Рішення
від 05.04.2021 по справі 646/928/21
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/928/21

№ провадження 2/646/1077/2021

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2021 року м.Харків

Червонозаводський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Демчини Т.Ю.,

з участю секретаря судового засідання Саламахи В.О .,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Червонозаводського районного суду міста Харкова в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовом Комунального підприємства Харківводоканал до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та з централізованого водовідведення, -

ВСТАНОВИВ:

Представник Комунального підприємства Харківводоканал (надалі - КП Харківводоканал ) звернувся до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення у загальному розмірі 6811,92 грн., у тому числі заборгованості за надані послуги з централізованого водопостачання за період з 01.03.2017 по 31.10.2020 у розмірі 3516,36 грн., заборгованості за надані послуги з централізованого водовідведення за період з 01.03.2017 по 31.10.2020 у розмірі 2644,19 грн., інфляційних втрат за період з 01.12.2017 по 31.10.2020 в сумі 424,55 грн., трьох відсотків річних від простроченої суми за період з 01.12.2017 по 31.10.2020 у розмірі 226,82 грн., а також судових витрат.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрована ОСОБА_1 , якій надаються послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Внаслідок неповної та несвоєчасної сплати послуг у боржника виникла заборгованість за вказаний період у вищезазначеному розмірі.

В судове засідання представник позивача не з`явився, подав заяву про повне підтримання позовних вимог та розгляд справи у його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, була належним чином повідомлена про час, дату і місце розгляду справи, про причини неявки суд не інформувала, відзив на позов не подала. На підставі ст.280 ЦПК України судом ухвалено провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

Суд, дослідивши подані матеріали, встановив та врахував наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , інші особи у вказаному житлі не зареєстровані.

Зі змісту позовної заяви та доданих документів вбачається, і відповідачем не спростовано, що КП Харківводоканал надає послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення вказаного житла.

Отже, у розумінні п.6 ч.1 ст.1 Закону України Про житлово-комунальні послуги , відповідач як фізична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або як інша особа, яка за згодою власника користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги, є індивідуальним споживачем.

Відповідно до ст.7 Закону України Про житлово-комунальні послуги , індивідуальний споживач зобов`язаний, крім іншого, оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Статтею 9 вищезазначеного Закону визначено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Обов`язок споживачів питної води своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення встановлений і у ст.22 Закону України Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення .

Зі змісту ст.ст.67, 68, 162 ЖК України вбачається, що плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Як власник житла, так і його наймач, зобов`язані своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги, незалежно від правової підстави користування житлом та отримання послуг.

Відповідно до ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до наданих позивачем розрахунків, які відповідачем не спростовано, за ОСОБА_1 утворилась заборгованість за надані послуги: з централізованого водопостачання за період з 01.03.2017 по 31.10.2020 у розмірі 3516,36 грн., з централізованого водовідведення за період з 01.03.2017 по 31.10.2020 у розмірі 2644,19 грн. Наданий розрахунок суд вважає обґрунтованим та вбачає правові підстави для стягнення цих коштів.

Згідно зі ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. У зв`язку з простроченням виконання зобов`язань з оплати послуг, відповідачу нараховано 424,55 грн. інфляційних втрат та 226,82 грн. трьох відсотків річних від простроченої суми.

З огляду на положення ст.526 ЦК України, ст.ст.67, 68, 162 ЖК України, ст.ст.1, 7, 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги , ст.22 Закону України Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення , суд вбачає правові підстави для стягнення з відповідача вищезазначеної заборгованості по оплаті послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, а також застосування на підставі ст.625 ЦК України відповідальності за прострочення виконання грошового зобов`язання.

Судові витрати слід покласти на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.526, 625 ЦК України, ст.ст.67, 68, 162 ЖК України, ст.ст.1, 7, 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги , ст.22 Закону України Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення , Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005, ст.ст.10, 12, 13, 141, 259, 263-265, 274-279, 280-283, 352, 354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Комунального підприємства Харківводоканал до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства Харківводоканал заборгованість за надані послуги з централізованого водопостачання за період з 01.03.2017 по 31.10.2020 у розмірі 3516 (три тисячі п`ятсот шістнадцять) грн. 36 коп.; за надані послуги з централізованого водовідведення за період з 01.03.2017 по 31.10.2020 у розмірі 2644 (дві тисячі шістсот сорок чотири) грн. 19 коп.; інфляційні втрати у розмірі 424 (чотириста двадцять чотири) грн. 55 коп.; три відсотки річних у розмірі 226 (двісті двадцять шість) грн. 82 коп., а всього заборгованість у розмірі 6811 (шість тисяч вісімсот одинадцять) грн. 92 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства Харківводоканал понесені позивачем судові витрати у розмірі по 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст.358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Позивач: Комунальне підприємство Харківводоканал ,місцезнаходження: м.Харків, вул.Шевченка, буд. 2, р/р НОМЕР_1 в АТ Мегабанк , МФО 351629, код ЄДРПОУ 03361715;

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Головуючий суддя: Т.Ю.Демчина

Дата ухвалення рішення05.04.2021
Оприлюднено08.04.2021

Судовий реєстр по справі —646/928/21

Ухвала від 03.12.2021

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Блага І. С.

Рішення від 05.04.2021

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демчина Т. Ю.

Ухвала від 12.02.2021

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демчина Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні