Ухвала
від 07.04.2021 по справі 592/3916/21
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/3916/21

Провадження № 1-кс/592/2008/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2021 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , скаржника ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 , слідчого ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засідання в залі суду в м. Суми матеріали скарги представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Вайсбург» на бездіяльність старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_6 щодо неповернення тимчасово вилученого майна, -

ВСТАНОВИВ:

Представник ТОВ «Торговий дім «Вайсбург» ОСОБА_3 звернувся до суду із вказаною скаргою, яку разом із адвокатом ОСОБА_4 підтримав у судовому засіданні, та вимоги мотивує тим, що СУ ГУ ДФС у Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42021200000000034, внесеному до ЄРДР від 23.02.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України, а саме за фактом придбання з метою збуту, транспортування з метою збуту, збуту, зберігання з метою збуту в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , незаконно виготовлених алкогольних напоїв ФОП ОСОБА_3 , не маючи відповідної ліцензії.

В рамках даного кримінального провадження, 17.03.2021 року слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_6 проведено обшуки транспортного засобу марки Opel, д.н.з. НОМЕР_1 , та нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , в ході яких виявлено та вилучено предмети і документи, перелік яких визначено у скарзі, котрі належать ТОВ«Торговий дім «Вайсбург», не стосуються обставин вчинення кримінального правопорушення і є тимчасово вилученим майном. Належність вилученого майна ТОВ «Торговий дім «Вайсбург» підтверджується відповідною первинною документацією (видатковими накладними, товарно-транспортними та ін.). В ухвалах слідчих суддів про дозвіл на проведення обшуків надавалося право на вилучення майна ФОП ОСОБА_3 , а не ТОВ «Торговий дім «Вайсбург». Крім того, у слідства відсутні докази на підтвердження того, що вилучені алкогольні напої є незаконно виготовленими і становлять предмет злочину за ч. 1 ст. 204 КК України. Тому скаржник просить суд визнати протиправною бездіяльність старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_6 щодо неповернення тимчасово вилученого майна та зобов`язати його чи іншу відповідальну особу негайно повернути уповноваженій особі ТОВ «Торговий дім «Вайсбург» майно, тимчасово вилучене в ході проведення обшуків від 17.03.2021 року.

Слідчий СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_5 в судовому засіданні заперечував проти задоволення скарги і повернення майна, вилученого 12.03.2021 року в ході проведення санкціонованих обшуків автомобіля марки Opel, д.н.з. НОМЕР_1 , та нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 . Пояснив, що на даний час у кримінальному провадженні призначено судову експертизу для визначення якості та відповідності наданих на дослідження зразків алкогольних напоїв ДСТУ.

Слідчий суддя, заслухавши думку учасників провадження та вивчивши матеріали справи в їх сукупності, вважає, що скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що СУ ГУ ДФС у Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42021200000000034, внесеному до ЄРДР від 23.02.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України, а саме за фактом придбання з метою збуту, транспортування з метою збуту, збуту, зберігання з метою збуту в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке не внесено до Єдиного реєстру місць зберігання, незаконно виготовлених алкогольних напоїв ФОП ОСОБА_3 , не маючи відповідної ліцензії.

17.03.2021 року в ході проведення, в рамках кримінального провадження №42021200000000034, санкціонованих обшуків автомобіля марки Opel, д.н.з. НОМЕР_1 , та нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , старшим слідчим з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_6 було виявлено та вилучено речі, у вигляді металевих кеглів, тетрапаків і пляшок з алкогольними напоями, а також документи, переліком згідно протоколів обшуку (а.с.8-28).

За правилом ч. 1 та ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування

Відповідно до ч. 7 ст. 236 КПК України, при обшуку слідчий, прокурор має право вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Ухвалою слідчого судді Ковпаківського районного суду м. Суми від 09.03.2021 року по справі №592/2635/21 надано дозвіл на проведення обшуку автомобіля марки Opel, д.н.з. НОМЕР_1 , що фактично використовується та зареєстрований на ОСОБА_3 , з метою виявлення та вилучення, крім іншого, незаконно виготовлених алкогольних напоїв та інших підакцизних товарів.

Ухвалою слідчого судді Ковпаківського районного суду м. Суми від 10.03.2021 року по справі №592/2718/21 надано дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , що фактично використовуються ОСОБА_3 , з метою виявлення та вилучення, крім іншого, незаконно виготовлених алкогольних напоїв та інших підакцизних товарів.

Втім, законність походження вилучених в ході проведення обшуків 17.03.2021 року товарно-матеріальних цінностей повністю підтверджується документами, доданими представником ТОВ «Торговий дім «Вайсбург» до матеріалів скарги, а саме: видатковими накладними (а.с.35-36,54,58), товарно-транспортними накладними і відомостями про вантаж (а.с.37-42,44-45,47-48,55-57,59-61), видатковими накладними на відповідальне зберігання (а.с.43), накладними внутрішньогосподарського переміщення (а.с.46), договором оренди металевих кеглів від 12.03.2020 року (а.с.49-52).

Крім того, факт використання ФОП ОСОБА_3 нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , спростовується Договором оренди №0903/21-21 від 09.03.2021 року, згідно умов якого орендарем є ТОВ «Торговий дім «Вайсбург», в особі директора філії ОСОБА_3 (а.с.62-32).

ТОВ «Торговий дім «Вайсбург», основним видом діяльності якого є оптова торгівля напоями та продуктами харчування, має ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями сидром та перрі (без додавання спирту), яка дійсна до 29.01.2026 року (а.с.29-30,33-34).

Додатково, суд зауважує, що досудове розслідування у кримінальному провадженні №42021200000000034 проводиться за фактом придбання з метою збуту, транспортування з метою збуту, збуту, зберігання з цією ж метою незаконно виготовлених алкогольних напоїв ФОП ОСОБА_3 , в той же час, вилучене майно, згідно документів, доданих до матеріалів скарги, належить ТОВ «Торговий дім «Вайсбург».

Частиною 1 ст. 16 КПК України встановлено, що позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

КПК України визначено лише два види судових рішень, якими може обмежуватись право власності під час досудового розслідування ухвала про тимчасовий доступ до речей і документів та ухвала про арешт майна. Зазначене також підтверджується ч. 1 ст. 100 КПК України, де вказано, що речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених статтями 160-166, 170-174 цього Кодексу, тобто прийняття рішення про тимчасовий доступ до речей і документів чи накладення арешту на таке майно.

Згідно ч. 1 ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Відповідно до ч. 2 ст. 168 КПК України, тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Таким чином, викладене свідчить, що майно, яке було вилучено в ході проведення обшуків, має правовий статус тимчасово вилученого (до вирішення питання про його арешт).

Пунктом 3 ч. 1 ст. 169 КПК України передбачено, що тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено у випадках, крім іншого, передбачених частиною п`ятою статті 171, частиною шостоюстатті 173 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Відповідно до постанови Європейського Суду від 09.06.2005 року по справі «Бакланов проти Російської Федерації», постанови Європейського Суду від 24.03.2005 року по справі «Фрізен проти Російської Федерації» судом наголошується на тому, що найперша та найбільш суттєва вимога ст. 1 Протоколу №1 до Конвенції полягає у тому, що будь-яке втручання публічної влади у право на повагу до власності має бути законним, держави уповноважені здійснювати контроль за використанням власності шляхом виконання законів.

За таких обставин, оскільки тимчасове вилучення майна було здійснено під час проведення обшуків транспортного засобу марки Opel, д.н.з. НОМЕР_1 , та нежитлових приміщень за адресою: м. Суми, вул.Ю.Вєтрова, 20, які мали місце 17.03.2021 року, однак станом на 07.04.2021 року слідчий чи прокурор, всупереч вимог ч. 5 ст. 171 КПК України, до слідчого судді з клопотанням про арешт такого майна не звернулись, тому вилучене майно підлягає поверненню власнику, у зв`язку з чим слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення скарги представника ТОВ «ТД «Вайсбург»

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 167, 169, 171-173, 305-307, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Вайсбург» на бездіяльність старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_6 щодо неповернення тимчасово вилученого майна задовольнити.

Визнати бездіяльність старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_6 щодо неповернення тимчасово вилученого майна незаконною та зобов`язати слідчого або іншу відповідальну особу СУ ГУ ДФС у Сумській області у кримінальному провадженні №42021200000000034 повернути уповноваженій особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Вайсбург» майно, вилучене 17.03.2021 року в ході проведення обшуків транспортного засобу марки Opel, д.н.з. НОМЕР_1 , та нежитлових приміщень за адресою: м. Суми, вул. Ю.Вєтрова, 20, а саме:

- Металева кега об`ємом 50 літрів, у якій міститься рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво з наліпкою з написом «Бахмутське». у кількості 2 штуки:

- Металева кега об`ємом 30 літрів, у якій міститься рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, з наліпкою з написом «Медове», у кількості 2 штуки;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, у якій міститься рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, з наліпкою з написом «Дойч Хоф», у кількості 2 штуки;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, у якій міститься рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, з наліпкою з наліпкою з написом «Жигулівське» у кількості 1 штука;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, у якій міститься рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво з наліпкою з написом «Cidre», у кількості 6 штук;

- Металева кега об`ємом 30 літрів, у якій зі слів ОСОБА_7 , міститься пиво з наліпкою з написом «Zlato Beer», у кількості 1 штука;

- Металева кега об`ємом 30 літрів, у якій міститься рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво з написом «Waissburg» у кількості 3 штуки;

- Металева кега об`ємом 30 літрів, у якій містить рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво з наліпкою з написом «Жигулівське» у кількості 1 штука:

- Металева кега об`ємом 50 літрів, у якій міститься рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво з наліпкою з написом «Душа пивовара» у кількості 2 штуки:

- Металева кета об`ємом 50 літрів, у якій міститься рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво з наліпкою з написом «Cone Coeso» у кількості 1 штука;

- Металева кета об`ємом 50 літрів у якій міститься рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво з наліпкою з написом «ЗБІТЕНЬ». у кількості 1 штука;

- Тетрапак типу «бег-ін-бокс» об`ємом 10 літрів з рідиною зі слів ОСОБА_7 , вино, у кількості 3 штуки;

- Бутилки об`ємом 0,5 літри, з рідиною, зі слів ОСОБА_7 , пиво, з наліпкою з написом «Waissburg», у кількості ЗО штук;

- Бутилки об`ємом 0,5 літри, з рідиною, зі слів ОСОБА_7 , пиво, з наліпкою з написом «Умань», у кількості 12 штук;

- Підшивка з документами «накладні, документи на вигризку, ТТН. щодо алкогольних напоїв 2021 рік», на 58 аркушах;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Дойчхоф Саксонське» у кількості 7 штук;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, у якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Дойчхоф Бюргерське» у кількості 2 штуки;

- Металева кега об`ємом 30 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Zlato Beer» у кількості 7 штук;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Zlato Beer» у кількості 4 штуки;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Душа пивовара» у кількості 3 штуки;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Мюнхенське» у кількості 1 штука;

- Металева кега об`ємом 30 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Жигулівське» у кількості 4 штуки;

- Металева кега об`ємом 30 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Уманське» у кількості 1 штука:

- Металева кега об`ємом 30 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Дубовий гай» у кількості 1 штука;

- Металева кега об`ємом 30 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Софіївське» у кількості 2 штуки;

- Металева кега об`ємом 30 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Медове» у кількості 2 штуки;

- Металева кега об`ємом 30 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Waissburg» у кількості 21 штука;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Waissburg» у кількості 7 штук;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Eragito» у кількості 3 штуки;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, на якій міститься наліпка з написом «Cidre» у кількості 3 штуки;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 ,- сидр, на якій міститься наліпка з написом «Текіла Бум» у кількості 2 штуки;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво сидр, на якій міститься наліпка з написом «Фруктова Медуза» у кількості 5 штук;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, якій знаходиться рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво сидр, на якій міститься наліпка з написом «Тирамісу» у кількості 3 штуки»;

- Тетрапак типу «бег-ін-бокс» об`ємом 10 літрів з рідиною зі слів ОСОБА_7 , вино, з написом «Hincesti» у кількості 50 штук;

- Тетрапак типу «бег-ін-бокс» об`ємом 10 літрів з рідиною зі слів ОСОБА_7 , вино, з написом «Напівсолодке «Червоне» у кількості 6 штук:

- Тетрапак типу «бег-ін-бокс» об`ємом 10 літрів з рідиною зі слів ОСОБА_7 , вино, з написом «Шардоне» у кількості 2штуки:

- Тетрапак типу «бег-ін-бокс» об`ємом 10 літрів з рідиною зі слів ОСОБА_7 , вино, з написом «Ізабелла Вікторія» у кількості 5 штук;

- Тетрапак типу «бег-ін-бокс» об`ємом 10 літрів з рідиною зі слів ОСОБА_7 , вино, з написом «Дамський каприз Вікторія» у кількості 5 штук:

- Тетрапак типу «бег-ін-бокс» об`ємом 10 літрів з рідиною зі слів ОСОБА_7 , вино, з написом «Вино кохання» у кількості 6 штук:

- Тетрапак типу «бег-ін-бокс» об`ємом 10 літрів з рідиною зі слів ОСОБА_7 , вино, з написом «Каберне» у кількості 1 штука:

- Тетрапак типу «бег-ін-бокс» об`ємом 10 літрів з рідиною зі слів ОСОБА_7 , вино, з написом «Біла орхідея» у кількості 2 штуки:

- Металева банка об`ємом 0.5 літра з рідиною, зі слів ОСОБА_7 , пиво сидр, з написом «Сидр з грушею» у кількості 11 штук;

- Металева банка об`ємом 0,5 літра з рідиною, зі слів ОСОБА_7 , пиво сидр, з написом «Csnnabis Pinkel» у кількості 16 штук;

- Металева банка об`ємом 0,5 літра з рідиною, зі слів ОСОБА_7 , пиво сидр, з написом «Аlсо Pepsi» у кількості 27 штук;

- Металева банка об`ємом 0.5 літра з рідиною, зі слів ОСОБА_7 , пиво, з написом «ZBITEV» у кількості 16 штук;

- Пляшка об`ємом 0,7 літра, з рідиною, зі слів ОСОБА_7 пиво сидр, з написом «Cidre», у кількості 10 штук;

- Пляшка об`ємом 0,7 літра, з рідиною, зі слів ОСОБА_7 , пиво сидр, з написом «Збітнєв», у кількості 6 штук

- Пляшка об`ємом 0,5 літра, з рідиною, зі слів ОСОБА_7 , пиво сидр, з написом «Waissburg», у кількості 18 штук

- Пляшка об`ємом 0,5 літра, з рідиною, зі слів ОСОБА_7 , пиво сидр, з написом «Сидр», у кількості 10 штук;

- Пляшка об`ємом 0,5 літра, з рідиною, зі слів ОСОБА_7 , пиво сидр, з написом «Apples pritz», у кількості 17 штук;

- Металева кега об`ємом 30 літрів, у якій міститься рідина, зі слів ОСОБА_7 , пиво, без наліпки у кількості 2 штуки;

- Металева кега об`ємом 50 літрів, без рідини, у кількості 13 штук.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.04.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу96160388
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —592/3916/21

Ухвала від 07.04.2021

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Фоменко І. М.

Ухвала від 02.04.2021

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Фоменко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні