Постанова
від 05.11.2009 по справі 7478/09
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" листопада 2009 р. справа № 13/691/08-АП

Колегія суддів Дніпропет ровського апеляційного адмі ністративного суду у складі: головуючого судді: Кожана М.П.

суддів: П роценко О.А. Туркіної Л.П.

при секретарі судового зас ідання: Дегтярьові Д.В.

за участю представників с торін:

позивача - пред ставник не з' явився

відповідача - пр едставник не з' явився

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу Державної податко вої інспекції у Шевченківськ ому районі м. Запоріжжя

на постанову Господа рського суду Запорізької обл асті від 05.02.2009року у справі №13/691/08-АП (категорія статобл іку - 6.6.2)

за позовом: Державної по даткової інспекції у Шевченк івському районі м. Запоріжжя

до: Дочірнього підприєм ства «Одіка Авто 2»Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Одіка Авто»

про припинення юридичн ої особи,-

встановила:

20.10.2008р. Позивач звернувся д о Господарського суду Запорі зької області з адміністрати вним позовом, у якому просив п остановити рішення про припи нення юридичної особи Дочірн є підприємство «Одіка Авто 2» Товариства з обмеженою відпо відальністю «Одіка авто»(код ЄДРПОУ 324453197); обов' язки по лік відації підприємства поклас ти на засновників.

Постановою Господарсько го суду Запорізької області від 05.02.2009року у справі № 13/691/08-АП у задоволені позову від мовлено. Дана постанова обґр унтована тим, що відповідач п еребуває на обліку в ДПІ у Шев ченківському районі м. Запор іжжя, подає до ДПІ податкову з вітність, заборгованість пер ед бюджетом відсутня. Крім ць ого, податковим органом не на дано доказів необхідності та фактичного проведення плано вої чи позапланової перевірк и відповідача, а також доказі в для виконання яких саме інш их службових обов' язків у Д ПІ з' явилася необхідність п еревірки місцезнаходження в ідповідача, як і доказів вжит тя ДПІ заходів, передбачених Порядком обліку платників п одатків, зборів (обов' язков их платежів), для з' ясування фактичного місцезнаходженн я відповідача.

Не погоджуючись із вказано ю постановою суду, позива ч подав апеляційну скаргу, у я кій просить постанову Господ арського суду Запорізької об ласті від 05.02.2009року у справі №13/691/08-АП скасувати та прий няти нову постанову, якою зад овольнити позовні вимоги ДПІ у Шевченківському районі м. З апоріжжя.

Позивач у своїй апеляційні й скарзі посилається на те, що судом першої інстанції пору шено приписи ч.2 ст. 38 Закону Укр аїни «Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», якою пе редбачено постановлення суд ового рішення щодо припиненн я юридичної особи, що не пов' язано з банкрутством юридичн ої особи у разі наявності в Єд иному державному реєстрі зап ису про відсутність юридично ї особи за вказаним її місцез находженням.

Позивач належним чином пов ідомлений судом про дату, час і місце слухання справи, що пі дтверджується повідомлення ми про вручення поштового ві дправлення, що міститься в ма теріалах справи.

На адресу суду повернувся к онверт з повісткою, що направ лявся судом на адресу Відпов ідача із відміткою пошти «за сплином строку зберігання», тому в силу ст. 37 КАС України по вістка вважається врученою.

Розпорядженням голови Дні пропетровського апеляційно го адміністративного суду ві д 05.11.2009року №839 дану справу перед ано на розгляд колегії судді в у складі Кожана М.П. , Проценко О.А., Туркіної Л.П.

Відповідно до ст. 160 Кодексу а дміністративного судочинст ва України в судовому засіда нні оголошено вступну та рез олютивну частини постанови.

Заслухавши у судовому засі данні суддю-доповідача, пере віривши доводи апеляційної с карги та матеріали справи, ко легія суддів вважає, що апеля ційна скарга підлягає задово ленню за наступних підстав.

Як встановлено судом перш ої інстанції і підтверджуєть ся матеріалами справи, - ДПІ у Шевченківському районі м.Зап оріжжя проведена перевірка з питання місцезнаходження До чірнього підприємства «Одік а Авто 2»Товариства з обмежен ою відповідальністю «Одіка А вто», про що складено акт 232 від 05.05.2008р. За результатами перевір ки було встановлено, що підпр иємство не знаходиться за юр идичною адресою: м. Запоріжжя , вул. Карпенка-Карого, 60.

Згідно наданої Довідки з Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців станом на 29.07.2008 дер жавним реєстратором внесено запис № 1 про знаходження Дочі рнього підприємства "Одіка А вто 2" Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Одіка авто" за адресою: м. Запоріжжя, вул. К арпенка-Карого, 60.

За вимогами ч. 2 ст. 19 Конститу ції України органи державної влади та органи місцевого са моврядування, їх посадові ос оби зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважен ь та у спосіб, що передбачені К онституцією та законами Укра їни.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні»органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенц ії та у порядку, встановлених законами України, мають прав о звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною з аявою) про скасування держав ної реєстрації суб'єкта підп риємницької діяльності.

Відповідний обов' язок за кріплює і ч. 1 ст. 13 Закону Украї ни «Про державну податкову с лужбу в Україні», відповідно до якої посадові особи орган ів державної податкової служ би зобов'язані дотримувати К онституції і законів України , інших нормативних актів, пра в та охоронюваних законом ін тересів громадян, підприємст в, установ, організацій, забез печувати виконання покладен их на органи державної подат кової служби функцій та повн ою мірою використовувати над ані їм права.

Частина 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців»визначає підс тави для постановлення судов ого рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'яза но з банкрутством юридичної особи, зокрема є: наявність в Є диному державному реєстрі за пису про відсутність юрид ичної особи за вказаним її мі сцезнаходженням.

Враховуючи, що зазначений факт підтверджується матері алами справи (а.с. 5) - запис №3 в ід 12.05.2008р. у довідці з Єдиного де ржавного реєстру юридичних т а фізичних осіб-підприємців, судова колегія Дніпропетров ського апеляційного адмініс тративного суду дійшла висно вку про правомірність та обґ рунтованість заявлених позо вних вимог, у зв' язку з чим ос танні підлягають задоволенн ю.

Враховуючи вищезазначен е, колегія суддів приходить д о висновку про те, що під час р озгляду даної адміністратив ної справи судом першої інст анції не були повно та всебіч но з' ясовані усі суттєві об ставини, необхідні для прави льного вирішення справи, що п ризвело до неправильного зас тосування норм матеріальног о права, у зв' язку з чим апеля ційна скарга відповідача на постанову суду першої інстан ції від 05.02.2009року у даній справі підлягає задоволенню, і пост анову суду від 05.02.2009року у даній справі необхідно скасувати.

Вирішуючи по суті заявлен і позивачем позовні вимоги, т а враховуючи обставини, які б ули встановлені судом під ча с розгляду даної справи, коле гія суддів приходить до висн овку про те, що заявлені позив ачем у даній адміністративні й справі позовні вимоги підл ягають задоволенню і необхід но припинити юридичну особу Дочірнє підприємство «Одіка Авто2»Товариства з обмежено ю відповідальністю «Одіка ав то»(код ЄДРПОУ 32453197).

На підставі викладеного, к еруючись ч. 3 ст. 160, ст.ст.195, 196, п.3.ч.1 ст.198, 202, п.3.ч.1.ст.205, 207 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Держав ної податкової інспекції у Ш евченківському районі м. Зап оріжжя на постанову Гос подарського суду Запорізько ї області від 05.02.2009року у справі №13/691/08-АП - задовольнит и.

Постанову Господарського суду Запорізької області від 05.02.2009року у справі №13/691/08-А П - скасувати.

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу Д очірнє підприємство «Одіка А вто2»Товариства з обмеженою відповідальністю «Одіка авт о»(код ЄДРПОУ 32453197).

Постанова суду набирає чи нності з моменту її проголош ення та може бути оскаржена у місячний строк до Вищого адм іністративного суду України шляхом подання касаційної с карги з моменту складення у п овному обсязі.

Постанову складено в повно му обсязі 12.05.2010р.

Головуючий: М.П. Кожан

Судді: О.А. П роценко

Л.П . Туркіна

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.11.2009
Оприлюднено16.07.2010
Номер документу9613886
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —7478/09

Постанова від 05.11.2009

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Кожан М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні