Постанова
від 21.05.2010 по справі 2а-2287/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.13

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 травня 2010 року Справа № 2а-2287/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого - судді Ушакова Т.С.

при секретарі: Юрченко О.М .,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативний позов Прокурора Арте мівського району м. Луганськ а управління Пенсійного фонд у України в Артемівському ра йоні м. Луганська до Державно го підприємства «Луганськву глебудреструктуризація» пр о стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

29 березня 2010 року Прокуро р Артемівського району м. Луг анська управління Пенсійног о фонду України в Артемівськ ому районі м. Луганська зверн увся до суду з позовом до Держ авного підприємства «Луганс ьквуглебудреструктуризаці я», в якому просить стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій у сумі 87931,91 грн. В обгрунт ування позовних вимог позив ач зазначив, що Державне підп риємство «Луганськвуглебуд реструктуризація» зареєстр оване в управлінні Пенсійног о фонду України в Артемівськ ому районі м. Луганська як пла тник внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування. Згідно п. «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійн е забезпечення» ДП «Лугансь квуглебудреструктуризація » з коштів, призначених на оп лату праці, зобов' язано вне сти до Пенсійного фонду Укра їни плату, яка покриває витра ти на виплату та доставку пен сій за віком, призначених на п ільгових умовах особам, які м ають стаж, який дає право на пр изначення цих пенсій. ДП «Луг анськвуглебудреструктуриз ація» за 2009 рік має заборгован ість до Пенсійного фонду Укр аїни по відшкодуванню фактич них витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій за Спи ском №2, яка залишилась непога шеною по теперішній час, у роз мірі 87931,91 грн., що підтверджуєть ся розрахунком заборгованос ті, призначених відповідно д о п. «б-з» ст.13 Закону України «П ро пенсійне забезпечення».

Прокурор в судовому з асіданні підтримав позовні в имоги.

Представник позивача в судовому засіданні надав су ду аналогічні позовній заяві пояснення та просив задовол ьнити адміністративний позо в в повному обсязі.

Представник відповід ача в судове засідання не з' явився, про час та місце прове дення судового засідання пов ідомлялися належним чином, п ричини неявки суду не допові в.

Заслухавши пояснення п рокурора, представника позив ача, дослідивши матеріали сп рави, суд вважає, що позов підл ягає задоволенню з наступних підстав.

Частиною 1 ст.2 Кодексу а дміністративного судовчинс тва встановлено, що завдання м адміністративного судочин ства є захист прав, свобод та і нтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових ві дносин від порушень з боку ор ганів державної влади, орган ів місцевого самоврядування , їхніх посадових і службових осіб, інших суб' єктів при зд ійсненні ними владних управл інських функцій на основі за конодавства, в тому числі на в иконання делегованих повнов ажень.

Справи за участю упра влінь Пенсійного фонду Украї ни є адміністративними, оскі льки відповідають вимогам пу нкту 1 частини першої статті 3 КАС стосовно визначення адмі ністративної справи.

Пункт 4 частини першої ста тті 17 КАС України визначає, що до компетенції адміністрати вних судів відносяться спори за зверненням суб' єкта вла дних повноважень у випадках, встановлених законом.

Окрім того, такі справи не підпадають під перелік пу блічно-правових справ, визна чених частиною другою статті 17 КАС, на які не поширюється ко мпетенція адміністративних судів.

Судом встановлено, що Державне підприємство «Луга нськвуглебудреструктуриза ція» зареєстроване в управлі нні Пенсійного фонду України в Артемівському районі м. Луг анська як платник внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування.

Спеціальним законом, який визначає принципи, заса ди і механізми функціонуванн я системи загальнообов' язк ового державного пенсійного страхування, призначення, пе рерахунку і виплати пенсій, н адання соціальних послуг з к оштів Пенсійного фонду, що фо рмуються за рахунок страхови х внесків роботодавців, бюдж етних та інших джерел є Закон України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування».

Спеціальним законом, який гарантує всім непрацез датним громадянам України пр аво на матеріальне забезпече ння за рахунок суспільних фо ндів споживання шляхом надан ня трудових і соціальних пен сій є Закон України «Про пенс ійне забезпечення».

Відповідно до п. «б-з» ч.1 ст.13 Закону України «Про пен сійне забезпечення» на пільг ових умовах мають право на пе нсію за віком, незалежно від м ісця останньої роботи праців ники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливи ми і особливо важкими умовам и праці, - за списком N 2 виробн ицтв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним К абінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнен ня 60 років і при стажі роботи н е менше 25 років, з них не менше 1 2 років та 6 місяців на зазначе них роботах;

жінки - після досягнення 5 5 років і при стажі роботи не м енше 20 років, з них не менше 10 ро ків на зазначених роботах. Пр ацівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкід ливими і важкими умовами пра ці, пенсії на пільгових умова х призначаються із зменшення м віку, передбаченого статте ю 12 цього Закону, на 1 рік за кож ні 2 роки 6 місяців такої робот и чоловікам і за кожні 2 роки т акої роботи - жінкам;

Згідно п.6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України, зат вердженої Постановою Правл іння Пенсійного фонду Украї ни від 19.12.2003 р. №221-1, відшкодуванню підлягають 100% фактичник вит рат на виплату і доставку пе нсій, призначених особам, які працювали або працюють на ро ботах із шкідливими і важким и умовами праці за спискамм N 1 та №2 виробництв, робіт, профе сій, посад і показників, затве рджених Кабінетом Міністрів України та за результатами а тестації робочих місць, на по садах, що дають право на призн ачення пенсії за віком на піл ьгових умовах.

За 2009 рік управлінням Пе нсійного фонду України в Арт емівському районі м.Луганськ а до Державного підприємства «Луганськвуглебудреструкт уризація» пред' явлено до ві дшкодування фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій, призначених за Списком №2 на суму 87931,91 грн. Одна к, заборгованість відповідач ем сплачена не була.

Пунктом 6.4. зазначеної Інстр укції передбачено, що розмір сум до відшкодування на пото чний рік визначається відділ ами надходження доходів орга нів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій, приз начених відповідно до частин и 2 “Прикінцевих положень” За кону України “Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування”, які надсилаю ться підприємствам до 20-го січ ня поточного року та протяго м 10 днів з новопризначених (пе рерахованих) пенсій. Пунктом 6.8. визначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносят ь до Пенсійного фонду зазнач ену в повідомленні місячну с уму фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій, призн ачених на пільгових умовах.

Згідно ч.1 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» страхові внески - це кошт и відрахувань на соціальне с трахування та збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування, сплачені згідно із законодавством, що діяло ран іше; кошти, сплачені на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування відповідн о до цього Закону.

Окрім цього, пунктом 6.9 Інс трукцією про порядок обчисле ння і сплати страхувальникам и та застрахованими особами внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування до Пенсійного фонду України, затвердженої Пост ановою Правління Пенсійног о фонду України від 19.12.2003 р. №221-1 вс тановлено, що несплачені та/а бо несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й, зазначених в абзаці другом у пункту 6.1 цієї Iнструкції, стя гуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповід но до норм Закону України “Пр о порядок погашення зобов' я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондами".

Відповідно до підпун кту 15.1.1. пункту 15.1 статті 15 закону №2181 «Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами», який з містує, що за винятком випадк ів, визначених підпунктом 15.1.2 ц ього пункту, податковий орга н має право самостійно визна чити суму податкових зобов'я зань платника податків у вип адках, визначених цим Законо м, не пізніше закінчення 1095 дня , наступного за останнім днем граничного строку подання п одаткової декларації, а у раз і, коли така податкова деклар ація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання.

Як вбачається з раху нку суми боргу по відшкодува нню фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій Держа вного підприємства «Лугансь квуглебудреструктуризація » по відшкодуванню фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій за списк ом №2 вищевказана заборгован ість створилася за 2009 рік (арк. справи 4).

Враховуючи, що позовні вимоги документально обґрун товані, підтверджені матеріа лами справи, відповідають чи нному законодавству, суд вва жає, що адміністративний поз ов Прокурора Артемівського р айону м. Луганська управлінн я Пенсійного фонду України в Артемівському районі м. Луга нська до Державного підприєм ства «Луганськвуглебудрест руктуризація» про відшкод ування фактичних витрат на в иплату та доставку пільгових пенсій підлягає задоволенн ю в повному обсязі.

Питання про розподіл судових витрат не вирішуєть ся, так як позивач звільнений від сплати судового збору ві дповідно до ст. 4 Декрету Кабін ета Міністрів України «Про д ержавне мито» від 21.01.1993 року та при поданні заяви не сплачув ав судовий збір.

На підставі викладено го, керуючись ст. ст. 2, 17, 87, 94, 98, 136, ст . ст. 158 - 163 Кодексу адміністратив ного судочинства України, с уд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний по зов Прокурора Артемівського району м. Луганська управлін ня Пенсійного фонду України в Артемівському районі м. Луг анська до Державного підприє мства «Луганськвуглебудрес труктуризація» про стягнен ня заборгованості по відшкод уванню фактичних витрат на в иплату та доставку пільгових пенсій задовольнити повніст ю.

Стягнути з Державног о підприємства «Луганськвуг лебудреструктуризація» (91000, м . Луганськ, вул. Лермонтова, 1 в, і.к.21796598) на користь Управління П енсійного фонду України в Ар темівському районі м. Луганс ька (91021, м. Луганськ, вул. Ліньова , 106, р/р 25607303723 в ЛОУ ВАТ «Державний Ощадний банк України», МФО 304665 , і.к. 21792301) заборгованість по вит ратам на виплату та доставку пільгових пенсій, призначен их за Списком № 2 в сумі 87931,91 грн.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду че рез суд першої інстанції шля хом подачі в 10-денний строк з д ня проголошення постанови за яви про апеляційне оскарженн я і поданням після цього прот ягом 20 днів апеляційної скарг и. Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то стро к подання заяви про апеляцій не оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови. Апеляційна скарга мож е бути подана без попередньо го подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо скарга п одається у строк, встановлен ий для подання заяви про апел яційне оскарження.

Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Постанова суду першої і нстанції набирає законної си ли після закінчення строку п одання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Ко дексом адміністративного су дочинства України, якщо таку заяву не було подано. Якщо бул о подано заяву про апеляційн е оскарження, але апеляційна скарга не була подана в строк , встановлений цим Кодексом, п останова суду першої інстанц ії набирає законної сили піс ля закінчення цього строку.

Повний текст постано ви виготовлений 26 травня 2010 рок у.

Суддя Ушаков Т.С.

Дата ухвалення рішення21.05.2010
Оприлюднено02.09.2010
Номер документу9627755
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2287/10/1270

Постанова від 21.05.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Ушаков Т.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні