Ухвала
від 08.04.2021 по справі 127/8816/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/8816/21

Провадження №1-кс/127/3920/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2021 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020020000000102 від 08.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

05.04.2021 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020020000000102 від 08.04.2020 на шість місяців.

Клопотання обґрунтовує тим, що СУ ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеним до ЄРДР за № 42020020000000102 від 08.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-2 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що групою осіб в складі власника ТОВ «Грабовецький гранкар`єр» ОСОБА_4 , директора цього ж товариства ОСОБА_5 та маркшейдера, що надавав товариству маркшейдерські послуги по складанню планів розвитку гірничих робіт на території Коржівського родовища гранітів і мігматитів, що в 1 км на Південь від АДРЕСА_1 , які за попередньою змовою, з метою власного збагачення, самовільно зайняли земельну ділянку площею близько 24 га на території Брацлавської селищної об`єднаної територіальної громади Немирівського району Вінницької області.

У подальшому на вказаній земельній ділянці, без дозволу на зняття верхнього шару ґрунту, на підставі спеціального дозволу на користування надрами від 23.10.2007 № 4449 та акту про надання гірничого відводу від 07.10.2008 здійснювали та продовжують здійснювати господарську діяльність по видобуванню гранітів і мігматитів в якості сировини, придатної для виробництва щебеню будівельного.

Проведеними слідчими (процесуальними) діями отримано у передбачений законом спосіб копії: планів розвитку гірничих робіт за 2019 по 2020 рік, проектів гірничого та земельного відводу, а також податкової звітності з 2019 по 2020 роки ТОВ «Грабовецький гранкар`єр» ЄДРПОУ 5414019, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , які перебували у володінні ТОВ «Грабовецький гранкар`єр»; реєстраційної справи ТОВ «Грабовецький гранкар`єр», яка перебувала у володінні Немирівської районної державної адміністрації Вінницької області за адресою: Вінницька область, м. Немирів, вул. Горького 84; проведено огляд земельної ділянки, кадастровий номер 0523082800:01:001:0049, розташованої за адресою: Вінницька область, Немирівський район, Брацлавська селищна рада (за межами с. Грабовець), площею 13,4157 га, цільове призначення для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов`язані з користуванням надрами, з метою фіксації площі меж земельних ділянок, на яких самовільно здійснюється видобуток корисних копалин за межами гірничого відводу.

Строки досудового розслідування у кримінальному провадженню завершуються 08.04.2021, однак у зв`язку із відсутністю достатнього часу у кримінальному провадженні не проведенні усі необхідні та можливі слідчі дії, які забезпечать проведення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування, зокрема: у відповідності до вимог чинного законодавства забезпечити проведення перевірки маркшейдером-геодезистом фактів можливого самовільного видобутку корисних копалин за межами гірничого відводу; допитати власника вищезазначеної земельної ділянки, а також осіб, якими здійснювалося виготовлення відповідної землевпорядної документації, її затвердження та погодження; встановити нормативну грошову оцінку та відповідну ринкову вартість земельної ділянки; у визначеному законодавством порядку забезпечити здійснення тимчасового доступу до документів ТОВ «Грабовецький гранкар`єр», відповідно до ухвали слідчого судді Вінницького міського суду від 23.03.2021.

Проведення вищевказаних процесуальних та слідчих дій має важливе значення для повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування даного кримінального провадження, отримання належних та допустимих доказів, а також прийняття законного та обґрунтованого рішення.

Враховуючи, що провести вищезазначені слідчі та процесуальні дії у встановлений КПК строк, тобто до 08.04.2021, неможливо з об`єктивних причин, з метою забезпечення здійснення всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування, тому слідчий просив клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий не з`явився, однак останнім було подано заяву про розгляд клопотання без його участі. Вимоги клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому.

Дослідивши клопотання слідчого, матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя встановив наступне.

СУ ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеним до ЄРДР за № 42020020000000102 від 08.04.2020 року.

На підставі ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування повинно бути закінчено: протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави24 КПК України. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 КПК України строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Слідчим суддею встановлено, що вищевказане клопотання подано без додержання вимог ч.2ст.295-1 КПК України, зокрема, не зазначені: всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії проведені під час кримінального провадження; обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше, з посиланням на докази цьому; строк необхідний для проведення або завершення процесуальної дії; інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування. Також до клопотання додано лише витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, проте, інших документів та матеріалів, якими би слідчий обґрунтовував доводи клопотання не додано. Крім цього, клопотання про продовження строку досудового розслідування є необґрунтованим, не відповідає ч. 2 ст. 295-1 КПК України, якою чітко визначені вимоги до такого клопотання, зокрема, слідчим не конкретизовано, які саме процесуальні дії проведено, не зазначені результати цих процесуальних дій для судового розгляду, обставини, що перешкоджали здійснити ці процесуальні дії раніше.

За таких обставин, вважаю необхідним відмовити у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування.

Керуючись ст. ст.32,219,294,295-1 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020020000000102 від 08.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-2 КК України, на шість місяців відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення08.04.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу96194361
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —127/8816/21

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні