Ухвала
від 05.04.2021 по справі 752/17600/20
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/2192/2021 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 164 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер: № 752/17600/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2021 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддівОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 », адвоката ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 26 січня 2021 року,

за участі:

представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » адвоката ОСОБА_6 ,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 26.01.2021 року задоволено клопотання старшого слідчого слідчого управління ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_7 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_8 про тимчасовий доступ до речей і документів та надано дозвіл старшому слідчому слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_7 та іншим слідчим слідчої групи, а також прокурорам групи прокурорів Київської міської прокуратури у кримінальному провадженні за № 42020100000000260 від 01.07.2020, на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: проектно-будівельно виробнича майстерня Україна - реставрація» із ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_12 ), ОСОБА_10 (ІПН НОМЕР_13 ), за період з 01.01.2016 по теперішній час, а саме:

договори з додатками та додатковими угодами, включаючи договори переведення боргу, відступлення вимоги, надання фінансової допомоги, позики;

банківські виписки, платіжні доручення, квитанції та інші платіжні документи з приводу платежів в безготівковій та готівковій формі;

акти виконаних робіт, наданих послуг, акти прийому-передачі товару, документи з приводу передачі товару на відповідальне зберігання;

документи та дані щодо співробітників, які залучались до виконання робіт, надання послуг та постачання товару; товарно-транспортні накладні;

інші документи, що підтверджують здійснення фінансово-господарських відносин,

а також до наступних документальних матеріалів:

документів, що визначають облікову політику ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

документів, що стали підставою для переведення коштів з розрахункового рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_14 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_15 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (авансові звіти на господарські витрати, платіжні доручення) за період з 01.01.2018 по теперішній час;

документів, що стали підставою для зняття коштів з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_15 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " в касах банку або в банкоматах (авансові звіти, чеки, видаткові ордери, довідки, сліп, квитанції торговельного термінала тощо) за період з 01.01.2018 по теперішній час;

картки рахунків та оборотно-сальдові відомості (з роз шифровкою) щодо операцій по рахункам 685, 55, 505, 506, 611, 612, 377, 183, 372, 31, 90, 91, 92, 301, за період з 01.01.2017 по теперішній час.

Та надано дозвіл на вилучення завірених копій документів, доступ до яких наданий судом.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - адвокат ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, у якій просив поновити строк на апеляційне оскарження, визнавши апеляційну скаргу такою, що подана у визначений 5-ти денний строк, прийняти апеляційну скаргу до розгляду, відкривши апеляційне провадження, ухвалу слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 26.01.2021 року скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до речей і документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в рамках проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020100000000260 від 01.07.2020 року.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги, апелянт зазначає, що слідчий безпідставно звернувся до суду з клопотанням про надання доступу до документів та інформації фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період, який не має жодного відношення до предмету досудового розслідування, оскільки інкриміновані події мали місце в період з грудня 2018 року по теперішній час.

На думку представника, подання слідчим такого клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів є зловживанням своїми правами, оскільки допитаний у якості свідка директор Товариства надав органу досудового розслідування всю необхідну первинну документацію. Враховуючи, що документи, які витребовуються, не мають жодного відношення до вчиненого кримінального правопорушення, представник зазначає про незаконне втручання в господарську діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Витребування вказаних документів блокує роботу Товариства.

Крім того, слідчим суддею безпідставно не було викликано до суду представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки органом досудового розслідування, на думку апелянта, не було доведено існування ризиків, зазначених у ст. 163 КПК України.

Щодо можливості апеляційного оскарження ухвали слідчого судді, апелянт, посилаючись на норми кримінального процесуального законодавства, зокрема, ст.ст. 1, 9,7, 8, 9 КПК України, норми Конституції та постанови Верховного суду, зазначає про існування можливості на її оскарження не дивлячись на відсутність такої ухвали слідчого судді у переліку, наведеному у ст. 309 КПК України.

Щодо строків на апеляційне оскарження, представник зазначає, що оскаржувану ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а її копію отримано не було. Лише 02.03.2021 року представнику вказаного Товариства стало відомо про існування зазначеної ухвали. (Апеляційна скарга направлена 04.03.2021 року).

В судове засідання прокурор не з`явився, причини своєї неявки суду не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про дату, час і місце апеляційного розгляду. Тому колегія суддів вирішила за можливе розглянути дане провадженняза відсутностіпрокурора, що не суперечить положенням ч. 1 ст. 172 та ч. 4 ст. 405 КПК України.

Заслухавши доповідь судді, пояснення представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який підтримав доводи апеляційної скарги і просив її задовольнити в повному обсязі, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів виходить з наступного.

Вирішуючи питання щодо відкриття апеляційного провадження колегія суддів приходить до наступних висновків.

Перелік ухвал слідчого судді, які відповідно до ст. 309 КПК України підлягають оскарженню під час досудового розслідування є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає.

Згідно ч. 1 ст. 392 КПК України, в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених, цим Кодексом.

Главою 26 КПК України регламентовано порядок оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування та ч. ч. 1, 2 ст. 309 КПК України, передбачено перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути предметом оскарження в апеляційному порядку на стадії досудового розслідування.

Пункт 10 ч. 1 ст. 309 КПК України передбачає можливість оскарження в апеляційному порядку під час досудового розслідування ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

В апеляційній скарзі представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » посилається на ту обставину, що згідно оскаржуваної ухвали, були вилучені документи, внаслідок чого фактично заблоковано діяльність підприємства, у зв`язку з чим, ухвала слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 26.01.2021 року підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

З матеріалів судового провадження вбачається, що клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів було розглянуто слідчим суддею без повідомлення та участі представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судовому засіданні. Копію оскаржуваної ухвали, як зазначає апелянт, йому направлено не було, а про наявність оскаржуваної ухвали, стало відомо 02.03.2021 року. Апеляційна скарга була подана 04.03.2021 рокузасобами поштового зв`язку, тобто вонає поданою в межах визначеного законом п`ятиденного строку, таким чином строк на апеляційне оскарження не пропущено, у зв`язку з чим він поновленню не підлягає.

Що стосується безпосередньо апеляційної скарги, то слід звернути увагу на такі обставини.

Як вбачається з матеріалів провадження, відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020100000000260 від 01.07.2020 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Органом досудового розслідування зазначено, що 25.10.2018 року ІНФОРМАЦІЯ_13 (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) оголошено тендер на «Виконання робіт з проектування та будівництва Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції Гідності: Реконструкції алеї Героїв Небесної Сотні від Майдану Незалежності до алеї АДРЕСА_2 із облаштуванням пішохідної зони, благоустрій та озеленення територій в складі ІНФОРМАЦІЯ_14 » на суму 154 млн. грн.

В подальшому, невстановлені посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_15 , що мали на меті заволодіння бюджетними коштами, пролобіювали включення вищезазначеного об`єкта в постанову КМУ № 117 від 23.04.2014 року «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти», для отримання авансового платежу в розмірі 80% (з періодом звітності та освоєння 36 місяців) та його подальшого привласнення.

У визначеній процедурі закупівлі надійшли пропозиції наступних учасників: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ).

Переможцем у тендері визначено ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Так, 22.12.2018 року ІНФОРМАЦІЯ_13 (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) в особі заступника генерального директора з будівництва ОСОБА_11 укладено Договір Генпідряду № 2-МК на виконання будівельних робіт з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в особі директора ОСОБА_12 . Предмет договору - Замовник доручає, а Генпідрядник забезпечує відповідно до проектної документації та умов Договору виконання у 2018 та 2019 роках будівельних робіт по об`єкту - «Проектування та будівництво ІНФОРМАЦІЯ_19 : Реконструкція алеї Героїв Небесної Сотні від Майдану Незалежності до алеї АДРЕСА_2 із облаштуванням пішохідної зони, благоустрій та озеленення території в складі « ІНФОРМАЦІЯ_19 ». Строк виконання робіт - з грудня 2018 року по серпень 2019 року.

Зазначено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » отримало від ІНФОРМАЦІЯ_19 платіж в розмірі 111 581 324,47 грн., що становить 80% суми Договору Генпідряду № 2-МК на виконання будівельних робіт від 28.12.2018 року.

В той же час, в період з січня по серпень 2019 року, підприємством-генпідрядником фактично не було проведено жодних робіт, в тому числі підготовчих. На місці виконання робіт знаходиться 4 будівельних кунги, а також знаки маркування місцезнаходження меморіалу.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 20.06.2019 року у справі № 11-сс/824/2652/2019 накладено арешт на земельні ділянки з кадастровими номерами 8000000000:82:012:0079, 8000000000:82:485:0001, 8000000000:76:016:0005 та заборонено вчиняти будь-які дії, які можуть призвести до знищення статистичних доказів обставин вчинення злочинів 18-20 лютого 2014 року до завершення слідчих дій.

Так, через арешт вказаних ділянок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) уклало із ІНФОРМАЦІЯ_13 (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) ряд додаткових угод, в яких пролонгував строк виконання робіт до 31.12.2020 року.

На даний час роботи по вказаному об`єкту не виконуються. При тому, згідно акту ревізії Північного офісу Держаудитслужби № 04-30/140 від 05.03.2020 року на казначейському рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за № UA258201720000037126011701416 залишок коштів по об`єкту станом на березень 2020 року складав 9 878 517,98 грн.

Також, зазначено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період дії Договору Генпідряду № 2-МК на виконання будівельних робіт від 28.12.2018 року здійснювало взаємовідносини з суб`єктами господарювання з ознаками фіктивності.

Водночас, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не надано ІНФОРМАЦІЯ_20 в рамках зустрічної звірки жодних підтверджуючих документів, щодо зберігання будь-яких товарів чи матеріалів, що закуповувалися по Об`єкту.

Згідно даних Державної казначейської служби України ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) перерахувало 11,7 млн. грн.. на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в якості попередньої оплати будівельних робіт згідно договору № 12 від 18.02.2019 року (Реконструкція Алеї Героїв Небесної Сотні згідно договору № 2-МК від 22.12.2018 року). Водночас, згідно відкритих даних Міністерства юстиції України, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » зареєстроване за адресою - АДРЕСА_3 , що є адресою місця проживання ОСОБА_12 , а номер телефону ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що вказаний як контактний в системі « ІНФОРМАЦІЯ_21 », співпадає з номером спеціаліста з питань публічних закупівель ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) - ОСОБА_9 .

Зважаючи на викладене, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального провадження та встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, зокрема для отримання відомостей з документів у яких наявні відомості щодо причетності до вчинення кримінального правопорушення службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та інших, які можуть бути використані ж доказ у вказаному провадженні, на даний час виникла необхідність у вилученні копій документів: з приводу фінансово-господарських відносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_22 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ОСОБА_9 (ПТН НОМЕР_12 ), ОСОБА_10 (ПІН НОМЕР_13 ), за період з 01.01.2016 року по теперішній час, а саме: договори з додатками та додатковими угодами, включаючи договори переведення боргу, відступлення вимоги, надання фінансової допомоги, позики; банківські виписки, платіжні доручення, квитанції та інші платіжні документи з приводу платежів в безготівковій та готівковій формі; акти виконаних робіт, наданих послуг, акти прийому- передачі товару, документи з приводу передачі товару на відповідальне зберігання; документи та дані щодо співробітників, які залучались до виконання робіт, надання послуг та постачання товару; товарно-транспортні накладні; інші документи, що підтверджують здійснення фінансово-господарських відносин, а також до наступних документальних матеріалів: документів, що визначають облікову політику ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; документів, що стали підставою для переведення коштів з розрахункового рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_14 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_15 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (авансові звіти на господарські витрати, платіжні доручення) за період з 01.01.2018 по теперішній час; документів, що стали підставою для зняття коштів з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_15 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " в касах банку або в банкоматах (авансові звіти, чеки, видаткові ордери, довідки, сліп, квитанції торговельного термінала тощо) за період з 01.01.2018 по теперішній час; картки рахунків та оборотно-сальдові відомості (з роз шифровкою) щодо операцій по рахункам 685,55, 505, 506, 611,612,377, 183,372,31, 90, 91,92, 301, за період з 01.01.2017 року по теперішній час, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (код СДРПОУ: НОМЕР_1 ), же знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

19.01.2021 року старший слідчий слідчого управління ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_7 , за погодженням із прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_8 звернувся до Голосіївського районного суду міста Києва з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 26.01.2021 року задоволено клопотання старшого слідчого слідчого управління ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_7 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_8 про тимчасовий доступ до речей і документів та надано дозвіл старшому слідчому слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_7 та іншим слідчим слідчої групи, а також прокурорам групи прокурорів Київської міської прокуратури у кримінальному провадженні за № 42020100000000260 від 01.07.2020, на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: проектно-будівельно виробнича майстерня Україна - реставрація» із ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_12 ), ОСОБА_10 (ІПН НОМЕР_13 ), за період з 01.01.2016 по теперішній час, а саме:

договори з додатками та додатковими угодами, включаючи договори переведення боргу, відступлення вимоги, надання фінансової допомоги, позики;

банківські виписки, платіжні доручення, квитанції та інші платіжні документи з приводу платежів в безготівковій та готівковій формі;

акти виконаних робіт, наданих послуг, акти прийому-передачі товару, документи з приводу передачі товару на відповідальне зберігання;

документи та дані щодо співробітників, які залучались до виконання робіт, надання послуг та постачання товару; товарно-транспортні накладні;

інші документи, що підтверджують здійснення фінансово-господарських відносин,

а також до наступних документальних матеріалів:

документів, що визначають облікову політику ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

документів, що стали підставою для переведення коштів з розрахункового рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_14 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_15 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (авансові звіти на господарські витрати, платіжні доручення) за період з 01.01.2018 по теперішній час;

документів, що стали підставою для зняття коштів з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_15 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " в касах банку або в банкоматах (авансові звіти, чеки, видаткові ордери, довідки, сліп, квитанції торговельного термінала тощо) за період з 01.01.2018 по теперішній час;

картки рахунків та оборотно-сальдові відомості (з роз шифровкою) щодо операцій по рахункам 685, 55, 505, 506, 611, 612, 377, 183, 372, 31, 90, 91, 92, 301, за період з 01.01.2017 по теперішній час.

Та надано дозвіл на вилучення завірених копій документів, доступ до яких наданий судом.

Задовольняючи дане клопотання, слідчий суддя, дослідивши матеріали, додані до клопотання, прийшов до висновку, про необхідність надання тимчасового доступу до документів у кримінальному провадженні, оскільки клопотання органу досудового розслідування є обґрунтованим та існують достатні підстави вважати, що вказані документи мають суттєве значення для досудового розслідування.

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Так, в обґрунтування необхідності задоволення клопотання, орган досудового розслідування зазначив, що документи, до яких необхідно здійснити тимчасовий доступ, містять відомості щодо обставин кримінального провадження, які підлягають доказуванню та мають значення документів у кримінальному провадженні за № 42020100000000260 від 01.07.2020 року, а тому доводи представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про те, що вказані документи не мають жодного відношення до предмету досудового розслідування, оскільки стосуються періоду задовго до інкримінованих подій, а їх витребування блокує роботу Підприємства, не можуть бути прийняті колегією суддів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ні зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно ч.2 ст.163 Кримінального процесуального кодексу України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, а тому доводи апелянта про безпідставність неповідомлення представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про розгляд клопотання органу досудового розслідування є необґрунтованою.

Слідчим суддею при постановленні ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, вказані вимоги кримінально-процесуального закону були дотримані.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя цілком обґрунтовано, врахувавши наявні у матеріалах клопотання докази, прийшов до переконання про необхідність надання тимчасового доступу до вищевказаних документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: проектно-будівельно виробнича майстерня Україна - реставрація» із ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_12 ), ОСОБА_10 (ІПН НОМЕР_13 ), за період з 01.01.2016 по теперішній час, а саме:

договори з додатками та додатковими угодами, включаючи договори переведення боргу, відступлення вимоги, надання фінансової допомоги, позики;

банківські виписки, платіжні доручення, квитанції та інші платіжні документи з приводу платежів в безготівковій та готівковій формі;

акти виконаних робіт, наданих послуг, акти прийому-передачі товару, документи з приводу передачі товару на відповідальне зберігання;

документи та дані щодо співробітників, які залучались до виконання робіт, надання послуг та постачання товару; товарно-транспортні накладні;

інші документи, що підтверджують здійснення фінансово-господарських відносин,

а також до наступних документальних матеріалів:

документів, що визначають облікову політику ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

документів, що стали підставою для переведення коштів з розрахункового рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_14 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_15 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (авансові звіти на господарські витрати, платіжні доручення) за період з 01.01.2018 по теперішній час;

документів, що стали підставою для зняття коштів з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_15 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " в касах банку або в банкоматах (авансові звіти, чеки, видаткові ордери, довідки, сліп, квитанції торговельного термінала тощо) за період з 01.01.2018 по теперішній час;

картки рахунків та оборотно-сальдові відомості (з роз шифровкою) щодо операцій по рахункам 685, 55, 505, 506, 611, 612, 377, 183, 372, 31, 90, 91, 92, 301, за період з 01.01.2017 по теперішній час із можливістю вилучення завірених копій документів, доступ до яких наданий судом.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб колегією суддів не встановлено.

За таких обставин доводи апеляційної скарги щодо незаконності оскаржуваної ухвали не знайшли свого підтвердження під час апеляційного розгляду та зазначені в апеляційній скарзі обставини не можуть бути безумовними підставами для скасування ухвали слідчого судді.

Істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які перешкодили чи могли перешкодити слідчому судді постановити законну та обґрунтовану ухвалу, колегією суддів апеляційної інстанції не виявлено.

З урахуванням викладеного, ухвалу слідчого судді слід залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 159-164, 309, 376, 404, 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 26 січня 2021 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого слідчого управління ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_7 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_8 про тимчасовий доступ до речей і документів та надано дозвіл старшому слідчому слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_7 та іншим слідчим слідчої групи, а також прокурорам групи прокурорів Київської міської прокуратури у кримінальному провадженні за № 42020100000000260 від 01.07.2020, на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: проектно-будівельно виробнича майстерня Україна - реставрація» із ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_12 ), ОСОБА_10 (ІПН НОМЕР_13 ), за період з 01.01.2016 по теперішній час, а саме:

договори з додатками та додатковими угодами, включаючи договори переведення боргу, відступлення вимоги, надання фінансової допомоги, позики;

банківські виписки, платіжні доручення, квитанції та інші платіжні документи з приводу платежів в безготівковій та готівковій формі;

акти виконаних робіт, наданих послуг, акти прийому-передачі товару, документи з приводу передачі товару на відповідальне зберігання;

документи та дані щодо співробітників, які залучались до виконання робіт, надання послуг та постачання товару; товарно-транспортні накладні;

інші документи, що підтверджують здійснення фінансово-господарських відносин,

а також до наступних документальних матеріалів:

документів, що визначають облікову політику ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

документів, що стали підставою для переведення коштів з розрахункового рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_14 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_15 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (авансові звіти на господарські витрати, платіжні доручення) за період з 01.01.2018 по теперішній час;

документів, що стали підставою для зняття коштів з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_15 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " в касах банку або в банкоматах (авансові звіти, чеки, видаткові ордери, довідки, сліп, квитанції торговельного термінала тощо) за період з 01.01.2018 по теперішній час;

картки рахунків та оборотно-сальдові відомості (з роз шифровкою) щодо операцій по рахункам 685, 55, 505, 506, 611, 612, 377, 183, 372, 31, 90, 91, 92, 301, за період з 01.01.2017 по теперішній час та надано дозвіл на вилучення завірених копій документів, доступ до яких наданий судом, - залишити без змін, а апеляційну скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 », адвоката ОСОБА_6 , - залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення є остаточною і оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_4 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення05.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96200462
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/17600/20

Ухвала від 23.09.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 05.04.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 11.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 26.01.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 26.01.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 26.01.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 26.01.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 26.01.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 26.01.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 26.01.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні