Вирок
від 09.04.2021 по справі 521/1656/21
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/1656/21

Провадження 1-кп/521/986/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2021 року Малиновський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12020161470001306 від 07 грудня 2020 року, за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Нагірне, Красноокнянського району, громадянина України, з середньою освітою, офіційно не працевлаштованого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого:

- 09.04.2020 Київським районним судом м. Одеси за ч.1 ст.186 КК України, до 200 годин громадських робіт,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 187 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурорів - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

захисника - ОСОБА_6 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

07.12.2020 приблизно о 03 годині 30 хвилин, точний час не встановлено, ОСОБА_3 , з корисливих мотивів, маючи умисел на відкрите заволодіння чужим майном, з метою особистого збагачення, взявши з собою заздалегідь підготовлений для вчинення злочину пневматичний пістолет НОМЕР_1 калібру 4,5мм., прибув на автомобілі таксі «Е95» до магазину ППФ «Топаз» (ЄДРПОУ 22452694), який розташований по вулиці Промислова кут вулиці Хімічна в м. Одесі.

Далі, перебуваючи у приміщенні зазначеного магазину, ОСОБА_3 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на заволодіння чужим майном, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, розуміючи що його дії носять відкритий характер, дістав зі своєї нагрудної сумки заздалегідь підготовлений пневматичний пістолет KWС № НОМЕР_2 (4,5мм.), та направив на продавця магазину ОСОБА_7 , яка перебувала за касовим апаратом, наказавши віддати гроші, що перебувають у касі.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_3 , розуміючи, що ОСОБА_7 , реально сприймає загрозу для свого життя та здоров`я, тим самим подолавши волю потерпілої, зайшов за вітрину, де розташована касова зона, доступ до якої стороннім особам заборонений, таким чином подолавши перешкоду, заволодів грошовими коштами, що належать ППФ «Топаз» (ЄДРПОУ 22452694), в сумі 4225 гривень, та мобільним телефоном марки «Collpad C103» imei 1: НОМЕР_3 імеі 2: НОМЕР_4 , вартістю 2289 гривень, який належить ОСОБА_7 , заволодівши майном на загальну суму 6514 гривень.

Після чого, ОСОБА_3 , з місця вчинення злочину зник, розпорядившись викраденим на власний розсуд.

Крім того, 09.12.2020 приблизно о 23 годині 30 хвилин, точний час не встановлено, ОСОБА_3 , будучи особою, яка раніше вчинила розбій, з корисливих мотивів, маючи умисел на відкрите заволодіння чужим майном, з метою особистого збагачення, взявши з собою заздалегідь підготовлений для вчинення злочину пневматичний пістолет KWС № НОМЕР_2 (4,5мм.), прибув на автомобілі таксі «Е95» до магазину ТОВ «Мікс Маркет Ко» (ЄДРПОУ 40178415), який розташований по вул. Стовпова, 27 в м. Одесі.

Далі, перебуваючи у приміщенні зазначеного магазину, ОСОБА_3 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на заволодіння чужим майном, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, розуміючи що його дії носять відкритий характер, дістав зі своєї нагрудної сумки заздалегідь підготовлений пістолет KWС № НОМЕР_2 (4,5мм.), та направив на продавця магазину ОСОБА_8 , яка перебувала за касовим апаратом, наказавши віддати гроші, що перебувають у касі.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_3 , розуміючи, що ОСОБА_8 , реально сприймає загрозу для свого життя та здоров`я, тим самим подолавши волю потерпілої, зайшов за вітрину, де розташована касова зона, доступ до якої стороннім особам заборонений, таким чином подолавши перешкоду, заволодів грошовими коштами, що належать ТОВ «Мікс Маркет Ко» (ЄДРПОУ 40178415), в сумі 430 гривень.

Після чого, ОСОБА_3 , з місця вчинення злочину зник, розпорядившись викраденим на власний розсуд.

Крім того, 13.12.2020 приблизно о 20 годин 50 хвилин, точний час не встановлено, ОСОБА_3 , будучи особою, яка раніше вчинила розбій, з корисливих мотивів, маючи умисел на відкрите заволодіння чужим майном, з метою особистого збагачення, взявши з собою заздалегідь підготовлений для вчинення злочину пневматичний пістолет KWС № НОМЕР_2 (4,5мм.), прибув на автомобілі таксі «Е95» до аптеки «Соціальна АКС» ПП «Тіра» (ЄДРПОУ 23875758), яка розташована по вул. Святослава Ріхтера, 125/3 в м. Одесі.

Далі, перебуваючи у приміщенні зазначеної аптеки, ОСОБА_3 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на заволодіння чужим майном, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, розуміючи що його дії носять відкритий характер, дістав зі своєї нагрудної сумки заздалегідь підготовлений пневматичний пістолет KWС № НОМЕР_2 (4,5мм.), та направив на фармацевта ОСОБА_9 , яка перебувала за касовим апаратом, наказавши віддати гроші, що перебувають у касі.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_3 , розуміючи, що ОСОБА_9 , реально сприймає загрозу для свого життя та здоров`я, тим самим подолавши волю потерпілої, зайшов за вітрину, де розташована касова зона, доступ до якої стороннім особам заборонений, таким чином подолавши перешкоду, намагався заволодіти грошовими коштами, що належать ПП «Тіра» (ЄДРПОУ 23875758), однак в цей час ОСОБА_9 підбігла до вікна та стала голосно кликати на допомогу, у зв`язку з чим ОСОБА_3 , з причин, що не залежали від його волі, не встигнувши заволодіти грошовими коштами, зник з місця вчинення злочину.

Крім того, 19.12.2020 приблизно о 01 годині 35 хвилин, точний час не встановлено, ОСОБА_3 , будучи особою, яка раніше вчинила розбій, з корисливих мотивів, маючи умисел на відкрите заволодіння чужим майном, з метою особистого збагачення, взявши з собою заздалегідь підготовлений для вчинення злочину пневматичний пістолет KWС № НОМЕР_2 (4,5мм.), прибув на автомобілі таксі «Е95» до магазину «Сеньор» ФОП ОСОБА_10 (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) по АДРЕСА_3 .

Далі, перебуваючи у приміщенні зазначеної аптеки, ОСОБА_3 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на заволодіння чужим майном, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, розуміючи що його дії носять відкритий характер, дістав зі своєї нагрудної сумки заздалегідь підготовлений пневматичний пістолет KWС № НОМЕР_2 (4,5мм.), та направив на продавця магазину ОСОБА_11 , що перебувала за касовим апаратом, наказавши віддати гроші, що перебувають в касі.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_3 , розуміючи, що ОСОБА_11 реально сприймає загрозу для свого життя та здоров`я, тим самим подолавши волю потерпілої, зайшов за вітрину, де розташована касова зона, доступ до якої стороннім особам заборонений, таким чином подолавши перешкоду, заволодів грошовими коштами, що належать ФОП ОСОБА_10 (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) в сумі 1450 гривень 00 копійок.

Після чого, ОСОБА_3 з місця вчинення злочину зник, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 , провину в інкримінованих йому злочинах, передбачених ч. 3 ст. 187 КК України, визнав повністю та підтвердив обставини вчинення злочину викладені в обвинувальному акті, та пояснив, що 07.12.2020 приблизно о 03 годині 30 хвилин, він перебуваючи у приміщенні магазину, який розташований по вулиці Промислова кут вулиці Хімічна в м. Одесі направив на продавця магазину, яка перебувала за касовим апаратом, пневматичний пістолет, наказавши віддати гроші, що перебувають у касі, далі зайшов за вітрину, де розташована касова зона, заволодів грошовими коштами та мобільним телефоном, після чого з місця вчинення злочину зник. Крім того, 09.12.2020 приблизно о 23 годині 30 хвилин, він перебуваючи у приміщенні магазину, який розташований по АДРЕСА_4 , направив на продавця магазину, яка перебувала за касовим апаратом, пневматичний пістолет, наказавши віддати гроші, що перебувають у касі, далі зайшов за вітрину, де розташована касова зона, заволодів грошовими коштами, після чого, з місця вчинення злочину зник. Крім того, 13.12.2020 приблизно о 20 годин 50 хвилин, він перебуваючи у приміщенні аптеки, яка розташована по АДРЕСА_5 , направив на фармацевта, яка перебувала за касовим апаратом, пневматичний пістолет, наказавши віддати гроші, що перебувають у касі, далі зайшов за вітрину, де розташована касова зона, однак в цей час фармацевт підбігла до вікна та стала голосно кликати на допомогу, у зв`язку з чим він не встигнувши заволодіти грошовими коштами, зник з місця вчинення злочину. Крім того, 19.12.2020 приблизно о 01 годині 35 хвилин, він перебуваючи у приміщенні магазину, який розташований по АДРЕСА_3 , направив на продавця магазину, яка перебувала за касовим апаратом, пневматичний пістолет, наказавши віддати гроші, що перебувають у касі, далі зайшов за вітрину, де розташована касова зона, заволодів грошовими коштами, після чого, з місця вчинення злочину зник. У скоєному щиро покаявся.

Оскільки обвинувачений ОСОБА_3 визнав свою винуватість у вчинені злочинів, передбачених ч. 3 ст. 187 КК України, підтвердивши викладені обставини в обвинувальному акті, фактичні обставини ніким з учасників судового провадження не оспорювались, суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються та розглянув справу відповідно з ч. 3 ст. 349 КПК України.

При цьому судом з`ясовано, що всі учасники кримінального провадження правильно розуміють обставини справи та упевнився у добровільності їх позиції. Їм було роз`яснено про те, що якщо докази не будуть досліджені, у такому випадку, вони будуть позбавлені права оскаржувати фактичні обставини справи у апеляційному порядку.

При таких обставинах, за згодою учасників кримінального провадження, які визнали недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, докази у судовому засіданні не досліджувалися, згідно до вимог ч.3 ст.349 КПК України.

З урахуванням викладеного, оцінивши показання обвинуваченого як належний, допустимий та в даному випадку достатній доказ, суд приходить до висновку про доведеність винуватості ОСОБА_3 в інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях та дії ОСОБА_3 кваліфікує:

-за епізодами від 07 грудня 2020 року, - як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства небезпечного для життя чи здоров`я особи, яка зазнала нападу (розбій), поєднаний з проникненням у інше приміщення, тобто за ч. 3 ст. 187 КК України;

-за епізодами від 09 грудня 2020 року, - як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства небезпечного для життя чи здоров`я особи, яка зазнала нападу (розбій), особою, яка раніше вчинила розбій, поєднаний з проникненням у інше приміщення, тобто за ч. 3 ст. 187 КК України;

-за епізодами від 13 грудня 2020 року, - як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства небезпечного для життя чи здоров`я особи, яка зазнала нападу (розбій), особою, яка раніше вчинила розбій, поєднаний з проникненням у інше приміщення, тобто за ч. 3 ст. 187 КК України;

-за епізодами від 19 грудня 2020 року, - як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства небезпечного для життя чи здоров`я особи, яка зазнала нападу (розбій), особою, яка раніше вчинила розбій, поєднаний з проникненням у інше приміщення, тобто за ч. 3 ст. 187 КК України;

Призначаючи вид та міру покарання обвинуваченому ОСОБА_3 , суд у відповідності до ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості скоєних злочинів (який відповідно до ст.12КК України є особливо тяжкими злочинами), особу обвинуваченого, обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання.

Обставинами, які відповідно до ст.66КК України пом`якшують покарання, суд враховує визнання обвинуваченим вини, щире каяття.

Обставиною, яка відповідно до ст.67КК України обтяжує покарання, є рецидив злочину.

В якості ознак, що характеризують особу обвинуваченого, суд враховує, що ОСОБА_3 має постійне місце реєстрації та проживання, за яким характеризується задовільно, на обліку нарколога, психіатра не перебуває, раніше судимий.

На підставі викладеного, при наявності вказаних обставин, які пом`якшують покарання ОСОБА_3 , відповідно до ст. 66 КК України, а саме: визнання обвинуваченим вини, щире каяття, та наявність обставин, що його обтяжують, а саме: рецидив злочину, з урахуванням особи обвинуваченого та враховуючи ступінь тяжкості вчинених обвинуваченим діянь, обставини їх вчинення, які посягають на здоров`я та життя людини, які серед інших соціальних благ відповідно до ст. 3 Конституції України, є найвищою соціальною цінністю, що свідчить про високу суспільну небезпеку скоєного, фактично спричинені наслідки злочину, та критичне відношення винного до вчиненого, суд приходить до висновку, що виправлення ОСОБА_3 , неможливе без ізоляції від суспільства на певний строк, оскільки останній будучи раніше засудженим за вчинення умисного злочину проти власності, відповідних висновків для себе не зробив, тобто не піддався заходам перевиховання, та знов вчинив умисні корисливі злочини проти власності, поєднані з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров`я особи, що свідчить про його свідоме нехтування правилами встановленими в суспільстві, відсутність бажання стати на шлях виправлення, що свідчить про його стійку антисоціальну спрямованість, а тому суд вважає, що покаранням, необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів, буде покарання в межах санкції ч. 3 ст. 187КК України у виді позбавлення волі, з конфіскацією всього належного йому майна.

Процесуальні витрати на залучення експертів під час досудового розслідування склали:

-1307 гривень 60 копійок за проведення судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, в Одеському НДЕКЦ МВС України, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26650-ТР від 29.12.2020 року;

-653 гривень 80 копійок за проведення судової експертизи за експертною спеціальністю 3.1 «Балістичне дослідження вогнепальної зброї», в Одеському НДЕКЦ МВС України, висновок експерта №СЕ-19/116-21/782-БЛ від 18.01.2021 року;

-653 гривень 80 копійок за проведення судової експертизи за експертною спеціальністю 3.1 «Балістичне дослідження вогнепальної зброї», в Одеському НДЕКЦ МВС України, висновок експерта №СЕ-19/116-21/789-БЛ від 18.01.2021 року;

-653 гривень 80 копійок за проведення судової експертизи за експертною спеціальністю 12.1, в Одеському НДЕКЦ МВС України, висновок експерта №СЕ-19/116-21194-ТВ від 12.01.2021 року;

-817 гривень 25 копійок за проведення судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, в Одеському НДЕКЦ МВС України, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26652-ТР від 29.12.2020 року;

-817 гривень 25 копійок за проведення судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, в Одеському НДЕКЦ МВС України, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26177-ТР від 21.12.2020 року;

-817 гривень 25 копійок за проведення судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, в Одеському НДЕКЦ МВС України, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26178-ТР від 18.12.2020 року;

-817 гривень 25 копійок за проведення судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, в Одеському НДЕКЦ МВС України, висновок експерта №СЕ-19/116-20/25908-ТР від 21.12.2020 року;

-1634 гривень 50 копійок за проведення судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, в Одеському НДЕКЦ МВС України, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26649-ТР від 29.12.2020 року;

-1634 гривень 50 копійок за проведення судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, в Одеському НДЕКЦ МВС України, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26651-ТР від 29.12.2020 року;

У відповідності до ст. 124 КПК України, процесуальні витрати за проведення вказаних експертиз, в сумі 9807 гривень 00 копійок, підлягають стягненню із обвинуваченого ОСОБА_3 , на користь держави.

Цивільний позов по справі заявлений не був.

Питання речових доказів суд вирішує у порядку передбаченому ст.100 КПК України.

Вирішуючи питання щодо зарахування попереднього ув`язнення до строку позбавлення волі обвинуваченому, суд вважає, що строк попереднього ув`язнення, а саме з моменту затримання обвинуваченого - 19.12.2020 по день набрання вироком законної сили слід здійснювати з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі відповідно до вимог ч.5 ст.72КК України в редакції Закону від 18 травня 2017 року № 2046-VIII.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 5, 65, 68, 70, 71, 72 КК України, ст.ст. 100, 128, 368-371, 373-376 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 187 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 7 (сім) років 5 (п`ять) місяців, з конфіскацією всього належного йому майна.

Строк покарання ОСОБА_3 , рахувати з 19 грудня 2020 року, тобто з моменту його фактичного затримання.

Відповідно до вимог ч.5 ст.72КК України в редакції Закону від 18 травня 2017 року № 2046-VIII, зарахувати в строк покарання ОСОБА_3 , термін його попереднього ув`язнення, з 19 грудня 2020 року по день набрання вироком законної сили, з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі.

Запобіжний захід ОСОБА_3 , у виді тримання під вартою, залишити без змін до набрання вироком законної сили.

Скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси від 28.12.2020 року (справа №521/21564/20, №1-«кс»/521/5975/20).

Скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси від 30.12.2020 року (справа №521/22127/20, №1-«кс»/521/6071/20).

Речові докази, а саме:

-пневматичний газобалонний пістолет KWС № НОМЕР_2 ;пневматичний пружинно-поршневий пістолет НОМЕР_6 ; патрон вилучений 19.12.2020 р., - знищити.

-картонну коробку з надписом «Snickers» в якій знаходились гроші, що належали ТОВ «Мікс Маркет Ко», що зберігається в камері речових доказів відповідно до квитанції №000632, знищити.

-барсетку чорного кольору; куртку зимову чорного кольору; куртку зимову зеленого кольору; штани чорного кольору з білими лампасами; кофту сіро-чорного кольору з маркуванням червоного кольору «Nike»; штани чорного кольору; штани сірого кольору; кофту чорного кольору з білими лампасами; кофту чорного кольору зі смутою червоного кольору; кросівки чорного кольору шкіряні; мобільний телефон марки «Ксіомі», - повернути ОСОБА_3 , як власнику.

-мобільний телефон «Cool pad», який зберігається в камері речових доказів відповідно до квитанції №000687, - повернути потерпілій ОСОБА_7

- DVD-R-диск з камери відеоспостереження ТОВ «Мікс Маркет Ко»; DVD-R-диск з камери відеоспостереження приміщення аптеки «АКС Тіра9» ПП«Тіра»; DVD-R-диск з камери відеоспостереження магазину «Сеньор», - зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Стягнути із засудженого ОСОБА_3 , на користь держави процесуальні витрати на залучення експертів ОНДЕКЦ МВС України, для проведення експертиз, а саме: судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26650-ТР від 29.12.2020 року; судової експертизи за експертною спеціальністю 3.1 «Балістичне дослідження вогнепальної зброї», висновок експерта №СЕ-19/116-21/782-БЛ від 18.01.2021 року; судової експертизи за експертною спеціальністю 3.1 «Балістичне дослідження вогнепальної зброї», висновок експерта №СЕ-19/116-21/789-БЛ від 18.01.2021 року; судової експертизи за експертною спеціальністю 12.1, висновок експерта №СЕ-19/116-21194-ТВ від 12.01.2021 року; судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26652-ТР від 29.12.2020 року; судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26177-ТР від 21.12.2020 року; судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26178-ТР від 18.12.2020 року; судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, висновок експерта №СЕ-19/116-20/25908-ТР від 21.12.2020 року; судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26649-ТР від 29.12.2020 року; судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.6, висновок експерта №СЕ-19/116-20/26651-ТР від 29.12.2020 року, у сумі 9807 (дев`ять тисяч вісімсот сім) гривень 00 копійок.

Вирок може бути оскаржений до Одеського апеляційного суду через Малиновський районний суд м. Одеси протягом 30 діб з дня проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя: ОСОБА_1

СудМалиновський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення09.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96197537
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Розбій

Судовий реєстр по справі —521/1656/21

Вирок від 09.04.2021

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Непорада О. М.

Ухвала від 26.02.2021

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Непорада О. М.

Ухвала від 16.02.2021

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Непорада О. М.

Ухвала від 16.02.2021

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Непорада О. М.

Ухвала від 08.02.2021

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Непорада О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні