Постанова
від 15.05.2010 по справі 2а-1697/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

   

  15.05.10                                                                                                                                                                                                                                                                   < копія > 

                                   

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                              

20 квітня 2010 р.  

Справа № 2а-1697/10/0470

          Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді

Потолової Г. В. .

при секретарі

Івановій І.О.

за участю:

.

.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі до Товариства з обмеженою відповідальністю Торгово-промислової компанії "Архей" про стягнення заборгованості по внескам на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування,

ВСТАНОВИВ:

03.02.2010 року Управління ПФУ в Жовтневому районі м.Дніпропетровська звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом про стягнення з ТОВ ТПК «Архей» заборгованості по внескам на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за жовтень-грудень 2009 р. у сумі 926 грн. 96 коп.

Представник позивача надав клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження, підтримавши позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач не з‘явився у судове засідання, повістка про дату, час та місце його проведення судом направлена вчасно (а.с. 21), отже, про дату, час та місце проведення судового засідання Відповідач повідомлений належним чином. Заперечення проти позову не надав, з клопотанням про відкладення розгляду справи не звертався.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі з огляду на наступне.

ТОВ ТПК «Архей», яке зареєстроване в Управлінні Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м.Дніпропетровська, як самостійний платник страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування під № 04-15232, не виконує зобов’язання Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» по сплаті в установлені строки та в повному обсязі самостійно обчислених сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Так, ТОВ ТПК «Архей»,  подало до Управління ПФУ в Жовтневому районі м.Дніпропетровська розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за жовтень 2009 р. в якому була зазначена самостійно обчислена сума страхових внесків у сумі 403 грн. 20 коп., за листопад 2009 р.  – 261 грн. 88 коп., за грудень 2009 р. – 261 грн. 88 коп.

Строк сплати цих страхових внесків був встановлений за жовтень 2009 р. до  20.11.2009 р., за листопад 2009 р. до 21.12.2009 р., за грудень 2009 р. до 20.01.2010 р. Але у зв'язку з тим, що відповідачем вищевказані суми не сплачені, у останнього виникла прострочена заборгованість зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, тобто недоїмка, на загальну суму 926 грн. 96 коп., яка на час розгляду справи непогашена.

Порядок сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачено Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-ІV від 09.07.2003 року та Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції 16.01.2004 року за № 64/8663, відповідно до яких на відповідача покладено обов'язки по нарахуванню, обчисленню і сплаті в установлені строки та в повному обсязі внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до ч.6 ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим періодом для Відповідача є календарний місяць.

Згідно зі ст.12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до ст.5 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» страхові внески сплачуються одночасно з одержанням коштів в закладах банків на виплату заробітної плати в натуральному виразі – наступного дня після кожної вказаної виплати.

На підставі ч.2 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у зазначені строки, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків, тобто недоїмкою.

Згідно з ч.5 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за рахунок сум, що надходять від страхувальника в рахунок сплати недоїмки погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі, коли страхувальник має несплачену недоїмку, пеню або фінансові санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

На підставі розрахунку суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування підприємством нараховані, але не сплачені страхові внески за жовтень - грудень 2009р., чим допущено порушення чинного законодавства щодо сплати страхових внесків, внаслідок чого утворилася недоїмка по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 926 грн. 96 коп.

За змістом частин 4, 5 ст.11 КАС суд повинен визначити характер спірних правовідносин та зміст правової вимоги, матеріальний закон, який їх регулює, а також факти, що підлягають встановленню і лежать в основі вимог та заперечень; з’ясувати, які є докази на підтвердження зазначених фактів.

Таким чином, суд дійшов висновку, що поданих позивачем доказів достатньо для встановлення обставин справи та для ухвалення судового рішення.

Одним з принципів адміністративного судочинства, передбачених ст.7 КАС України, є принцип законності, який відповідно до ст.9 КАС України, полягає в наступному: суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу, а суд згідно ст.86 цього Кодексу, оцінює  докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об’єктивному дослідженні.  

З урахуванням викладеного, позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати по справі з Відповідача не стягуються.

 Керуючись  ст.ст.94, 158-163, 186, 254  Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м.Дніпропетровська до Товариства з обмеженою відповідальністю Торгово-промислової компанії «Архей» про стягнення заборгованості по внескам на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Торгово-промислової компанії «Архей» (49000, м.Дніпропетровськ, вул.Панікахі, буд.2; код ЄДРПОУ 30745331; р/р 26003115239001 в КБ «ПриватБанк», МФО 305299) на користь Управління Пенсійного Фонду України в Жовтневому районі м.Дніпропетровська (49000, м.Дніпропетровськ, вул.Пісаржевського,буд.1а; код ЄДРПОУ 21910657; р/р 25602303013177 у ДОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 305482) 926 грн. 96 коп. (дев’ятсот двадцять шість гривень 96 коп.) – заборгованості зі сплати страхових внесків.  

          Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня складання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Текст постанови у повному обсязі виготовлений  27.04.2010р.

Суддя                      < (підпис) > 

< Список >

< Список >

< Список >

Г. В. Потолова

< суддя учасник колегії > 

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

                                                                         

Дата ухвалення рішення15.05.2010
Оприлюднено09.07.2010
Номер документу9607838
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1697/10/0470

Ухвала від 04.02.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Потолова Ганна Володимирівна

Постанова від 15.05.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Потолова Ганна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні