Рішення
від 23.03.2021 по справі 758/1903/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/1903/19

Категорія 31

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 березня 2021 року Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Захарчук С. С. ,

за участю секретаря судового засідання - Ткачук О. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Києві цивільну справу за позовом публічного акціонерного товариства акціонерного комерційного банку Індустріалбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором, -

В С Т А Н О В И В :

Публічне акціонерне товариство акціонерний комерційний банк Індустріалбанк (далі - ПАТ акціонерний комерційний банк Індустріалбанк ) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором.

Зазначало, що 04.11.2016 між АБ Експрес-Банк та ОСОБА_1 був укладений договір оренди індивідуального сейфу № НОМЕР_1 .

Відповідно до зазначеного договору АБ Експрес-Банк передав, а ОСОБА_1 прийняла у тимчасове платне користування індивідуальний сейф № 69, строком на 365 діб, з 04.11.2016 по 03.11.2017, ключ № 69 та картку реєстрації договорів.

У зв`язку з реорганізацією ПАТ АБ Експрес-Банк , шляхом приєднання до ПАТ акціонерний комерційний банк Індустріалбанк , правонаступником всіх прав та обов`язків ПАТ АБ Експрес-Банк є ПАТ акціонерний комерційний банк Індустріалбанк .

У встановлений в договір оренди індивідуального сейфу № 235 Ф/О строк відповідач сейф не звільнила, ключ та картку не повернула.

Свої зобов`язання ОСОБА_1 належним чином не виконала, внаслідок чого за період з 04.11.2017 по 05.02.2019 має заборгованість за користування сейфом в розмірі 5508 грн.

Посилаючись на те, що ОСОБА_1 у встановлений в договір оренди індивідуального сейфу № НОМЕР_1 строк сейф не звільнила, ключ та картку не повернула, позивач просив стягнути з відповідача на його користь 5508 грн. заборгованості за користування сейфом.

Крім того, посилаючись на п. 4.2. договору оренди індивідуального сейфу № НОМЕР_1 позивач просив стягнути з відповідача 1214,92 грн. пені.

Представник позивача подала заяву, у якій просила розглядати справу за її відсутності та вказала на те, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Суд ухвалив розглядати справу за відсутності представника позивача.

Згідно з п. 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України днем вручення судової повістки є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

У зв`язку з тим, що повістка, адресована ОСОБА_1 була повернута поштовим відділенням у зв`язку з тим, що адресат відсутній за місцем проживання, зареєстрованому у встановленому законом порядку, в силу норм ст. 128 ЦПК України ОСОБА_1 є такою, яка належним чином повідомлена про дату та час судового засідання.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Суд ухвалив розглядати справу за відсутності ОСОБА_1 , належним чином повідомленої про дату, час і місце засідання, оскільки її неявка не перешкоджає розгляду справи по суті.

Суд, вивчивши позовну заяву, дослідивши та оцінивши письмові докази в справі в їх сукупності, дійшов наступного висновку.

Судом установлено, що 04.11.2016 між АБ Експрес-Банк (банк) та ОСОБА_1 (клієнт) був укладений договір оренди індивідуального сейфу № НОМЕР_1 (далі - договір) (а.с. 6-9).

Відповідно до п. 1.1. договору на умовах договору, Банк передає Клієнту у тимчасове платне користування індивідуальний сейф № 69 (далі - сейф) для зберігання цінностей та документів, ключ № 69, строком на 365 діб, з 04.11.2016 по 03.11.2017 включно, та картку реєстрації договорів, а Клієнт приймає картку реєстрації договорів, сейф і ключ у користування та сплачує плату в розмірі та строки, обумовлені договором.

Згідно з п. 1.3. договору сейф, зазначений в п. 1.1. договору використовується Клієнтом без опису зроблених Клієнтом вкладень.

Відповідно до п. 2.1. договору за весь строк користування сейфом, визначений в п. 1.1. договору, встановлюється плата відповідно до тарифі Банку на ці послуги в розмірі 4380 грн. в т.ч. ПДВ 730 грн. Плата за одну добу користування сейфом складає 12 грн., в т.ч. ПДВ 2 грн.

Згідно з п. 2.3. договору заставна вартість ключа становить 1500 грн., яка вноситься Клієнтом в день підписання Договору у готівковій формі через касу Банку або безготівковій формі на рахунок Банку № НОМЕР_2 , МФО 322959. Після закінчення строку дії договору, заставна вартість ключа повертається Клієнту, за умови виконання Клієнтом своїх зобов`язань за цим Договором.

Відповідно до п. 3.2.6 договору Клієнт зобов`язується по закінчення строку дії договору вилучити цінності та/або документи із сейфу та звільнити його і повернути ключ та картку.

Згідно з п. 4.1. договору у випадку невиконання або неналежного виконання Клієнтом своїх зобов`язань за договором, Клієнт відшкодовує завдані цим збитки в повному обсязі понад пеню, передбачену договором.

Відповідно до п. 4.2. договору у випадку порушення строку звільнення сейфу та повернення ключа, Клієнт повинен додатково, до встановленої плати за кожну добу користування сейфом, сплатити Банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого зобов`язання за кожний день прострочення.

У встановлений в договір оренди індивідуального сейфу № 235 Ф/О строк відповідач сейф не звільнила, ключ та картку не повернула.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч. 1 ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 971 ЦК України до договору про надання особі банківського сейфа без відповідальності банку за вміст сейфа застосовуються положення цього Кодексу про майновий найм (оренду).

Згідно з ч. 1 ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно з ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: 1) припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; 2) зміна умов зобов`язання; 3) сплата неустойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

Ураховуючи те, що відповідач у встановлений в договір оренди індивідуального сейфу № 235 Ф/О строк сейф не звільнила, ключ та картку не повернула та у останньої утворилася заборгованість по платі за користування сейфом, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для стягнення з відповідача на користь позивача 5508 грн. та 1214,92 грн. пені.

Оскільки позовні вимоги підлягають задоволенню, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судові витрати понесені позивачем у вигляді судового збору у розмірі 1921 грн. підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 76, 77, 80, 128, 141, 223 ЦПК України, ст. ст. 610, 611, 625, 626, 629, 1046, 1047, 1049, ЦК України, суд -

У Х В А Л И В :

Позов публічного акціонерного товариства акціонерного комерційного банку Індустріалбанк (01133, м. Київ, вул. Генерала Алмазова, буд. 18/7, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 13857564) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 ) про стягнення заборгованості за договором - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь публічного акціонерного товариства акціонерного комерційного банку Індустріалбанк заборгованість за договором оренди індивідуального сейфу № 235 Ф/О від 04.11.2016 в розмірі 5508 (п`ять тисяч п`ятсот вісім) грн. та 1214 (одна тисяча двісті чотирнадцять) грн. 92 коп. пені.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь публічного акціонерного товариства акціонерного комерційного банку Індустріалбанк 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять один) грн. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, або якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду через Подільський районний суд м. Києва шляхом подачі апеляційної скарги (зважаючи на п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України щодо порядку подання апеляційних скарг на судові рішення).

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя С. С. Захарчук

Дата ухвалення рішення23.03.2021
Оприлюднено16.04.2021

Судовий реєстр по справі —758/1903/19

Рішення від 23.03.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Захарчук С. С.

Ухвала від 18.02.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні