Ухвала
від 12.04.2021 по справі 191/2017/20
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/2017/20

Провадження № 2-п/191/11/21

У Х В А Л А

іменем України

12 квітня 2021 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: судді - Кухаря Д.О., за участю секретаря - Заламай О.Ю. розглянувши згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Синельникове заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю Дніпроагроальянс в особі директора Астіона Є.М. про перегляд заочного рішення від 01.02.2021 року по цивільній справі № 191/2017/20 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Дніпроагроальянс про розірвання договору оренди земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

26.03.2021 року до Синельниківського міськрайонного суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю Дніпроагроальянс в особі директора Астіона Є.М. надійшла заява про перегляд заочного рішення Синельниківського міськрайонного суду від 01.02.2021 року по цивільній справі № 191/2017/20 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Дніпроагроальянс про розірвання договору оренди земельної ділянки, яку обґрунтовує тим, що відповідач судові повістки про виклик до суду не отримував, також відповідач не був присутнім при ухваленні рішення 01.02.2021 року. Про заочне рішення з яким вони не згодні, дізнався тільки 09.03.2021 року на офіційному сайті судової влади України, тому просить його скасувати, оскільки вважає його не законним та не обґрунтованим.

Заявник у судове засідання не з`явився, причини своєї неявки не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про дату розгляду справи.

Представник позивача ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, однак до його початку надав заяву, якою просить заяву представника відповідача залишити без руху, оскільки останнім не надано доказів, якими він обґрунтовує свої вимоги передбачені ч. 6, ч. 8 ст. 285 ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст.287 ЦПК України заява про перегляд заочного рішення розглядається в судовому засіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про дату , час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Вивчивши надані документи, перевіривши матеріали справи, суд вважає, що заява представника ТОВ Дніпроагроальянс в особі директора Астіона Є.М. про перегляд заочного рішення не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Заочним рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 01.02.2021 року ухвалено розірвати договір оренди земельної ділянки б/н від 15.08.2014 року, в якому предметом договору є земельна ділянка площею 7.34 га, кадастровий номер : 1224855300:01:003:0162, який був укладений між ОСОБА_1 , (РНОКПП - НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), та Товариством з обмеженою відповідальністю "Дніпроагроальянс (ТОВ Дніпроагроальянс ) (ідентифікаційний код юридичної особи : 34590337, Дніпропетровська область, Синельниківський район, селище міського типу Роздори, вулиця Робоча, будинок 10-Б) та стягнуто з ТОВ Дніпроагроальянс , судовий збір в розмірі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 копійок.

У відповідності до п.2 ч.3 ст.287 ЦПК України суд може своєю ухвалою за результатами розгляду заяви про перегляд заочного рішення скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду в загальному порядку.

Відповідно до ст.288 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Отже, метою процедури перегляду заочного рішення є надання можливості відповідачу, який не брав участі у судовому засіданні з поважних причин, і при цьому не був повідомлений про дату, час та місце судового розгляду у встановленому процесуальним законом порядку, подати суду свої обґрунтовані доказами заперечення проти позову.

Наявності сукупності обставин передбачених ч.1 ст.288 ЦПК України для скасування заочного рішення не встановлено.

Судом встановлено, що матеріали справи містять докази виклику відповідача у справі ТОВ Дніпроагроальянс у судові засідання, а саме, довідки про доставку смс повідомлення з викликом до суду та датою розгляду справи, а також поштові повідомлення про вручення судових повісток на призначені судом дати розгляду справи, але відповідач усудові засідання не з`являвся, про причини неявки суд не повідомляв.

Також, в матеріалах справи міститься відзив на позовну заяву наданого суду 15.09.2020 року представником ТОВ Дніпроагроальянс - Кравцовим О.В. ( а.с. 35-37), та доповнення до відзиву до позовної заяви (а.с. 73-74), що також свідчить про те, що відповідач знав про існування даного позову та призначені дати його розгляду.

Також, суд бере до уваги, що Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях наголошує, що кожна сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у справі за його участю, добросовісно користуватися належними йому процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно ч.2 ст.43 ЦПК України учасники справи зобов`язані: виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Відповідно ст. 44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до ч.1,2,3 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі. Основними засадами (принципами) цивільного судочинства окрім іншого, є розумність строків розгляду справи судом.

Згідно ст. 121 ЦПК України, суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню цивільного судочинства.

Судом встановлено, що дана цивільна справа знаходилась в провадженні Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області з 03.07.2020 року та при вирішенні справи, кожного разу враховував можливість та необхідність відкладення розгляду справи та оголошення перерви в судовому засіданні відповідно до чинного законодавства України, здійснював неодноразові виклики відповідача, як слідує з матеріалів справи.

Цивільно-процесуальним Кодексом України визначені принципи пропорційності та змагальності при розгляді цивільних справ яких повинен дотримуватись суд. Сторони у справі вільні в тому яким чином вони будуть здійснювати свої процесуальні права у тому числі і по явкам в судове засідання.

Судом встановлено, що матеріали справи містяться докази виклику відповідача, разом з тим заявником до заяви про перегляд заочного рішення, не надано доказів, які мали б істотне значення для вирішення справи.

Керуючись ст.ст. 287 , 288 ЦПК України ,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні заяви представника Товариства з обмеженою відповідальністю Дніпроагроальянс в особі директора Астіона Є.М. про перегляд заочного рішення від 01.02.2021 року по цивільній справі № 191/2017/20 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Дніпроагроальянс про розірвання договору оренди земельної ділянки - відмовити.

В порядку ч. 4 ст. 287 ЦПК України у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: Д. О. Кухар

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.04.2021
Оприлюднено14.04.2021
Номер документу96240664
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —191/2017/20

Ухвала від 31.03.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кухар Д. О.

Ухвала від 12.04.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кухар Д. О.

Рішення від 01.02.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кухар Д. О.

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кухар Д. О.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кухар Д. О.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кухар Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні