Постанова
від 06.04.2021 по справі 487/767/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/767/21

Провадження № 1-кс/487/970/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.04.2021 року Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Миколаєва скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність службових осіб СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

ВСТАНОВИВ:

04.02.2021 року до Заводського районного суду м. Миколаєва надійшла скарга ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб СВ ЗаводськогоВП ГУНПв Миколаївськійобласті щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Свої вимоги ОСОБА_3 мотивував тим, що 30.11.2020 року ним, до Миколаївської обласної прокуратури було направлено заяву про вчинення кримінального правопорушення в порядку ст.214 КПК України, яка в подальшому була направлена до Заводського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області.

19.01.2021року він отримав відповідь від начальника відділу Заводського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області, з якої вбачається, що підстав для внесення відомостей до ЄРДР не має. Посилаючись на те, що відомості про кримінальне правопорушення, які зазначені у його заяви не були внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань, просив в порядку ст.ст.303-307 КПК України зобов`язати Заводський відділ поліції ГУНП в Миколаївській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за ч.1,ч.3 ст.197-1, ч.1 ст.356, ч.1 ст.358, ч.1 ст.364 КК України.

В судове засідання ОСОБА_3 не з`явився, просив розглядати скаргу без його участі.

Представник Заводського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області в судове засідання не з`явився, його відсутність, згідно частини 3 статті 306 КПК України не є перешкодою для розгляду скарги.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені зокрема такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви про вчинене кримінальне правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Відповідно ч. 4 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення.

За вимогами ч. 5 ст. 214 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості, зокрема, про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Виходячи зі змісту ст. 214 КПК України, повноваженням щодо оцінки відомостей, наведених заявником, чи виявлених з іншого джерела, як таких, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наділені слідчий, дізнавач, прокурор. Внесенню до ЄРДР підлягають відомості, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, а не відомості про події, у яких немає достатньої інформації, що вказує на вчинення кримінального правопорушення.

Положення про ЄРДР, порядок його формування та ведення затверджується Офісом Генерального прокурора. Внесення відомостей до ЄРДР врегульовано Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення (затверджене наказом Офісу Генерального прокурора від 30.06.2020 № 298).

Згідно з пунктом 1 глави 2 розділу I цього Положення, до реєстру вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, що узгоджується з вимогами п. 4, 5 ч. 5ст. 214 КПК України.

Відповідно до ч. 1ст. 2 КК України, підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченогоКримінальним кодексом України. Злочином є передбаченеКК Українисуспільно-небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом злочину. Склад злочину - це сукупність юридичних ознак (об`єктивних і суб`єктивних), що визначають вчинене суспільно небезпечне діяння як конкретний злочин, передбачений кримінальним законом. Об`єктивними ознаками складу злочину є об`єкт і об`єктивна сторона, суб`єктивними - суб`єкт і суб`єктивна сторона.

Системний аналіз вищезазначених положень закону дає підстави для висновку, що реєстрації в ЄРДР підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті з них, які містять відомості про кримінальне правопорушення.

Підставами вважати заяву чи повідомлення саме заявою про кримінальне правопорушення є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про наявність ознак злочину. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджують реальність конкретної події (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення), яка вказує на ознаки якого-небудь кримінального правопорушення, передбаченогоКримінальним кодексом України. Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до ЄРДР.

У судовому засіданні встановлено, що 30.11.2020 року ОСОБА_3 звернувся із заявою до Миколаївської обласної прокуратури про вчинення кримінального правопорушення за ч.1,ч.3 ст.197-1, ч.1 ст.356, ч.1 ст.358, ч.1 ст.364 КК України, відносно невстановлених осіб щодо земельної ділянки за адресою вул. Лазурна поблизу обласної СЕС, яка є державною власністю із цільовим призначенням: « Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови» та передана у тимчасове користування Кооперативу човнової станції «Чайка».

В подальшому його заява була направлена до Заводського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області.

Як слідує із заяви ОСОБА_3 , 23.09.2020 року під час проведення журналістського розслідування, в районі вул. Лазурна, поблизу обласної СЕС в м.Миколаєві на ділянці прибережної захисної смуги невідомими особами та з невідомих підстав розбудована домівка та огорожі, в результаті чого обмежено доступ до узбережжя ріки Південний Буг, що протікає через м. Миколаїв.

Як зазначив у своїй заяві заявник, фактично зазначена земельна ділянка площею 1.1635Га (кадастровий номер 4810136300:12:009:0010) є державною власністю із цільовим призначенням: « Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови» та передані у тимчасове користування Кооперативу човнової станції «Чайка», який грубо порушує встановленні законом обмеження щодо захисту прибережної зони. За твердженнями заявника, в діях невідомої особи вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1, ч. 3 ст. 197-1, ч. 1 ст. 356, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 364 КК України.

Виходячи з вищенаведеного, встановити наявність або відсутність події кримінального правопорушення, встановити наявність чи відсутність в діянні складу кримінального правопорушення можливо лише шляхом здійснення досудового розслідування у встановленому законом порядку.

За таких обставин слідчий суддя приходить до висновку, що вимоги скарги ОСОБА_3 на бездіяльність службових осіб СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.303-309,369-372,376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність службових осіб СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, задовольнити.

Зобов`язати службових осіб СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області (Миколаївське РУП ГУНП в Миколаївській області), внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, ч. 3 ст. 197-1, ч. 1 ст. 356, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 364 КК України, на підставі заяви ОСОБА_3 від 30.11.2020.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення06.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96060015
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —487/767/21

Постанова від 06.04.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 08.02.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні