Рішення
від 26.03.2020 по справі 294/1720/19
ЧУДНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 2-о/294/10/20

справа № 294/1720/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2020 року Чуднівський районний суд Житомирської області

у складі:

головуючого - судді Лесько М.О.,

при секретарі Марчук В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Чуднові в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи - Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області про встановлення факту батьківства, -

ВСТАНОВИВ:

12.12.2019 року заявник звернулась до суду із заявою про встановлення факту батьківства померлої особи, яка обґрунтована тим, що з 10.02.1991 року мати позивача ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) проживала однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ). Спільне проживання та ведення спільного господарства ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зумовлено народженням позивача ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ).

27.03.1991 року ОСОБА_2 зареєструвала народження ОСОБА_1 у Краснопільській сільській раді. Запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень, було зроблено за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записано за її вказівкою, відповідно до частини 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Протягом життя ОСОБА_3 визнавав себе батьком дитини, займався вихованням, матеріально забезпечував сім`ю, проживав разом з ОСОБА_2 у спільному будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 сумісно з ОСОБА_2 займався веденням господарства, покращував умови сім`ї, сплачував комунальні платежі, купував сумісне майно. Шлюб протягом сумісного життя так і не було зареєстровано.

Заявник просить суд встановити факт батьківства, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , є батьком заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Встановлення даного факту необхідно для захисту майнових та немайнових законних інтересів, як дочки ОСОБА_3 , оскільки після смерті батька лишилося спадкове майно (земельна ділянка площею 3.5169 га, що знаходиться на території Безпечнянської сільської ради, Чуднівського району, Житомирської області із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва 1825880500:02:000:0009).

Заявник у судове засідання не з`явилась, до суду подала заяву про розгляд справи за її відсутності, у якій одночасно зазначила про те, що заяву підтримує повністю.

Заінтересована особа не забезпечила участь свого представника у судовому засіданні. До суду надійшла заява сільського голови Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області Патея І.В. про розгляд справи без участі представника сільської ради, у якій одночасно зазначено про те, що сільська рада визнає вимоги ОСОБА_1 про встановленням факту батьківства.

Суд, дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.130 Сімейного кодексу України (надалі по тексту - СК України) у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст.128 СК України підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Відповідно до ч.1 ст.135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Краснопільською сільською радою від 27.03.1991 року, матір`ю ОСОБА_1 є ОСОБА_2 , батьком - ОСОБА_3 (а.с. 7).

ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим виконавчим комітетом Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області від 24.06.2019 року (а.с. 9).

Відповідно до довідки №143 від 04.09.2019 року, виданої виконавчим комітетом Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та ОСОБА_1 дійсно проживали разом у власному будинку та вели спільне господарство на території Краснопільської сільської ради за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 14).

Згідно довідки №138 від 28.08.2019 року, виданої виконавчим комітетом Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, склад сім`ї ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на момент смерті був наступний: співмешканка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дочка ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , зять ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , онука ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с. 13).

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно роз`яснення, наданого судам у пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

На основі повно та всебічно з`ясованих обставин справи, підтверджених доказами, дослідженими у судовому засіданні, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви про встановлення факту батьківства, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , є батьком ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На підставі наведеного вище та керуючись статтями 128, 130, 135 СК України, статтями 211, 223, 293, 294, 315-319, 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Встановити факт, що має юридичне значення: ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Чуднівський районний суд Житомирської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя: М.О. Лесько

СудЧуднівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення26.03.2020
Оприлюднено08.04.2021
Номер документу96101379
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —294/1720/19

Рішення від 26.03.2020

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

Рішення від 26.03.2020

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

Ухвала від 17.12.2019

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Мандро О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні