Постанова
від 12.05.2010 по справі 2а-1355/10/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

          

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2010 року < ЧАС >

м. Полтава

Справа № 2а-1355/10/1670

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Слободянюк Н.І.,

за участі секретаря  – Дрижирук М.І.,  

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі до Відкритого акціонерного товариства "Лубенський коноплезавод" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

02 квітня 2010 року  Управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства "Лубенський коноплезавод" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком №2, на загальну суму 1993,62 грн.

В обґрунтування заявлених вимог вказувало на те, що Управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі повідомляло Відкрите акціонерне товариство "Лубенський коноплезавод" про відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”-“з” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” в січні, лютому та березні 2010 року в сумі 664,54 грн відповідно. Оскільки вказані суми витрат не були оплачені Відкритим акціонерним товариством "Лубенський коноплезавод" самостійно, ці суми підлягають стягненню в судовому порядку.

Позивач свого уповноваженого представника в судове засідання не направив, надавши суду клопотання про розгляд справи за відсутності його представника.

Відповідач свого уповноваженого представника в судове засідання не направив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи, про що маються докази в матеріалах справи. Будь-яких пояснень по справі відповідач суду не надав.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що спір підлягає вирішенню на підставі наявних у справі письмових доказів, оскільки вони повно та всебічно висвітлюють обставини спірних правовідносин, а недобросовісна поведінка відповідача не може бути перешкодою для відправлення правосуддя.

Оцінивши надані та зібрані судом докази, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об‘єктивному дослідженні, як того вимагають приписи статті 86 Кодексу адміністративного судочинства України, та керуючись принципом законності відповідно до статей 7, 9 цього Кодексу, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до статей 14 та 15 Закону України “Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування” ВАТ "Лубенський коноплезавод" є платником страхових внесків на загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування та обліковується в Управлінні Пенсійного фонду України в Лубенському районі.

Згідно пункту “б” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці –за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць мають право на пенсію за віком на пільгових умовах: чоловіки –після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки –після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них менше 10 років на зазначених роботах.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

З наведеної норми закону слідує, що відносно осіб, які набули право на отримання пенсій за віком на пільгових умовах, що передбачені статтею 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, зберігається той порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, який діяв до набрання чинності Законом України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, тобто до 1 січня 2004 року.

Такий порядок визначений абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України “Про збір на обов‘язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997 №400/97-ВР, згідно з яким для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднань, бюджетних, громадських та інших установ та організацій, об'єднань громадян та інших юридичних осіб, а також фізичних осіб –суб'єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філій, відділень та інших відокремлених підрозділів платників податку, що не мають статусу юридичної особи, розташованих на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”–“з” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 цього Закону. А відповідно до частини 3 пункту 1 статті 4 зазначеного Закону встановлюються ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100 % від об'єкта оподаткування, визначеного частиною 4 пункту 1 статті 2 цього Закону, –фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Порядок відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій встановлений Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 (далі по тексту –Інструкція).

Відповідно до пункту 6.2 Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Пунктом 6.4 цієї Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання вимог Інструкції Управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі повідомило відповідача про відшкодування витрат на виплату пільгових пенсій в сумі 664,54 грн - до 25 січня 2010 року, в сумі 664,54 грн- до 25 лютого 2010 року, в сумі 664,54 грн - до 25 березня 2010 року.

Правових підстав для сумнівів у правильності обчислення витрат на виплату та доставку пенсій суд не має. Призначення /перерахунок/ пенсії за віком на пільгових умовах пенсіонеру, стосовно якого понесені витрати на виплату та доставку пенсій у спірній сумі, підтверджується наявною в матеріалах справи копією протоколу про призначення /перерахунок/ пенсії.

Фактичне понесення органом Пенсійного фонду витрат на виплату та доставку пільгових пенсій на загальну суму 1993,62 грн підтверджується довідкою позивача від 06.05.2010 №1147/11-07.

Пунктом 6.8 Інструкції визначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених  на пільгових умовах.

Доказів оплати відповідачем спірної суми грошових коштів матеріали справи не містять. Навпаки, картка особового рахунку відповідача вказує на наявність у відповідача заборгованості у спірній сумі станом на дату судового розгляду справи.

Оскільки положеннями статті 41 Конституції України запроваджено припис щодо непорушності права власності, то суд приходить до висновку, що вирішення питання про примусове відчуження будь-яких активів, що охоплюється вимогою про стягнення, згідно зі статтею 124 Конституції України належить до юрисдикції судових органів.

За таких обставин заявлена по цій справі вимога про стягнення заборгованості визнається судом обґрунтованою і задовольняється.

На підставі викладеного, керуючись  статтями 160-163  Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі до Відкритого акціонерного товариства "Лубенський коноплезавод" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком №2, в сумі 1993,62 грн задовольнити.

Стягнути з  Відкритого акціонерного товариства "Лубенський коноплезавод" (вул. Харківська, 107, с. Засулля, Лубенський район, Полтавська область, код 05467978) на користь Управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської області (вул. Шевченка, 8, м. Лубни, Полтавська область, р/р 25600301285 в ОПЕРВ Полтавського облуправління ВАТ "Ощадбанк", МФО 331467, код 22532370) невідшкодовану суму витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком №2, в сумі 1993 (одна тисяча дев'ятсот дев'яносто три) грн 62 коп.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в 10 - денний строк з дня її проголошення, а в разі складання постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.  Апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження або без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

          Повний текст постанови виготовлено 17 травня 2010 року.

   

          Суддя                                                                                Н.І. Слободянюк

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.05.2010
Оприлюднено09.07.2010
Номер документу9606449
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1355/10/1670

Постанова від 12.05.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні