Ухвала
від 01.04.2021 по справі 201/3219/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/3219/21

Провадження № 1-кс/201/1024/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2021 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у залі суду в м. Дніпро клопотання слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 за погодженням прокурора відділу про Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий зОВС першогоВРКП СУФР ГУДФС уДніпропетровській області ОСОБА_3 звернувсядо судуз клопотаннямв кримінальномупровадженні № 32020040000000005 від 15.04.2020 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що службові особи ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914) в період 2019 - 2020 років використовують схему ухилення від сплати податку на додану вартість та митних платежів під час здійснення імпорту ТМЦ на митну територію України, шляхом подання до митних органів неправдивих відомостей про імпортовані товари, що спричинило ненадходження податків до бюджету у значних розмірах.

В ході досудового розслідування від управління протидії економічним правопорушенням ГУ ДФС у Дніпропетровській області отримано інформацію, що ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914) здійснює діяльність з імпорту на митну територію України ТМЦ (інструмент та запчастини до інструменту) з Китаю через митний пост «Дніпропетровськ транспортний» та їх подальшу реалізацію на митній території України за готівковий розрахунок через підконтрольних фізичних осіб, інтернет-магазин, без відображення даних операцій в повному обсязі у бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

Також, управління протидії економічним правопорушенням ГУ ДФС у Дніпропетровській області в ході проведення аналізу фінансово-господарської діяльності встановлено, що ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914) шляхом підміни документів та не відображення повної, достовірної інформації про імпортовані товари на митниці, ввозить ТМЦ на митну територію України за цінами, що у 4-5 разів нижче ринкових та як наслідок не сплачує митні та інші платежі до бюджету у повному обсязі.

Згідно наданої управлінням протидії економічним правопорушенням ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформації, наявні об`єктивні підстави вважати, що службовими особами ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914) з метою заниження імпортної вартості товарів проводилась підміна документів на товар, які отримувались від підприємств-нерезидентів, і які містили відомості про маркування товару і його справжню ціну, на документи із зміненими відомостями щодо ціни товару та інших відомостей, які в подальшому надавались до митних органів разом з ВМД та враховувались митним органом при визначенні розміру ввізного мита і податку на додану вартість, що підлягають сплаті до державного бюджету.

Так, ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914) в період 2019 - 2020 років через Дніпровську митницю проводило імпортні операції з ввезення на митну територію України від підприємств-нерезидентів Chongqing Welluck Trading Co., LTD (Китай), Kinpow Trading Co Ltd (Китай), Ningbo Dazhou ImportExport Co., LTD (Китай); Ningbo Ftz Dowox Intl Trading Co Ltd (Китай), Ningbo China-Base Landhau Foreign Trade Co., Ltd (Китай), Zhejiang Prowell Electronic and Technical Co, Ltd (Китай) товарів різноманітної номенклатури (ручний інструмент та запчастини до інструменту).

В ході обшуку офісних приміщень ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914) були вилученні документи щодо імпорту товарів на митну територію України, їх подальшої реалізації та чисті аркуші паперу формату А-4 з відбитками печаток підприємств-нерезидентів «Chongqing Welluck Trading Co., LTD» (Китай) та «Zhejiang Prowell Electronic and Technical Co, Ltd» (Китай).

Також, в ході досудового розслідування здійснено тимчасовий доступ до документів ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914), які надавались до митних органів для розмитнення імпортованих товарів (ручний інструмент та запчастини до нього, інше) в період 2019 - 2020 років.

З урахуванням спливу строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020040000000005 від 15.04.2020, який закінчується 15.04.2021 року, виникла необхідність у його продовженні до дванадцяти місяців, тобто до 15.04.2022 року, оскільки у вказаному провадженні органу досудового розслідування необхідно:

- провести аналіз та співставити дані, які містяться в документах щодо імпортних операцій ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914), які були вилучені у підприємства та в документах, які були вилучені в митних органах, з метою встановлення невідповідності вартості товару та інше;

- вирішити питання щодо ініціювання в митних органах направлення міжнародного запиту до митних органів Китаю, щодо надання інформації про номенклатуру, кількість та вартість товару, який відправлявся до України в адресу ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914);

- провести заходи щодо встановлення та допиту як свідків службових осіб сумнівних суб`єктів господарювання, які перераховували грошові кошти на розрахункові рахунки ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914), щодо проведених фінансово-господарських взаємовідносин та інше;

- ініціювати в ГУ ДПС у Дніпропетровській області проведення документальної перевірки ТОВ «ДТІ Груп» (код 43126914) з метою визначення розміру збитків державного бюджету у вигляді несплати податків та митних платежів;

- призначити судово-економічну експертизу за наслідками отриманої слідством інформації та документів;

- провести інші слідчі (розшукові) процесуальні дії, спрямовані на встановлення усіх обставин вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 212 КК України та встановлення усіх осіб, причетних до його вчинення, сум завданих збитків державному бюджету від протиправної діяльності вказаних осіб.

На підставі викладеного, слідчий просив продовжити строк досудового розслідування.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу

Пунктом 2 абзацу 2 частини 1 статті 219 КПК України передбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості.

Відповідно до частини 1 статті 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Частиною 5 цієї ж статті передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Слідчий суддя вважає доведеним, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст.212 КК України.

Також слідчий суддя вважає доведеним, що з об`єктивних причин завершити досудове розслідування у зазначений строк неможливо, оскільки, як вбачається з клопотання слідчого, в кримінальному провадженні необхідно провести ряд слідчих дій, які можуть бути використані як докази під час судового розгляду.

На переконання слідчого судді, для здійснення зазначених слідчих дій є доцільним продовження строку досудового розслідування до шести місяців, оскільки є очевидним той факт, що внаслідок особливої складності провадження провести такі слідчі дії у строк неможливо, проте вони можуть мати суттєве значення для кримінального провадження.

Таким чином, клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 за погодженням прокурора відділу про Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування - задовольнити.

Продовжити строкдосудового розслідуваннякримінального провадження№ 32020040000000005 від 15.04.2020 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, до шести місяців.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96102533
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —201/3219/21

Ухвала від 01.04.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні