Рішення
від 22.02.2021 по справі 908/3401/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 24/8/21

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.02.2021 Справа № 908/3401/20

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Азізбекян Тетяни Анатоліївни, при секретареві судового засідання Вака В.С., розглянувши в судовому засіданні матеріали справи № 908/3401/20

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Вова Хорека" (юридична адреса: вул. Милославська, буд. 31, кв. 185, м. Київ, 02097, фактична адреса: вул. Столичне шосе, буд. 100, м. Київ, 03026, ідентифікаційний код 39480929)

до відповідача: Фізичної особи-підприємця Валянської Ганни Герасимівни ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 )

про стягнення 35371,65 грн.

за участю представників:

від позивача: не прибув

від відповідача: не прибув

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Вова Хорека" звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою до Фізичної особи-підприємця Валянської Ганни Герасимівни про стягнення основного боргу в сумі 35371,65 грн. за договором поставки № 31 від 23.01.2020.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.12.2020 наведену вище позовну заяву передано для розгляду судді Азізбекян Т.А.

Ухвалою суду від 04.01.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/3403/20 за правилами спрощеного позовного провадження. Присвоєно справі номер провадження 24/8/21. Судове засідання призначено на 25.01.2021.

25.01.2021 на електронну адресу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Вова Хорека" надійшла заява, в якій останній просить суд розглянути справу, яка призначена на 25.01.2021, без участі позивача за наявними в справі матеріалами. Зазначає, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Також, 25.01.2021 від позивача на електронну адресу суду надійшла заява про долучення виписок з банківського рахунку позивача в підтвердження здійснення оплати відповідачем на загальну суду 124085,07 грн.

Ухвалою суду від 25.01.2021 відкладено розгляд справи на 22.02.2021.

26.01.2021 на адресу суду від відповідача надійшло клопотання про родовження строку для подачі відзиву на позовну заяву та про відкладення розгляду справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 222 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи неявку представників учасників справи, судовий процес 22.02.2021 ведеться без застосування засобів технічної фіксації судового процесу.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на договір поставки № 31, укладений між сторонами 23.01.2020, на виконання умов якого позивач поставив відповідачу товар на зазальну суму 159456,72 грн. Відповідач частково оплатив поставлений товар на загальну суму 124 085,07 грн. Таким чином, борг відповідача перед позивачем за поставлений товар становить 35 371,65 грн. Просить суд, на підставі ст. ст. 11, 15, 625, 692 ЦК України, позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не прибув, відзив на позовну заяву не надав, про поважність причин неявки уповноваженого представника суд не попереджав. Про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Згідно ч. 1 ст. 202 ГПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Оскільки неявка в судове засідання представників сторін не перешкоджає розгляду справи, суд вважає за необхідне розглядати справу за відсутності останніх, за наявними в матеріалах справи документами та матеріалами.

В засіданні 22.02.2021 судом прийнято рішення.

Розглянувши матеріали справи, суд

УСТАНОВИВ:

23.01.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Вова Хорека" (Постачальник) та Фізичною особою-підприємцем Валянською Ганною Герасимівною укладений договором поставки № 31, за умовами якого (п. 1.1.) Постачальник приймає на себе зобов`язання передавати у власність Покупця продукти харчування (надалі за текстом - Товар), а Покупець зобов`язується приймати і оплачувати Товар в асортименті і в кількості, що вкачані у видатковій накладній або рахунку-фактурі або в прайс-листі або в будь-якому іншому документі, який підписується Сторонами на кожну партію Товару та є невід`ємною частиною цього Договору,

Відповідно до п. 1.2. договору, найменування (асортимент), кількість, строки та умови поставки Товару зазначаються в видатковій накладній або рахунку-фактурі або в прайс -листі або в будь-якому іншому документі, який підписується Сторонами на кожну партію Товару (надалі за текстом - Супровідний документ) та є невід`ємною частинок.) Договору.

Пунктом 2.1. договору обумовлено, що Постачальник здійснює доставку Товару власним/орендованим транспортом та за свій рахунок на адресу, вказану у замовленні, що надійшло від Покупця, якщо інше не зазначено в Супровідній документації до рампи Покупця (пп. 2.2.1.). Право власності, ризик випадкової загибелі і випадкового пошкодження Товару переходить до Покупця у момент підписання Сторонами Супровідного документа, який засвідчує момент приймання Товару (пп. 2.2.2).

Згідно п. 3.1.4. Сторони підтверджують що особи, які здійснюють передачу і приймання Товару, що поставляється за цим Договором, мають повноваження на представлення інтересів відповідної Сторони при здійсненні приймання-передачі Товару та підписання відповідних документів, а при виявленні розбіжностей по кількості і якості Товару на складання і підписання відповідного акта.

Якщо після завершення приймання Товару Покупцем будуть виявлені приховані недоліки Товару, Покупець повідомляє Постачальника про кількість та характер таких недоліків протягом 3 (трьої) календарних днів з дня їх виявлення (п. 3.1.5.).

У розділі 6 договору сторонами узгоджено, що ціни на Товар, що поставляється, вказуються в Супровідній документації, в національній валюті, включаючи ПДВ, вартість упаковки, маркування. Ціна даного Договору складається з суми варітості одиниць Товару, зазначеній в затвердженій Сторона Супровідній документації. Оплата партії Товару здійснюється на умовах відстрочення платежу. Покупець здійснює оплату у розмірі 100% вартості відвантаженого Товару протягом 7 календарних днів з моменту підписання Покупцем видаткової накладної. Оплата Покупцем вартості поставленої за цим Договором Товару проводиться шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника.

Відповідно до п. 7.1. договору, Договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами і діє протягом одного року з моменту укладання, а щодо взаєморозрахуиків - до повного їх виконання. Припинення дії Договору не звільняє Сторони від виконання всіх своїх зобов`язань, передбачених Договором та невиконаних на момент припинення дії Договору, в тому числі і зобов`язань пов`язаних з поверненням Товару згідно умов данного Договору, а також від відповідальності за невиконання таких зобов`язань. У випадку, якщо не менше ніж за 30 днів до закінчення строку дії цього Договору, будь-яка Сторона письмово не повідомить іншу Сторону про свій намір припинити його дію, строк дії цього Договору автоматично подовжується на додатковий однорічний термін. Така пролонгація не обмежена в терміні і може здійснюватися щорічно.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов укладеного Договору поставки у період з 24.01.2020 по 13.03.2020 позивачем було здійснено поставку Товару відповідачу, а відповідачем в свою чергу було прийнято товару за адресою 02000, м.Київ, пр-т Оболонський, буд.47/42 на загальну суму 159 456,72 грн, про що свідчать підписані та завірені печаткою сторін видаткові накладні, копії яких містяться в матеріалах справи.

Товар за накладними був прийнятий відповідачем без жодних зауважень та заперечень щодо кількості та якості.

Відповідач свої зобов`язання з оплати поставленого товару виконав частково у розмірі 124085,07 грн.

Отже сума основного боргу становить 35371,65 грн.

Оскільки, відповідач у повному обсязі не розрахувався за отриманий товар, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши представлені докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Статтями 15, 16 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів, зокрема, є примусове виконання обов`язку в натурі.

Згідно з приписами ст. ст. 11, 509 ЦК України підставами виникнення зобов`язання - правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ч.1 ст.626 ЦК України).

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 712 Цивільного кодексу України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Так, відповідно до статті 655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до частини 1 статті 662 Цивільного кодексу України продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

Згідно ч. ч. 1,3 ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару; у разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами.

Отже, покупець зобов`язаний розрахуватися з продавцем (постачальником) за придбаний (поставлений) товар з моменту його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на товар.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі статтею 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. ст. 610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Судом встановлено, що відповідач зобов`язання щодо своєчасної та повної оплати за поставлений товар належним чином не виконав, внаслідок чого виникла заборгованість у розмірі 35371,65 грн.

Відповідач позовні вимоги щодо стягнення суми основного боргу не спростував, доказів погашення заборгованості у заявленому позивачем розмірі не надав.

Відповідно до ст. ст. 7, 13 Господарського процесуального кодексу України, правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин. Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

За приписами статті 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ст. ст. 73, 77 ГПК України).

Згідно ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

В даному випадку позивачем доведено, а відповідачем не спростовано обґрунтованість позовних вимог.

З огляду на приведені вище обставини справи та норми чинного законодавства, враховуючи неналежне виконання відповідачем своїх зобов`язань, суд констатує правомірність заявлених позивачем вимог про стягнення основного боргу за поставлений товар у розмірі 35371,65 грн.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається на відповідача в сумі 2102,00 грн.

Також, згідно з позовною заявою, позивач просить покласти на відповідача витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 6000,00 грн.

Відповідно до ч. 1 та ч. 3 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Позивач до позовної заяви долучив договір про надання юридичних послуг від 01.01.2020, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Вова Хорека" (клієнт) та адвокатом Шаповал Людмилою Ванівною, відповідно до якого (додаток № 2 від 01.09.2020 до договору від 01.01.2020) до п. 1.1. Договору Адвокат надає Клієнтові наступні послуги: вивчення представлених Клієнтом документів й інформування Клієнта про можливі варіанти вирішення проблеми; підготовка та відправка претензій на адресу боржника; підготовка та подача необхідних документів в господарський суд та здійснення представництва інтересів Клієнта на всіх стадіях судового процесу при розгляді справи по стягненню заборгованості; надання консультацій та роз`яснень Клієнту по справі; у випадку позитивного рішення здійснення необхідних дій по виконанню судового рішення; інші юридичні послуги.

Ціни за надані послуги, зазначені в п. 1.1 цього Додатку становлять 6000,00 грн без врахування ПДВ за надані послуги в межах 8 годин, витрачених Адвокатом на надання послуг (п. 2.). Загальна сума оплати за надані послуги згідно цього Додатку визначається Актом приймання наданих послуг згідно з умовами Договору та здійснюється в гривнях.

Відповідно до розділу 4 договору про надання юридичних послуг від 01.01.2020 загальна сума оплати згідно цього Договору становить суму платежів, вказаних у додатках до цього Договору. Клієнт зобов`язується оплатити додаткові витрати, пов`язані із виконанням цього Договору, вказані в рахунках та Актах приймання наданих послуг та попередньо погоджені у письмовій формі Клієнтом через електронну пошту. Оплата здійснюється на основі Актів приймання наданих послуг, які є невід`ємною частиною цього договору, шляхом перерахування Клієнтом коштів на банківський рахунок Адвоката або готівкою в порядку, передбаченому чинним законодавством України, протягом 10 (десяти) календарних днів з моменту підписання цих Актів. Клієнт може здійснити передоплату за послуги, які надаватиме Адвокат, в повному обсязі чи частково, на основі рахунків. Сторони погодили, що звітним періодом за даним Договором є період, який визначається Сторонами у відповідному акті виконаних робіт (наданих послуг). Послуга Адвоката за цим Договором вважається наданою Клієнту з моменту підписання Клієнтом Акту приймання виконаних робіт (наданих послуг) . Протягом 7 (семи) календарних днів, з моменту отримання Клієнтом Акту приймання виконаних робіт (наданих послуг), Клієнт має право подати письмове заперечення на Акт приймання виконаних робіт (наданих послуг).

Згідно частин 1-3 ст. 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно, витрати на правничу допомогу мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правничу допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимоги про відшкодування таких витрат.

Позивачем не надано суду Акту приймання виконаних робіт (наданих послуг) за договом про надання юридичних послуг від 01.01.2020, детальний опис наданих послуг та їх вартість, що сплачена або підлягає сплаті. Отже витрати на правничу допомогу документально не підтверджені та не доведені, у зв`язку з чим суд відмовляє у задоволенні вимоги про відшкодування витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 6000,00 грн.

Керуючись ст. ст. 129, 232, 233, 236 - 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Фізичної особи-підприємця Валянської Ганни Герасимівни ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Вова Хорека" (юридична адреса: вул. Милославська, буд. 31, кв. 185, м. Київ, 02097, фактична адреса: вул. Столичне шосе, буд. 100, м. Київ, 03026, ідентифікаційний код 39480929) - 35 371 (тридцять п`ять тисяч триста сімдесят одна) грн. 65 коп. основного боргу та 2102 (дві тисячі сто дві) грн 00 коп. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 07.04.2021.

Суддя Т.А. Азізбекян

Дата ухвалення рішення22.02.2021
Оприлюднено08.04.2021

Судовий реєстр по справі —908/3401/20

Судовий наказ від 25.05.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Рішення від 22.02.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 25.01.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 04.01.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні