Рішення
від 13.04.2021 по справі 911/421/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" квітня 2021 р. м. Київ Справа № 911/421/21

Суддя Конюх О.В., при секретарі судового засідання Манілець А.С., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом приватного акціонерного товариства ДатаГруп , м. Київ,

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю Глобал-Техноком , с. Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області,

про стягнення 35 856,62 грн.

без виклику представників сторін;

СУТЬ СПОРУ:

позивач - приватне акціонерне товариство ДатаГруп , м. Київ (далі - ПрАТ ДатаГруп ), звернувся до господарського суду Київської області з позовом від 08.02.2021 №50379 до відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю Глобал-Техноком , с. Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області (далі - ТОВ Глобал-Техноком ), в якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість за договором від 01.02.2009 № НК.1516/2009 про надання телекомунікаційних послуг з передавання даних у сумі 35 856,62 грн., з яких: 30 000,00 грн. основного боргу, пеня у сумі 2 587,40, 3% річних у розмірі 1 585,48 грн. та збитки від інфляції у розмірі 1 683,74, та покласти на відповідача витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 270,00 грн. Позивачем також заявлено клопотання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язання в частині оплати послуг, наданих позивачем за період травень 2019 - січень 2021 за договором від 01.02.2009 № НК.1516/2009 про надання телекомунікаційних послуг з передавання даних.

Ухвалою господарського суду Київської області від 12.02.20210 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 911/421/21 та постановлено здійснювати розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

23.02.2021 до господарського суду Київської області надійшло клопотання представника позивача від 22.02.2021 № 50503, про приєднання до матеріалів справи додаткових документів та доказів, які судом долучено до матеріалів справи.

Копію ухвали господарського суду Київської області про відкриття провадження у справі направлялась у паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням на належну адресу відповідача, яка відповідає місцезнаходженню за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а саме 08130, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Шкільна, буд. 25-А. Однак, поштове відправлення не було вручено адресату та повернуто підприємством зв`язку на адресу суду із зазначенням причини повернення: адресат відсутній за вказаною адресою ( вибув ) від 19.03.2021.

Відповідно до частини 3 статті 120 Господарського процесуального кодексу України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали у порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Згідно з пунктом 5 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв`язку з позначками адресат вибув , адресат відсутній і т.п. з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов`язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій (висновок зазначено у постанові Верховного Суду від 07.06.2019 у справі № 910/17797/17).

Місцезнаходження юридичної особи при здійсненні державної реєстрації, відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань вноситься до відомостей про цю юридичну особу. За змістом частини 4 статті 17 вказаного Закону, державній реєстрації підлягають зміни до відомостей про юридичну особу, що містяться у Єдиному державному реєстрі, тобто і зміни місцезнаходження, про що юридична особа має звернутись із відповідною заявою. Не вживши заходів для внесення до Єдиного державного реєстру відомостей про зміну свого місцезнаходження (в разі такої зміни), юридична особа повинна передбачати або свідомо допускати можливість настання певних негативних ризиків (зокрема щодо неотримання поштової кореспонденції).

Направлення листа рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника, у цьому випадку суду (аналогічний висновок викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.04.2018 у справі №800/547/17, постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 27.11.2019 у справі № 913/879/17, від 21.05.2020 у справі № 10/249-10/19, від 15.06.2020 у справі № 24/260-23/52-б).

Розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи у порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у главі 10 розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України.

Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться (ч. ч. 1-2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України).

Суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі (ст. 248 Господарського процесуального кодексу України).

Суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше (ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризики настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з частиною 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши позов ПрАТ ДатаГруп до ТОВ Глобал-Техноком про стягнення 35 856,62 грн., дослідивши наявні в матеріалах справи докази та оцінивши їх в сукупності, суд

УСТАНОВИВ:

відповідно до частини 1 статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема, з правочинів.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Майново-господарські зобов`язання між суб`єктами господарювання виникають на підставі договорів (ст. 179 Господарського кодексу України) й сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначені умов договору (ст. 627 Цивільного кодексу України).

01.02.2009 між закритим акціонерним товариством ДатаГруп (оператор) та ТОВ Глобал-Техноком (абонент) укладено договір № НК.1516/2009 про надання телекомунікаційних послуг з передавання даних (далі - Договір), за умовами якого оператор надає абоненту телекомунікаційні послуги з передавання даних по каналу(лам) зв`язку (надалі - послуги), а абонент зобов`язується приймати послуги та своєчасно і у повному обсязі сплачувати належні за Договором та замовленням на послуги платежі на умовах та у порядку, передбаченому Договором.

За умовами цього Договору:

- оператор зобов`язаний надавати абоненту послуги цілодобово та в порядку і на умовах, передбачених в цьому Договорі та замовленнях (п. 2.1.4. Договору);

- оператор зобов`язаний направляти абоненту: рахунки для оплати належних за Договором та замовленням платежів (п. 2.1.5. Договору); підписані зі своєї сторони акти приймання-передачі наданих послуг до 15 (п`ятнадцятого) числа місяця, наступного за звітним (п. 2.1.6. Договору);

- абонент зобов`язується своєчасно та у повному обсязі сплачувати належні за даним Договором та замовленням платежі (п. 2.3.1. Договору);

- абонент зобов`язується щомісячно підписувати протягом 3 (трьох) робочих днів з моменту отримання акта приймання-передачі наданих послуг або мотивовану відмову від приймання послуг та підписання акта. У разі неотримання оператором підписаного акта або мотивованої відмови від приймання послуг та підписання акта протягом 5 (п`яти) робочих днів з моменту направлення акта абоненту, вважається що послуги надані оператором у звітному періоді належним чином (у відповідності з умовами замовлень, Договору та вимогам чинного законодавства України), що підтверджується актом приймання-передачі наданих послуг, підписаним оператором в односторонньому порядку (п. 2.3.5. Договору);

- вартість робіт та послуг зазначається в замовленнях, які сторони складають та підписують за кожним каналом зв`язку окремо (п. 3.1. Договору);

- абонент здійснює оплату вартості робіт в порядку передоплати протягом 5 (п`яти) банківських днів з моменту відправлення оператором відповідного рахунку на оплату шляхом перерахування коштів на поточний рахунок оператора. Рахунок на оплату вартості робіт оператор надсилає абоненту протягом 2 (двох) банківських днів з моменту підписання сторонами замовлення (п. 3.2. Договору);

- абонент сплачує вартість послуг за замовленням в порядку передоплати до 20 (двадцятого) числа кожного поточного місяця за наступний календарний місяць. За перший місяць надання послуг за замовленням абонент сплачує вартість послуг протягом 5 (п`яти) банківських днів з моменту підписання відповідного акта приймання-передачі виконаних робіт (п. 3.3. Договору);

- вартість послуг оплачується абонентом шляхом перерахування коштів на поточний рахунок оператора на підставі рахунків на оплату або на підставі рахунків на оплату або на підставі Договору та замовлень(ня). У випадку неотримання абонентом рахунку на оплату до 10 (десятого) числа поточного місяця, абонент зобов`язаний звернутись у відділ взаєморозрахунків оператора для встановлення для належної до сплати суми (п. 3.4. Договору);

- у випадку сплати абонентом вартості послуг на підставі рахунку на оплату, строк оплати становить 5 (п`ять) банківських днів, включаючи день відправлення рахунку оператором. Незалежно від підстави платежу (рахунку на оплату або Договору та замовлення(нь), вартість послуг за наступний календарний місяць має бути сплачена абонентом не пізніше 20 (двадцятого) числа кожного поточного місяця (п. 3.5. Договору);

- листування, пов`язане з виконанням, зміною або припиненням Договору/Замовлення на послуги, здійснюється рекомендованими листами, факсимільними повідомленнями, або за допомогою кур`єрського зв`язку за підписом уповноважених осіб сторін (п. 7.8. Договору).

Договір набуває чинності з моменту підписання його уповноваженими представниками обох сторін та скріплення печатками сторін, та діє безстроково (п. 6.1. Договору). Дія Договору може бути припинена виключно у наступних випадках: за взаємною згодою сторін; за рішенням суду; за ініціативою будь-якої сторони виключно у випадку припинення дії всіх підписаних сторонами замовлень (шляхом направлення відповідного письмового повідомлення ініціюючою стороною іншій стороні не менше ніж за 20 (двадцять) календарних днів до запланованої дати припинення дії Договору).

Вищезазначений Договір підписаний представниками сторін та скріплений їх печатками.

Оскільки суду не надано жодного доказу наявності повідомлення про припинення дії Договору, суд робить висновок, що Договір автоматично пролонговувався та у спірний період був чинним.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем змінено назву товариства із закритого на приватне.

Згідно зі статтею 5 та пункту 5 частини 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про акціонерні товариства зміна виду акціонерного товариства на тип, зокрема, із закритого на публічне не є його реорганізацією.

За таких обставин, господарським судом враховано, що сама лише зміна найменування юридичної особи не означає її реорганізації, якщо при цьому не змінюється організаційно-правова форма даної особи.

Укладений Договір за правовим змістом є договором надання послуг.

Судом враховано, що сторони за цим Договором мають права та несуть обов`язки, передбачені спеціальним законодавством, зокрема Законом України Про телекомунікації та Правилами надання та отримання телекомунікаційних послуг, що затверджує Кабінет Міністрів України.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 33 Закону України Про телекомунікації та п.п. 6 п. 36 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2012 № 295 (далі - Правила), споживачі телекомунікаційних послуг зобов`язані дотримуватись Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, що затверджує Кабінет Міністрів України, зокрема, виконувати умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

У відповідності до статті 63 Закону України Про телекомунікації умови надання телекомунікаційних послуг є укладення договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг відповідно до основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг, установлених національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації; оплата замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

Відповідно до Правил договір про надання послуг - правочин, укладений між споживачем і оператором, провайдером, за яким оператор, провайдер зобов`язується на замовлення споживача надавати послуги, а споживач - їх оплачувати (якщо інше не передбачено договором).

Правилами також визначено таке поняття, як послуга з передачі даних - обмін даними між кінцевими обладнаннями абонентів з використанням телекомунікаційних мереж.

За таких обставин, послуги, що надавались позивачем відповідачу на підставі Договору, належать до телекомунікаційних та регулюються договором, Цивільним, Господарським кодексами та спеціальним законодавством про телекомунікації.

Згідно частини 1 статті 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до частини 1 статті 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з частиною 1 статті 66 Закону України Про телекомунікації тарифи на телекомунікаційні послуги встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій самостійно, за винятком випадків, передбачених у частині другій цієї статті.

Нормами статті 68 Закону України Про телекомунікації встановлено, що розрахунки за телекомунікаційні послуги здійснюються на умовах договору про надання телекомунікаційних послуг між оператором, провайдером телекомунікацій та споживачем або без договору за готівкову оплату чи за допомогою карток тощо в разі одержання споживачем замовленої за передоплатою (авансованої) послуги за тарифами, затвердженими згідно із законодавством. У разі невикористання авансу протягом розрахункового періоду залишок суми коштів переноситься на наступний розрахунковий період, якщо інше не передбачено договором. Списання оператором або провайдером телекомунікацій залишку суми коштів абонента, в тому числі на свою користь, забороняється.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Позивачем, на підтвердження надання обумовлених Договором послуг, представлено наступні рахунки-акти та відповідні акти наданих послуг згідно Договору за період травень 2019 року - січень 2021 року, а саме:

від 31.05.2019 № НК.1516/2009*3709955 за травень 2019 року на суму 1 500,00 грн.,

від 30.06.2019 № НК.1516/2009*3794371 за червень 2019 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.07.2019 № НК.1516/2009*3847443 за липень 2019 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.08.2019 № НК.1516/2009*3894132 за серпень 2019 року на суму 1 500,00 грн.,

від 30.09.2019 № НК.1516/2009*3939131 за вересень 2019 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.10.2019 № НК.1516/2009*3984898 за жовтень 2019 року на суму 1 500,00 грн.,

від 30.11.2019 № НК.1516/2009*4029904 за листопад 2019 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.12.2019 № НК.1516/2009*4071648 за грудень 2019 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.01.2020 № НК.1516/2009*4114280 за січень 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 28.02.2020 № НК.1516/2009*4185714 за березень 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.03.2020 № НК.1516/2009*4226903 за квітень 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 30.04.2020 № НК.1516/2009*4247674 за травень 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.05.2020 № НК.1516/2009*4296546 за червень 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 30.06.2020 № НК.1516/2009*4327918 за липень 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.07.2020 № НК.1516/2009*4373582 за серпень 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.08.2020 № НК.1516/2009*4439314 за вересень 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 30.09.2020 № НК.1516/2009*4451230 за жовтень 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.10.2020 № НК.1516/2009*4509348 за листопад 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 30.11.2020 № НК.1516/2009*4549483 за грудень 2020 року на суму 1 500,00 грн.,

від 31.12.2020 № НК.1516/2009*4577499 за січень 2021 року на суму 1 500,00 грн.

На підтвердження направлення відповідачу спірних рахунків-актів та актів наданих послуг за період травень 2019 року - грудень 2020 року позивачем надані роздруківки протоколів руху документу/звіту та пов`язаних з ним повідомлень/квитанцій у системі М.Е.Doc , які зокрема містять відомості про дату та час доставки абоненту.

Як свідчать матеріали справи, акти приймання-передачі наданих послуг за спірний період підписані в односторонньому порядку лише позивачем.

Суд враховує зміст пункту 2.3.5 Договору, відповідно до якого у разі неотримання оператором підписаного акта або мотивованої відмови від приймання послуг та підписання акта протягом 5 (п`яти) робочих днів з моменту направлення акта абоненту, вважається що послуги надані оператором у звітному періоді належним чином (у відповідності з умовами замовлень, Договору та вимогам чинного законодавства України), що підтверджується актом приймання-передачі наданих послуг, підписаним оператором в односторонньому порядку.

При цьому, відповідачем не надано доказів подання зауважень щодо якості, вартості або повноти наданих телекомунікаційних послуг.

Крім того, відповідно до пункту 116 Правил у разі неотримання рахунка (квитанції) до 10 числа місяця, що настає за розрахунковим періодом, або здійснення розрахунків без рахунка (квитанції) абонент має право звернутися до служби розрахунків оператора телекомунікацій для отримання інформації про належну до сплати суму та в разі потреби отримати рахунок (квитанцію).

Згідно з пунктом 72 Правил у разі здійснення розрахунків за отримані послуги на умовах наступної оплати абонент оплачує послуги після закінчення розрахункового періоду. Плата вноситься після отримання ним рахунка, але не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим періодом, якщо інше не встановлено договором відповідно о законодавства.

Умовами Договору передбачено, що незалежно від підстави платежу, вартість послуг за наступний календарний місяць має бути сплачена абонентом не пізніше 20 (двадцятого) числа кожного поточного місяця (п. 3.5. Договору).

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Позивач твердить, що відповідач обов`язок щодо сплати телекомунікаційних послуг за період травень 2019 року - січень 2021 року належним чином не виконав, у зв`язку із чим основна заборгованість останнього перед позивачем становить 30 000,00 грн. (20 міс. х 1 500,00 грн.).

З метою досудового врегулювання спору, 02.11.2020 позивач звертався до відповідача з претензією від 02.11.2020 № 48985 щодо сплати основного боргу за телекомунікаційні послуги у сумі 25 500,00 грн. (станом на 28.10.2020), проте зазначена претензія залишена останнім без відповіді та задоволення.

Відповідно до частини 2 статті 614 Цивільного кодексу України відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Відповідно до частин 3 та 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Доказів відмови від Договору відповідачем не подано, доказів перерахування коштів на користь позивача суду не надано, документів, які б підтверджували безпідставність нарахування заборгованості, контррозрахунку заборгованості, а також матеріалів, які б спростовували твердження позивача, суду також не надано.

Суд перевірив розрахунок основного боргу та встановив, що вартість наданих та неоплачених телекомунікаційних послуг за спірний період, строк оплати яких настав, становить 30 000,00 грн. Отже, вимога позивача про стягнення із відповідача основної заборгованості у розмірі 30 000,00 грн. за Договором є законною і обґрунтованою, та такою, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача нараховану у зв`язку із простроченням грошового зобов`язання передбачену Договором пеню в сумі 2 587,40 грн., 3% річних у сумі 1 585,48 грн. та інфляційні втрати у сумі 1 683,74 грн. за загальний період з 01.05.2019-01.02.2021.

Щодо вимоги позивача про стягнення пені у сумі 2 587,40 грн. за період з 01.05.2019 по 01.02.2021 суд зазначає таке.

Відповідно до частини 2 статті 193 та частини 1 статті 216 Господарського кодексу України порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених Господарським кодексом України, іншими законами або договором; учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених Господарським кодексом України, іншими законами та договором.

Пунктом 3 частини 1 статті 611 Цивільного кодексу України передбачено, що одним із наслідків порушення зобов`язання є сплата неустойки, а в силу вимог ч. 2 ст. 551 Цивільного кодексу України якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюються договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до статей 546, 549 Цивільного кодексу України виконання зобов`язань за договором можуть забезпечуватися неустойкою (штрафом, пенею). Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Статтею 230 Господарського кодексу України визначено, що штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми, які учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі неналежного виконання господарського зобов`язання. Цією ж статтею визначено види штрафних санкцій неустойка, штраф, пеня. При цьому, порядок нарахування та розмір санкцій, які можуть бути встановлені договором, встановлені ч. 4 ст. 231 Господарського кодексу України: у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання, в певній визначеній грошовій сумі, у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів.

Пунктом 4.4. Договору передбачено, що за прострочення оплати вартості робіт та/або послуг за замовленням(и), абонент сплачує оператору пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який нараховується пеня, від розміру простроченого платежу за кожний календарний день прострочення виконання зобов`язання.

Відповідно до частини 2 статті 36 Закону України Про телекомунікації у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня.

Відповідно до статті 253 Цивільного кодексу України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Тому період обчислення пені починається з наступного дня після дати, в якій зобов`язання мало бути виконано.

Відповідно до частини 6 статті 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язань припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано, якщо інше не встановлено законом або договором.

Інше Договором не встановлено.

Згідно до частини 3 статті 254 Цивільного кодексу України строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку, отже нарахування пені має здійснюватись з наступного дня після спливу строку виконання грошового зобов`язання та припинитися або в переддень виконання грошового зобов`язання (оскільки день фактичної сплати суми заборгованості не включається в період часу, за який здійснюється стягнення пені) або у відповідне число через шість місяців після дати початку нарахування пені.

За таких обставин, здійснивши власний розрахунок пені за вірно визначений період шість місяців від кожного періоду надання послуг (із врахуванням положень частини 5 ст. 254 ЦК України), не виходячи при цьому за межі заявленого позивачем періоду по 01.02.2021 включно, а саме:

період надання послугвартість, грнстрок оплатифактично сплаченоперіод простроченняпеня, грн травень 2019 1 500,00 20.05.2019 21.05-20.11.2019 254,18 червень 2019 1 500,00 20.06.2019 21.06-20.12.2019 246,49 липень 2019 1 500,00 22.07.2019 23.07.2019-22.01.2020 237,25 серпень 2019 1 500,00 20.08.2019 21.08.2019-20.02.2020 224,54 вересень 2019 1 500,00 20.09.2019 21.09.2019-20.03.2020 207,33 жовтень 2019 1 500,00 21.10.2019 22.10.2019-21.04.2020 191,52 листопад 2019 1 500,00 20.11.2019 21.11.2019-20.05.2020 172,40 грудень 2019 1 500,00 20.12.2019 21.12.2019-20.06.2020 154,35 січень 2020 1 500,00 20.01.2020 21.01-20.07.2020 134,67 лютий 2020 1 500,00 20.02.2020 21.02-20.08.2020 119,92 березень 2020 1 500,00 20.03.2020 21.03-20.09.2020 109,67 квітень 2020 1 500,00 20.04.2020 21.04-20.10.2020 99,02 травень 2020 1 500,00 20.05.2020 21.05-20.11.2020 94,10 червень 2020 1 500,00 22.06.2020 23.06-22.12.2020 90,00 липень 2020 1 500,00 20.07.2020 21.07.2020-20.01.2021 90,49 серпень 2020 1 500,00 20.08.2020 21.08.2020-01.02.2021 81,16 вересень 2020 1 500,00 21.09.2020 22.09.2020-01.02.2021 65,42 жовтень 2020 1 500,00 20.10.2020 21.10.2020-01.02.2021 51,16 листопад 2020 1 500,00 20.11.2020 21.11.2020-01.02.2021 35,92 грудень 2020 1 500,00 21.12.2020 22.12.2020-01.02.2021 20,67 січень 2021 1 500,00 20.01.2021 21.01-01.02.2021 5,92 всього 30 000,00 2 686,18 суд встановив, що вірно розрахований розмір належної до стягнення з відповідача на користь позивача пені становить 2 686,18 грн. Суд, ухвалюючи рішення, не вправі виходити за межі заявлених позовних вимог (ч. 2 ст. 237 Господарського процесуального кодексу України), відтак вимогу про стягнення відповідача пені слід задовольнити повністю у заявленому позивачем розмірі 2 587,40 грн.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором або законом.

Формулювання статті 625 Цивільного кодексу України, коли нарахування процентів тісно пов`язується із застосуванням індексу інфляції, орієнтує на компенсаційний, а не штрафний характер відповідних процентів, а тому 3 % річних не є неустойкою у розумінні положень ст. 549 Цивільного кодексу України і ст. 230 Господарського кодексу України.

Отже, за змістом наведеної норми закону нарахування інфляційних втрат на суму боргу та 3 % річних входять до складу грошового зобов`язання і вважаються особливою мірою відповідальності боржника за прострочення грошового зобов`язання, оскільки виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування останнім утримуваними грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

За таких обставин, вірно визначивши строк виконання зобов`язання та встановивши дату початку прострочення, здійснивши перевірку розрахунку 3% річних та інфляційних втрат (не виходячи при цьому за межі заявленого позивачем періоду, тобто за період з 21.05.2019 по 01.02.2021 включно):

період надання послугвартість, грнстрок оплатифактично сплаченоперіод прострочення 3%, грнінфляційні втрати, грн травень 2019 1 500,00 20.05.2019 21.05.2019-01.02.2021 76,68 93,63 червень 2019 1 500,00 20.06.2019 21.06.2019-01.02.2021 72,68 101,63 липень 2019 1 500,00 22.07.2019 23.07.2019-01.02.2021 68,92 111,30 серпень 2019 1 500,00 20.08.2019 21.08.2019-01.02.2021 65,34 116,15 вересень 2019 1 500,00 20.09.2019 21.09.2019-01.02.2021 61,52 104,92 жовтень 2019 1 500,00 21.10.2019 22.10.2019-01.02.2021 57,70 93,76 листопад 2019 1 500,00 20.11.2019 21.11.2019-01.02.2021 54,00 92,17 грудень 2019 1 500,00 20.12.2019 21.12.2019-01.02.2021 50,30 95,36 січень 2020 1 500,00 20.01.2020 21.01.2020-01.02.2021 46,49 92,17 лютий 2020 1 500,00 20.02.2020 21.02.2020-01.02.2021 42,67 96,96 березень 2020 1 500,00 20.03.2020 21.03.2020-01.02.2021 39,11 84,29 квітень 2020 1 500,00 20.04.2020 21.04.2020-01.02.2021 35,30 71,72 травень 2020 1 500,00 20.05.2020 21.05.2020-01.02.2021 31,61 67,02 червень 2020 1 500,00 22.06.2020 23.06.2020-01.02.2021 27,55 63,89 липень 2020 1 500,00 20.07.2020 21.07.2020-01.02.2021 24,11 73,33 серпень 2020 1 500,00 20.08.2020 21.08.2020-01.02.2021 20,30 76,48 вересень 2020 1 500,00 21.09.2020 22.09.2020-01.02.2021 16,36 68,64 жовтень 2020 1 500,00 20.10.2020 21.10.2020-01.02.2021 12,80 53,11 листопад 2020 1 500,00 20.11.2020 21.11.2020-01.02.2021 8,99 33,18 грудень 2020 1 500,00 21.12.2020 22.12.2020-01.02.2021 5,17 19,50 січень 2021 1 500,00 20.01.2021 21.01-01.02.2021 1,48 0 всього 30 000,00 819,08 1 609,21 суд встановив, що вірно розрахований розмір належних до стягнення з відповідача на користь позивача 3% річних та інфляційних втрат становить 819,08 грн. та 1 609,21 грн. відповідно, відтак вимоги позивача про стягнення з відповідача 3% річних у сумі 1 585,48 грн. та інфляційних втрат у сумі 1 683,74 грн. підлягають задоволенню частково.

За таких обставин, повно та ґрунтовно дослідивши матеріали справи, перевіривши на відповідність закону та дійсним обставинам справи розрахунки заборгованості, надані позивачем, суд задовольняє позов ПрАТ ДатаГруп частково, приймає рішення про стягнення з ТОВ Глобал-Техноком 30 000,00 грн. основного боргу, пені у сумі 2 587,40 грн., 3% річних у сумі 819,08 грн. та інфляційних втрат у сумі 1 609,21 грн.

У зв`язку із тим, що спір у справі виник в результаті неправильних дій відповідача, що призвело до необхідності позивачу звертатися до суду з позовом та нести додаткові витрати на сплату судового збору, суд, відповідно до свого права, передбаченого ч. 9 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладає на відповідача відшкодування позивачу судового збору у мінімальному законом встановленому розмірі повністю.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 73-92, 129, 233, 236-238, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов приватного акціонерного товариства ДатаГруп задовольнити частково.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Глобал-Техноком (08130, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Шкільна, буд. 25-А, ідентифікаційний код 34361469)

на користь приватного акціонерного товариства ДатаГруп (03057, м. Київ, вул. Смоленська, буд. 31-33, ідентифікаційний код 31720260)

30 000,00 грн. (тридцять тисяч гривень нуль копійок) основного боргу ,

2 587,40 грн. (дві тисячі п`ятсот вісімдесят сім гривень сорок копійок) пені,

819,08 грн. (вісімсот дев`ятнадцять гривень вісім копійок) процентів річних,

1 609,21 грн. (одна тисяча шістсот дев`ять гривень двадцять одна копійка) інфляційних втрат,

2 270,00 грн. (дві тисячі двісті сімдесят гривень нуль копійок) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

3. У задоволенні решти вимог відмовити.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Конюх

Дата ухвалення рішення13.04.2021
Оприлюднено14.04.2021
Номер документу96206941
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/421/21

Рішення від 13.04.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 12.02.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні