Постанова
від 18.05.2010 по справі 2а-1840/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-1840/10/2370

18.05.2010 р. м. Черкаси

12 год. 50 хв.

Черкаський окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Смілянця Е.С.,

при секретарі В еліхановій О.С.,

за участю:

представника позивача Лобунця А.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом державної інспекції з контролю за цінами в Черкас ькій області до комунального підприємства «Надія» про ст ягнення економічних санкцій ,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окруж ного адміністративного суду з позовною заявою звернулас я державна інспекція з конто рою за цінами в Черкаській об ласті, в якій просить стягнут и з комунального підприємств а «Надія»економічні санкції в сумі 2385 грн. 30 коп.

Представник позивача Лобунець А.В. в судовому з асіданні позов підтримав в п овному обсязі, обґрунтовуючи свої вимоги викладеними в по зовній заяві обставинами.

Представник відповід ача в судове засідання не з' явився, хоча належним чином п овідомлений про час, дату та м ісце розгляду даної адмініст ративної справи, клопотань ч и заяв про відкладення слуха ння справи, а також інформаці ї про наявність поважної при чини неявки в судове засідан ня на адресу суду не надходил о. Тому суд вважає за можливе п родовжити розгляд справи без участі відповідача.

Заслухавши доводи пр едставника позивача, а також дослідивши та оцінивши всі н аявні в матеріалах даної адм іністративної справи докази в їх сукупності, суд вважає, щ о позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ст атті 13 Закону України "Про цін и і ціноутворення" від 3 грудня 1990 року №507-XII (Закон №507-ХІІ) контро ль за додержанням державної дисципліни цін здійснюється органами, на які ці функції по кладено Урядом України. Поло женням про Державну інспекці ю з контролю за цінами, затвер дженим постановою КМУ від 13.12.20 00 №1819, визначено основне завдан ня Держцінінспекції - орган ізація та здійснення відпові дно до законодавства функцій з контролю та нагляду за дотр иманням центральними та місц евими органами виконавчої вл ади, Радою міністрів Автоном ної Республіки Крим, суб'єкта ми господарювання вимог щодо формування, встановлення та застосування цін (тарифів). Ві дповідно до покладених завда нь Держцінінспекція у межах своєї компетенції здійснює п еревірки додержання порядку формування, встановлення і з астосування цін і тарифів, а т акож їх економічного обгрунт ування, застосовує відповідн о до законодавства адміністр ативно-господарські санкції за порушення порядку формув ання, встановлення та застос ування цін (тарифів); здійснює інші функції, що випливають з покладених на неї завдань. Кр ім цього, Держцінінспекція м ає право проводити відповідн о до законодавства перевірку бухгалтерських книг, звітів , кошторисів, декларацій, пока зників, що відображаються у р озрахункових документах нез алежно від способу подання і нформації, пов'язаних з форму ванням, встановленням та зас тосуванням цін (тарифів); прий мати відповідно до законодав ства рішення про застосуванн я адміністративно-господарс ьких санкцій за порушення по рядку формування, встановлен ня та застосування цін (тариф ів); звертатися до суду з позов ами про стягнення до бюджету сум у разі застосування відп овідних адміністративно-гос подарських санкцій, зобов'яз ання вчинити певні дії або ут риматися від їх вчинення.

Положенням пункту 1 ст атті 14 Закону №507-ХІІ встановле но, що вся необгрунтовано оде ржана підприємством, організ ацією сума виручки в результ аті порушення державної дисц ипліни цін та діючого порядк у визначення вартості будівн ицтва, що здійснюється із зал ученням коштів Державного бю джету України, бюджету Автон омної Республіки Крим, місце вих бюджетів, а також коштів д ержавних підприємств, устано в та організацій підлягає ви лученню в доход відповідного бюджету залежно від підпоря дкованості підприємства, орг анізації. Крім того, в позабюд жетні фонди місцевих Рад стя гується штраф у двократному розмірі необгрунтовано одер жаної суми виручки. Вказані с уми списуються з рахунків пі дприємств і організацій в ба нківських установах за рішен ням суду.

Інструкцією про поря док застосування економічни х та фінансових (штрафних) сан кцій органами державного кон тролю за цінами, затверджено ю спільним наказом Міністерс тва економіки та з питань євр опейської інтеграції Україн и і Міністерства фінансів Ук раїни 03.12.2001 №298/519, зокрема пунктом 1.4 визначено, що підставою для застосування економічних са нкцій за порушення державної дисципліни цін є одержання с уб'єктами господарювання нео бґрунтованої виручки в резул ьтаті порушення ними чинного в періоді, що перевіряється, п орядку встановлення та засто сування цін і тарифів, які рег улюються уповноваженими орг анами відповідно до вимог за конодавства.

Судом встановлено, що державною інспекцією з конт олю за цінами в Черкаській об ласті 15 березня 2010 року провед ена перевірка КП «Надія»з пи тань порядку правильності фо рмування, встановлення та за стосування тарифів на житлов о-комунальні послуги (водопо стачання та водовідведення) та виявлено порушення: відпо відачем затверджено нові тар ифи на послуги водопостачанн я та водовідведення для І гру пи споживачів (населення) без отримання висновків державн ої інспекції з контролю за ці нами в Черкаській області що до розрахунків економічно об грунтованих планових витрат , внаслідок чого сума необгру нтовано отриманої виручки пі дприємства за період з 01.04.2009 по 01.02.2010 становить 795 грн. 10 коп.

Наведене свідчить пр о порушення Закону №507-ХІІ, Зак ону України «Про місцеве сам оврядування в Україні», Зако ну України «Про житлово-кому нальні послуги», Порядку фор мування тарифів на послуги з централізованого водопоста чання та водовідведення, зат вердженого постановою КМУ №9 59 від 12.07.2006, якими встановлено на ступне.

Окрім загальних завд ань та повноважень Державна інспекція з контролю за ціна ми організовує роботу з нада ння висновків щодо розрахунк ів економічно обґрунтованих планованих витрат, пов'язани х з виробництвом, транспорту ванням, постачанням теплової енергії, наданням послуг з це нтралізованого водопостача ння та водовідведення, центр алізованого опалення і поста чання гарячої води, вивезенн я побутових відходів та техн ічного обслуговування ліфті в, що чітко передбачено пункт ом 4 Положення про Державну ін спекцію з контролю за цінами , затвердженого постановою К МУ від 13.12.2000 №1819.

Згідно з порядком фор мування тарифів на послуги з централізованого водопоста чання та водовідведення, зат вердженим постановою КМУ №959 в ід 12.07.2006, висновок щодо розрахун ків економічно обґрунтовани х планованих витрат, пов'язан их з наданням послуг з центра лізованого водопостачання т а водовідведення, надається Державною інспекцією з контр олю за цінами або її територі альними органами в порядку, в становленому Мінекономіки (п ункт 52).

Відповідно до частин и 5 статті 32 Закону України «Пр о житлово-комунальні послуги »у разі зміни вартості житло во-комунальних послуг викона вець/виробник не пізніше ніж за 30 днів повідомляє про це сп оживача з визначенням причин зміни вартості та наданням в ідповідних обґрунтувань з по силанням на погодження відпо відних органів. Щодо погодже ння зміни вартості вказаних послуг суд зазначає, що воно з дійснюється шляхом отриман ня висновку Державної інспек ції з конролю за цінами або її територіальними органами у визначеному законом порядку .

На підставі акту пере вірки №0468 від 15.03.2010 та статті 14 Зак ону №507-ХІІ державною інспекці єю з контролю за цінами в Черк аській області 17.03.2010 прийнято р ішення №51 про застосування до КП «Надія»економічних санкц ій за порушення державної ди сципліни цін, яке передбачає стягнення в дохід бюджету су ми порушення, яка складає 795 гр н. 10 коп., та 1590 грн. 20 коп. штрафу. Дане рішення вручене пре дставнику відповідача та не оскаржене ним у визначеному законом порядку.

За результатами досл іджень всіх обставин даної а дміністративної справи суд п рийшов до висновку, що прийня те щодо КП «Надія»рішення пр о застосування економічних с анкцій законне та обгрунтова не, прийняте за порушення від повідачем визначеного закон одавством порядку формуваня , встановлення та застосуван ня тарифів на житлово-комуна льні послуги, а саме: підприєм ством затверджено тарифи на послуги водопостачання та во довідведення без отримання в исновків державної інспекці ї з контролю за цінами в Черка ській області, як того вимага є Порядок формування тарифів на послуги з централізовано го водопостачання та водовід ведення, затверджений постан овою КМУ №959 від 12.07.2006. Внаслідок допущеного порушення КП «Над ія»необгрунтовано отримано виручку в розмірі 795 грн. 10 коп. В казані кошти підлягають стяг ненню разом із штрафом, що ста новить двократний розмір так ої суми (1590 грн. 20 коп.).

Таким чином, судом вст ановлено, що рішення державн ої інспекції з контролю за ці нами в Черкаській області пр о застосування до КП «Надія» економічних санкцій на загал ьну суму 2385 грн. 30 коп. є правомір ними, що є підставою для стягн ення зазначеної суми до відп овідного бюджету.

На підставі викладен ого суд прийшов до висновку, щ о даний позов підлягає задов оленню в повному обсязі.

Оскільки спір виріше но на користь суб'єкта владни х повноважень, звільненого в ід сплати судового збору, а та кож за відсутності виплат по зивача - суб'єкта владних повн оважень, пов'язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Керуючись Законом Україн и «Про ціни і ціноутворення» , Законом України «Про місцев е самоврядування в Україні», Законом України «Про житлов о-комунальні послуги», Полож енням про Державну інспекцію з контролю за цінами, затверд женим постановою КМУ від 13.12.2000 № 1819, Інструкцією про порядок за стосування економічних та фі нансових (штрафних) санкцій о рганами державного контролю за цінами, затвердженою спіл ьним наказом Міністерства ек ономіки та з питань європейс ької інтеграції України і Мі ністерства фінансів України 03.12.2001 №298/519, Порядком формування т арифів на послуги з централі зованого водопостачання та в одовідведення, затвердженим постановою КМУ №959 від 12.07.2006, ст.с т. 94, 159, 160, 161, 162, 163, 254 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний по зов задовольнити повністю.

Стягнути з комунального п ідприємства «Надія»(19725, Черка ська область, Золотоніський район, с. Подільське, вул. Шевч енка, 66, код ЄДРПОУ 32601315) на корист ь бюджету через державну інс пекцію з контролю за цінами в Черкаській області (18000, м. Черкаси, вул. Смілянська , 131, код ЄДРПОУ 22791597) економічні с анкції у розмірі 2385 (дві тисячі триста вісімдесят п' ять) гр н. 30 коп., застосовані згідно рі шення від 17.03.2010 року №51 за поруше ння державної дисципліни цін .

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом 10 днів з дня складення повного тексту пос танови та наступного подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження.

В разі проголошення поста нови у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційн е оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови.

Апеляційна скарга м оже бути подана без попередн ього подання заяви про апеля ційне оскарження у строк, вст ановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Е.С.Смілянець

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 1 9 травня 2010 року.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.05.2010
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу9621221
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1840/10/2370

Ухвала від 26.04.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Е.С. Смілянець

Постанова від 18.05.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Е.С.Смілянець

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні