Ухвала
від 12.04.2021 по справі 613/478/21
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/478/21 Провадження № 1-кс/613/133/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 квітня 2021 року м. Богодухів

Слідчий суддя Богодухівського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора Богодухівської окружної прокуратури Харківської області про проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

12 квітня 2021 року до суду надійшло клопотання прокурора Богодухівської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 про проведення обшуку, в якому прокурор просить: надати дозвіл заступнику начальника СВ Богодухівського РВПГУНП в Харківській області ОСОБА_4 , старшому слідчому СВ Богодухівського РВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 , слідчому СВ Богодухівського РВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 на проведення обшуку іншого володіння особи, що знаходиться за адресою: проспект Героїв Чорнобиля, будинок 9, м. Валки Богодухівського району Харківської області, де здійснює свою господарську діяльність КП «Благоустрій»(код ЄДРПОУ 37447188), з метою відшукання та вилучення речових доказів, а саме: засновницьких документів (статут, наказ про створення підприємства), штатного розкладу підприємства, наказів про призначення керівного складу, балансу підприємства, де обліковано транспортні засоби, які здійснюють вивіз відходів, а також і інших транспортних засобів, які орендуються КП «Благоустрій», документів, які підтверджують факти оренди вказаних автомобілів, переліки власних автомобілів підприємства, бухгалтерської документації з приводу вивезення твердих побутових та інших відходів, шляхових листів, накладних, відомостей про виділення паливно-мастильних матеріалів, розрахункових листів за період часу з 22.04.2011 по дату ухвалення судом рішення.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Богодухівською окружною прокуратурою Харківської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №12020220240000273 від 07.08.2020 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 239 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи комунального підприємства «Благоустрій» Валківської міської раді (ЄДРПОУ 37447188) (далі по тексту КП «Благоустрій»), використовуючи спеціальні вантажні автомобілі (сміттєвози) здійснюють вивіз та захоронення твердих побутових відходів на земельній ділянці орієнтовною площею 3,5 га, що знаходиться на території Черемушнянського старостинського округу, а саме поблизу с. Піски Богодухівського району Харківської області, яка в свою чергу не призначена для зберігання та захоронення твердих побутових відходів, що підтверджується відсутністю будь-яких документів на вказаний полігон.

Разом з тим, у рамках досудового розслідування органом досудового розслідування неодноразово до КП «Благоустрій» (ЄДРПОУ 37447188) направлялися запити у порядку ст.93 КПК України з вимогою надати інформацію щодо вивезення та захоронення твердих побутових відходів на вищевказаній земельній ділянці, однак у наданні будь-якої інформації відмовлено.

Згідно листа Дергачівського міжрайонного відділу Управління служби безпеки України в Харківській області за №70/25-433 від 08.04.2021 встановлено, що за рішенням Валківської міської ради № 202 від 22 квітня 2011 року КП «Благоустрій» (код ЄДРПОУ 37447188) визначено виконавцем послуг по вивозу та захороненню твердих побутових відходів на території м. Валки Богодухівського району Харківської області.

Крім цього, встановлено, що документація щодо вивозу твердих побутових відходів фактично знаходиться в адміністрації будівлі КП «Благоустрій» (за адресою: Харківська область, Богодухівський район, проспект Героїв Чорнобиля, буд.9). При цьому, посадові особи КП «Благоустрій» приховують звітну та фінансову документацію, а також угоди з суб`єктами господарювання з якими фактично укладені договори ТПВ умови, яких не виконуються, що може свідчити про фіктивність вище вказаних договірних відносин.

Також, прокурор зазначає, що відповідно до листа Державної екологічної інспекції в Харківській області від 19.11.2020 №4749-03-08, службові особи КП «Благоустрій не допустили інспекцію до проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) без законних на то підстав.

Таким чином на думку прокурора під час досудового розслідування зібрано достатньо доказів, які вказують на те, що для вивезення та захоронення твердих побутових відходів на земельній ділянці орієнтовною площею 3,5 га, що знаходиться на території Черемушнянського старостинського округу, а саме поблизу с. Піски Богодухівського району Харківської області, причетна вантажна техніка (сміттєвози) КП «Благоустрій» (ЄДРПОУ 37447188).

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, відповідно до інформаційної довідки №251943934 від 09.04.2021,власником нежитлової будівлі загальною площею 599,6 м.2., за адресою: Харківська область, Валківський район, м. Валки, проспект Героїв Чорнобиля(стара назва проспект Радянської армії), будинок 9, на праві комунальної власності є Територіальна громада м. Валки в особі Валківської міської ради ( код ЄДРПОУ 03358943).

З метою об`єктивного проведення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, на думку прокурора виникла необхідність у проведенні обшуку іншого володіння особи, що знаходиться за адресою: проспект Героїв Чорнобиля (стара назва проспект Радянської армії), будинок 9, м.Валки Богодухівського району Харківської області, де здійснює свою господарську діяльність КП «Благоустрій»(код ЄДРПОУ 37447188), з метою виявлення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукання та вилучення речових доказів, а саме:засновницьких документів (статут, наказ про створення підприємства), штатний розклад підприємства, наказ про призначення керівного складу, баланс підприємства, де обліковано транспортні засоби, які здійснюють вивіз відходів, а також і інші транспортні засоби, які орендуються КП «Благоустрій», документи, які підтверджують факти оренди вказаних автомобілів, перелік власних автомобілів підприємства, бухгалтерська документація з приводу вивезення твердих побутових та інших відходів, шляхові листи, накладні, відомості про виділення паливно-мастильних матерів, розрахункові листи, які мають суттєве значення для слідства.

Прокурор вважає, що застосування інших заходів забезпечення кримінального провадження не надасть можливості в повній мірі досягти поставленої мети, зокрема відшукати та вилучити речові докази у кримінальному провадженні.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити із вказаних в ньому підстав, та надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною в клопотанні адресою. Вважав доцільним проведення саме такої слідчої дії, оскільки документи можуть бути знищені посадовими особами підприємства з метою приховування незаконної діяльності. Крім того частина документів взагалі може не обліковуватись, отже отримати їх шляхом вилучення під час тимчасового доступу не представиться можливим.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, дослідивши документи, що додані до клопотання, приходить до наступного.

З матеріалів клопотання вбачається, що слідчим відділом Богодухівського РВП здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного 07.08.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за №12020220240000273 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.239 КК України, під час якого було встановлено, що службові особи комунального підприємства «Благоустрій» Валківської міської ради, використовуючи спеціальні вантажні автомобілі (сміттєвози), здійснюють вивіз та захоронення твердих побутових відходів на земельній ділянці орієнтовною площею 3,5 га, що знаходиться на території Черемушнянського старостинського округу, а саме поблизу с. Піски Богодухівського району Харківської області, яка в свою чергу не призначена для зберігання та захоронення твердих побутових відходів.

Протоколом огляду місця події від 07.08.2020 відкритої ділянки місцевості поблизу с.Піски, на якій мається виїзд до сміттєзвалища, зафіксовано земельну ділянку, на якій знаходяться побутові відходи, ділянка межує з посівом соняшника.

З протоколу допиту свідка ОСОБА_7 , який працює водієм КП «Благоустрій» та в присутності якого проводився огляд місця події, вбачається, що до його обов`язків входить вивіз сміття на вищевказане смітєєзвалище.

З протоколу допиту свідка ОСОБА_8 , який проживає в АДРЕСА_1 вбачається, що напроти його місця проживання через дорогу знаходиться сміттєзвалище, яке використовується КП «Благоустрій» щонайменш з 2017 року, оскільки відходи туди привозять саме автомобілі оранжевого кольору з надписом «КП «Благоустрій».

З відповіді ГУ Держгеокадастр від 02.09.2020 вбачається, що за інформацією Міжрайонного управління у Валківському та Коломацькому районах Головного управління Держгеокадастру у Харківській області відповідно до державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями (форма 6-зем) та наявних в Міжрайонному управлінні картографічних матеріалів, на території Черемушнянської сільської ради під землями, що використовуються для технічної інфраструктури ( для видалення відходів) обліковувалось 0,2 га.

Рішенням ХІІ сесії ХХІІІ скликання Валківської районної ради від 06.07.2000 року Валківському управлінню житлово-комунального господарства надано в постійне користування під міське звалище земельну ділянку загальною площею 1,9 га в урочищі с.Піски на території Черемушнянської сільської ради (землі промисловості). Будь-які правовстановлюючі документи на вказану ділянку в управлінні не обліковуються.

12.02.2018 року до Міжрайоннго управління надійшов лист від КП «Благоустрій» Валківської міської ради, в якому прохалось надати роз`яснення стосовно надання у постійне користування КП «Благоустрій» земельної ділянки площею 1,9 га, яка використовувалась Валківським виробничим управлінням житлово -комунального господарства, функції якого з вивезення твердих побутових відходів на теперішній час виконуються КП «Благоустрій». Міжрайонним управлінням було надано роз`яснення, що відповідно до ст. 122 Земельного кодексу України повноваження щодо розпорядження землями промисловості належать до повноважень Харківської обласної державної адміністрації.

На теперішній час розроблена документація із землеустрою на вказану ділянку до Міжрайонного управління не надходила, відомості про неї не внесені до Державного земельного кадастру.

Відповідно до листа Державної екологічної інспекції в Харківській області від 19.11.2020 №4749-03-08, службові особи КП «Благоустрій не допустили інспекцію до проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю).

Згідно з Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 09.04.2021, нежитлова будівля загальною площею 599,6 м.2., за адресою: Харківська область, Валківський район, м. Валки, проспект Героїв Чорнобиля (стара назва проспект Радянської армії), будинок 9, зареєстрована на праві комунальної власності за Територіальною громадою м. Валки в особі Валківської міської ради ( код ЄДРПОУ 03358943).

З витягуз реєструюридичних осіб,фізичних осіб-підприємцівта громадськихформувань вбачається,що КП«Благоустрій» здійснюєсвою діяльністьза адресою м. Валки, проспект Героїв Чорнобиля 9. З цього ж витягу вбачається, що до видів діяльності КП відноситься і оброблення та видалення безпечних відходів.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно зі ст.233 КПК України, під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч.1 ст.94 КПК України, слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Згідно зі ст. 8 Європейської конвенції з прав людини, кожен маєправо наповагу досвого приватногоі сімейногожиття,до свогожитла ікореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Завданнями кримінального провадження відповідно до ст.2 КПК України, є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1)було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Оцінюючи усі надані докази відповідно до вимог ст.94 КПК України - з точкизору їхналежності,допустимості,достовірності,достатності тавзаємозв`язку дляприйняття відповідногопроцесуального рішення,слідчий суддязазначає,що факти та докази, які можуть дати слідчому судді підстави для задоволення клопотання про обшук, не повинні знаходитися на однаковому рівні з тими, що необхідні для виправдання, засудження чи навіть пред`явлення обвинувачення /повідомлення про підозру/, та з`являються на подальшому етапі кримінального розслідування, тому вважає протокол огляду місця події, показання свідків, в сукупності з іншими письмовими матеріалами, зокрема відповіддю ГУ Держгеокадастру, достатніми підставами вважати що, кримінальне правопорушення було вчинено, відомості, які містяться у відшукуваних документах мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду. Відшукувані документи стосуються діяльності підприємства, тому також є достатньо підстав вважати, що вони знаходяться у зазначеному в клопотанні володінні особи.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 234 КПК України, клопотання повинно містити обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

На виконання вказаної вимоги в клопотанні зазначено, що орган досудового розслідування звертався із запитом про надання відповідних документів, однак отримав відповідь комунального підприємства про відмову у наданні запитуваних документів та необхідність отримання ухвали слідчого судді в порядку, передбаченому кримінально-процесуальним кодексом.

Враховуючи, що отримати документи в порядку ст.93 КПК шляхом їх витребування не виявилось можливим, беручи до уваги терміновий характер ситуації, специфіку кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає, що саме обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення зазначених у клопотанні документів, є заходом,що відповідаєзавданням кримінальногопровадження,та заходом, пропорційнимвтручанню в права особи, гарантовані ст.8 Конвенції, отже приходить до висновку про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

Водночас, вирішуючи клопотання слідчий суддя зазначає, що лист працівників Управління служби безпеки, в якому є посилання на рішення Валківської міської ради про визначення КП «Благоустрій виконавцем послуг по вивозу та захороненню побутових відходів на території м.Валки саме з 2011 року, не може бути взяти до уваги в якості доказу, отже вважає за можливе дати дозвіл на вилучення документів за період з моменту реєстрації кримінального провадження, тобто за період з 07.08.2020 по день постановлення ухвали.

Також слідчий суддя звертає увагу, що клопотання та додані матеріали не містять даних про те, в яких конкретно приміщеннях розташоване комунальне підприємство «Благоустрій» із зазначенням поверху або номерів кабінетів, тощо, отже не виключено, що в будинку АДРЕСА_2 можуть здійснювати свою діяльність інші особи. Тому, з метою недопущення порушення прав інших осіб, слідчий суддя наголошує, що дозвіл на проведення обшуку надається виключно в приміщеннях, в яких здійснює свою діяльність КП «Благоустрій».

Крім того, вирішуючи питання про визначення кола осіб, якими може бути проведена слідча дія, слідчий суддя зазначає наступне.

Судовий контроль під час розгляду клопотання про проведення обшуку здійснюється з метою забезпечення права на недоторканність житла чи іншого володіння особи. Водночас, зміст норм кримінально-процесуального Кодексу не дає підстав для твердження про те, що до повноважень слідчого судді належать, крім здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні (п. 18 ст. 3 КПК України), ще й інші, віднесені до повноважень прокурора та слідчого з організації досудового розслідування.

Із системного тлумачення статей 36, 40, 235, 236 КПК України не вбачається, що до компетенції слідчого судді належить визначення як конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати таку слідчу (розшукову) дію, так й інших осіб, що будуть брати участь у проведенні обшуку (понятих, працівників оперативного підрозділу, спеціалістів та ін.). Питання про дотримання вимог КПК прокурором або слідчим щодо належного використання повноважень здійснювати обшук, залучення понятих, спеціалістів, працівників оперативного підрозділу, підозрюваного, захисника, інших учасників провадження вирішуються на етапі судового провадження (п. 24 ст. 3 КПК України), а не провадження у слідчого судді, і за умови надання суду протоколу обшуку як доказу винуватості у вчиненні злочину.

Таким чином, визначення в ухвалі слідчого судді конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати обшук, перебуває поза межами повноважень слідчого судді з контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та обмежується в цій частині перевіркою того, чи є належним суб`єктом учасник кримінального провадження, який звернувся з клопотанням про проведення обшуку.

До таких висновків дійшов Верховний Суд у постанові від 21.02.2021 у справі

263/10353/16-к.

Отже, враховуючи, що приписи ст. 235 КПК України не зобов`язують слідчого суддю в ухвалі зазначати прокурора чи слідчого, який буде проводити обшук, слідчий суддя вважає за можливе не зазначати прізвище, ім`я та по батькові, посадової особи, яка буде проводити обшук.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 234, 235, 236 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора Богодухівської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчим, що здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020220240000273 дозвіл на проведення обшуку іншого володіння особи, що знаходиться за адресою: проспект Героїв Чорнобиля, будинок 9, м. Валки Богодухівського району Харківської області, зареєстрованого за Валківською міською радою виключно вприміщеннях,де здійснюєсвою господарськудіяльність КП«Благоустрій» (код ЄДРПОУ 37447188), з метою виявлення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукання та вилучення речових доказів, а саме: засновницьких документів зазначеного комунального підприємства (статут, наказ про створення підприємства), штатного розкладу підприємства, наказів про призначення керівного складу, балансу підприємства в частині обліку транспортних засобів, які здійснюють вивіз відходів, а також документів, які підтверджують факти оренди таких автомобілів, перелік власних автомобілів підприємства, бухгалтерської документації з приводу вивезення твердих побутових та інших відходів, шляхових листів з цього приводу, накладних, відомостей про виділення паливно-мастильних матеріалів, розрахункових листів з приводу вивезення твердих побутових та інших відходів за період часу з 07серпня 2020року по12квітня 2021року з можливістю їх вилучення.

Ухвала діє до 16 квітня 2021 року включно і надає право на проникнення до вказаного в ухвалі іншого приміщення особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення12.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96186936
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —613/478/21

Ухвала від 13.04.2021

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 12.04.2021

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні