Постанова
від 29.04.2010 по справі 2а-2658/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018,  м. Львів,  вул. Чоловського, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Львів

 29.04.2010 р.                                                                                           № 2а-2658/10/1370  

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді                      Тертичного В.Г.                                                     

при секретарі судового засідання       Козьміна А.М.

за участю представників сторін:

від позивача –Федчина Р.Б. (дов. №28/06 від 04.01.2010 року)

від відповідача –не з’явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Львові адміністративну справу за позовом

 УПФУ в Сокальському р-ні Л/о   

до

 ТзОВ  "Агротех"   

про

 про стягнення заборгованості ,

В С Т А Н О В И В :

          Управління Пенсійного фонду України у Сокальському районі звернулось до суду з адміністративним позовом про стягнення з ТзОВ «Агротех» заборгованості по страхових внесках на загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач є страхувальником відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Відповідно до ст. 20 даного Закону страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Згідно ч.2 ст.106 цього Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

В судовому засіданні, представник позивача, позовні вимоги підтримав, просить їх задоволити, посилається на підстави, викладені в позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з’явився, але надав письмову заяву про визнання адміністративного позову і просить розглядати справу без його участі.

Заслухавши  представника позивача, дослідивши наявні у справі докази та давши їм оцінку, суд виходив з наступного.

ТзОВ «Агротех»зареєстроване як юридична особа Сокальською районною адміністрацією Львівської області із присвоєнням номеру в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України – 32092365, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру  юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців.

Відповідно до ч.1 ст. 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІУ від 09.07.2003 року, платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, зокрема, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Відповідно до п. 6 ст. 20 Закону України “Про загальнообов’язкове  державне пенсійне страхування” страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, згідно п.2 ч.9. ст.106 Закону України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” №1058-ІV від 09.07.2003р. накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум —у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазначених сум —у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно; 50 відсотків зазначених сум —у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Рішенням № 654 від 30.11.2009 року на підставі пункту 2 ч.9. ст.106 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до відповідача застосовано фінансову санкцію у вигляді стягнення штрафу в розмірі 499,42 грн. та нарахована пеню в розмірі 296,62 грн.

Вищенаведене рішення відповідачем не оскаржене у встановленому законом порядку, зазначені в них суми пені та штрафу не сплачені, тому станом на 29 квітня 2010 року заборгованість відповідача по сплаті  платежів до Пенсійного фонду України складає  795 грн. 94 коп.

У відповідності до вимог ст.106 згаданого Закону, орган Пенсійного фонду  має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

За наведених обставин, адміністративний суд вважає, що позов є підставний і обґрунтований, а тому підлягає до задоволення.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача –суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 69-71, 86, 94, 98, 158, 160, 162, 163, 167  Кодексу адміністративного судочинства України від 06.07.2005 року № 2747-IV (із змінами та доповненнями), суд –

П О С Т А Н О В И В:

1.          Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротех»(юридична адреса: 80040, смт. Жвирка, вул.Львівська, 1, Сокальського району, Львівської обл., ЄДРПОУ 32092365) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Сокальському районі Львівської області (80000, м.Сокаль, вул. Героїв УПА,11, Львівська обл.) борг в розмірі 795 (сімсот дев’яносто п’ять) грн. 94 коп.

3.          Судовий збір зі сторін стягувати не слід.          

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Постанова може бути оскаржена в строк та в порядку, визначеному ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст.160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови виготовлено 05.05.2010 року.

Суддя                                                                                                          Тертичний В.Г.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.04.2010
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу9620944
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2658/10/1370

Ухвала від 19.04.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Тертичний Віталій Григорович

Постанова від 29.04.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Тертичний Віталій Григорович

Ухвала від 24.03.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Тертичний Віталій Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні