Постанова
від 28.04.2010 по справі 2а-17098/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

28 квітня 2010 року 10 год. 57 хв. № 2а-17098/09/2670

За позовом Д ержавної податкової інспекц ії у Подільському районі м. К иєва

до відповідача Дочірнього підприємств а товариства з обмеженою від повідальністю «Транс Фудс»« Партнер»

третя особа Поділ ьська районна у м. Києві держа вна адміністрація

про припинення юридичної особи

Суддя Маруліна Л.О.

Секретар судового засідан ня Кобрін Н.О.

Представники:

від позивача: Нечепа О.В. (довіреність від 07.12.2009 р. № 8161/9/10-201 )

від відповідача: не з' явилися

третя особа: не з' явили ся

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 28.04.2010 р. проголошено вступну та резо лютивну частини постанови. П овний текс постанови складен о і підписано 30.04.2010р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адмініст ративного суду м. Києва зверн улася Державна податкова інс пекція у Подільському районі м. Києва з позовом про припине ння юридичної особи Дочірн ього підприємства товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Транс Фудс»«Партнер»(і дентифікаційний код 24721158).

В обґрунтування позову пре дставник позивача зазначив, що Дочірнє підприємство товариства з обмеженою відп овідальністю «Транс Фудс»«П артнер»не звітує більше року .

Відповідач в судове засіда ння не з' явився.

Ухвала про відкриття прова дження в адміністративній сп раві та призначення її до суд ового розгляду, а також повіс тки про виклик направлялись до Дочірнього підприємс тва товариства з обмеженою в ідповідальністю «Транс Фудс »«Партнер» за наявною у мате ріалах справи адресою. Зазна чена адреса відповідає адрес і, за якою відповідача зареєс тровано, що підтверджується Довідкою про внесення до Єди ного державного реєстру підп риємств та організацій Украї ни №2777 та листа Подільської ра йонної у місті Києві державн ої адміністрації від 17.03.2010р. №544. Проте кореспонденція суду по вернулась з відміткою пошти про відсутність адресата за зазначеною адресою.

Відповідно до частини вось мої статті 35 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни вважається, що повістку вр учено юридичній особі, якщо в она доставлена за адресою, вн есеною до відповідного держа вного реєстру.

Подільською районною у м. Ки єві державною адміністраціє ю надіслано до суду заяву від 23.03.2010р. №667/17 про розгляд справи бе з участі у судовому засіданн і представника третьої особи .

Розглянувши подані сторо ною документи і матеріали, за слухавши пояснення предста вника позивача, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, Ок ружний адміністративний суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач Дочірнє підприємство товариства з о бмеженою відповідальністю « Транс Фудс» «Партнер»(іденти фікаційний код 24721158) зареєстро вано Подільською районною де ржавною адміністрацією 26.02.1997 р . реєстраційний №08611, за адресою : м. Київ, пр-т Радянської Украї ни, 3/Б та взято на податковий о блік Державною податковою ін спекцією у Подільському райо ні м. Києва 27.02.1997 р. №9634.

ДПІ у Деснянському район і м. Києва надано довідку від 2 3.09.2009р. №6264/9/15-106 про те, що Відповіда ч не звітує більше року.

Статтею 9 Закону України «Про систему оподаткування» передбачені обов' язки плат ників податків і зборів (обов ' язкових платежів), а саме пл атники податків і зборів (обо в'язкових платежів) зобов'яза ні:

1) вести бухгалтерський облі к, складати звітність про фін ансово-господарську діяльні сть і забезпечувати її збері гання у терміни, встановлені законами;

2) подавати до державних под аткових органів та інших дер жавних органів відповідно до законів декларації, бухгалт ерську звітність та інші док ументи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів);

3) сплачувати належні суми п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) у встановлені зак онами терміни;

4) допускати посадових осіб державних податкових органі в до обстеження приміщень, що використовуються для одержа ння доходів чи пов'язані з утр иманням об'єктів оподаткуван ня, а також для перевірок з пит ань обчислення і сплати пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів).

Керівники і відповідні пос адові особи юридичних осіб т а фізичні особи під час перев ірки, що проводиться державн ими податковими органами, зо бов'язані давати пояснення з питань оподаткування у випа дках, передбачених законами, виконувати вимоги державних податкових органів щодо усу нення виявлених порушень зак онів про оподаткування і під писати акт про проведення пе ревірки.

Обов'язок юридичної особи щ одо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) припи няється із сплатою податку, з бору (обов'язкового платежу) а бо його скасуванням або спис анням податкової заборгован ості відповідно до Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом". У разі ліквідації юридичної особи заборгованість з податків і зборів (обов'язкових платежі в) сплачується у порядку, вста новленому законами України. У разі укладення мирової уго ди у процедурі провадження у справі про банкрутство забо ргованість з податків і збор ів (обов'язкових платежів) спл ачується у розмірах, визначе них мировою угодою, укладено ю у порядку, встановленому за конами України.

Згідно зі статтею 247 Господа рського кодексу України, у разі здійснення суб'єктом г осподарювання діяльності, що суперечить закону чи устано вчим документам, до нього мож е бути застосовано адміністр ативно-господарську санкцію у вигляді скасування держав ної реєстрації цього суб'єкт а та його ліквідації.

Як встановлює норма п. 6 ст. 58 Г осподарського кодексу Украї ни, суб'єкт господарюванн я ліквідується:

- за ініціативою осіб, зазна чених у частині першій цієї с татті;

- у зв'язку із закінченням ст року, на який він створювався , чи у разі досягнення мети, за ради якої його було створено ;

- у разі визнання його в уста новленому порядку банкрутом , крім випадків, передбачених законом;

- у разі скасування його дер жавної реєстрації у випадках , передбачених законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Зако ну України «Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців»ві д 15.05.2003 р. № 755-IV, підставами для пос тановлення судового рішення щодо припинення юридичної о соби, що не пов'язано з банкрут ством юридичної особи, зокре ма є:

- визнання недійсним запису про проведення державної ре єстрації через порушення зак ону, допущені при створенні ю ридичної особи, які не можна у сунути;

- провадження нею діяльност і, що суперечить установчим д окументам, або такої, що забор онена законом;

- невідповідність мінімаль ного розміру статутного фонд у юридичної особи вимогам за кону;

- неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м.

Згідно з п. 17 ст. 11 Закону Укр аїни «Про державну податкову службу в Україні»від 04.12.1990 р. № 50 9, органи державної податково ї служби у випадках, в межах ко мпетенції та у порядку, встан овлених законами України, ма ють право звертатися у перед бачених законом випадках до судових органів із заявою (по зовною заявою) про скасуванн я державної реєстрації суб'є кта підприємницької діяльно сті.

Враховуючи, що обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними конкретними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування, суд при йшов до висновку, що в позовні й заяві наведені обставини, я кі підтверджуються достатні ми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних ви мог. Докази, подані позивачем підтверджують обставини, на які позивач посилається на ї х обґрунтування.

Відповідно до ст. 162 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, при вирішенні спр ави по суті суд може задоволь нити адміністративний позов повністю або частково чи від мовити в його задоволенні по вністю або частково, у разі за доволення адміністративног о позову суд може прийняти по станову про визнання протипр авними рішення суб'єкта влад них повноважень чи окремих й ого положень, дій чи бездіяль ності і про скасування або ви знання нечинним рішення чи о кремих його положень, про пов орот виконання цього рішення чи окремих його положень із з азначенням способу його здій снення.

Як вбачається зі змісту до відки від 23.09.2009р. №6264/9/15-106 Дочірнє підприємство товариства з обмеженою відповідальністю «Транс Фудс»«Партнер» не по дає до ДПІ у Подільському рай оні м. Києва документів фінан сової звітності більше року - з моменту реєстрації, забо ргованості перед бюджетом не має.

Враховуючи, що відповідаче м більше року не подаються ор ганам державної податкової с лужби документи фінансової з вітності, а також право орган ів державної податкової служ би звертатися до суду з заяво ю (позовною заявою) про скасув ання державної реєстрації су б' єкта підприємницької дія льності, суд вважає позовні в имоги обґрунтованими та таки ми, що підлягають задоволенн ю.

Враховуючи вищенаведене , суд дійшов висновку, що з ура хуванням положень зазначено ї статті необхідно позов зад овольнити повністю, оскільки у позивача наявні докази неп одання звітності відповідач ем.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го кодексу. Cуд прийшов до вис новку про задоволення позовн их вимог позивача в повному о бсязі щодо припинення юридич ної особи Дочірнього під приємства товариства з обмеж еною відповідальністю «Тран с Фудс»«Партнер».

Оскільки спір вирішено на користь суб' єкта владних п овноважень, звільненого від сплати судового збору, а тако ж за відсутності витрат пози вача - суб' єкта владних пов новажень, пов' язаних із зал ученням свідків та проведенн ям судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягне нню з відповідача не підляга ють.

Враховуючи викладене, кер уючись ст. ст. 69, 71, 94, 97, 112, 158-163 Кодексу адміністративного судочинс тва України, Окружний адміні стративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольни ти. Припинити юридичну особу Дочірнє підприємство то вариства з обмеженою відпові дальністю «Транс Фудс»«Парт нер»(м. Київ, пр-т Радянської У країни, 3/Б, ідентифікаційний к од 24721158), яку зареєстровано Поді льською районною у м. Києві де ржавною адміністрацією 26.02.1997 р ., реєстраційний №08611 та припини ти її державну реєстрацію.

2. Зобов' язати Поділь ську районну у м. Києві держав ну адміністрацію внести до Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців запис про су дове рішення, провести держа вну реєстрацію припинення юр идичної особи Дочірнього підприємства товариства з о бмеженою відповідальністю « Транс Фудс»«Партнер»відпов ідно до чинного законодавств а та повідомити органи стати стики, Державної податкової служби, Пенсійного фонду Укр аїни, фондів соціального стр ахування та юридичну особу - Дочірнє підприємство тов ариства з обмеженою відповід альністю «Транс Фудс»«Партн ер», щодо якої постановлено с удове рішення, про внесення д о Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців такого за пису.

3. Постанову надіслати сторонам у справі та Подільс ькій районній у м. Києві держа вній адміністрації.

Постанова відповідно до ч . 1 ст. 254 КАС України набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, встановл еного цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оск аржена до суду апеляційної і нстанції протягом десяти дні в з дня її складення в повному обсязі за правилами, встанов леними ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд пер шої інстанції заяви про апел яційне оскарження з наступни м поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги.

Суддя Л.О. Маруліна

Дата ухвалення рішення28.04.2010
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу9628958
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17098/09/2670

Ухвала від 06.01.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Постанова від 28.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні