Ухвала
від 14.04.2021 по справі 552/1612/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/1612/21

Провадження № 1-кс/552/603/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.04.2021 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтава ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , погодженим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні слідчого управління ФР Головного управління ДФС у Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020170000000215, в межах якого установлено, що службові особи низки підприємств, зареєстрованих на території Полтавської області, в період з 2016 року по 2020 рік, внаслідок придбання реалізації сільськогосподарської продукції за готівкові кошти та без відображення вказаних операцій по бухгалтерському та податковому обліках, ухилились від сплати податків на суму понад 7,6 млн. грн.

Встановлено, що службові особи вказаних підприємств використовують у злочинній діяльності підконтрольні суб`єкти господарювання, зареєстровані на території Сумської області.

Вказаними особами організовано діяльність із закупівлі сільськогосподарської продукції (зерна кукурудзи, пшениці, сої, соняшнику тощо) за готівкові кошти у фактичних виробників такої продукції (фермерів, фермерських господарств тощо). При цьому, дані фінансові операції жодним чином не відображаються в податковій звітності суб`єктів господарювання. З метою маскування незаконного походження зерна, здійснюється його оформлення як такого, що придбане у підприємств, які мають ознаками «фіктивності».

Внаслідок таких злочинних дій службових осіб суб`єктів господарювання упродовж 2016 2020 років до державного бюджету не сплачено податок на додану вартість в загальній сумі понад 7,6 млн. грн.

За результатами проведених слідчих (розшукових) та процесуальних дій встановлено, що діяльність указаної злочинної групи осіб продовжується і на даний час.

Також встановлено, що співорганізатором вказаної протиправної діяльності являється ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 ), який відповідальний за закупівлю сільськогосподарської продукції за готівкові кошти, постійно контактує з фактичними виробниками та продавцями с/г продукції, здійснює фактичний облік придбаної та реалізованої за готівку с/г продукції.

За наявною інформацією, вищевказаний громадянин у своїй фінансово господарській діяльності використовує реквізити ряду підконтрольних йому підприємств, а саме: ФГ «Доля Нова» (код 41523662), ТОВ «Доля Агро» (код 40461087), ФГ «Грінагро» (код 42829325), ФГ «Агроекспо» (код 38863229) та інші.

В зв`язку із вищевикладеним, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення знарядь кримінального правопорушення (документів, носіїв інформації), майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: м.Полтава, вул. Марківська, 19.

Слідчий у судовому засіданні своє клопотання про надання дозволу на проведення обшуку підтримав, посилаючись на викладені у клопотанні обставини.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали додані до клопотання приходить до таких висновків.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020170000000215 від 09.11.2020 за ч. 3 ст. 212 КК України.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_5 разом з іншими службовими особами ряду підприємств Полтавської області, в період часу з 2016 року по теперішній час здійснюють придбання реалізацію сільськогосподарської продукції за готівкові кошти без обов`язкового відображення вказаних операцій в бухгалтерському та податковому обліках, в зв`язку з чим відповідними службовими особами здійснено ухилення від сплати податків на суму понад 7,6 млн. грн., що є особливо великим розміром.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення знарядь кримінального правопорушення (документів, носіїв інформації), майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, виникла необхідність у проведенні обшуку.

Оскільки при вчинені злочинних дій ОСОБА_5 використовувались підроблені первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи по неіснуючих взаємовідносинах, печатки та інші речі та документи, а отримані внаслідок таких операцій кошти є такими, що здобуті протиправним шляхом, а також враховуючи, що відомості по вказаних операціях можуть міститись на будь-яких носіях, призначених для обміну та зберігання інформації вказані речі та документи відповідають критеріям ст. 98 КПК України, у зв`язку із чим їх вилучення має вирішальне значення для доведення винуватості осіб, які причетні до злочинної діяльності.

Указані документи та речі необхідні для проведення судово-почеркознавчої, комп`ютерно-технічних експертиз.

В матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи та речі являються джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, які неможливо встановити іншим способом, а їх вилучення можливе лише на підставі ухвали слідчого судді.

У інший спосіб, окрім вилучення оригіналів документів, речей та подальшого їх використання для проведення судових експертиз, довести факт вчиненого кримінального правопорушення у слідства немає можливості.

Відповідно до інформації отриманої з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності належить ОСОБА_6 .

З урахуванням викладеного, з метою всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування, запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, перетворення, передачі, відчуження речових доказів, фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст.234 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 та належить на праві власності ОСОБА_6 , з метою виявлення та вилучення документів фінансово-господарської діяльності ФГ «Доля Нова» (код 41523662), ТОВ «Доля Агро» (код 40461087), ФГ «Грінагро» (код 42829325), ФГ «Агроекспо» (код 38863229) за період з 01.01.2016 по теперішній час; чорнових записів; жорстких дисків, USB-флеш накопичувачів; відеореєстраторів та серверів; інших електронних носіїв інформації, які містять дані про вчинення злочинної діяльності; банківських та пластикових карток для обслуговування карткових, депозитних та кредитних рахунків; печаток та штампів вказаних суб`єктів господарювання, інших документів та носіїв інформації, що мають значення у кримінальному провадженні та відповідають критеріям ст. 98 КПК України.

Дозвіл на проведення обшуку надати заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_7 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_8 , слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_9 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_10 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_11 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_12 , начальнику третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_13 , заступнику начальника третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_14 , старшому слідчому з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_15 , старшому слідчому третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_16 , заступнику начальника контрольно-методичного відділу СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській ОСОБА_17 , старшому слідчому контрольно-методичного відділу СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській ОСОБА_18 , старшому слідчому контрольно-методичного відділу СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській ОСОБА_19 , із залученням прокурорів відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Полтавської обласної прокуратури, співробітників управління БФЗ ГУ ДФС у Полтавській області, понятих та спеціалістів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали складено 15.04.2021 року о 08-30 год. у приміщені Київського районного суду м. Полтави, за адресою: пров. Хорольський, 6, м. Полтава.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.04.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу96271950
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —552/1612/21

Ухвала від 06.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 06.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 05.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 15.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 05.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 22.06.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 22.06.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні