Постанова
від 16.03.2010 по справі 2а-288/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2010 року < Текст > Справа № 2а-288/10/0870

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді Янюк О.С.,

при секретарі судового зас ідання Світлицькій О.В.,

за участю представників:

позивача - Ісупової К.П . (довіреність від 14.12.2009 № 12193/12)

відповідача - не з' явивс я

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовною заявою Управлі ння Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському райо ні м. Запоріжжя

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Виробнича промислова фірма «Інтакс», м. Запоріжжя

про стягнення недоїмки по в нескам на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання

ВСТАНОВИВ:

У січні 2010 року Управління Пе нсійного фонду України в Орд жонікідзевському районі м. З апоріжжя (далі - УПФУ в Ордж онікідзевському районі м. За поріжжя, позивач) звернулось до суду із позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Виробнича промислова ф ірма «Інтакс» (далі - ТОВ «ВП Ф «Інтакс», відповідач), в яко му просить стягнути з відпов ідача заборгованість зі спла ти страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування у розмір і 246,40грн.

У судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав у повному обсязі. Позовні вимоги обґрунтовує Законом України “Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування” від 09.07.2003 № 1058 (далі - З акон № 1058) та зазначає, що відпо відач є платником страхових внесків до Пенсійного фонду України та, в порушення припи сів Закону № 1058, має заборгован ість зі сплати страхових вне сків у розмірі 246,40грн.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про причини неприбуття суд не повідомив , письмові заперечення чи інш і документи від відповідача суд не отримував. Про дату, час та місце проведення судовог о розгляду справи повідомляв ся належним чином, що підтвер джується поштовими повідомл еннями від 21.01.2010 № 9816893 та від 16.02.2010 № 571453, які поверну лися на адресу суду із відміт кою відділення поштового зв' язку - «за закінченням терм іну зберігання». Відповідно до довідки Головного управлі ння статистики у Запорізькій області від 21.12.2009 № 15-7/6260, юридична адреса відповідача не зміню валася і відповідає адресі, в казаній у позові.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву по суті без участі предста вника відповідача.

На підставі ст. 160 КАС України в судовому засіданні судом п роголошено вступну та резолю тивну частини постанови.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача судо м встановлено наступне.

ТОВ «ВПФ «Інтакс» (код ЄДРПО У 35764118), відповідно до Закону № 1058 , є платником страхових внеск ів до Пенсійного фонду Украї ни.

Згідно із Розрахунком суми страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування, що підляг ають сплаті за травень 2009 року , відповідач самостійно визн ачив суму страхових внесків у розмірі 246,40грн, що підлягала перерахуванню до Пенсійного фонду України. Проте у встано влений законодавством строк страхові внески відповідаче м не сплачені.

Зважаючи на несплату у добр овільному порядку відповіда чем існуючої заборгованості , позивач звернувся до суду з позовними вимогами про стяг нення на свою користь з ТОВ «В ПФ «Інтакс» 246,40грн. заборгован ості зі сплати внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши норми за конодавства, суд вважає, що п озовні вимоги такими, що підл ягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Згідно із Законом № 1058, орган и Пенсійного фонду України н аділені правом звернення до суду з позовом про стягнення м заборгованості зі сплати в несків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння, фінансових санкцій та пе ні.

У відповідності до ст. 1 Зако ну № 1058, страховими внесками є к ошти відрахувань на соціальн е страхування та збір на обов ' язкове державне пенсійне с трахування, сплачені згідно із законодавством, що діяло р аніше; кошти, сплачені на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування відпові дно до цього Закону.

Згідно ст. 5 Закону № 1058 порядо к нарахування, обчислення та сплати страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування, ст ягнення заборгованості за ци ми внесками визначається вик лючно цим Законом.

Відповідно до ст. 14 та ст. 15 Зак ону № 1058, страхувальниками та, в ідповідно, платниками страхо вих внесків до Пенсійного фо нду є роботодавці, підприємс тва, установи і організації, с творені відповідно до законо давства України, незалежно в ід форм власності, виду діяль ності та господарювання, об'є днання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числ і філії, представництва, відд ілення та інші відокремлені підрозділи зазначених підпр иємств, установ, організацій , об'єднань громадян,- профспіл ок, політичних партій, які маю ть окремий баланс і самостій но ведуть розрахунки із заст рахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємниць кої діяльності та інші осо би (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів під приємницької діяльності, як і обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок, фікс ований сільськогосподарськ ий, податок, придбали спеціал ьний торговий патент), які ви користовують працю фізичних осіб на умовах трудового дог овору (контракту) або на інших умовах, передбачених законо давством або за договорами ц ивільно-правового характеру .

Страхові внески нараховую ться на суми фактичних витра т на оплату праці працівникі в, що включають витрати на вип лату основної і додаткової з аробітної плати та інших зао хочувальних та компенсаційн их виплат, у тому числі в натур альній формі, які визначають ся згідно з нормативно-право вими актами, прийнятими відп овідно до Закону України "Про оплату праці", виплату винаго род фізичним особам за викон ання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характер у, що підлягають обкладенню п одатком на доходи фізичних о сіб, а також на суми оплати пер ших днів тимчасової непрацез датності, яка здійснюється з а рахунок коштів роботодавця та допомоги по тимчасовій не працездатності, незалежно ві д джерел їх фінансування, фор ми, порядку, місця виплати та в икористання, а також; незалеж но від того, чи були зазначені суми фактично виплачені піс ля їх нарахування до сплати (п . 6 ст. 19 Закону № 1058).

У відповідності до п. 6 ст.20 За кону № 1058, страхувальники зобо в'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відпов ідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календ арних днів із дня закінчення цього періоду.

Тобто, всі платники незалеж но від форм власності та госп одарювання, а також від

об раної системи оподаткування зобов'язані нараховувати на суми фактичних витрат на

оплату праці та допомоги по т имчасовій непрацездатності страхові внески та сплачува ти їх у

встановлені строки в повному обсязі, незалежно в ід фінансового стану платник а страхових внесків (ч. 12 ст. 20 За кону № 1058).

Оскільки відповідачем сам остійно визначено суму страх ових внесків, яка підлягала с платі до Пенсійного фонду Ук раїни та не сплатив її у встан овлений законодавством стро к, то стягнення такої заборго ваності здійснюється у судов ому порядку.

Відповідно до вимог ч. 1, 2 ст. 71 КАС України, кожна сторона по винна довести ті обставини, н а яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадкі в, встановлених статтею 72 цьог о Кодексу.

За таких обставин суд прийш ов до висновку, що позовні вим оги позивача є обґрунтованим и та такими, що підлягають зад оволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

Керуючись ст. ст.161-163, 167 КАС Ук раїни, суд

ПО СТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов з адовольнити.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «В иробнича промислова фірма «І нтакс» (код ЄДРПОУ 35764118, п/р 260018873424 З Ф «Фінанси та кредит», МФО 313184) н едоїмку по внескам на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування у розмірі 246,40грн. (двісті сорок шість грн . 40 коп) на користь Управління Пенсійного фонду України в О рджонікідзевському районі м . Запоріжжя (р/р 25601301001080, МФО 313957, ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України, ЄДРПОУ 20508396). Видати вик онавчий лист.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання заяви про апеляц ійне оскарження та апеляційн ої скарги, якщо вони не були по дані у встановлені строки. У р азі подання апеляційної скар ги постанова, якщо її не скасо вано, набирає законної сили п ісля закінчення апеляційног о розгляду справи.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд .

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову було п роголошено у відсутності осо би, яка бере участь у справі, т о строк подання заяви про апе ляційне оскарження обчислює ться з дня отримання нею копі ї постанови. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова в повному обсязі у відповідності до вимог ст. 1 60 КАС України оформлена і підп исана 24.03.2010

Суддя (підпис) О.С.Янюк

Дата ухвалення рішення16.03.2010
Оприлюднено10.07.2010
Номер документу9607247
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-288/10/0870

Постанова від 16.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Янюк Олена Сергіївна

Ухвала від 19.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Янюк Олена Сергіївна

Постанова від 16.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Янюк Олена Сергіївна

Ухвала від 19.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Янюк Олена Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні