Рішення
від 12.04.2021 по справі 240/16968/20
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2021 року м. Житомир справа № 240/16968/20

категорія 112010100

Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Єфіменко О.В., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції ФСС України у Житомирській області до Комунального некомерційного підприємства "Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій "Лісовий берег" Житомирської обласної ради про зобов`язання вчинити дії, стягнення коштів,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернулося Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції ФСС України у Житомирській області із позовом, в якому просить:

- зобов`язати голову ліквідаційної комісії Комунального некомерційного підприємства "Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій "Лісовий берег" Житомирської обласної ради (далі - КНП "ОДПТС "Лісовий берег") грошові капіталізовані вимоги у сумі 770225,89 грн включити до ліквідаційного балансу;

- стягнути з КНП "ОДПТС "Лісовий берег" капіталізовані платежі у сумі 770225,89 грн на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області.

Обґрунтовуючи позовні вимоги зазначає, що у нього знаходяться на обліку ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як потерпілі на виробництві, які отримали травму при виконанні трудових обов`язків в КНП "ОДПТС "Лісовий берег" та які отримують на підставі Закону України №1105-ХІV щомісячні страхові виплати.

З 01.07.2020 КНП "ОДПТС "Лісовий берег" знаходиться в стані припинення. Оскільки відповідач ліквідовується як юридична особа без правонаступника, відтак повинна бути проведена капіталізація платежів для продовження страхових виплат особам, які мають право на такі виплати, що стало підставою для звернення до суду з даним позовом.

Ухвалою від 06.10.2020 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 05.11.2020, яке було відкладене на 03.12.2020. Підготовче судове засідання 03.12.2020 та надалі 22.12.2020 не відбулося у зв`язку із задоволенням клопотань представника КНП "ОДПТС "Лісовий берег".

У підготовчому засіданні 19.01.2021 представник відповідача визнав позовні вимоги та надав до справи копію проміжного ліквідаційного балансу станом на 01.12.2020, в який включено розрахунки зі страхування в сумі 770226 грн.

Ухвалою суду, прийнятою без виходу до нарадчої кімнати, занесеною секретарем судового засідання до протоколу судового засідання від 19.01.2020, постановлено подальший розгляд справи здійснювати у порядку письмового провадження.

Згідно з ч.5 ст.250 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Відповідно до ч.3 ст. 183 КАС України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем.

Приписами ч. 4 ст. 189 КАС України визначено, що у разі визнання позову відповідачем повністю або частково суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову повністю або у відповідній частині вимог.

Дослідивши докази, які містяться в матеріалах справи, заслухавши пояснення представників сторін, які беруть участь, суд дійшов наступного висновку.

Так, КНП "ОДПТС "Лісовий берег" є платником єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до приписів пункту 5 частини 1 статті 11 Закону Україну Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі - Закон) одним з джерел формування коштів Фонду соціального страхування є капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Урядом України.

Приписами пункту 1 частини 1 статті 35 Закону передбачено, що підлягають страхуванню від нещасного випадку особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту).

Згідно з рішенням тридцять першої сесії від 25.06.2020 №1969 Житомирська обласна рада вирішила припинити юридичну особу - Комунальне некомерційне підприємство "Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій "Лісовий берег" Житомирської обласної ради (вул. Санаторна, 1, с.Іванівка, Житомирський район, Житомирська область,12415, код ЄДРПОУ: 02650452) та затвердила склад ліквідаційної комісії (а.с. 69).

Постановою Кабінету Міністрів України від 04 грудня 2019 року №986 затверджено Порядок капіталізації платежів до Фонду соціального страхування України у випадках ліквідації страхувальників (далі Порядок).

Пунктом 1 Порядку встановлено, що відповідно до цього Порядку здійснюється капіталізація платежів до Фонду соціального страхування України у випадках ліквідації (зокрема у зв`язку з банкрутством) страхувальника (далі платежі) для задоволення вимог, що виникли із його зобов`язань внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю застрахованим особам.

Пунктом 3 Порядку передбачено, що капіталізація платежів проводиться щодо кожної застрахованої особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідних подальших платежів для забезпечення страхових виплат і витрат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Під час капіталізації платежів враховуються заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати на догляд за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів, види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого, а також інші виплати, передбачені законодавством.

Пунктом 7 Порядку визначено, що капіталізація платежів включає заборгованість страхувальника з виплат, пов`язаних із його зобов`язаннями відшкодувати шкоду, заподіяну життю або здоров`ю застрахованої особи, а саме суми одноразової допомоги, щомісячних виплат втраченого заробітку, витрат на догляд за потерпілим і виплат за листками непрацездатності.

Проаналізувавши цей підзаконний нормативно-правовий акт, суд зробив висновок, що держава визначила обов`язок сплати капіталізованого платежу у випадку ліквідації страхувальника.

Пунктом 5 частини 1 статті 11 Закону визначено обов`язок сплати капіталізованого платежу у випадках ліквідації страхувальників.

Позивачем надано докази проведення розрахунку капіталізованого платежу (а.с.10).

Також в обґрунтування своїх доводів надано таблицю смертності та середньої очікуваності життя за 2018 рік (а.с. 32), акти форми Н-1 про нещасний випадок пов`язаний з виробництвом від 23.04.2008 щодо ОСОБА_1 та від 29.01.2020 щодо ОСОБА_2 . Капіталізований платіж становить 770225,89 грн.

Позивач включив капіталізований платіж до ліквідаційного балансу (а.с. 106) та подав заяву про визнання позову (а.с.105).

Підсумовуючи викладене, суд зробив висновок про часткове задоволення позову так як перша позовна вимога виконана в добровільному порядку відповідачем самостійно .

Судові витрати у справі складаються з судового збору у сумі 11553,39 грн. (а.с.8).

Суд розподіляє судові витрати відповідно до приписів частини 2 статті 139 КАС України, яка передбачає, що при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.139, 183, 189, 243-246, 257 КАС України, суд

вирішив:

Адміністративний позов Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції ФСС України у Житомирській області до Комунального некомерційного підприємства "Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій "Лісовий берег" Житомирської обласної ради про зобов`язання вчинити дії, стягнення коштів - задовольнити частково.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства "Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій "Лісовий берег" Житомирської обласної ради (вул. Санаторна, 1, с. Іванівка, Житомирський район, Житомирська область, 12415, код ЄДРПОУ: 02650452) капіталізовані платежі у сумі 770225 (сімсот сімдесят тисяч двісті двадцять пять) грн 89 коп на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області на розрахунковий рахунок № UA118999980000355439000106797 банк казначейська служба України Головне управління Держаної казначейської служби України у Житомирській області, МФО 899998, одержувач - Житомирське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області (м-н Перемоги, м. Житомир, 8, код ЄДРПОУ: 41431378).

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Сьомого апеляційного адміністративного суду за правилами, встановленими статтями 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України, з урахуванням приписів підпункту 15.5 пункту 15 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення суду складено у повному обсязі: 12 квітня 2021 року.

Суддя О.В. Єфіменко

Дата ухвалення рішення12.04.2021
Оприлюднено13.04.2021
Номер документу96174273
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити дії, стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —240/16968/20

Рішення від 12.04.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні