Постанова
від 14.05.2010 по справі 2564/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004 м. Харків, вул. Мар'їнська, 18- Б-3

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.05.2010 р. № 2а -2564/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі

головуючого судді - Мар'єнк о Л.М.

при секретарі судового зас ідання - Макогон Н.О.

за участю сторін:

представник позивача - Ку раксіна В.О., діє на підставі довіреності № 112/07-33 від 11.01.2010р.,

представник відповідача - н е прибув,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу за позовом

Управління пенсійного фо нду України в Червонозаводсь кому районі міста Харкова

до Приватного підприємства "АН-Медіа"

про стягнення заборгованост і , -

В С Т А Н О В И В:

Управління пенсійно го фонду України в Червоноза водському районі м. Харкова з вернулось до суду з позовною заявою до Приватного підпри ємства "АН-Медіа", в якій проси в стягнути з відповідача на к ористь Управління Пенсійног о фонду України в Червонозав одському районі м. Харкова су му простроченої заборговано сті по фінансовим санкціям т а пені в розмірі 1117 грн. 36 коп. на р/р 256063122095 в ВАТ ХОУ "Державний ощ адний банк України", МФО 351823.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідач зареєстрований в Упр авлінні Пенсійного фонду Укр аїни в Червонозаводському ра йоні м. Харкова як платник стр ахових внесків на загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування за реєстраційни м № 14193. Порядок обчислення і сп лати збору на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування п ідприємствами, установами, о рганізаціями, громадянами до Пенсійного фонду України, а т акож обліку надходження і ви трачання його коштів передба чено Законом України "Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування" № 1058 (далі З акон), Інструкцією "Про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування до Пенсійного фонду України", затвердженою постановою Правління Пенсій ного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 р., зареєстрованою в Міністер стві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (далі Інструкція) та Інстр укцією "Про порядок обчислен ня і сплати підприємствами, у становами, організаціями, та громадянами збору на обов'яз кове державне пенсійне страх ування, інших платежів, а тако ж обліку їх надходження до Пе нсійного фонду України" № 16-6 ві д 19.10.2001, яка діяла до 01.01.2004 р. (далі Ін струкція № 16-6). Згідно п. 6 п. 2 ст. 17 З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV від 09.07.2003 р., ст рахувальник зобов'язанний на раховувати, обчислювати і сп лачувати в установлені строк и та в повному обсязі страхов і внески до Пенсійного фонду . П. 6 ст. 20 Закону передбачає, що с трахувальник зобов'язаний сп лачувати страхові внески, на раховані за відповідний базо вий звітній період, не пізніш е ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього пері оду. Відповідно до Інструкці ї нараховані за відповідний базовий звітній період страх ові внески сплачуються платн иками шліхом перерахування б езготівкових сум з їх банків ських рахунків не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього базовог о періоду незалежно від випл ати заробітної плати (доходу ), на суми яких нараховуються с трахові внески. Базовим звіт нім періодом є календарний м ісяць (п. п. 5.1.4. Інструкції). Прив атне підприємство "АН-Медіа" н е виконувало вимоги чинного законодавства щодо своєчасн ості перерахування внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування, вна слідок чого станом на 25.02.2010 року виникла заборгованість по ф інансовим санкціям та пені в розмірі 1117,36 грн. Заборгованіс ть по фінансовим санкціям та пені склалась за рішеннями п ро застосування фінансових с анкцій та пені № 389 від 27.03.2009 р., № 356 від 27.03.2009 р., № 872 від 05.12.2005 р., № 871 від 05.12.2 005 р. Управлінням ПФУ в Червоно заводському районі м. Харков а була направлена вимога про сплату боргу страхувальнику № Ю-252 від 06.11.2009р. На час розгляду справи відповідач не сплати в суму боргу до УПФУ.

Представник позивача - Ку раксіна В.О. у судовому засі данні підтримала позовні вим оги, просила їх задовольнити , посилаючись на зазначені у п озові обставини.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про час та місце розгляду с прави повідомлявся повістка ми з поштовими повідомленням и, які направлялись за офіцій ним місцем знаходження згідн о довідки органу реєстрації. Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС Укра їни вважається, що повістку в ручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, в несеною до відповідного держ авного реєстру, або за адресо ю, яка зазначена її представн иком. Таким чином, відповідач є належно повідомленим про д ату, час та місце судового зас ідання, його повторне неприб уття у судове засідання не пе решкоджає розгляду справи за наявними в ній матеріалами.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, судом вст ановлено наступні обставини .

Приватне підприємство "АН- Медіа" зареєстровано в УПФУ в Червонозаводському районі м . Харкова як платник страхови х внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до п. 2 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками і заст рахованими особами внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування в Пенсійний Фонд України, заре єстрованої в Міністерстві юс тиції 16.01.2004 за N 64/8663, страхувальни ки є платниками страхових вн есків.

Згідно ст. 1 Закону України “ Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування ” страховими внесками є кошт и відрахувань на соціальне с трахування та збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування, сплачені згідно із законодавством, що діяло ран іше, а також кошти, сплачені на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування від повідно до цього Закону. Част иною 2 ст. 5 Закону передбачено , що виключно цим Законом визн ачається порядок нарахуванн я, обчислення та сплати страх ових внесків, стягнення забо ргованості за цими внесками.

Відповідно до ч. 6 ст. 17 Закону України “Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування” страхувальник зоб ов' язаний нараховувати, обч ислювати і сплачувати в уста новлені строки та в повному о бсязі страхові внески. Части ною 2 ст. 20 зазначеного Закону в становлено, що обчислення ст рахових внесків застрахован их осіб здійснюється ст рахувальником на підставі бу хгалтерських та інших докуме нтів, відповідно до яких пров одиться нарахування (обчисле ння) або які підтверджують на рахування заробітної плати, на які відповідно до цього За кону нараховуються страхові внески.

Пунктом 6 ст. 20 Закону України “Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” передбачено, що страхувал ьники зобов' язані сплачува ти страхові внески, нарахова ні за відповідний базовий зв ітний період, не пізніше ніж ч ерез 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду не залежно від виплати заробітн ої плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внес ки. Для страхувальників, що ма ють найманих працівників, ба зовим звітним періодом є кал ендарний місяць. Згідно ч. 12 ст . 20 вищезазначеного Закону стр ахові внески підлягають спла ті незалежно від фінансового стану платника страхових вн есків.

Згідно із ч. 4 ст. 18 Закону стра хові внески не включаються д о складу податків, інших обов ' язкових платежів, що склад ають систему оподаткування.

Відповідно до Закону Украї ни “Про збір на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування” страхувальники повинні сплачувати внески н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування в розмірі 32 % від фонду оплати пр аці підприємства та відрахув ання на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння в розмірі 1- 5 % сукупного о податковуваного доходу фізи чних осіб, які працюють на під приємстві за трудовим догово ром.

Відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 106 Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування" за несплату (непер ерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перераху вання) страхувальниками стра хових внесків, у тому числі до нарахованих страхувальника ми або територіальними орган ами Пенсійного фонду, наклад ається штраф у розмірі 10 відсо тків своєчасно не сплачених сум.

Згідно з п. п. 9.3.2 п. 9.3 Інструкці ї за несвоєчасну сплату (несв оєчасне перерахування) страх увальниками страхових внеск ів накладається штраф залежн о від строку затримки платеж у в розмірі:

- 10 відсотків своєчасно не сп лачених сум - у разі затримк и їх сплати у строк до 30 календ арних днів включно;

- 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів в ключно;

- 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати п онад 90 календарних днів.

Одночасно на суми своєчасн о не сплачених (не перерахова них) страхових внесків і фіна нсових санкцій нараховуєтьс я пеня в розмірі 0,1 відсотка за значених сум коштів, розрахо вана за кожний день простроч ення платежу (п. 10.1 Інструкції).

В зв'язку з чим, Начальником Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводськом у районі м. Харкова були винес ені Рішення № 872 від 05.12.2005 р., № 871 від 05.12.2005 р., № 386 від 17.03.2009 р., № 389 від 27.03.2009 р. п ро застосування фінансових с анкцій та нарахування пені з а несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несв оєчасне перерахування) страх увальниками страхових внеск ів, у тому числі донараховани х страхувальниками або орган ами Пенсійного фонду, виріше но застосувати до Приватного підприємства "АН-Медіа" у виг ляді стягнення фінансової са нкції в розмірі 957 грн. 67 коп. та п ені в розмірі 159 грн. 69 коп. Згідн о з п. 9.6 та п. 10.8 Інструкції, протя гом 10 робочих днів з дня одерж ання рішення страхувальник з обов' язаний сплатити зазна чені у рішенні суми.

У зв' язку із порушенням ві дповідачем платіжної дисцип ліни позивачем, на підставі ч . 3 ст. 106 Закону України “Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування” напра влялась вимога про сплату бо ргу N Ю-252 від 06.11.2009 р. Згідно п. 3 ч.3 ст . 106 Закону та п. 8.4. Інструкції, пр отягом 10 робочих днів з дня од ержання вимоги страхувальни к зобов' язаний сплатити заз начену у вимозі суму сплати б оргу та суму фінансових санк цій. Вказана вимога узгоджен а та не оскаржена.

Абзацом 8 ч. 3 ст. 106 Закону Укра їни “Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання” визначено, що у разі якщ о страхувальник, який одержа в вимогу територіального орг ану Пенсійного фонду про спл ату недоїмки і протягом деся ти робочих днів після її отри мання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінан совою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсі йного фонду, або не оскаржив в имогу в судовому порядку, а та кож у разі якщо страхувальни к узгодив вимогу, але не сплат ив узгоджену суму недоїмки п ротягом десяти робочих днів після отримання узгодженої в имоги, відповідний орган Пен сійного фонду звертається в установленому законом поряд ку і подає вимогу про сплату н едоїмки до відповідного підр озділу державної виконавчої служби. У зазначених випадка х орган Пенсійного фонду так ож має право звернутися до су ду чи господарського суду з п озовом про стягнення недоїмк и.

Факт наявності у відповіда ча заборгованості перед Упра влінням пенсійного фонду Укр аїни в Червонозаводському ра йоні м. Харкова підтверджуєт ься розрахунком суми боргу (а .с.4), рішеннями про застосуван ня фінансових санкцій (а.с.6-9) та вимогою про сплату боргу (а.с. 5).

Доказів оплати зазначеної суми заборгованості відпові дач суду не надав.

На час розгляду справи забо ргованість в розмірі 1117 грн. 36 к оп. відповідачем добровільно не сплачені і тому підлягают ь примусовому стягненню на к ористь позивача.

Враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку про о бґрунтованість позовних вим ог і задоволення позову у пов ному обсязі.

Відповідно ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноважен ь, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витра ти з відповідача не стягують ся.

На підставі викладеного, ке руючись Законами України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування", "Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня", Інструкцією про порядок о бчислення і сплати страхувал ьниками і застрахованими осо бами внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування в Пенсійний Фонд України, зареєстрованою в Мі ністерстві юстиції 16.01.2004 за N 64/8663, ст.ст. 2, 7, 17, 94, 158, 160, 161, 162, 163, 167 КАС Україн и, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позо в Управління пенсійного фон ду України в Червонозаводськ ому районі міста Харкова до Приватного підприємства "АН -Медіа" про стягнення заборго ваності - задовольнити в п овному обсязі.

Стягнути з Приватного пі дприємства "АН-Медіа" (код ЄДР ПОУ 32761140, р/р 26005052299430, МФО 351533 КБ "Приват банк"; юридична адреса: 61050, м. Хар ків, вул. Б. Хмельницького, б. 12-а , кв. 62) на користь Управління пе нсійного фонду України в Чер вонозаводському районі міст а Харкова (р/р 256063122095, МФО 351823, ВАТ "Де ржавний ощадний банк України "; адреса: вул. 1 Кінної Армії, 15, м . Харків, 61140) суму простроченої заборгованості по фінансови м санкціям та пені в розмірі 1117 (одна тисяча сто сімнадцят ь) грн. 36 коп.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо таку за яву не було подано. Якщо було п одано заяву про апеляційне о скарження, але апеляційна ск арга не була подана в строк, по станова набирає законної сил и після закінчення цього стр оку. У разі подання апеляційн ої скарги постанова, якщо її н е скасовано, набирає законно ї сили після закінчення апел яційного розгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом пода чі заяви про апеляційне оска рження протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повно му обсязі відповідно до стат ті 160 цього Кодексу - з дня склад ення в повному обсязі. Якщо по станову було проголошено у в ідсутності особи, яка бере уч асть у справі, то строк поданн я заяви про апеляційне оскар ження обчислюється з дня отр имання нею копії постанови. А пеляційна скарга на постанов у суду першої інстанції пода ється протягом двадцяти днів після подання заяви про апел яційне оскарження.

Постанова у повному обсязі виготовлена 19 травня 2010 року.

Суддя Мар'єнко Л.М.

Дата ухвалення рішення14.05.2010
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу9612392
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2564/10/2070

Ухвала від 19.08.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 02.06.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 11.03.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Постанова від 14.05.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні