Постанова
від 11.05.2010 по справі 2а-2584/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

11.05.10 < копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2010 р. Справа №2а-2584/10/0470

Дніпропетровський окруж ний адміністративний суд у с кладі:

головуючого судді Верба І.О. < Текст >

при секретарі Дєговцові І.О.

за участю представників:

позивача

відповідача подав заяву про розгляд сп рави за його відсутності

не з' явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Д ніпропетровську адміністра тивну справу

за адміністративним позов ом Державної податкової інсп екції у Бабушкінському район і м. Дніпропетровська

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропром класик»

про припинення юридичної о соби, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інсп екція у Бабушкінському район і м. Дніпропетровська зверну лась до адміністративного су ду із адміністративним позов ом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропром класик» з позовними вимогами про припинення юридичної ос оби.

В обґрунтування позову заз начено, що підставою для пост ановлення судового рішення щ одо припинення юридичної осо би є, зокрема, наявність в Єдин ому державному реєстрі запис у про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезн аходженням.

Представник позивача пода в заяву про розгляд справи за його відсутності, просив зад овольнити позовні вимоги у п овному обсязі.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився. Судом напра влено на адресу відповідача, зазначену у Довідці з Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців (49000, Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ, п л. Червона, буд. 5А), судову повіс тку на 16 квітня 2010 року разом із копією ухвали про відкриття провадження та копією позов ної заяви, проте конверт пове рнувся до суду з відміткою по штового відділення «за зазна ченою адресою не розшукано». Згідно статті 18 Закону Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців», якщо відомо сті, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєст ру, були внесені до нього, то т акі відомості вважаються дос товірними і можуть бути вико ристані в спорі з третьою осо бою, доки до них не внесено від повідних змін. Якщо відомост і, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою. Відпо відно до частини 8 статті 35 Код ексу адміністративного судо чинства України вважається, що повістку вручено юридичні й особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відпо відного державного реєстру. Відповідач за адресою, вказа ною у Єдиному державному реє стрі юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців не знах одиться, відповідні зміни до Єдиного державного реєстру не подавав. Таким чином, відпо відач за офіційно зареєстров аною адресою не знаходиться, що підтверджується записом в Єдиному державному реєстрі . З огляду на викладене, суд ді йшов висновку про можливість розгляду справи за відсутно сті відповідача.

Проаналізувавши матеріали справи, суд приходить до висн овку, що позовна заява підляг ає задоволенню, з наступних п ідстав.

З матеріалів справи виходи ть, що юридична особа - Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Агропромкласик» (код ЄДРПОУ 36095521) зареєстроване Вик онавчим комітетом Дніпропет ровської міської ради 12 серпн я 2008 року, та перебуває на облік у у Державній податковій інс пекції у Бабушкінському райо ні м. Дніпропетровська як пла тник податків та інших обов' язкових платежів з 13 серпня 2008 року за №13912.

Згідно статті 104 Кодексу адм іністративного судочинства України суб' єкт владних по вноважень має право звернути ся до адміністративного суду у випадках, встановлених зак оном. Органи державної подат кової служби у випадках, в меж ах компетенції та у порядок в становлений законами Україн и, мають право звертатися до с удових органів із заявою (поз овною заявою) про скасування державної реєстрації суб' є кта підприємницької діяльно сті, такі повноваження визна чені пунктом 17 статті 11 Закону України «Про державну подат кову службу України».

Відповідно до частини 2 стат ті 38 Закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних і ф ізичних осіб-підприємців» пі дставами для постановлення с удового рішення щодо припине ння юридичної особи, що не пов ' язано з банкрутством юриди чної особи, зокрема є: визнанн я недійсним запису про прове дення державної реєстрації ч ерез порушення закону, допущ ені при створенні юридичної особи, які не можна усунути; пр овадження нею діяльності, що суперечить установчим докум ентам, або такої, що заборонен а законом; невідповідність м інімального розміру статутн ого фонду юридичної особи ви могам закону; неподання прот ягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону; наявність в Єдино му державному реєстрі запису про відсутність юридичної о соби за вказаним її місцезна ходженням.

Поряд з цим, державні органи , згідно з частиною 2 статті 19 Ко нституції України, зобов' яз ані діяти лише на підставі, в м ежах повноважень та у спосіб , що передбачені Конституціє ю та законами України. Компет енція органів державної пода ткової служби поширюється на відносини в сфері оподаткув ання, отже й поширюється на сп ірні правовідносини. Чинне з аконодавство не передбачає м ожливості звернення інших су б' єктів владних повноважен ь до суду з наведених підстав , отже звернення податкового органу із заявленим позовом також повністю відповідає п ринципу, закріпленому статте ю 124 Конституції України.

Позивач в обґрунтування по зовних вимог про припинення юридичної особи приватного п ідприємства «Комп' ютерні і нформаційні системи зв' язк у» посилається на положення статті 38 Закону України «Про д ержавну реєстрацію юридични х і фізичних осіб-підприємці в», відповідно до якого підст авами для постановлення судо вого рішення щодо припинення юридичної особи, зокрема, є на явність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутні сть юридичної особи за вказа ним її місцезнаходженням.

Судом також встановлено, що у Довідці з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців с таном на 19 листопада 2009 року на явний запис 2: «Реєстраційний номер юридичної особи ЄДР - 10037407355; Ідентифікаційний код - 36095521; найменування - Товарист во з обмеженою відповідальні стю «Агропромкласик»; місцез находження - 49000, Дніпропетро вська область, м. Дніпропетро вськ, пл. Червона, буд. 5А; дата п роведення, номер запису та на зва реєстраційної дії - 13.10.2009, 1 227 143 0001 043691, Внесення інформації щ одо відсутності юридичної ос оби за вказаною адресою».

Згідно пункту 8.6. «Порядку об ліку платників податків, збо рів (обов'язкових платежів)», з атвердженого наказом Держав ної податкової адміністраці ї України від 19 лютого 1998 року № 80, якщо платник податків не ма є заборгованості перед бюдже том та у разі неподання протя гом одного року в органи держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в податкової звітності, наяв ності в Єдиному державному р еєстрі запису про відсутніст ь юридичної особи за вказани м її місцезнаходженням, то ке рівник органу державної пода ткової служби приймає рішенн я у вигляді розпорядження ві дносно платника податків - пр о звернення до суду із заявою (позовною заявою) про скасува ння державної реєстрації суб 'єкта підприємницької діяльн ості, постановлення судового рішення про припинення юрид ичної особи чи підприємницьк ої діяльності фізичної особи -підприємця.

Як вбачається з довідки Дер жавної податкової інспекції у Бабушкінському районі м. Дн іпропетровська заборговано сті по платежам до бюджету То вариство з обмеженою відпові дальністю «Агропромкласик» не має.

29 січня 2010 року начальником Д ержавної податкової інспекц ії у Бабушкінському районі м . Дніпропетровська видано ро зпорядження №68 про звернення до Дніпропетровського окруж ного адміністративного суду щодо припинення юридичної о соби Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропром класик».

З огляду на викладе, суд дій шов до висновку про наявніст ь підстав для задоволення ад міністративного позову.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 158-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Д ержавної податкової інспекц ії у Бабушкінському районі м . Дніпропетровська до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Агропромкласик» про п рипинення юридичної особи за довольнити повністю.

Припинити юридичну особу Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Агропромкласик » (код ЄДРПОУ 36095521).

У день набрання постановою законної сили направити її к опію державному реєстратору за місцезнаходженням особи для внесення до Єдиного держ авного реєстру запису про су дове рішення.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження відповідно до статті 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України т а може бути оскаржена шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження та апеляційної с карги до Дніпропетровського апеляційного адміністратив ного суду через Дніпропетров ський окружний адміністрати вний суд в порядку статті 186 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Суддя < (підпис ) >

Постанова виготовлена у повному обсязі 21 квітня 2010 рок у І.О. Верба

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.05.2010
Оприлюднено28.09.2010
Номер документу9627263
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2584/10/0470

Ухвала від 01.03.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

Постанова від 11.05.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні