Постанова
від 13.05.2010 по справі 2а-1726/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.13

ПОСТАНОВА

Іменем України

13 травня 2010 року Справа № 2а-1726/10/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді:

судді Солоніченко О. В.

при секретарі судового зас ідання Псоміаді С.І.,

за участю

представників сторін:

від позивача: Свириденко Н.М., довіреність № 257/08-42 від 13.01.2 010,

від відповідача: не з'явився ,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали за адміністративним позовом Управління Пенсійного Фонду України в м. Алчевську Луганс ької області до Алчевського спеціалізованого управлінн я «Донбасдомнаремонт» про ст ягнення заборгованості по ві дшкодуванню витрат на виплат у та доставку пільгових пенс ій,-

В С Т А Н О В И В:

09 березня 2010 року позивач звернувся до суду з позовом д о Алчевського спеціалізован ого управління «Донбасдомна ремонт» про стягнення заборг ованості по відшкодуванню ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій, в якому зазн ачив, що згідно з частиною 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» від 09.07.2003 року відповід ач зобов' язаний був вносити до Управління Пенсійного Фо нду України в м. Алчевську Луг анської області щомісяця до 25-го числа зазначену в повідом ленні місячну суму фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначений за вік ом на пільгових умовах.

Відповідачем не ві дшкодовано заборгованість в сумі 283487,62 грн.

У зв' язку з чим, пози вач просить стягнути з Алчев ського спеціалізованого упр авління «Донбасдомнаремонт » заборгованість по фактични м витратам на виплату і доста вку пільгових пенсій за спис ком № 2 у сумі 283487,62 грн.

В судовому засіданн і представник позивача позов ні вимоги підтримав в повном у обсязі, надав пояснення ана логічні позовній заяві, прос ив позов задовольнити.

Представник відпові дача у судове засідання не з' явився, про дату, місце та час розгляд справи повідомлений належним чином. В матеріалах справи є відзив на позовну за яву, де вказано, що позивачем п ри складанні позову не врахо вано сплати, здійснені підпр иємством відповідача в рахун ок погашення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій за списко м № 2.

Суд, вислухавши поя снення представника позивач а, перевіривши матеріали спр ави, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних під став.

В судовому засіданні в становлено, що Алчевське спе ціалізоване управління «Дон басдомнаремонт» зареєстров ано в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Алчевську Л уганської області як платник збору на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання.

Станом на 16 лютого 2010 року заборгованість Алчевського спеціалізованого управлінн я «Донбасдомнаремонт» по фак тичним витратам на виплату і доставку пільгових пенсій д о Управління Пенсійного фонд у України в м. Алчевську Луган ської області складає 283487,62 грн ., що підтверджується розраху нками фактичних витрат на ви плату та доставку пільгових пенсій, призначених відповід но до частини 2 Прикінцевих по ложень Закону України «Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування» в ч астині пенсій, призначених в ідповідно до пунктів «б - з» ст . 13 Закону України «Про пенсій не забезпечення».

Відповідно до п. 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» пенсійне забезпечення з астрахованих осіб, які працю вали або працюють на підземн их роботах, на роботах з особл иво шкідливими і особливо ва жкими умовами праці за списк ом N 1 та на інших роботах із шкі дливими і важкими умовами пр аці за списком N 2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах або з а вислугу років, які відповід но до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію н а пільгових умовах або за вис лугу років, здійснюється згі дно з окремим законодавчим а ктом через професійні та кор поративні фонди.

Пунктом 2 Прикінцевих положень вказаного Закону п ередбачено, що підприємства та організації з коштів, приз начених на оплату праці, внос ять до Пенсійного фонду плат у, що покриває фактичні витра ти на виплату і доставку пенс ій особам, які були зайняті по вний робочий день на підземн их роботах, на роботах з особл иво шкідливими і особливо ва жкими умовами праці за списк ом N 1 виробництв, робіт, профес ій, посад і показників, затвер джених Кабінетом Міністрів У країни, крім тих, що були безпо середньо зайняті повний робо чий день на підземних робота х (включаючи особовий склад г ірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, ру ди та інших корисних копалин , на будівництві шахт та рудни ків за списком робіт і профес ій, затвердженим Кабінетом М іністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим З аконом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щ ороку на 10 відсотків до 100-відсо ткового црозміру відшкодува ння фактичних витрат на випл ату і доставку цих пенсій до н абуття права на пенсію за вік ом відповідно до цього Закон у.

При цьому зберігаєть ся порядок покриття витрат н а виплату і доставку цих пенс ій, що діяв до набрання чиннос ті цим Законом.

Порядок покриття витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій встановлено Інст рукцією «Про порядок обчисле ння і сплати страхувальникам и та застрахованими особами внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування до Пенсійного фонду У країни» затвердженої Постан овою Правлінням Пенсійного Фонду України від 19.12.2003 року № 21- 1 і зареєстрованої в Міністер стві юстиції України 16 січня 2 004 року за № 64/8663.

Згідно з п. 6.8 вказаної Ін струкції підприємства щоміс яця до 25-го числа вносять до Пе нсійного фонду зазначену в п овідомленні місячну суму фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пен сії або настання обставин, як і впливають на суму відшкоду вання (смерть пенсіонера, змі на місця проживання та ін.), ор гани Пенсійного фонду повідо мляють про це підприємства в місячний термін з моменту ви никнення цих обставин. Суми ф актичних витрат на виплату т а доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання роз рахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, призначених відпов ідно до частини 2 “Прикінцеви х положень” Закону (1058-15), сплачу ються одночасно із оплатою ф актичних витрат на виплату т а доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Відповідно до ст. 2 Закон у України «Про збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування» передбачено, що дл я платників збору, визначени х пунктами 1 та 2 статті 1 цього З акону, об' єктом оподаткуван ня є також фактичні витрати н а виплату і доставку пенсій, п ризначених відповідно до пун ктів “б" - “з” статті 13 Закону України «Про пенсійне забез печення» до досягнення праці вниками пенсійного віку, пер едбаченого статтею 12 Закону У країни «Про пенсійне забезпе чення». Таким чином, виплати п о оплаті пільгових пенсій ві дшкодовуються Пенсійному фо нду за рахунок відповідних п ідприємств.

Виходячи зі змісту вказа них норм законодавства, підс тавою для відшкодування підп риємством органам Пенсійног о Фонду витрат на виплату та д оставку пільгових пенсій є р озрахунки фактичних витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій за відповідний пе ріод.

Отримавши розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій , призначених відповідно до ч астини 2 Прикінцевих положен ь Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування» в частині пенсій, призначених відпові дно до пунктів «б - з» ст. 13 Зако ну України «Про пенсійне заб езпечення», не надавши на них до позивача заперечень та не оскарживши розрахунки в суд і, відповідач фактично узгод ив такі розрахунки. Відтак, ви значена в розрахунках сума д о відшкодування фактичних ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій підлягає спл аті відповідачем.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне стягнути з Алчевс ького спеціалізованого упра вління «Донбасдомнаремонт» на користь Управління Пенсі йного Фонду України в м. Алчев ську Луганської області забо ргованість по відшкодуванню виплачених пільгових пенсій за списком № 2 у загальному ро змірі 283487,62 грн.

Враховуючи, що п озовні вимоги документально обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, відповід ають чинному законодавству, суд вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсяз і.

Питання щодо розподі лу судових витрат не вирішує ться, оскільки ст. 94 КАС Україн и у даному випадку не передба чено стягнення судового збор у.

На підставі викладеног о, керуючись ст. ст. 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пен сійного Фонду України в м. Алч евську Луганської області до Алчевського спеціалізовано го управління «Донбасдомнар емонт» про стягнення заборго ваності по відшкодуванню вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій задовольнити повністю.

Стягнути з Алчевсько го спеціалізованого управлі ння «Донбасдомнаремонт» (94201, Л уганська область, м. Алчевськ , вул. Декабристів, 13, р/р 26002301181183 в П ІБ м. Алчевська, МФО 304342, ідентиф ікаційний код 05425253) на користь У правління Пенсійного Фонду У країни в м. Алчевську Лугансь кої області (94204, Луганська обла сть, м. Алчевськ, вул. Ленінгра дська, 43, р/р 25605301727 у ЛОУ Ощадбанку України, МФО 304665, ідентифікаці йний код 21792347) заборгованість п о відшкодуванню фактичних ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій за списком № 2 у сумі 283487,62 грн. (двісті вісімде сят три тисячі чотириста віс імдесят сім грн. 62 коп.).

Постанова може бути о скаржена до Донецького апеля ційного адміністративного с уду. Заява про апеляційне оск арження постанови суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня її прогол ошення, а в разі складення пос танови в повному обсязі відп овідно до статті 160 КАС Україн и - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інста нції подається протягом двад цяти днів з дня подання заяви про апеляційне оскарження. А пеляційна скарга може бути п одана без попереднього подан ня заяви про апеляційне оска рження, якщо скарга подаєтьс я у строк, встановлений для по дання заяви про апеляційне о скарження.

Постанова суду першої і нстанції набирає законної си ли після закінчення строку п одання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Ко дексом адміністративного су дочинства України, якщо таку заяву не було подано. Якщо бул о подано заяву про апеляційн е оскарження, але апеляційна скарга не була подана в строк , встановлений КАС України, по станова суду першої інстанці ї набирає законної сили післ я закінчення цього строку.

Якщо постанову було пр оголошено у відсутності особ и, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апел яційне оскарження обчислюєт ься з дня отримання нею копії постанови.

Постанову в повному обсязі складено та підписано 17 травня 2010 року

Суддя Солоніченко О.В.

Дата ухвалення рішення13.05.2010
Оприлюднено13.07.2010
Номер документу9618855
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1726/10/1270

Постанова від 13.05.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Солоніченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні