Постанова
від 11.03.2010 по справі 2а-13191/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

11 березня 2010 року 11 год . 59 хв. № 2а-13191/09/2670

Окружний адміністративн ий суд міста Києва у складі го ловуючого судді Маруліної Л.О. при секретарі судовог о засідання Дудар І.М. ви рішив адміністративну справ у

за позовом Управління Пенсійного фо нду України у Солом' янськом у районі міста Києва

до Закритого акціонерного то вариства «Український інсти тут меблів»

про стягнення заборгованості сум фактичних витрат на випл ату пенсій у розмірі 1 772,53 грн.

Представники:

від позивача: Сидорчук О.А., довіреність № 64/02 від 06.01.2010 р.,

від відповідача: Суханова О.Ф., довіреність № 7 від 19.01.2010 р.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 11.03.2010 р. проголошено вступну та резо лютивну частини постанови. П овний текст складено і підпи сано 16.03.2010р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адміністрат ивного суду м. Києва звернувс я Позивач - Управління Пенсій ного фонду України у Солом' янському районі міста Києва з позовом до Закритого акціо нерного товариства «Українс ький інститут меблів»про стя гнення заборгованості сум фа ктичних витрат на виплату пе нсій, що становлять різницю м іж сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону Україн и «Про наукову і науково-техн ічну діяльність», і сумою пен сії, призначеної відповідно до інших законодавчих актів, у розмірі 1 772,53 грн.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 27 .11.2009р. відкрито провадження в с праві.

Позивач позов підтримує та просить суд задовольнити по зов у повному обсязі.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідно до ст. 24 Зако ну України «Про наукову та на уково-технічну діяльність»в ід 13.12.1991р. №1977 та п. 3 «Порядку фіна нсування різниці між сумою п енсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) праці вникам державних небюджетни х підприємств, установ, орган ізацій та вищих навчальних з акладів III - IV рівнів акредитаці ї згідно із Законом України "П ро наукову і науково-технічн у діяльність", та сумою пенсії , обчисленою відповідно до ін ших законодавчих актів, на як у мають право зазначені особ и», затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 24 березня 2004 р. N 372, за відпові дачем обліковується заборго ваність по виплаті різниці м іж сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону Україн и «Про наукову і науково-техн ічну діяльність»і сумою пенс ії, призначеної відповідно д о інших законодавчих актів п о 1 пенсіонерові, який отримує пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науко во-технічну діяльність», за п еріод з 01.01.2004р. по 01.05.2009р. на загаль ну суму 1 772,53 грн.

Представник Відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, мотивуючи с вої заперечення на позов тим , що різниця між сумою пенсій, призначених згідно із Законо м України «Про наукову та нау ково-технічну діяльність»і с умою пенсій, обчислених відп овідно до інших законодавчих актів, у сумі 1 772,53 грн., що її Упра вління Пенсійного фонду Укра їни у Солом'янському районі м іста Києва вважає заборгован істю ЗАТ «Український інстит ут меблів»за період з 01.01.2004р. по 01.05.2009р., є безпідставною, а зазна чений у додатках пенсіонер н е є науковим працівником Від повідача.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників стор ін, всебічно і повно з' ясува вши фактичні обставини, на як их ґрунтується позов, об' єк тивно оцінивши докази, які ма ють юридичне значення для ро згляду справи і вирішення сп ору по суті, Окружний адмініс тративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

В Управлінні Пенсійного ф онду України в Солом' янсько му районі міста Києва з 2003 року перебуває на обліку як платн ик страхових внесків ЗАТ «Ук раїнський інститут меблів» ( реєстраційний №04-11902).

06.05.2009 року Управлінням Пенсійного фонду України в С олом' янському районі міста Києва проведено планову пер евірку нарахування коштів н а покриття витрат на виплату пенсій, що становлять різниц ю між сумою пенсій, призначен их згідно із Законом України «Про наукову та науково-техн ічну діяльність», і сумою пен сій, обчисленою відповідно д о інших законодавчих актів з а період з 01.01.2004р. по 01.05.2009р.

Чисельність пенсіоне рів, яким призначено наукову пенсію відповідно до Закону України «Про наукову та наук ово-технічну діяльність», ск ладає один пенсіонер.

Перевіркою встановлено, щ о нараховано фактичних витра т на виплату наукових пенсій , призначених відповідно до З акону України «Про наукову т а науково-технічну діяльніст ь»за перевіряємий період по одному пенсіонеру в сумі 1772,53 г рн.

За перевіряємий період пла тник повинен перерахувати до Пенсійного фонду України ст аном на 01.05.2009р. заборгованість в сумі 1772,53 грн. Фактично будь-яки х коштів платником не перера ховано, що підтверджується д аними з картки особового рах унку по відшкодуванню фа ктичних витрат на виплату пе нсій науковим працівникам де ржавного небюджетного підпр иємства. Прострочена заборго ваність за платником складає - 1772,53 грн., про що складено акт ві д 06.05.2009р. №1204.

В поясненні від 08.05.2009р. №133 до ак ту від 06.05.2009р. №1204 за підписом Гол ови правління ЗАТ «Українськ ий інститут меблів»повідомл ено Управління Пенсійного фо нду України в Солом' янськом у районі міста Києва про те, що Відповідач не погоджується з вимогами акту, оскільки інс титут «Укрдіпромеблі»стату с наукової установи не мав. ЗА Т «Український інститут мебл ів»є об' єднанням громадян і здійснює господарську діяль ність, яка також не вважаєтьс я науковою. Працівникам як ін ститутом, так і товариством ж одних документів для оформле ння наукової пенсії не надав алось.

Аналізуючи вище викладен і обставини в їх сукупності, с уд дійшов висновку про обґру нтованість позовних вимог, в важає їх такими, що підлягают ь задоволенню.

Законом України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування»від 09.07.20 03р. №1058-IV (далі - Закон №1058-IV), Закон ом України "Про збір на обов'яз кове державне пенсійне страх ування" від 26.06.1997р. №400/97-ВР (далі - Закон №400/97-ВР) визначено поряд ок справляння та використанн я страхових внесків на обов ' язкове державне пенсійне с трахування.

Відповідно до абз. 1 ст. 1 Зако ну №400/97-ВР платниками збору на обов'язкове державне пенсійн е страхування є суб'єкти підп риємницької діяльності неза лежно від форм власності, їх о б'єднання, бюджетні, громадсь кі та інші установи та органі зації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також ф ізичні особи - суб'єкти підпри ємницької діяльності, які ви користовують працю найманих працівників.

Відповідно до ст. 15 Закону №10 58-IV платниками страхових внес ків до солідарної системи є с трахувальники, зазначені в с т. 14 Закону №1058-IV, і застраховані особи, визначені частиною пе ршою ст. 12 цього ж Закону.

Згідно із п.6 ч. 2 ст. 17 Закону №105 8-IV страхувальник зобов' язан ий нараховувати, обчислюват и та сплачувати в установлен і строки та в повному обсязі с трахові внески.

Абзац другий пункту 13 Розді лу XV Прикінцевих положень Зак ону №1058-IV передбачає, що коли ос оба має право на отримання пе нсії відповідно до Закону Ук раїни "Про наукову та науково -технічну діяльність" та цьог о Закону, призначається одна пенсія за її вибором. При цьом у різниця між розміром пенсі ї, на яку мас право особа відпо відно до зазначеного Закону, та розміром пенсії із соліда рної системи відповідно до ц ього Закону фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законо м України "Про наукову та наук ово-технічну діяльність".

Частина 9 статті 24 Закону Укр аїни "Про наукову та науково-т ехнічну діяльність" передбач ає, що різниця між сумою пенсі ї, призначеної за цим Законом , та сумою пенсії, обчисленої в ідповідно до інших законодав чих актів, на яку має право нау ковий працівник, фінансуєтьс я: для наукових (науково-педаг огічних) працівників державн их бюджетних наукових устано в, організацій та вищих навча льних закладів ІІІ-ІV рівнів а кредитації - за рахунок кошті в державного бюджету, для нау кових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, органі зацій та вищих навчальних за кладів ІІІ-ІV рівнів акредита ції - за рахунок коштів цих під приємств, установ, організац ій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядк у, визначеному Кабінетом Мін істрів України. При цьому за р ахунок коштів державного бюд жету науковим (науково-педаг огічним) працівникам оплачує ться з розрахунку на одну осо бу 50% різниці пенсії, призначе ної за цим Законом, для науков их (науково-педагогічних) пра цівників недержавних науков их установ, організацій та ви щих навчальних закладів ІІІ- ІV рівнів акредитації - за раху нок коштів цих установ, орган ізацій та закладів.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 24.03.2004р. №372 затве рджено Порядок фінансування різниці між сумою пенсії, при значеної науковим (науково-п едагогічним) працівникам дер жавних небюджетних підприєм ств, установ, організацій та в ищих навчальних закладів III-IV р івнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльніс ть", та сумою пенсії, обчислен ою відповідно до інших закон одавчих актів, на яку мають п раво зазначені особи (далі - По рядок).

Пунктом 5 Порядку передбаче но, що розмір витрат на фінанс ування різниці у розмірі пен сії за рахунок коштів держав них небюджетних підприємств , установ, організацій та вищи х навчальних закладів ІІІ-ІV р івнів акредитації визначаєт ься у розрахунку на рік орган ами Пенсійного фонду до 20-го с ічня поточного року та протя гом 10 днів з дня призначення п енсії відповідно до Закону У країни "Про наукову і науково -технічну діяльність", про що в ідповідному підприємству, ус танові, організації або закл аду відразу надсилається пов ідомлення.

Зазначені підприємства, ус танови, організації та закла ди самостійно визначають сум у, що підлягає сплаті у розрах унку на місяць, та щомісяця до 25-го числа перераховують орга ну Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповід ні кошти для фінансування рі зниці у розмірі пенсії, призн аченої у минулому та поточно му роках.

У разі порушення строку спл ати коштів, які спрямовуютьс я на фінансування різниці у р озмірі пенсії, органи Пенсій ного фонду стягують відповід ні суми у порядку, визначеном у законодавством.

Відповідно до ч. 3 ст. 20 Закону №1058-IV обчислення страхових вн есків територіальними орга нами Пенсійного фонду у випа дках, передбачених цим Закон ом, здійснюється на підстав і складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, зв ітності, що подається страху вальником, бухгалтерських та інших документів, що підтвер джують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закон у №1058-IV територіальні органи П енсійного фонду за формою і у строки, визначені правл інням Пенсійного фонду, над силають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату нед оїмки є виконавчим документо м. Протягом десяти робочих д нів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхув альник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінанс ових санкцій.

Страхувальник у разі нез годи з розрахунком суми нед оїмки, зазначеної у вимозі пр о сплату недоїмки, узгоджує ї ї з органами Пенсійного фонд у в порядку, встановленому п равлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонд у має право на оскарження вим оги в судовому порядку.

Про оскарження вимоги тери торіального органу Пенсійно го фонду про сплату недоїмки до виконавчої дирекції Пенс ійного фонду або в судовому п орядку страхувальник зобов 'язаний письмово повідомити відповідний територіальний орган Пенсійного фонду прот ягом трьох робочих днів із дня звернення до виконавчої дирекції Пенсійного фонду чи суду.

Вислухавши пояснення сто рін, дослідивши письмові док ази по справі, суд вважає, що п озовні вимоги підлягають зад оволенню, виходячи з наступн ого.

Позивач в судовому засід анні зазначив, що ЗАТ «Україн ський інститут меблів»відпо відно до ст. 14 Закону №1058-IV є стра хувальником, перебуває на об ліку як платник страхових вн есків з реєстраційний №04-11902 і з обов' язаний сплачувати стр ахові внески.

Відповідач у строк визначе ний ч. 6 ст. 20 Закону №1058-IV самостій но не сплатив суму внесків на покриття витрат на виплату п енсій, що становлять різницю між сумою пенсій призначени х згідно із Законом України "П ро наукову та науково-техніч ну діяльність" і сумою пенсій , обчисленою відповідно до ін ших законодавчих актів.

Враховуючи те, що заборгова ність перед Пенсійним фондом України виникла в зв'язку з не сплатою ЗАТ «Український інс титут меблів»внесків у періо д з 01.01.2004р. по 01.05.2009р. у Відповідача виник борг.

Перевіркою встановлено, що прострочена заборгованість складає 1772,53 грн., про що складен о акт від 06.05.2009р. №1204.

В порушення вимог Закону Ук раїни "Про наукову та науково -технічну діяльність" та Зако ну №1058-IV, Постанови Кабінету Мі ністрів України № 372 від 24.03.2004 р. З АТ «Український інститут меб лів»щомісячно до Пенсійного фонду України в Солом' янсь кому районі міста Києва, зазн ачену, в надісланих їм повідо мленнях місячну суму відпові дних коштів для фінансування різниці у розмірі пенсії, при значеної у минулому та поточ ному роках за період з 01.01.2004р. по 01.05.2009р не вносив.

Акт перевірки нарахування коштів на покриття витрат на виплату пенсій, що становлят ь різницю між сумою пенсій, пр изначених згідно із Законом України "Про наукову та науко во-технічну діяльність", і сум ою пенсій, обчисленою відпов ідно до інших законодавчих а ктів є підставою для остаточ них розрахунків.

Оскільки сума коштів на пок риття витрат на виплату пенс ій Відповідачем самостійно н е сплачена у нього виник борг в розмірі 1772,53 грн.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону №1058-IV протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхув альник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінанс ових санкцій.

Відповідач у судовому поря дку суму боргу не оскаржив, а т ому сума недоїмки вважаєтьс я узгодженою і підлягає стяг ненню.

До матеріалів справ и долучено лист від 08.05.2009р. №133, як им Відповідач повідомляє Поз ивача про те, що він не погоджу ється вимогами, які зазначен і в акті від 06.05.2009р. (лист Позивач ем отримано 08.05.2009р., про що свідч ить реєстраційний штамп за № 4024/05).

У своїх письмових та усних запереченнях Відповідач фак тично не погоджується з підс тавами виплати компенсації в итрат на виплату пенсії, оскі льки ані державна установа і нститут «Укрдіпромеблі», ані ТОВ, а згодом ЗАТ «Українськи й інститут меблів»статус нау кової установи не мав. А тому р обота пенсіонера ОСОБА_3 н а різних посадах в Львівські й філії Українського державн ого інституту по проектуванн ю меблів та столярних виробі в «Укрдіпромеблі»не дає прав а на наукову пенсію.

Однак, як вбачається з додан ої до позовної заяви копії до відки від 24.04.2002р. №37 ОСОБА_3 ді йсно працював на різних поса дах у Львівській філії інсти туту «Укрдіпромеблі»Україн ського наукового меблевого о б' єднання УкрНВМО міністер ства лісової та деревообробн ої промисловості УРСР. Довід ка видана за підписом директ ора Львівської філії Українс ького державного інституту п о проектуванню меблів та сто лярних виробів «Укрдіпромеб лі»і адресована Галицькому р айонному відділу м. Львова Ль вівського обласного управлі ння Пенсійного фонду України . Листом від 19.01.2009р. №475/04-27 Управлін ня Пенсійного фонду України в Галицькому районі м. Львова до Управління ПФУ в Голосіїв ському районі м. Києва направ лено уточнюючі повідомлення про суму виплат пенсій на 2008 та 2009 роки, у тому числі стосовно ОСОБА_3

З огляду на вимоги ст. 106 Зако ну №1058-IV суд приходить до висно вку, що Відповідачем в порядк у визначеному цією статтею н е оскаржено суми недоїмки, а т ому вона вважається узгоджен ою. Пояснення Відповідача ві д 08.05.2009р. №133 до акту №1204 не є оскарж енням суми недоїмки в розумі нні Закону №1058-IV.

Стосовно невизнання Відп овідачем пенсіонера ОСОБА _3 науковим працівником, суд зазначає, що пенсійне забезп ечення та соціальний захист наукового працівника визнач ено статтею 24 Закону України " Про наукову та науково-техні чну діяльність". Частина перш а цієї статті зазначає, що дер жава встановлює для наукови х (науково-педагогічних) пра цівників, які мають необхідн ий стаж наукової роботи, пенс ії на рівні, що забезпечує п рестижність наукової праці та стимулює систематичне он овлення наукових кадрів.

Частиною 17 цієї ж статті заз начено, що пенсіонерам, які пі сля призначення пенсії відпо відно до цього Закону працюв али за строковим трудовим до говором (контрактом) на посад ах наукових (науково-педагог ічних) працівників не менш як два роки, проводиться перера хунок пенсії з урахуванням с тажу наукової роботи після п ризначення пенсії.

Таким чином, законодавець ч ітко визначив статус наукови х (науково-педагогічних) прац івників та пенсіонерів, які м ають право на перерахунок пе нсії з урахуванням стажу нау кової роботи.

Згідно довідки відділу дер жавного реєстратора юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців Солом' янської райо нної державної адміністраці ї м. Києва від 22.05.2009р. №1450/06 ЗАТ «Укр аїнський інститут меблів»(ід ентифікаційний код 32344290) є прав онаступником всіх прав і обо в' язків ТОВ «Український ін ститут меблів»(ідентифікаці йний код 32344290), який мав раніше н азву Український державний і нститут по проектуванню мебл ів та столярних виробів «Укр діпромеблі»і був зареєстров аний 15.01.1992 р. Виконкомом Жовтнев ої районної Ради народних де путатів як суб' єкт підприєм ницької діяльності, тобто де ржавне не бюджетне підприємс тво. 03.07.2006р. на підставі наказу М інпромполітики України від 0 7.07.2003р. №288 було здійснено держав ну реєстрацію припинення юри дичної особи Українського де ржавного інституту по проект уванню меблів та столярних в иробів «Укрдіпромеблі»у зв' язку з приєднанням його до ЗА Т «Український інститут мебл ів».

Пункт 4 Постанови Кабінету М іністрів України №372 встановл ює, що у разі ліквідації або зм іни власника підприємства, у станови, організації чи вищо го навчального закладу ІІІ-І V рівнів акредитації різниця у розмірі пенсії фінансуєть ся за рахунок коштів їх право наступників у порядку, що дія в стосовно цих підприємств, у станов, організацій та закла дів до моменту ліквідації аб о зміни власника.

При цьому суд звертає увагу на те, що до матеріалів справи долучено копію листа від 30.04.2009р . №6000/03-20 Управління Пенсійного ф онду України в Галицькому ра йоні міста Львова, яким Позив ачу направлено копію довідки на ОСОБА_3, яка дає право на призначення пенсії відповід но до Законом України "Про нау кову та науково-технічну дія льність".

Враховуючи те, що ЗАТ «Укра їнський інститут меблів»не о скаржувало ні призначення пе нсії ОСОБА_3, ні суми боргу , а також не сплатило внесків, суд вважає позов обґрунтован им, а позовні вимоги доведени ми та такими, що підлягають за доволенню.

Оцінивши наявні у справі д окази, за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а їх безпосередньому, всебіч ному, повному та об'єктивному дослідженні, суд прийшов до в исновку про обґрунтованість та правомірність заявленої до стягнення суми боргу.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, вста новлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАСУ ко жна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтую ться її вимоги та запереченн я, крім випадків, встановлени х статтею 72 цього Кодексу. Оск ільки позивач, як суб' єкт вл адних повноважень, довів пра вомірність заявлених позовн их вимог, суд прийшов до висно вку про задоволення позовних вимог позивача в повному обс язі шляхом примусового стягн ення в рахунок погашення бор гу з Закритого акціонерного товариства «Український інс титут меблів»у розмірі 1 772,53 гр н.

Враховуючи вищенаведене с уд, прийшов до висновку, що поз овні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Керуючись ст.ст. 69, 71, 94, 97, 112, 158-163 Код ексу адміністративного судо чинства України, Окружний ад міністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Закритого акці онерного товариства «Україн ський інститут меблів»(03056, м. К иїв, вул. Польова, б. 21, ЄДРПОУ 3234429 0, р/р 260060047301 в ТОВ «Банк інвестиці й та заощаджень»м. Київ, МФО 38028 1; р/р 26000305788980 АКБ «ТК кредит», МФО 322 830) на користь Управління Пенс ійного фонду України в Солом 'янському районі м. Києва (03151, м. Київ, вул. Керченська, 5-а, р/р 25602301 2613 в ГУ Ощадбанку по м. Києву та Київській області ВАТ "Держа вний Ощадбанк України", МФО 322669 , код ЗКПО 26063727) заборгованість п о фактичних витратах на випл ату пенсій, що становлять різ ницю між сумою пенсій, призна чених відповідно до Закону У країни "Про наукову та науков о-технічну діяльність", і сумо ю пенсій, обчисленою відпові дно до інших законодавчих ак тів, в розмірі 1 772,53 грн. (одна тис яча сімсот сімдесят дві грив ні 53 коп.).

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 Кодексу адміністративн ого судочинства України наби рає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, в становленого цим Кодексом, я кщо таку заяву не було подано .

Постанова суду може бути ос каржено до суду апеляційної інстанції шляхом подання зая ви про апеляційне оскарження постанови суду та апеляційн ої скарги. Заява про апеляцій не оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня ск ладення постанови в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду подається пр отягом двадцяти днів після п одання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляц ійне оскарження та апеляційн а скарга подаються Київськом у апеляційному адміністрати вному суду через Окружний ад міністративний суд міста Киє ва.

Суддя Л.О. Маруліна

Дата ухвалення рішення11.03.2010
Оприлюднено13.10.2010
Номер документу9628717
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13191/09/2670

Постанова від 11.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні