Постанова
від 22.04.2010 по справі 3259/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

22 квітня 2010 р. № 2-а- 3259/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді - Чалого І.С.,

при секретарі судового зас ідання - Елоян Ж.Г.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Державної по даткової інспекції у Комінте рнівському районі міста Харк ова до приватного підприємст ва "Тартуга Х", 3-тя особа управл іння Державної реєстрації юр идичних осіб та фізичних осі б підприємців Харківської мі ської ради про скасування де ржавної реєстрації юридично ї особи,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Державна по даткова інспекція у Комінтер нівському районі міста Харко ва , звернулась до Харківсько го окружного адміністративн ого суду з адміністративним позовом до приватного підпр иємства "Тартуга Х", в якому пр осила суд скасувати державну реєстрацію приватного підпр иємства "Тартуга Х"

В обґрунтування своїх поз овних вимог позивач зазначив , що рішенням виконавчого ком ітету Комінтернівської райо нної ради у відповідності з ч инним законодавством Україн и зареєстровано приватне під приємство "ТАРТУГА Х" за №10004828661 в ід 24.01.2006 року. Дану юридичну осо бу було взято на облік як плат ник податків 01.02.2006 за №24. ДПІ у Ко мінтернівському районі міст а Харкова при здійсненні кон тролю за дотриманням податко вого законодавства згідно ст . 2 Закону України "Про державн у податкову службу в Україні '' встановлено, що відповідач н е звітує перед ДПІ у Комінтер нівському районі міста Харко ва з 21.07.2006 року. ДПІ у Комінтерні вському районі міста Харкова неодноразово направляла до Приватного підприємства "Тар туга Х" листи-нагадування про необхідність надання до под аткової інспекції податково ї звітності. Але до теперішнь ого часу вони до ДПІ не з'явили сь і звітності не подали.

Представник позивача в суд ове засідання не з'явився, над ав заяву про розгляд справи б ез його участі та просив задо вольнити вимоги в повному об сязі.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся з невідомих суду причин пр о день та час розгляду справи повідомлений був належним ч ином та своєчасно, причини не явки до судового засідання с уду не повідомив, заяв про від кладення розгляду справи та про розгляд справи за його ві дсутності не надавав.

Згідно ст. 35 КАС України, відп овідач належно повідомлений про дату, час та місце судовог о засідання. Однак, відзив на п озов не надав, правом участі у судовому засіданні не скори стався.

Суд, дослідивши докази у спр аві, дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Приватне підприємство "Тар туга Х" зареєстроване викона вчим комітетом Харківської м іської ради , про що свідчить д овідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних.

З 01.02.2006 р. приватне підприємст во "Тартуга Х" знаходиться на о бліку в ДПІ у Комінтернівськ ому районі міста Харкова як п латник податку за № 24 від 01.02.2006 ро ку, про що свідчить довідка ві д 22.12.2009 року №19149/10/29-014.

ДПІ у Комінтернівському ра йоні міста Харкова при здійс ненні контролю за дотримання м податкового законодавства згідно ст. 2 Закону України „П ро державну податкову службу в України" встановлено, що від повідач не звітує перед ДПІ у Комінтернівському районі мі ста Харкова з 21.07.2006 року.

Згідно ст. 10 Закону України "Про державну податкову служ бу в Україні" від 4 грудня 1990 рок у N 509-XII до функцій органів держа вної податкової служби входи ть здійснення контролю за св оєчасністю, достовірністю, п овнотою нарахування та сплат и податків та зборів обов'язк ових платежів). Крім того, пода ткові органи контролюють сво єчасність подання платникам и податків бухгалтерських зв ітів і балансів, податкових д екларацій, розрахунків та ін ших документів, пов'язаних з о бчисленням податків та інших платежів, а також, перевіряю ть достовірність цих докуме нтів щодо правильності визн ачення об'єктів оподаткуванн я і обчислення податків, інши х платежів; забезпечують зас тосування та своєчасне стягн ення сум фінансових санкцій, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами України за порушення податк ового законодавства, а також , стягнення адміністративних штрафів за порушення податк ового законодавства, допущен і посадовими особами підприє мств, установ, організацій та громадянами; проводять пере вірки фактів приховування і зниження сум податків та збо рів (обов'язкових платежів) у п орядку, встановленому цим За коном та Іншими законами Укр аїни.

Відповідно до п.2 ст. 9 ЗУ „Про систему оподаткування" зі зм інами та доповненнями від 18.02.97 р. №77/97-ВР платники податків і з борів (обов' язкових платежі в) зобов' язані подавати до д ержавних податкових органів та інших державних органів в ідповідно до законів деклара ції, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов' язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (об ов' язкових платежів).

Відповідно до п.1.3 ст. 1 Порядк у складання податкового звіт у про використання коштів не прибутковими установами й ор ганізаціями, який затверджен о наказом Державної податков ої адміністрації України від 11 липня 1997 р. №233, податковий звіт про використання коштів неп рибутковими установами й орг анізаціями складається і под ається неприбутковою устано вою за кожний звітний період .

Відповідно п.п. 4.1.4 п.4.1 ст. 4 Зако ну України №2181 податкові декл арації подаються за базовий податковий (звітний) період, щ о дорівнює: а) календарному мі сяцю - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім к алендарним днем звітного (по даткового) місяця; б) календар ному кварталу або календарно му півріччю - протягом 40 кален дарних днів, наступних за ост аннім календарним днем звітн ого (податкового) кварталу (пі вріччя); в) календарному року - протягом 60 календарних днів з а останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Відповідно до п.8.6 положень Н аказу ДПАУ № 80 від 19 лютого 1998 ро ку „Про затвердження Порядку обліку платників податків, з борів (обов'язкових платежів )" якщо платник податків не має заборгованості перед бюджет ом, та у разі неподання протяг ом одного року в органи держа вної податкової служби подат кових декларацій, документів податкової звітності, то кер івник органу державної подат кової служби приймає рішення у вигляді розпорядження від носно платника податків - про звернення до суду або господ арського суду із заявою (позо вною заявою) про скасування д ержавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності , постановлення судового ріш ення про припинення юридично ї особи чи підприємницької д іяльності фізичної особи - пі дприємця, скасування державн ої реєстрації змін до устано вчих документів юридичної ос оби, визнання повністю або ча стково недійсними установчи х документів чи змін до них.

Відповідно до п.2 ст. 38 ЗУ „Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців" від 15.05.03 р. № 755-ІУ підста вами для постановлення судов ого рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов' я зано з банкрутством юридично ї особи, є неподання протягом року до державної податково ї служби податкових декларац ій, документів фінансової зв ітності відповідно до закону ; наявність в Єдиному державн ому реєстрі запису про відсу тність юридичної особи за вк азаним її місцезнаходженням .

Відповідно до копії акту зв ірки Державної податкової ін спекції у Комінтернівському районі міста Харкова відпов ідач заборгованості зі сплат и податків, зборів та інших об ов' язкових платежів станом на 19.02.2010 року не має.

На час розгляду справи відп овідачем не надано вищевказа ні документи до ДПІ у Комінте рнівського району у міста Ха ркова до теперішнього часу.

Суд, проаналізувавши полож ення ст. 71 КАС України прийшов до висновку, що відповідач до казів щодо спростування вимо г позивача суду не надав.

Також, суд зазначає, що Зак оном України “Про державну п одаткову службу” в ст. 11 перед бачено право податкових орга нів на звернення до суду із з аявою (позовною заявою) про ск асування державної реєстрац ії суб'єкта підприємницької діяльності. Спеціальним За кон, який регулює спірні пр авовідносини є Закон Укр аїни “Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”, який пере дбачає припинення юридичної особи, а не скасування держав ної реєстрації юридичної осо би.

Керуючись вимогами ч. 2 ст. 11 К АС України, суд приходить до в исновку про необхідність зад оволення зазначених позовн их вимог саме шляхом припине ння ТОВ "Алькор", у зв' язку з н еподанням відповідачем пода ткових декларацій та фінансо вої звітності протягом року.

З урахуванням наведеного, с уд вважає, що адміністративн ий позов підлягає задоволенн ю.

Відповідно до ст. 94 КАС Украї ни судові витрати віднести з а рахунок державного бюджету .

На підставі вищевикладено го та керуючись ст.ст. 5 - 12, 71, 94, 160, 161,1 62, 163, 167, 254 Кодексу адміністративн ого судочинства України , суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Державної податкової інс пекції у Комінтернівському р айоні міста Харкова до прива тного підприємства "Тартуга Х", 3-тя особа управління Держа вної реєстрації юридичних ос іб та фізичних осіб підприєм ців Харківської міської ради про скасування державної ре єстрації юридичної особи - за довольнити в повному обсязі.

Припинити державну реєст рацію приватного підприємст ва "Тартуга Х" (код 33901437, м. Харків, вул. Плеханівська, буд. 92 А).

Копію постанови, що набрала законної сили, направити до В иконавчого комітету Харківс ької міської ради в особі Деп артаменту державної реєстра ції юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців Харків ської міської ради для викон ання.

Постанова може бути оскар жена в Харківський апеляційн ий адміністративний суд чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і заяви про апеляційне оскар ження постанови суду в десят иденний строк з дня її прогол ошення, а в разі складення пос танови у повному обсязі відп овідно до статті 160 цього Коде ксу - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову було п роголошено у відсутності осо би, яка бере участь у справі, т о строк подання заяви про апе ляційне оскарження обчислює ться з дня отримання нею копі ї постанови. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у встановл ений строк, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після зак інчення апеляційного розгля ду справи.

Повний текст пос танови виготовлено 26.04.10 року

Суддя під пис< Текст > Чали й І.С.

Постанова не набрала чинно сті. Оригінал знаходиться у с праві. Копія. Вірно< Текст >

Суддя Секретар< Текст >

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.04.2010
Оприлюднено13.07.2010
Номер документу9619373
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3259/10/2070

Ухвала від 25.03.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чалий І.С.

Постанова від 22.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чалий І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні