Постанова
від 26.05.2009 по справі 2а-1945/09/2670-6/293
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

Вн. № 6/293

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

26.05.2009 р. № 2а -1945/09/2670-6/293

Окружний адміністративни й суд міста Києва у складі гол овуючого судді Добрянської Я.І. при секретарі судового за сідання Зубко Л.П. вирішив ад міністративну справу

за позовом Державна податкова інспе кція у Дніпровському районі м.Києва

до Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Грандіс-Інве ст"

про скасування державної реє страції

Представники:

від позивача: Стаценко М.А. (довіреність від 25.05.2009 р. № 2207/9/10)

від відповідача: не з' явилися

третя особа не з' явили ся

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Украї ни в судовому засіданні 26.05.2009 р. пр оголошено вступну та резолют ивну частини постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адмініст ративного суду м. Києва зверн улася Державна податкова інс пекція Дніпровському районі м. Києва з позовом до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Грандіс - Інвест»(код ЄДР ПОУ 33634226), третя особа Дніпровсь ка районна у м. Києві державна адміністрація про припиненн я державної реєстрації

В обґрунтування позову п редставник позивача зазначи в, що ТОВ «Грандіс - Інвест»не звітує з січня 2006 року. Останні й звіт був поданий по податку на прибуток підприємства за 2005 рік.

Відповідно до довідки Голо вного управління статистики у м. Києві від 15.04.2008 р. № 13-2270, Товари ство з обмеженою відповідаль ністю «Грандіс-Інвест»зареє строване за адресою: м. Київ , вул.. Машиністівська, 5-А. Від повідач в судове засідання н е з' явився, заперечень на по зов не надав.

Дніпровська районна у міст і Києві державна адміністрац ія звернулася до Окружного а дміністративного суду м. Киє ва з листом від 08.04.2009 р. №1-19/24-558/5, в як ому просила розглядати справ у без участі її представника .

Розглянувши подані сторон ою документи і матеріали, зас лухавши пояснення представ ника позивача, всебічно і пов но з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, Ок ружний адміністративний суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежен ою відповідальністю «Гранді с - Інвест»(код ЄДРПОУ 33634226) заре єстроване Дніпровською райо нною у м. Києві державною адмі ністрацією 27 липня 2005 року, про що зроблений запис № 1 067 102 0000 004139, м ісцезнаходження підприємст ва: 02099, м. Київ, вул. Машиністівс ька, 5-А. Відповідач був взятий на податковий облік Державн ою податковою інспекцією у Д ніпровському районі м. Києва 27.07.2005 р.

ДПІ у Дніпровському райо ні м. Києва здійснено перевір ку відповідача з питань, пов' язаних з його поданням звітн ості. За результатами переві рки встановлено, що відповід ач звіти про фінансово - гос подарську діяльність до пода ткового органу не подавав з л истопада 2006 року. Останній зві т був поданий по податку на пр ибуток підприємства за треті й квартал 2006 рік.

Статтею 9 Закону України «Про систему оподаткування» передбачені обов' язки плат ників податків і зборів (обов ' язкових платежів), а саме пл атники податків і зборів (обо в'язкових платежів) зобов'яза ні:

1) вести бухгалтерський облі к, складати звітність про фін ансово-господарську діяльні сть і забезпечувати її збері гання у терміни, встановлені законами;

2) подавати до державних под аткових органів та інших дер жавних органів відповідно до законів декларації, бухгалт ерську звітність та інші док ументи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів);

3) сплачувати належні суми п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) у встановлені зак онами терміни;

4) допускати посадових осіб державних податкових органі в до обстеження приміщень, що використовуються для одержа ння доходів чи пов'язані з утр иманням об'єктів оподаткуван ня, а також для перевірок з пит ань обчислення і сплати пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів).

Керівники і відповідні пос адові особи юридичних осіб т а фізичні особи під час перев ірки, що проводиться державн ими податковими органами, зо бов'язані давати пояснення з питань оподаткування у випа дках, передбачених законами, виконувати вимоги державних податкових органів щодо усу нення виявлених порушень зак онів про оподаткування і під писати акт про проведення пе ревірки.

Обов'язок юридичної особи щ одо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) припи няється із сплатою податку, з бору (обов'язкового платежу) а бо його скасуванням або спис анням податкової заборгован ості відповідно до Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом". У разі ліквідації юридичної особи заборгованість з податків і зборів (обов'язкових платежі в) сплачується у порядку, вста новленому законами України. У разі укладення мирової уго ди у процедурі провадження у справі про банкрутство забо ргованість з податків і збор ів (обов'язкових платежів) спл ачується у розмірах, визначе них мировою угодою, укладено ю у порядку, встановленому за конами України.

Згідно зі статтею 247 Господа рського кодексу України, у разі здійснення суб'єктом г осподарювання діяльності, що суперечить закону чи устано вчим документам, до нього мож е бути застосовано адміністр ативно-господарську санкцію у вигляді скасування держав ної реєстрації цього суб'єкт а та його ліквідації.

Як встановлює норма п. 6 ст. 58 Г осподарського кодексу Украї ни, суб'єкт господарюванн я ліквідується:

за ініціативою осіб, зазнач ених у частині першій цієї ст атті;

у зв'язку із закінченням стр оку, на який він створювався, ч и у разі досягнення мети, зара ди якої його було створено;

у разі визнання його в устан овленому порядку банкрутом, крім випадків, передбачених законом;

у разі скасування його держ авної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст.. 46 Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців»від 15.05.2003 р. № 755-IV, державна реєстрація пр ипинення підприємницької ді яльності фізичної особи - під приємця проводиться у разі:

прийняття фізичною особою - підприємцем рішення про при пинення підприємницької дія льності;

смерті фізичної особи - підп риємця;

постановлення судового рі шення про оголошення фізично ї особи померлою або визнанн я безвісно відсутньою;

постановлення судового рі шення про визнання фізичної особи, яка є підприємцем, неді єздатною або про обмеження ї ї цивільної дієздатності;

постановлення судового рі шення про припинення підприє мницької діяльності фізично ї особи - підприємця.

Підставами для постановле ння судового рішення про при пинення підприємницької дія льності фізичної особи - підп риємця є:

визнання фізичної особи - пі дприємця банкрутом;

провадження нею підприємн ицької діяльності, що заборо нена законом;

неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону.

Згідно з п. 17 ст. 11 Закону Украї ни «Про державну податкову с лужбу в Україні»від 04.12.1990 р. № 509, о ргани державної податкової с лужби у випадках, в межах комп етенції та у порядку, встанов лених законами України, мают ь право звертатися у передба чених законом випадках до су дових органів із заявою (позо вною заявою) про скасування д ержавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності .

Враховуючи, що обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними конкретними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування, суд при йшов до висновку, що в позовні й заяві наведені обставини, я кі підтверджуються достатні ми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних ви мог. Докази, подані позивачем підтверджують обставини, на які позивач посилається на ї х обґрунтування.

Відповідно до ст. 162 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, при вирішенні спр ави по суті суд може задоволь нити адміністративний позов повністю або частково чи від мовити в його задоволенні по вністю або частково, у разі за доволення адміністративног о позову суд може прийняти по станову про визнання протипр авними рішення суб'єкта влад них повноважень чи окремих й ого положень, дій чи бездіяль ності і про скасування або ви знання нечинним рішення чи о кремих його положень, про пов орот виконання цього рішення чи окремих його положень із з азначенням способу його здій снення.

Враховуючи вищенаведене, с уд дійшов висновку, що з ураху ванням положень зазначеної с татті необхідно позов задово льнити повністю, оскільки у п озивача наявні докази непода ння звітності відповідачем.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го кодексу. Cуд прийшов до вис новку про задоволення позовн их вимог позивача в повному о бсязі щодо припинення підпри ємницької діяльності Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Орхідея Інтер Трейд»( код ЄДРПОУ 33633966).

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 69, 71, 94, 97, 112, 158-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, Окружний адмініс тративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задоволь нити.

2. Припинити підприємн ицьку діяльність суб' єкта п ідприємницької діяльності Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Грандіс-Інвест» (02099, м. Київ, вул.. Машиністівська , 5-А, код ЄДРПОУ 33634226), зареєстрова ного Дніпровською районною д ержавною адміністрацією м. К иєва 27 липня 2005 року.

3. Зобов' язати держав ного реєстратора внести до Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців запис про су дове рішення, провести держа вну реєстрацію припинення пі дприємницької діяльності Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Грандіс-Інвест» (код ЄДРПОУ 33634226), відповідно до чинного законодавства та пов ідомити органи статистики, Д ержавної податкової служби, Пенсійного фонду України, фо ндів соціального страхуванн я та повідомити Товариство з обмеженою відповідальністю «Грандіс-Інвест»(код ЄДРПОУ 33634226) щодо якого постановлено с удове рішення про внесення д о Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців такого зап ису.

4. Постанову надіслати сторонам у справі та державн ому реєстратору.

Постанова відповідно д о ч. 1 ст. 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України н абирає законної сили після з акінчення строку подання зая ви про апеляційне оскарження , встановленого цим Кодексом , якщо таку заяву не було подан о.

Постанова суду може бути ос каржено до суду апеляційної інстанції шляхом подання зая ви про апеляційне оскарження постанови суду та апеляційн ої скарги. Заява про апеляцій не оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня ск ладення постанови в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду подається пр отягом двадцяти днів після п одання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляц ійне оскарження та апеляційн а скарга подаються Київськом у апеляційному адміністрати вному суду через Окружний ад міністративний суд міста Киє ва.

Суддя Добрянська Я.І.

Дата ухвалення рішення26.05.2009
Оприлюднено14.10.2010
Номер документу9626750
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1945/09/2670-6/293

Постанова від 26.05.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні