Рішення
від 06.04.2021 по справі 689/300/21
ЯРМОЛИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 689/300/21

2/689/244/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

6 квітня 2021 року смт. Ярмолинці

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області у складі:

головуючого - судді Кульбаби А.В.,

з участю: секретарів судового засідання -

Фурман Н.Л., Лебеденко О.М.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - адвоката Теліцина А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в загальному позовному провадженні в залі суду в смт. Ярмолинці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до в.о. по нотаріальному обслуговуванню населення Ярмолинецького району Державної Першої Хмельницької державної нотаріальної контори Гусєвої Л.В. про скасування обтяження у вигляді зняття заборони відчуження нерухомого майна,

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про скасування обтяження у вигляді зняття заборони відчуження нерухомого майна. В позові вказав, що в лютому 2021 року він звернувся до державного нотаріуса Першої Хмельницької державної нотаріальної контори по нотаріальному обслуговуванню населення Ярмолинецьткого району із заявою про зняття заборони відчуження житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 . Дана заборона на відчуження житлового будинку та всього зазначеного майна була накладена Ярмолинецькою районною державною нотаріальною конторою на підставі повідомлення правління колгоспу імені Гагаріна с. Сутківці Ярмолинецького району про продаж житлового будинку на пільгових умовах до повного погашення боргу. Однак, нотаріус листом відмовила йому у знятті заборони а відчуження. Заборону на відчуження нерухомості зареєстровано 18 червня 2007 року в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна. Вказаний житловий будинок АДРЕСА_1 є його власністю згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 20.07.2010 року. Крім того, у нього є ще інше майно, яким він не може розпорядитися у зв`язку із вказаною забороною на відчуження, а саме: квартира АДРЕСА_2 ; земельна ділянка площею 2, 1552 га, яка розташована на землях Сутковецької сільської ради Ярмолинецького району; земельна ділянка площею 2, 8832 га, яка розташована на землях Солобковецької сільської ради Ярмолинецького району. Оскільки вказаний житловий будинок був йому проданий як члену колгоспу імені Гагаріна с. Сутківці Ярмолинецького району згідно рішення загальних зборів уповноважених колгоспників від 11 лютого 1990 року і він виплатив всю суму боргу, тому він має має повне право розпоряджатися ним на власний розсуд. Оскільки обтяження є на невизначене майно, все майно, що належить йому, здійснити реєстрацію дії по припиненню обтяження (зняття заборони на відчуження) житлового будинку неможливо, на що звернуто увагу державним нотаріусом. Таким чином, заборона на відчуження нерухомого майна - будинку АДРЕСА_1 , який належить йому на праві власності, а також на вказане вище інше нерухоме майно, порушує його права та законні інтереси. Враховуючи те, що нотаріус як реєстратор, не має визначених законодавством підстав для припинення обтяження у вигляді зняття заборони відчуження житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 , а тому він позбавлений можливості реалізувати свої права на нерухоме майно.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав, просив їх задоволити. Зазначив, що повністю сплатив грошові кошти за житловий будинок, яким вже користується понад 30 років.

Представник позивача - адвокат Теліцин А.М., просив суд задоволити позов. Суду пояснив, що позивач в 1990 році повністю сплатив 50 % вартості житлового будинку в сумі 19 910, 50 крб.

Представник відповідача подав до суду заяву, в якій просив розглянути справу без присутності представника нотаріальної контори.

Свідок ОСОБА_2 показав суду, що на загальних зборах уповноважених членів колгоспу ім. Гагаріна с. Сутківці від 11 лютого 1990 року було вирішено продати позивачу недобудований житловий будинок за 50 % його вартості. Позивач повністю сплатив грошові кошти за вказаний будинок.

Заслухавши пояснення позивача, представника позивача, допитавши свідка, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позов слід задоволити повністю.

Судом встановлено, що позивач, ОСОБА_3 , є власником домоволодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 . Ця обставина підтверджується копією свідоцтва про право власності на нерухоме майно, що видане Сутковецькою сільською радою 20 липня 2010 року та копією витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 20 липня 2010 року (а.с. 8, 21). Відповідно до архівного витягу з протоколу загальних зборів уповноважених членів колгоспу ім. Гагаріна с. Сутківці від 11 лютого 1990 року дозволили позивачу продати житловий будинок за 50 % його вартості за 19 910, 50 крб. (а.с. 11).

Судом також встановлено, що дирекцією СТОВ Берегиня позивачу видано довідку, згідно якої ОСОБА_1 вартість житлового будинку в сумі 19 910, 50 крб. сплачена повністю (а.с. 19). Відповідно до листа начальника Ярмолинецького районного відділу Державної виконавчої служби від 18.02.2021 року згідно відомостей Автоматизованої системи виконавчих проваджень на виконанні у Ярмолинецькому районному відділі Державної виконавчої служби відсутні відкриті виконавчі провадження, за якими боржником є ОСОБА_1 (а.с. 14). Відповідно до Витягу з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна зареєстровано обтяження (заборону) за реєстраційним номером 51535251 18 червня 207 рпоку Ярмолинецькою районною державною нотаріальною конторою за повідомленням № 38 від 27.02.1992р. Колгоспу ім. Гагаріна (а.с. 18). Листом державного нотаріуса, в.о. по обслуговуванню мешканців Ярмолинецького району Першої Хмельницкої державної нотаріальної контори від 15 лютого 2021 року позивачу відмовлено у знятті обтяжень на нерухоме майно у зв`яжу з відсутністю безспірних документів, що підтверджують повне погашення боргу за куплений на пільгових умовах житловий будинок, а також те, що в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна об`єктом обтяження є невизначене майно, все майно, що належить ОСОБА_1 (а.с. 9).

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно позивачу на праві власності також належать: квартира АДРЕСА_2 загальною площею 72, 6 кв.м., житловою площею 43, 2 кв.м.; земельна ділянка площею 2,1552 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 6825888400:03:022:0269, яка розташована на землях Сутковецької сільської ради Ярмолинецького району; земельна ділянка площею 2,8832 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 6825887200:02:003:0135, яка розташована на землях Солобковецької сільської ради Ярмолинецького району (а.с. 16-17).

Відповідно до п.п. 5.1. п. 5 гл. 15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, нотаріус, який накладав заборону, знімає заборону відчуження майна при одержанні повідомлення: кредитора про погашення позики; про припинення (розірвання, визнання недійсним) договору застави (іпотеки); про припинення договоу іпотеки у зв`язку з набуттям іпотекодержателем права власності на предмет іпотеки в рахунок виконання основного зобов`язання, після припинення договору іпотеки у зв`язку з відчуженням іпотекодержателем предмета іпотеки; про припинення, розірвання, визнання недійсним договору ренти, довічного утримання (догляду), спадкового договору; органів опіки та піклування про усунення обставин, що обумовили накладення заборони відчуження майна дитини; про скасування рішення суду про оголошення фізичної особи померлою або закінчення п`ятирічного строку з часу видачі свідоцтва про право на спадщину на майно особи, оголошеної померлою; про смерть другого з подружжя, що склали спільний заповіт; про скасування рішення суду про позбавлення батьків дитини батьківських прав або відібрання дитини без позбавлення батьківських прав; про смерть відчужувача за спадковим договором або про смерть другого з подружжя, що уклали спадковий договір; про відчуження майна, переданого під виплату ренти; за рішенням суду; в інших випадках, передбачених законом.

Згідно ст. 391 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Таким чином, оскільки позивач повністю сплатив вартість житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 і є його власником, тому необхідно скасувати обтяження у вигляді зняття заборони відчуження житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 , яке накладено на підставі зареєстрованого в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 18 червня 2007 року реєстратором Ярмолинецькою районною державною нотаріальною конторою, номер витягу 243165299, реєстраційний номер 5153525; скасувати обтяження у вигляді зняття заборони відчуження квартири АДРЕСА_2 загальною площею 72, 6 кв.м., житловою площею 43, 2 кв.м., яке накладено на підставі зареєстрованого в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 18 червня 2007 року реєстратором Ярмолинецькою районною державною нотаріальною конторою, номер витягу 243165299, реєстраційний номер 5153525; скасувати обтяження у вигляді зняття заборони відчуження земельної ділянки площею 2,1552 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 6825888400:03:022:0269, яка розташована на землях Сутковецької сільської ради Ярмолинецького району, яке накладено на підставі зареєстрованого в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 18 червня 2007 року реєстратором Ярмолинецькою районною державною нотаріальною конторою, номер витягу 243165299, реєстраційний номер 5153525; скасувати обтяження у вигляді зняття заборони відчуження земельної ділянки площею 2,8832 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 6825887200:02:003:0135, яка розташована на землях Солобковецької сільської ради Ярмолинецького району, яке накладено на підставі зареєстрованого в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 18 червня 2007 року реєстратором Ярмолинецькою районною державною нотаріальною конторою, номер витягу 243165299, реєстраційний номер 5153525.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позов задоволено в повному обсязі, тому з відповідача на користь позивача необхідно стягнути судовий збір в розмірі 908 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 5, 10, 12, 13, 77-81, 141, 258-259, 263-265 ЦПК України,

вирішив:

Позов задоволити повністю.

Скасувати обтяження у вигляді зняття заборони відчуження житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 , яке накладено на підставі зареєстрованого в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 18 червня 2007 року реєстратором Ярмолинецькою районною державною нотаріальною конторою, номер витягу 243165299, реєстраційний номер 5153525.

Скасувати обтяження у вигляді зняття заборони відчуження квартири АДРЕСА_2 загальною площею 72, 6 кв.м., житловою площею 43, 2 кв.м., яке накладено на підставі зареєстрованого в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 18 червня 2007 року реєстратором Ярмолинецькою районною державною нотаріальною конторою, номер витягу 243165299, реєстраційний номер 5153525.

Скасувати обтяження у вигляді зняття заборони відчуження земельної ділянки площею 2,1552 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 6825888400:03:022:0269, яка розташована на землях Сутковецької сільської ради Ярмолинецького району, яке накладено на підставі зареєстрованого в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 18 червня 2007 року реєстратором Ярмолинецькою районною державною нотаріальною конторою, номер витягу 243165299, реєстраційний номер 5153525.

Скасувати обтяження у вигляді зняття заборони відчуження земельної ділянки площею 2,8832 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 6825887200:02:003:0135, яка розташована на землях Солобковецької сільської ради Ярмолинецького району, яке накладено на підставі зареєстрованого в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 18 червня 2007 року реєстратором Ярмолинецькою районною державною нотаріальною конторою, номер витягу 243165299, реєстраційний номер 5153525.

Стягнути з відповідача, Першої Хмельницької державної нотаріальної контори (29001, Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 33) на користь позивача, ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_3 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) судовий збір в розмірі 908 грн.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду через Ярмолинецький районний суд Хмельницької області на протязі 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення виготовлено 6 квітня 2021 року.

Суддя А.В. Кульбаба

СудЯрмолинецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення06.04.2021
Оприлюднено08.04.2021
Номер документу96056354
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —689/300/21

Рішення від 06.04.2021

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Кульбаба А. В.

Рішення від 06.04.2021

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Кульбаба А. В.

Ухвала від 10.03.2021

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Кульбаба А. В.

Ухвала від 22.02.2021

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Кульбаба А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні