Ухвала
від 13.04.2021 по справі 908/3150/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 32/178/20

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

13.04.2021 Справа № 908/3150/20

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя Господарського суду Запорізької області Колодій Н.А., розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Крани України» , (67806, Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Теплична, 1)

до відповідача: Приватного акціонерного товариства «Запорізький автомобілебудівний завод» , (69600, Запорізька область, м. Запоріжжя, проспект Соборний, 8)

про стягнення 150 000,00грн. вартості відновлювального ремонту.

Без участі представників сторін

УСТАНОВИВ

До Господарського суду Запорізької області 07.12.2020 надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Крани України» про стягнення вартості відновлювального ремонту самохідного автокрану в розмірі 150 000,00грн.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу від 07.12.2020 здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/3150/20 та визначено до розгляду судді Колодій Н.А.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 10.03.2021 у справі № 908/3150/20 призначено судову автотоврознавчу експертизу та судову будівельно-технічну експертизу.

Проведення судової автотоварознавчої експертизи доручено Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, (адреса: вул.Успенська, 83/85, м. Одеса, 65011).

Проведення судової будівельно-технічної експертизи доручено експертам Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових (69005, м. Запоріжжя, вул.Олександрівська, буд. 13).

07.04.2021 від Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання експертизи, а саме просить надати:

1. Проектну документацію на будівництво об`єкта;

2. Документ про приймання його в експлуатацію;

3. Матеріали технічної інвентаризації об`єкта дослідження з моменту вводу в експлуатації по теперішній час;

4. Акти і звіти попередніх обстежень та досліджень;

5. Вказати, чи проводились ремонтні роботи об`єкта дослідження до та після пошкодження/руйнування. У разі проведення ремонтних робіт, прошу вказати які саме роботи були проведені та надати матеріали:

- У разі підрядного способу - Договірну документацію із додатками;

- У разі господарського (власними силами) способу - Дефектні акти, товарні чеки на придбання матеріалів, тощо;

6. Надати матеріали, щодо проведення ремонту (поточного, капітального) об`єкта дослідження;

7. Акт технічного стану або протокол огляду місця подій, складений відповідальною комісією, щодо руйнації об`єкта дослідження.

А також, експерт повідомив, що в ході проведення дослідження перелік додаткових матеріалів може бути доповнений.

Питання щодо визначення попередньої вартості проведення судової будівельно-технічної експертизи буде вирішуватись після надання на дослідження вищевказаних матеріалів та визначення об`єму експертного завдання.

Крім того, судовий експерт зазначив, що у зв`язку зі значною поточною завантаженістю експерта з будівельно-технічних досліджень та знаходженням на виконанні у експерта одночасно понад десяти експертиз різної складності, в тому числі комісійних та комплексних, за кримінальними провадженнями, а також цивільними, господарськими та адміністративними справами, експертиза не може бути проведена в строки, що встановлені Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом міністерства юстиції України 08.10.1998 №53/5 (із змінами)(далі - Інструкція). Експертиза може бути проведена в строк, що перевищує 90 календарних днів. У разі виникнення можливості виконання експертизи буде прискорено.

Відповідно до а 1.13 Інструкції судовий експерт запропонував суду погодити зазначений строк проведення експертизи.

Клопотання судового експерта Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз судом прийнято до розгляду.

09.04.2021 від Одеського науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення автотоварознавчої експертизи № 21-1904, в якому експерт просить суд, для можливості проведення судової автотоварознавчої експертизи, призначеної ухвалою від 10.03.2020 року по справі №908/3150/20:

- забезпечити можливість безперешкодного огляду колісного транспортного засобу (надалі КТЗ) GROVE GMK 6300, реєстраційний номер НОМЕР_1 ), надати якісну копію свідоцтва про реєстрацію ТЗ (або технічного паспорту ТЗ, тощо), при необхідності забезпечити участь зацікавлених сторін у огляді КТЗ;

- калькуляцію з відновлення (вартість ремонтно-відновлювальних робіт, вартість необхідних для ремонту матеріалів та вартість нових складників, що підлягають заміні під час ремонту транспортного засобу) КТЗ GROVE GMK 6300, реєстраційний номер НОМЕР_1 , з повним описом цього відновлення станом на дату експертного (технічного) огляду об`єкта дослідження.

Крім того, експерт повідомив, що відповідно до вимог ст.15 Закону України Про судову експертизу , ст. 123,127 ГПК України виконання експертизи проводиться за рахунок замовника, а ухвалою Господарського суду Запорізької області від 10.03.2021 оплата вартості експертизи покладена на ТОВ Крани України . Вартість даної експертизи становить 19975.40грн. (дев`ятнадцять тисяч дев`ятсот сімдесят п`ять гривень 40 коп.).

У випадку відсутності оплати рахунку за проведення експертизи та/або незадоволення клопотання експерта протягом 45 календарних днів з дня направлення рахунку та клопотання відповідно до п.1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом МЮ України від 08.10.98 № 53/5 (у чинній редакції) , ухвала суду залишиться без виконання.

Клопотання Одеського науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України судом прийнято до розгляду.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 102 ГПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Відповідно до ч. 6, 7, 8, 9 ст. 81 ГПК України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву безрозгляду.

Відповідно до ч. ч. 3, 6 ст. 69 ГПК України експерт зобов`язаний надати обґрунтований та об`єктивний письмовий висновок на поставлені йому питання. Експерт має право: ознайомлюватися з матеріалами справи; заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом; викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об`єктів дослідження; для цілей проведення експертизи заявляти клопотання про опитування учасників справи та свідків; користуватися іншими правами, що надані Законом України "Про судову експертизу".

Положеннями ст. 6 Закону України "Про судову експертизу" від 25 лютого 1994 року4038-XII (з наступними змінами та доповненнями) встановлено наступне: якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, які її призначили або на замовлення яких вона проводиться, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці.

Згідно з положеннями ст. 13 Закону України "Про судову експертизу" незалежно від виду судочинства судовий експерт має право, зокрема, з дозволу особи або органу, які призначили судову експертизу, бути присутнім під час проведення слідчих чи судових дій і заявляти клопотання, що стосуються предмета судової експертизи.

Приписами п. 3.9 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998р. № 53/5 (з наступними змінами та доповненнями) встановлено наступне: якщо необхідно провести експертизу (дослідження) на місці події або огляд об`єкта за його місцезнаходженням, орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта) (замовив(ла) дослідження), повинен(на) забезпечити прибуття експерта, безперешкодний доступ до об`єкта, а також належні умови для його роботи, а в разі потреби викликати учасників процесу або інших осіб. У разі неявки осіб чи їх законних представників, що викликалися, у визначений час на місце події або огляду об`єкта дослідження (огляд) проводиться без їх участі, про що зазначається у висновку.

На підставі вищевикладеного, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання судових експертів.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 227, п. 6 ч. 1 ст. 228 ГПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: призначення судом експертизи. Провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених: пунктом 2 частини першої статті 228 цього Кодексу - на час проведення експертизи.

Оскільки, експертиза призначена судом у справі не проведена, суд вбачає підстави для зупинення провадження у справі № 908/3150/20 на час проведення експертиз.

Керуючись ст.ст. 81, 102, п. 2 ч. 1 ст. 228 ст.ст. 230, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1. Поновити провадження у справі № 908/3150/20.

2. Задовольнити клопотання судового експерта Одеського науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (вх. № 7304/08-08/21 від 09.04.2021),

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Крани України» , (67806, Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Теплична, 1):

- забезпечити можливість безперешкодного огляду колісного транспортного засобу (надалі КТЗ) GROVE GMK 6300, реєстраційний номер НОМЕР_1 ),

- надати суду якісну копію свідоцтва про реєстрацію ТЗ (або технічного паспорту ТЗ, тощо), при необхідності забезпечити участь зацікавлених сторін у огляді КТЗ;

- надати суду калькуляцію з відновлення (вартість ремонтно-відновлювальних робіт, вартість необхідних для ремонту матеріалів та вартість нових складників, що підлягають заміні під час ремонту транспортного засобу) КТЗ GROVE GMK 6300, реєстраційний номер НОМЕР_1 , з повним описом цього відновлення станом на дату експертного (технічного) огляду об`єкта дослідження.

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Крани України» , (67806, Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Теплична, 1) сплатити рахунок на оплату проведення судової автотоварознавчої експертизи протягом 5 банківських днів після його отримання та попередити позивача, що за невиконання вимог цієї ухвали щодо здійснення оплати за експертизу, суд при прийнятті рішення по справі на підставі ст. 135 ГПК України може застосувати до позивача штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

3. Оригінал рахунку № 21-1904(33) від 29.03.2021 направити на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю «Крани України» , (67806, Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Теплична, 1) для проведення оплати авто товарознавчої експертизи . Документальні докази проведення оплати надати експертній установі та до Господарського суду Запорізької області для долучення до матеріалів справи № 908/3150/20.

4. Задовольнити клопотання судового експерта Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових (вх.7091/08-08/21 від 07.04.2021).

Погодити строки проведення судової експертизи, що перевищує 90 календарних днів.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕХНОДІМ АЛЬЯНС , ідентифікаційний номер 42405401, місцезнаходження: 72316, м.Мелітополь, Запорізька область, вул. Мічуріна,23) та Приватного акціонерного товариства «Запорізький автомобілебудівний завод» , (69600, Запорізька область, м.Запоріжжя, проспект Соборний, 8) :

- проектну документацію на будівництво об`єкта;

- документ про приймання його в експлуатацію;

- матеріали технічної інвентаризації об`єкта дослідження з моменту вводу в експлуатації по теперішній час;

- акти і звіти попередніх обстежень та досліджень;

- вказати, чи проводились ремонтні роботи об`єкта дослідження до та після пошкодження/руйнування. У разі проведення ремонтних робіт, прошу вказати які саме роботи були проведені та надати матеріали:

- у разі підрядного способу - договірну документацію із додатками;

- у разі господарського (власними силами) способу - Дефектні акти, товарні чеки на придбання матеріалів, тощо;

- надати матеріали, щодо проведення ремонту (поточного, капітального) об`єкта дослідження;

- акт технічного стану або протокол огляду місця подій, складений відповідальною комісією, щодо руйнації об`єкта дослідження.

- надати доступ до об`єкту розташованого за адресою: Запорізька область, м.Мелітополь, вул. Олександра Невського, 36, на території ВП Мелітопольський моторний завод ПАТ Запорізький автомобілебудівний завод .

5 . Зобов`язати:

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Крани України» , (67806, Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Теплична, 1);

- Товариство з обмеженою відповідальністю ТЕХНОДІМ АЛЬЯНС , ідентифікаційний номер 42405401, місцезнаходження: 72316, м. Мелітополь, Запорізька область, вул. Мічуріна,23);

- Приватне акціонерне товариство «Запорізький автомобілебудівний завод» , (69600, Запорізька область, м. Запоріжжя, проспект Соборний, 8) надати суду витребувані докази у десятиденний строк з дня отримання ухвали суду від 13.04.2021 №908/3150/20.

Копії витребуваних судом документальних доказів направити учасникам судового процесу.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

6. Зупинити провадження у справі № 908/3150/20 на час проведення судової автотоварознавчої експертизи та будівельно-технічної експертизи.

7. Копії даної ухвали направити учасникам справи та експертним установам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/ .

Телефон контакт-центру 0-800-501-492.

Повний текст ухвали складено та підписано 15.04.2021.

Суддя Н.А. Колодій

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не були вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст. 261 цього Кодексу.

Дата ухвалення рішення13.04.2021
Оприлюднено16.04.2021
Номер документу96274711
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 150 000,00грн. вартості відновлювального ремонту. Без участі представників сторін

Судовий реєстр по справі —908/3150/20

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 12.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 03.11.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 13.04.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 01.04.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 10.03.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 04.02.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 10.12.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні