабінетуМіністрів Українивід 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» та від 03.10.2011№ 1064«Про деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»,доручень та розпоряджень НАК «Нафтогаз України»,у складі злочинноїорганізації виконувалавідведену їйроль у загальній схемівчинення злочинуз метою заволодінняспільно з учасниками злочинної організації державним майном.

Відповідно до протоколу засіданняАукціонного комітетуз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля від 21.04.2011№410УАБ-СГвнесено змінидо форми довідкиспеціалізованих підприємствпро закупівлю та реалізацію скрапленогогазу,придбаного на спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для побутових потребнаселення та повноваженням ДК «Газ України»,а фактично Особі 23,надано формальноюридичний характершляхом передбаченняу зазначених довідкахграфи про їх узгодженняДК «Газ України».

За вказаних вищеобставин та умов надаліз квітня 2011року по квітень 2012року згідноз розробленим злочиннимпланом,на виконання вказівокта під безпосереднім контролемОсоби 7і Особи 23,за адресою знаходженняДК «Газ України»(м. Київ,вул. Шолуденка,1)Особа 22беззастережно узгоджувавсвоїм підписомта печаткою ДК «Газ України»виготовлені Особою 20довідки,які містили наданіОсобою 7завідомо недостовірнівідомості від 12підконтрольних злочиннійорганізації підприємств(у тому числіТОВ «Харків-СПБТ»)про закупівлю та нібито реалізацію скрапленогогазу,придбаного на спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для побутових потребнаселення.Зокрема,вказані довідкимістили завідомонеправдиві відомостіпро неіснуючі обсягиреалізації скрапленогогазу нібито населенню для задоволення його побутових потреб.

За тих же обставинта умов протягомквітня 2012року лютого2014року вказанідовідки узгоджувавучасник злочинноїорганізації Особа 21,як представник ДК «Газ України».

У такий спосібза узгодженням та під контролем Особи 7і Особи 23Особа 22та Особа 21 систематично протиправнопідтверджували неіснуючийфакт реалізаціїпридбаного на спеціалізованих аукціонахскрапленого газунібито населенню,чим створилиумови і безпосередньо надавалипідстави для заволодіння державниммайном в особливо великих розмірах.

Вказані підробленідовідки учасникизлочинної організаціївід імені покупцівскрапленого газу(підконтрольнізлочинній організації12товариств)надавали разомз іншими документамина розгляд Аукціонногокомітету як виконання обов`язковоїумови участіу спеціалізованих аукціонах,а отже, обов`язкової умови отримання можливості продовжувати вчиняти злочин.

Надалі на виконання розробленогозлочинною організацієюплану вчиненнязлочину за попередньою змовоюз Особою 7,Особа 24,Особа 25та Особа 23протягом травня2010року лютого2014року в м. Києві (точнемісце слідствомне встановлено)як члени Аукціонногокомітету шляхомособистого голосування,а також впливуна інших членівАукціонного комітетуна користь підконтрольнихзлочинній організаціїпідприємств забезпечиливигідне їмзатвердження регламентуорганізації та проведення аукціону,розгляд та схвалення заявокна участь в аукціоні та подані пропозиції,затвердження стартовоїціни кожноголота,прийняття рішенняпро проведення аукціону,контроль виконаннябіржею договорупро організацію та проведення аукціонів,визнання завідомонедостовірних довідок12підконтрольних злочиннійорганізації підприємствпро закупівлю та нібито реалізацію скрапленогогазу,придбаного на спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для побутових потреб населення, дійсними.

За наведених вищеобставин ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009»,ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз»,ТОВ «Запорожгаз-2000»,ТОВ «Кримбутангаз»,ТОВ «Київоблпропангаз»,ТОВ «Луганськпропангаз»,ТОВ «Луганськснабгаз»,ТОВ «Харків-СПБТ»,ТОВ «Харківспецгазснаб»,ТОВ «Черкаси-Газснаб»,ТОВ «Модус-Вівенді»та ТОВ «Чернівці-СПБТ»отримали доступдо участі у спеціалізованих аукціонахз продажу скрапленогогазу для потреб населення,на яких упродовж 2010?2014років здійснювализакупівлю скрапленогогазу для потреб населенняза ціною,яка є значно нижчоювід ціни на скраплений газ,який реалізовувався на комерційних аукціонах,тобто тієї,за якою насправді вказані підприємства мали право закуповувати такий скраплений газ.

Зокрема,спільні та узгоджені дії ОСОБА_6 ,Особи 7,Особи 24,Особи 23,Особи 20, Особи 21та інших учасниківзлочинної організаціїпід керівництвом Особи 6надали змогуспівучасникам здійснювативід імені ТОВ «Харків-СПБТ»закупівлю скрапленогогазу начебтодля потреб населенняза ціною,яка є значно нижчоювід ринкової цінина скраплений газ,тобто у протиправний спосібнабувати скрапленийгаз,видобутий ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта»,більше 50відсотків статутногокапіталу яких належить державі.

Незаконно придбанийна спеціалізованих аукціонахскраплений газучасниками злочинноїорганізації під керівництвом Особи 6 був використаний у комерційних цілях,всупереч йогоцільовому призначенню,шляхом йогореалізації суб`єктамгосподарювання,а не для задоволення побутових потреб населення України.

Таким чином, ОСОБА_6 будучи службовоюособою -директором ТОВ «Харків-СПБТ»,у співучасті та за попередньоюдомовленістю з іншими учасникамиструктурного підрозділузлочинної організаціїОсоби 1під керівництвом Особи 6,використовуючи придбанийсуб`єкт господарськоїдіяльності ТОВ «Харків-СПБТ»для фіктивного підприємництва,з метою прикриттянезаконної діяльності,а саме заволодіннячужим майномшляхом зловживанняслужбовим становищем,в період з грудня 2010по лютий 2013року,в порушення вимогПоложення,затвердженого ПКМУ№ 599,та Порядку,затвердженого ПКМУ№ 1064,вчинив протиправнідії,направлені на незаконне придбанняскрапленого газуПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта» на спеціалізованих аукціонахза заниженими цінаминібито для потреб населення,а в дійсностідля подальшого незаконногойого реалізаціїіншим суб`єктамгосподарювання за комерційними цінами.

Відповідно до висновку експертівкомісійної судово-економічноїекспертизи Київськогонауково-дослідногоінституту судовихекспертиз №13404/13405/14958/15?45від 27.08.2015,у результаті злочиннихдій ОСОБА_6 у складі структурногопідрозділу злочинноїорганізації під керівництвом Особи 6,ТОВ «Харків-СПБТ»заволоділо чужиммайном,належним ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укнафта»,більше 50відсотків акційяких належить державів особі КабінетуМіністрів України,а саме виробленимним скрапленимгазом за заниженими цінами, різниця яких з вартістю відповіднихобсягів реалізаціїскрапленого газуна комерційних аукціонахстановить 119718508,39 (стодев`ятнадцять мільйонівсімсот вісімнадцятьтисяч п`ятсотвісім)гривень 39копійок,що в тисячу і більше разівперевищує неоподаткованиймінімум доходівгромадян,тобто вчиненев особливо великих розмірах.

Крім цього, ОСОБА_6 ,усвідомлюючи обов`язоксплачувати до бюджету акцизнийподаток,діючи за попередньою змовоюз Особою 6та іншими учасникамизлочинної організаціїОсоби 1ухилився від сплати цьогоподатку за наступних обставин.

Так,відповідно до вимог ст.8Закону України«Про бухгалтерський облікта фінансову звітністьв Україні» № 996-XIVвід 16.07.1999,питання організаціїбухгалтерського облікуна підприємстві належитьдо компетенції ОСОБА_6 ,який несе особистувідповідальність за наступне:

-організацію бухгалтерськогообліку та забезпечення фіксуванняфактів здійсненнявсіх господарськихоперацій у первинних документах;

-забезпечення дотриманняна підприємстві встановленихєдиних методологічнихзасад бухгалтерськогообліку,складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

-організацію контролюза відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

-забезпечення перевіркистану бухгалтерськогообліку на підприємстві.

В період з січня 2011року по січень 2012року директорТОВ «Харків-СПБТ» ОСОБА_6 ,діючи узгодженоз іншими учасникамизлочинної організації,яку очолював Особа 6в порушення вимогПоложення та Порядку,затверджених постановоюКабінету МіністрівУкраїни від 04.04.2000№ 599«Про запровадження аукціонівз продажу нафти,газового конденсату,природного,скрапленого газута вугілля» та постановою КабінетуМіністрів Українивід 03.10.2011№1064про «Деякі питанняорганізації та проведення біржовихаукціонів з продажу нафтисирої,газового конденсатувласного видобуткуі скрапленого газу»,використав придбанийна спеціалізованих аукціонахскраплений газне для потреб населення,а для потреб промислових підприємств.

Згідно п. 215.1ст. 215Податкового кодексуУкраїни скрапленийгаз належитьдо підакцизних товарів.При цьому,згідно п.п. 213.3.11,21.3ст. 213Податкового кодексуУкраїни операціїреалізації скрапленогогазу для потреб населеннюу порядку,встановленому КабінетомМіністрів Українивідносяться до операцій з підакцизними товарами,які звільняються від оподаткування.

Згідно п. 212.1.8п. 212.1ст. 212Податкового кодексуУкраїни платникомакцизного податкує особа,на яку при здійсненні операційз підакцизними товарами(продукцією),які не підлягають оподаткуваннюабо звільняються від оподаткування,покладається виконанняумов щодо цільового використанняпідакцизних товарів(продукції)в разі порушення таких умов.

Відповідно зазначеноїнорми,оскільки ТОВ «Харків-СПБТ»придбаний на спеціалізованих аукціонахскраплений газвикористало не для потреб населення,а для потреб промисловихпідприємств,порушуючи умовицільового використанняскрапленого газу,воно є платником акцизного податку.

Згідно п. 214.4ст. 214Податкового кодексуУкраїни,у разі обчисленняподатку із застосування специфічнихставок з вироблених на митній територіїУкраїни або ввезених на митну територіюУкраїни підакцизнихтоварів (продукції)базою оподаткуванняє її величина,визначена в одиницях виміруваги,об`єму,кількості товару(продукції),об`єму циліндрівдвигуна автомобіляабо в інших натуральних показниках.

Відповідно до п.п. 215.3.4п. 215.3ст. 215Податкового кодексуУкраїни акцизнийподаток справляєтьсяз таких товарівта обчислюється за такими ставками:

-у період по 31.12.2010скраплений газне належав до підакцизних товарів;

-у період з 01.01.2011по 12.01.2012акцизний податоксправлявся з скрапленого газу(пропануабо суміші пропануз бутаном)за ставкою 40 євро за 1000 кг;

-у період з 12.01.2012по 28.02.2014акцизний податоксправлявся з скрапленого газу(пропануабо суміші пропануз бутаном)за ставкою 44 євро за 1000 кг.

Відповідно п. 217.3ст. 217Податкового кодексуУкраїни акцизнийподаток з товарів (продукції),вироблених на митній територіїУкраїни,на які встановлені ставкиподатку в іноземній валюті,сплачуються в національній валютіі розраховується за офіційним курсомгривні до іноземної валюти,встановленим Національнимбанком України,що діє на перший денькварталу,в якому здійснюєтьсяреалізація товару(продукції),і залишається незмінним протягом кварталу.

Разом з тим, ОСОБА_6 будучи службовоюособою ТОВ «Харків-СПБТ»та учасником злочинноїорганізації,яку очолював Особа 6,за попередньою змовоюз учасниками злочинноїорганізації,достовірно знаючи,що придбаний очолюванимним підприємством,в м. Києві,на спеціалізованих аукціонахскраплений газу ПАТ «Укргазвидобування»,в період з січня по лютий 2011року бувреалізований не населенню,а за комерційною ціноючерез мережупідприємств,вирішила незаконноухилитись від сплати акцизного податку.

З цією метою, ОСОБА_6 ,діючи за попередньою змовоюз учасниками злочинноїорганізації Особи 6,після укладеннядоговорів купівлі-продажускрапленого газуз продавцями ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта» і фактичної поставкив період з січня 2011року по лютий 2012року 65632,96тон скрапленогогазу,достовірно знаючи,що придбаний ТОВ «Харків-СПБТ»скраплений газна спеціалізованому аукціоніне буде реалізованийдля потреб населення,а тому є підакцизним товаром,який підлягає оподаткуванню,умисно порушуючип. 212.1.8п. 212.1ст. 212,п. 214.4ст. 214,215.3.4п. 215.3ст. 215Податкового кодексуУкраїни ухиливсявід сплати акцизного податку.

При цьому ОСОБА_6 свідомо не повідомив органидержавної владипро факт продажускрапленого газу,який мав бутиреалізований населенню,господарським товариствам,з метою приховатифакт необхідностісплати до державного бюджету акцизного податку.

Відповідно до висновку експертівза результатами проведеннякомісійної судово-економічноїекспертизи від 09.09.2016№11845/13884/16?45,встановлено порушеннявищевказаних вимогзаконодавства,та вбачається несплатаТОВ «Харків-СПБТ»акцизного податкуза період з січня 2011року по січень 2012року на загальну суму29227718,53 грн.

В результаті вищевказанихнезаконних дійв період з січня 2011року по січень 2012року ОСОБА_6 ,займаючи одночаснопосаду директората головного бухгалтераТОВ «Харків-СПБТ»,умисно ухиливсявід сплати акцизногоподатку,внаслідок чогодо державного бюджетуфактично не надійшли коштив сумі 29227718,53 грн.,що більше ніж в п`ять тисячі більше разівперевищує установленийна той часзаконодавством неоподаткованиймінімум доходівгромадян,тобто в особливо великих розмірах.

Таким чином, скоєні ОСОБА_6 кримінальні правопорушення-злочини суд кваліфікує:

за ч.1 ст.255 КК України як участь у злочинній організації, створеній з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також участь у злочинах, вчинюваних такою організацією;

за ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України - як заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією;

за ч.4 ст.28, ч.3 ст.212 КК України як умисне ухилення від сплати податків (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства, незалежно від форми власності, яка зобов`язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією;

25 лютого 2021 року між прокурором другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженням слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Харківської обласної прокуратури ОСОБА_4 , якій на підставі ст.ст.36, 37 КПК України та постанови першого заступника Генерального прокурора надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні № 42016000000003384 від 16.11.2016 року та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_6 , за участю його захисника ОСОБА_5 , укладено угоду про визнання винуватості.

Сторонами, між якими укладено угоду про визнання винуватості, узгоджено покарання за скоєння злочинів,

за ч.1 ст.255 КК України - у вигляді 5 років позбавлення волі;

за ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України, із застосуванням положень ст. 69 КК України щодо основного та додаткового покарань у вигляді 4 років 10 місяців позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна;

за ч.4 ст.28, ч.3 ст.212 КК України, із застосуванням положень ст. 69 КК України щодо основного та додаткового покарань у вигляді штрафу в розмірі 14000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 238000 грн., без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна;

На підставі ч.1 ст. 70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень (злочинів), шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити покарання у вигляді 5 років позбавлення волі .

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_6 від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком, яке буде визначено судом відповідно до ч.4 ст.75,ч.1 ст. 76 КК України

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про визнання винуватості.

Відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Скоєні ОСОБА_6 злочини, відповідно до ст. 12 КК України відносяться до категорії злочинів середньої тяжкості, тяжких та особливо тяжких.

Судом встановлено,що ОСОБА_6 цілком розумієположення ч.ч.4,5ст.474КПК України,відповідно доположень яких,він маєправона справедливийсудовийрозгляд,підчасякого сторонаобвинуваченнязобов`язанадовести кожнуобставинущодокримінальних правопорушень(злочинів),увчиненніяких йогообвинувачують,авінмає такіправа: мовчати,іфактмовчання нематимедлясуду жодногодоказовогозначення; матизахисника,утомучислі наотриманняправовоїдопомоги безоплатноупорядкута випадках,передбаченихзаконом,абозахищатисясамостійно; допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь; ОСОБА_6 зрозумілі наслідки укладення та затвердження угоди, передбаченістаттею 473цього Кодексу; характеркожногообвинувачення; вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Відповідно до ст. 474 КПК України, судом встановлена добровільність сторін при укладанні угоди, тобто їх дії не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь яких інших обставин ніж ті, що передбачені в угоді.

Згідно вимог ч. 7 ст. 474 КПК України, судом не встановлено обставин, за яких в затвердженні угоди може бути відмовлено.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого, згідно зі ст. 66 КК України, суд визнає те, що він щиро розкаявся у вчинених кримінальних правопорушеннях (злочинах), активно спряв розкриттю злочинів, вчинення злочину через матеріальну та службову залежність від учасників злочинної організації, вчинення злочину внаслідок збігу тяжких сімейних обставин, викриття у вчиненні злочинів інших осіб, добровільно відшкодував частину завданого збитку.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого, згідно ст. 67 КК України, судом не виявлено.

Пленум Верховного Суду України у своїйпостанові від 24.10.2003 року № 7 "Про практику призначення судами кримінального покарання"зазначає, що призначаючи покарання, у кожному конкретному випадку суди мають дотримуватися вимог кримінального закону й, зобов`язані враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання. Таке покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередження нових злочинів.

Крім того, відповідно до приписів ст.ст. 4,5 КК України, на час вчинення ОСОБА_6 злочинів ст. ст. 69, 75 КК України не передбачали заборони їх застосування щодо корупційних злочинів. У зв`язку із цим підлягає застосуванню вимога ч.4 ст. 5 КК України,у відповідності до якої закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі.

Таким чином, з урахуванням обставин справи, даних про особу обвинуваченого, враховуючи наявність кількох обставин, пом`якшуючих покарання, щире бажання обвинуваченого виправитись, є достатні підстави вважати, що виправлення ОСОБА_6 можливе без реального відбування покарання, у зв`язку з чим, суд вважає можливим призначити узгоджене в угоді про визнання винутості покарання.

Обвинувачений ОСОБА_6 погодився на призначення узгодженого покарання та в судовому засіданні визнав обвинувачення, викладене в зміненому обвинувальному акті.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості.

Цивільній позов по справі відсутній.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого ОСОБА_6 судом не обирався.

Судові витрати в даному кримінальному провадженні відсутні.

Долю речових доказів вирішити в порядку ст. 100 КПК України

Керуючись ст.ст. 374,468 476 КПК України, суд-

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості від 25 лютого 2021 року, укладену між прокурором другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженням слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Харківської обласної прокуратури ОСОБА_4 , якій на підставі ст.ст.36, 37 КПК України та постанови першого заступника Генерального прокурора надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні № 42016000000003384 від 16.11.2016 року та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_6 , за участю його захисника ОСОБА_5 .

ОСОБА_6 , визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень , передбачених ч.1 ст.255, ч.4 ст.28, ч.5 ст.191, ч.4 ст.28, ч.3 ст.212, КК України та призначити йому покарання

за ч.1 ст.255 КК України - у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі;

за ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України, із застосуванням положень ст. 69 КК України щодо основного та додаткового покарань у вигляді 4 (чотирьох) років 10 (десяти) місяців позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна;

за ч.4 ст.28, ч.3 ст.212 КК України, із застосуванням положень ст. 69 КК України щодо основного та додаткового покарань у вигляді штрафу в розмірі 14000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 238000 (двісті тридцять вісім тисяч)грн., без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна;

На підставі ч.1 ст. 70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити покарання у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

На підставі ч. 1 ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_6 від відбування призначеного основного покарання, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку - 3 (три) роки, не вчинить нового злочину й, виконає покладені на нього обов`язки, передбачені ч. 1ст. 76 КК України, а саме: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання та обов`язки, передбачені п. 2 ч. 3ст.76 КК України- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Роз`яснити ОСОБА_6 , що, відповідно до вимог ч. 5 ст. 476 КПК України, умисне невиконання угоди є підставою для притягнення особи до відповідальності, встановленої законом.

Речові докази: документи, які містяться в реєстраційній справі ТОВ «ХАРКІВ СПБТ» зберігати в матеріалах кримінального провадження №42016000000003384 від 16.11.2016 року .

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Харківської області через Комінтернівський районний суд м. Харкова з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку, негайно, після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку

Суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96014664
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —641/7138/19

Вирок від 05.04.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Колодяжна І. М.

Ухвала від 05.04.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Колодяжна І. М.

Ухвала від 05.04.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Колодяжна І. М.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Колодяжна І. М.

Ухвала від 19.11.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Колодяжна І. М.

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фатєєва Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні