Постанова
від 11.05.2010 по справі 2а-2628/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018,  м. Львів,  вул. Чоловського, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Львів

 11.05.2010 р.                                                                                           № 2а-2628/10/1370  

о 17 год., 05 хв.  

м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд, суддя Гавдик З.В.

секретар судового засідання Черній Ю.Л.  

розглянувши в судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

Прокурора Перемишлянського району Львівської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Перемишлянському районі Львівської області,

прокурор –не з’явився

представник позивача –Поломаний В.Д. (довіреність № 936/06-12 від 03.03.2010 року)

до

Приватного підприємства «Діва –Семенюк», представник –не з’явився

про

стягнення заборгованості в сумі 2560,53 грн.

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Перемишлянського району Львівської області звернувся до Львівського окружного адміністративного суду в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Перемишлянському районі Львівської області з адміністративним позовом до Приватного підприємства «Діва –Семенюк»про стягнення заборгованості в сумі 2560,53 грн.                  

Позивач свої позовні вимоги обґрунтовує Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове  державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України». Заборгованість відповідача, згідно поданих розрахунків страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за листопад, грудень 2009 року становить 2560,51 грн.   

Прокурор в судове засідання не з’явився, причини неявки не повідомив.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив суд задоволити позов повністю.     

Відповідач явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, заперечення на позовну заяву не подав.       

Заслухавши пояснення представника позивача, безпосередньо, всебічно, повно та об’єктивно дослідивши наявні у справі докази, давши їм оцінку, суд встановив наступні фактичні обставини:  

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України, Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»за № 1058-ІV від 09.07.2003 року із змінами і доповненнями, Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року N 21-1,  із змінами і доповненнями, КАС Україна.

Приватне підприємство «Діва –Семенюк»перебуває в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців, що підтверджується копією довідки з Єдиного державного реєстру.

Згідно ст. 5 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», цей Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.  

Згідно ст. 23 цього ж Закону, спори, що виникають із правовідносин за цим же Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.  

Згідно ст. 17 КАС України, компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.  

Згідно ч. 5 ст. 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», органи Пенсійного фонду вправі звернутись до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 цього ж Закону, платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зокрема, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.               

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 цього ж Закону, страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Згідно ч. 12 ст. 20 цього ж Закону, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 106 цього ж Закону України, у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього ж Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків  і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.  

Заборгованість відповідача по сплаті страхових внесків становить 2560,51 грн., що підтверджується розрахунком суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за листопад 2009 року від 10.12.2009 року та за грудень 2009 року від 18.01.2010 року, є погодженою між сторонами.  

Згідно ч. 3 ст. 106 Закону України «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне  страхування», Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

04.02.2010 року Управління Пенсійного фонду України в Перемишлянському районі Львівської області надіслано Приватного підприємства «Діва –Семенюк» вимог № Ю-171/34 про сплату боргу, згідно якої сума заборгованості станом на 20.01.2010 року становить 9080,77 грн., у тому числі, недоїмка –9080,77 грн., фінансові (штрафні) санкції –0,00 грн., пеня –0,00 грн., яка відповідачем отримана 10.02.2010 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 154657. Вказана вимога відповідачем у встановлені ч. 3 ст. 106 Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»строки не оскаржена.  

Згідно п. 7 ч. 3 ст. 106 цього ж Закону України, у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. Крім цього, орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Згідно поданого позивачем розрахунку недоїмки по збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з 20.12.2009 року по 20.01.2010 року станом на 11.03.2010 року заборгованість відповідача по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування становить 2560,53 грн. Судом встановлено, що заборгованість відповідача згідно поданих розрахунків страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за листопад, грудень 2009 року становить 2560,51 грн., а тому позовні вимоги в частині 0,02 грн. (2560,53 грн. - 2560,51 грн.) задоволенню не підлягають.   

Таким чином, позовні вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості за листопад, грудень 2009 року підлягають задоволенню частково в сумі 2560,51 грн., оскільки на відповідача законодавцем покладений обов’язок нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.  

Розподіл судових витрат згідно ст. 94 КАС України не застосовується, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору на підставі п. 34 ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито».  

Керуючись ст.ст. 69, 70, 159-163, 167 КАС України, суд -

                                       

В И Р І Ш И В:

1.  Адміністративний позов задоволити частково.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Діва –Семенюк»(ЄДРПОУ 32940130, Львівська область, м. Перемишляни, вул. О. Ковча, 27) на користь Управління Пенсійного фонду України в Перемишлянському районі Львівської області (ЄДРПОУ 22367712, Львівська область,                              м. Перемишляни, вул. Галицька, 79) заборгованість в сумі 2560,51 грн.      

          3. В іншій частині адміністративного позову відмовити повністю.

          Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого ст. 186 КАС України, якщо таку заяву не було подано.

          Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений ст. 186 КАС України, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

          У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

          Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.     

Постанова складена у повному обсязі 17.05.2010 року.

Суддя                                                                                                          Гавдик З.В.

Дата ухвалення рішення11.05.2010
Оприлюднено08.10.2010
Номер документу9628019
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2628/10/1370

Постанова від 11.05.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні