Постанова
від 18.05.2009 по справі 2а-2138/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

18.05.2009 р. № 2а -2138/09/2670

Окружний адміністрати вний суд міста Києва

в складі: головуючого судді Качур І.А.

при секретарі Черненко О.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни у Дніпровському районі м.Києва до Приватного підпри ємства «Консалтингове агент ство «Персона»про стягнення заборгованості,

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Украї ни в судовому засіданні 18.05.2009 ро ку о 18 год. 40 хв. проголошено вст упну та резолютивну частини постанови. Виготовлення пост анови у повному обсязі відкл адено, про що повідомлено сто рін після проголошення вступ ної та резолютивної частини постанови в судовому засідан ні з урахуванням вимог ч.4 ст. 167 КАС України

В С Т А Н О В И В :

Управління Пенсійного ф онду України у Дніпровському районі м.Києва звернулося до суду з адміністративним поз овом про стягнення з Приватн ого підприємства «Консалтин гове агентство «Персона»заб оргованості в розмірі 3277,59 грн. . В обґрунтування позовних ви мог покликається на те, що від повідач є платником страхови х внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування та не сплатив страхо ві внески за жовтень 2008 року, ли стопад 2008 року в розмірі 3298,24 грн .. Управління направило відпо відачу вимогу про сплату нед оїмки по страхових внесках. В ідповідач сплатив 20,65 грн.. та н е оскаржив вимогу в адмініст ративному та судовому порядк у, однак коштів не оплатив. А т ому просить стягнути з відпо відача заборгованість по спл аті коштів на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування в розмірі 3277,59 грн..

Представник позивача пода в до суду заяву про підтриман ня позову в повному обсязі та просив позов задоволити.

Відповідач своїми процесу альними правами не скористав ся - відзиву на позовну заяв у не надав, явку своїх предста вників у судове засідання не забезпечив.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши фактичні обс тавини, на яких ґрунтується п озов, оцінивши докази, які маю ть юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, суд приходить до ви сновку, що позов слід задовол ьнити з наступних підстав.

Відповідач є платником збо ру на обов' язкове державне пенсійне страхування та заре єстрований як платник вказан ого збору в Управлінні.

Управлінням Пенсійного Фо нду України у Дніпровському районі м.Києва 01.12.2008 року вистав лено вимоги Приватному підпр иємству «Консалтингове аген тство «Персона»про стягненн я страхових внесків на суму 166 8,95 грн., та 06.01.2009 року - на суму 1608,64 г рн..

Відповідно до п.1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування»від 09.07.2003 року з наступ ними змінами і доповненнями страхувальниками є роботода вці: фізичні особи - суб' єк ти підприємницької діяльнос ті та інші особи (включаючи юр идичних та фізичних осіб - с уб' єктів підприємницької д іяльності, які обрали особли вий спосіб оподаткування (фі ксований податок, єдиний под аток, фіксований сільськогос подарський податок, придбали спеціальний торговий патент ), які використовують працю фі зичних осіб на умовах трудов ого договору (контракту) або н а інших умовах, передбачених законодавством, або за догов орами цивільно-правового хар актеру,- для осіб, зазначени х у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього З акону.

Згідно ч.1 ст. 19 Закону страхо ві внески до солідарної сист еми нараховуються: для робот одавця - на суми фактичних вит рат на оплату праці (грошовог о забезпечення) працівників, що включають витрати на випл ату основної і додаткової за робітної плати та інших заох очувальних та компенсаційни х виплат, у тому числі в натура льній формі, які визначаютьс я згідно з нормативно-правов ими актами, прийнятими відпо відно до Закону України "Про о плату праці", виплату винагор од фізичним особам за викона ння робіт (послуг) за угодами ц ивільно-правового характеру , що підлягають обкладенню по датком на доходи фізичних ос іб, а також на суми оплати перш их п'яти днів тимчасової непр ацездатності, яка здійснюєть ся за рахунок коштів роботод авця, та допомоги по тимчасов ій непрацездатності

Приписом п.6 ст. 20 Закону Укра їни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня»від 09.07.2003 року, страхувальни ки зобов' язані сплачувати с трахові внески, нараховані з а відповідний базовий звітни й період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зак інчення цього періоду. Базов им звітним періодом є: для стр ахувальників, зазначених у п унктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закон у, - календарний місяць. Пере рахування страхових внесків здійснюється страхувальник ами одночасно з одержанням (п ерерахуванням) коштів на опл ату праці (виплати доходу), у т ому числі в безготівковій чи натуральній формі або з виру чки від реалізації товарів (п ослуг). При цьому фактичним од ержанням (перерахуванням) ко штів на оплату праці (виплати доходу) вважається одержанн я відповідних сум готівкою, з арахування на банківський ра хунок одержувача, перерахува ння за дорученням одержувача на будь-які цілі, одержання то варів (послуг) або будь-яких ін ших матеріальних цінностей в рахунок зазначених виплат (д оходу), фактичне здійснення і з цих виплат (доходу) відрахув ань, передбачених законодавс твом або за виконавчими доку ментами, чи будь-яких інших ві драхувань.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 24.10.2007 рок у № 1261 «Про затвердження Полож ення про Пенсійний фонд Укра їни», основними завданнями П енсійного фонду України, яки й здійснює свої повноваження безпосередньо та через утво рені в установленому порядку головні управління Фонду в А втономній Республіці Крим, о бластях, мм. Києві та Севастоп олі, управління в районах, міс тах і районах у містах є: забез печення збирання та акумулюв ання внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування, ведення їх облік у.

Відповідно до ст. 106 згаданог о вище Закону, у разі виявленн я своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувал ьники зобов' язані самостій но обчислити ці внески і спла тити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначен их цією статтею.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату. П ротягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про с плату недоїмки страхувальни к зобов' язаний сплатити сум и недоїмки та суми фінансови х санкцій. Страхувальник у ра зі незгоди з розрахунком сум и недоїмки, зазначеної у вимо зі про сплату недоїмки, узгод жує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановлено му правлінням Пенсійного фон ду, а в разі неузгодження вимо ги із органами Пенсійного фо нду має право на оскарження в имоги в судовому порядку. Орг ан Пенсійного фонду також ма є право звернутися до суду чи господарського суду з позов ом про стягнення недоїмки.

Як вбачається, Управління П Ф України у Дніпровському ра йоні м.Києва виставило 01.12.2008 рок у та 06.01.2009 року вимоги відповіда чу про стягнення недоїмки по страхових внесках відповідн о в розмірі 1668,95 грн. та 1608,64 грн..

У матеріалах справи відсут ні відомості про оскарження даної вимоги та рішення про з астосування штрафних санкці й відповідачем, а тому сума не доїмки є узгодженою.

З урахуванням наведеного с уд приходить до висновку про обґрунтованість позовних ви мог щодо стягнення з відпові дача заборгованості по сплат і недоїмки із страхових внес ків у розмірі 3277,59 грн..

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 158-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги задоволь нити.

Стягнути з Приватного підп риємства «Консалтингове аге нтство «Персона»(02098, м.Київ, Дн іпровська набережна, 5-А, кв. 207, Є ДРПОУ 33298481, р/р 2600100800083 в АКБ «Правек с-банк», МФО 321983) заборгованіст ь на користь Управління Пенс ійного фонду України у Дніпр овському районі м.Києва (р/р 2560830126 в Головному управлінні Ощадбанку по м.Києву та Київс ькій області, МФО 322669, ЄДРПОУ 2286944 8) в розмірі 3277,59 грн. (три тисячі д вісті сімдесять сім гривень 59 коп.).

Згідно ст.ст. 185-186 КАС України сторони та інші особи, які б еруть участь у справі мають п раво оскаржити в апеляційном у порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеля ційне оскарження подається п ротягом 10 днів з дня проголоше ння, апеляційна скарга подає ться протягом 20 днів після под ання заяви про апеляційне ос карження. Дані заяви подають ся до апеляційного суду чере з суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАС України Пост анова, якщо інше не встановле но КАС України, набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо таку з аяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна с карга не була подана у строк, п останова суду першої інстанц ії набирає законної сили піс ля закінчення цього строку. У разі подання апеляційної ск арги судове рішення, якщо йог о не скасовано, набирає закон ної сили після закінчення ап еляційного розгляду справи.

Дата складення та підписан ня постанови в повному обсяз і - 22.05.2009 року.

Суддя І.А.Качур

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.05.2009
Оприлюднено14.10.2010
Номер документу9627021
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2138/09/2670

Ухвала від 13.08.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 15.09.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 07.11.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Постанова від 18.05.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні