Ухвала
від 08.04.2021 по справі 127/8775/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/8775/21

Провадження №1-кс/127/3898/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2021 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчийвідділу СУГУНП уВінницькій області,капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про обшук за адресою: АДРЕСА_1 площею 274,2 кв.м., мотивуючи свої вимоги тим, що проводиться досудове розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020020000000016 від 14.01.2020, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 289, ч. 2 ст. 289 КК України.

Досудовим розслідуванням попередньо встановлено, що на адресу СУ ГУНП у Вінницькій області надійшла заява від голови ліквідаційної комісії ДП МВС України «Інформ-Ресурси» ОСОБА_4 щодо виявлення фактів зникнення тимчасово затриманих транспортних засобів третіх осіб зі спеціального майданчика розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Генерала Арабея, буд. 17.

Окрім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , у період часу з 11.09.2018 по 31.01.2019 працював на посаді заступника директора УМФ ДП МВС України «Інформ-ресурси», обіймаючи вказану посаду ОСОБА_5 працював за місцем розташування штраф майданчика за адресою: м. Вінниця, вул. Генерала Арабея 17, та мав безперешкодний доступ до інформації пов`язаної із тимчасово затриманими транспортними засобами поміщеними на територію зазначеного штраф майданчика, а також володів інформацією щодо власників тимчасово затриманих транспортних засобів. При цьому у невстановлений в ході досудового розслідування час, але не пізніше ніж 23.12.2019, вирішив незаконно заволодіти транспортним засобом марки ВАЗ 2108, державний знак НОМЕР_1 .

Реалізовуючи свійзлочинний умиселнаправлений нанезаконне заволодіннятранспортним засобом ОСОБА_5 ,володіючи інформацієющодо власникатранспортного засобу марки ВАЗ2108,державний знак НОМЕР_1 ОСОБА_6 та місцяйого проживання,в грудні2019року прибувдо місцяпроживання власника ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_2 .Перебуваючи білявказаного будинку,повідомив власникуавтомобіля завідомонеправдиву інформаціюпро те,що вінє представникомДП МВС«Інформ-ресурс»,хоча такимне був,повідомив останньомупро неіснуючийборг запослуги штрафмайданчику позберіганню транспортногозасобу марки ВАЗ 2108, державний знак НОМЕР_1 . При цьому ОСОБА_6 , будучи введеним в оману ОСОБА_5 та впевненим в добропорядності його намірів, розраховуючи на списання неіснуючого боргу, засвідчив власним підписом договір комісії Б/Н та без дати, наданий ОСОБА_5 .

У подальшому реалізовуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння транспортним засобом, ОСОБА_5 достовірно знаючи, що автомобіль марки ВАЗ 2108, державний знак НОМЕР_1 належить на праві приватної власності ОСОБА_6 та утримується на штраф майданчику м. Вінниця, вул. Генерала Арабея 17, з метою маскування своїх незаконних дій, уклав договір купівлі-продажу транспортного засобу № 19-81 від 21 грудня 2019 року з директором ПП «Прем`єр-Авто» ОСОБА_7 , відповідно до якого придбав транспортний засіб марки ВАЗ 2108, державний знак НОМЕР_1 та відповідно до акту прийому-передачі транспортного засобу прийняв зазначений транспортний засіб.

Після чого, ОСОБА_5 , 23.12.2019 року, в денний час прибув на територію штраф майданчика, розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Генерала Арабея 17, де використовуючи вищезазначені документи, які отримані шахрайським шляхом, у невідомий слідству спосіб, перемістив автомобіль марки ВАЗ 2108, 1986 року випуску, державний знак НОМЕР_1 , що належить на праві приватної власності ОСОБА_6 з території штраф майданчика таким чином незаконно заволодів транспортним засобом та розпорядися їм на власний розсуд, чим завдав матеріального збитку ОСОБА_6 на суму 27 490 гривень.

Окрім тогодосудовим розслідуваннямвстановлено,що ОСОБА_5 , у період часу з 11.09.2018 по 31.01.2019 працював на посаді заступника директора УМФ ДП МВС України «Інформ-ресурси», обіймаючи вказану посаду ОСОБА_5 працював за місцем розташування штраф майданчика за адресою: м. Вінниця, вул. Генерала Арабея 17, та мав безперешкодний доступ до інформації пов`язаної із тимчасово затриманими транспортними засобами поміщеними на територію зазначеного штраф майданчика, а також володів інформацією щодо власників тимчасово затриманих транспортних засобів. При цьому у невстановлений в ході досудового розслідування час, але не пізніше ніж 23.12.2019, повторно вирішив незаконно заволодіти транспортним засобом марки OPEL VECTRA, державний знак НОМЕР_2 .

Реалізовуючи свійзлочинний умиселнаправлений нанезаконне заволодіннятранспортним засобом, ОСОБА_5 достовірно знаючи,що автомобільмарки OPELVECTRA,державний знак НОМЕР_2 ,який належить ОСОБА_8 ,11.12.2014тимчасово затриманийта поміщенийна зберіганняна територіюштраф майданчика,розташованого заадресою:м.Вінниця,вул.Генерала Арабея17.Володіючи інформацієющодо власниказазначеного транспортногозасобу ОСОБА_8 та місця його проживання, в грудні 2019 року прибув до місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_3 , де повідомив власнику завідомо неправдиву інформацію про те, що він є представником покупця зазначеного автомобіля по імені ОСОБА_9 , хоча таким не був, повідомив останньому про те, що він виступає від його імені та за його дорученням та з метою отримання з штраф майданчика транспортного засобу добросовісним набувачем по імені ОСОБА_9 . При цьому ОСОБА_8 , будучи введеним в оману ОСОБА_5 та впевненим в добропорядності його намірів, розраховуючи на повернення транспортного засобу добросовісному набувачу, засвідчив власним підписом договір комісії № 19-82 від 21.12.2019, наданий ОСОБА_5 .

У подальшому реалізовуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння транспортним засобом ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що автомобіль марки OPEL VECTRA, державний знак НОМЕР_2 належить на праві приватної власності ОСОБА_8 та утримується на штраф майданчику АДРЕСА_4 , з метою маскування своїх незаконних дій, уклав договір купівлі-продажу транспортного засобу № 19-82 від 21 грудня 2019 року з директором ПП «Прем`єр-Авто» ОСОБА_7 , відповідно до якого придбав транспортний засіб марки OPEL VECTRA, державний знак НОМЕР_2 та відповідно до акту прийому-передачі транспортного засобу прийняв зазначений транспортний засіб.

Після чого, ОСОБА_5 , 23.12.2019 року в денний час, прибув до території штраф майданчика, розташованого за адресою: АДРЕСА_4 , використовуючи вищезазначені документи, які отримані шахрайським шляхом, у невідомий слідству спосіб, перемістив автомобіль марки OPEL VECTRA, 1992 року випуску, державний знак НОМЕР_2 , що належить на праві приватної власності ОСОБА_8 з території штраф майданчика таким чином повторно, незаконно заволодів транспортним засобом та розпорядися їм на власний розсуд, чим завдав матеріального збитку добросовісному набувачу ОСОБА_10 на суму 46 860 гривень.

Під час досудового розслідування встановлено, що до вчинення зазначеного злочину може бути причетний гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_5 .

Відповідно до інформації, яка отримана під час виконання доручення, встановлено, що ОСОБА_5 є засновником ПП «Прем`єр-Авто» (ЄДРПОУ 39400052), яка фактично веде господарську діяльність за адресою: м. Вінниця, вул. Д. Майбороди, 17, приміщення 107,109 площею 274,2 кв.м. та займається діяльністю пов`язаною з навчанням водіїв та є підстави вважати, що вузли та агрегати транспортних засобів, якими незаконно заволодів ОСОБА_5 перебувають в приміщеннях автошколи.

Так, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, з метою відшукання і вилучення: документації що стосується прийму та видачі транспортних засобів з території штраф майданчика, договори купівлі-продажу транспортних засобів, договори комісії, жорстких дисків, електронних носіїв інформації, оптичних носіїв інформації, блокнотів, чорнових записів, вузлів та агрегатів транспортних засобів, що перебували на штраф майданчику м. Вінниця, транспортних засобів, якими незаконно заволоділи з території штраф майданчика м. Вінниця, виникла необхідність в проведенні обшуку за адресою: АДРЕСА_1 площею 274,2 кв.м.

Приймаючи до уваги вищевикладене, а також те, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 КПК, або за допомогою інших слідчих дій, з метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення, просив клопотання задовольнити.

В судовомузасіданні слідчийвимоги клопотанняпідтримав заобставин,викладених уньому тавказав,що за адресою: АДРЕСА_1 площею 274,2 кв.м. можуть знаходитись документація, що стосується прийому та видачі транспортних засобів з території штраф майданчика, договори купівлі-продажу транспортних засобів, договори комісії, жорсткі диски, електронні носії інформації, оптичні носії інформації, блокноти, чорнові записи, вузли та агрегати транспортних засобів, що перебували на штраф майданчику м. Вінниця, транспортні засоби, якими незаконно заволоділи з території штраф майданчика м. Вінниця.

Суд, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, клопотання слідчого, дійшов висновку, що клопотання є доведеним, а тому підлягає задоволенню.

Стаття 233 КПК України передбачає, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно № 251338224 від 06.04.2021, відсутня інформація щодо права власності.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що є достатні підстави для задоволення клопотання про проведення обшуку, оскільки дана слідча дія має важливе значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, а також з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення і відшукання знарядь кримінального правопорушення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 235, 395 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 площею 274,2 кв.м. з метою відшукання і вилучення: документації що стосується прийму та видачі транспортних засобів з території штраф майданчика, договори купівлі-продажу транспортних засобів, договори комісії, жорстких дисків, електронних носіїв інформації, оптичних носіїв інформації, блокнотів, чорнових записів, вузлів та агрегатів транспортних засобів, що перебували на штраф майданчику м. Вінниця, транспортних засобів, якими незаконно заволоділи з території штраф майданчика м. Вінниця.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення08.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96147517
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —127/8775/21

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні