Ухвала
від 08.04.2021 по справі 757/11178/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/11178/21-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2021 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3

підозрюваної ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Києві кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №32020100000000606 від 29.12.2020 за клопотанням прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської міської прокуратури ОСОБА_3 про звільнення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки смт.Головино Черняхівського р-ну Житомирської обл., громадянки України, з професійно-технічною освітою, яка заміжня, має неповнолітнього сина 2012 р.н., працює в ТОВ «Фора» заступником директора, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судима, підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ст. 205-1 ч.2 КК України,

від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності,-

В С Т А Н О В И В :

Згідно висунутої підозри, ОСОБА_4 , перебуваючи на початку квітня 2017 року поблизу будинку №12/2 по вул. Мечникова у м. Києві, отримала від невстановленої особи пропозицію внести за грошову винагороду у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій, діючи у порушення вимог нижченаведених нормативних актів, ОСОБА_4 з корисливих мотивів погодилась на таку пропозицію, вступивши таким чином у попередню змову із зазначеною особою і до початку кримінального проступку домовилась про спільне його вчинення.

Реалізуючи спільний протиправний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, та подання їх державному реєстратору, ОСОБА_4 , перебуваючи поблизу будинку №12/2 по вул. Мечникова у м. Києві, наступного дня надала даній невстановленій особі свій паспорт громадянки України серії НОМЕР_2 , виданий 14.12.2011 Черняхівським РВ УМВС України в Житомирській області, та картку платника податку № НОМЕР_1 , необхідні для складання документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Грант ЛМС» (код ЄДРПОУ 40836299),

З метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого з вказаною особою спільного протиправного умислу ОСОБА_4 03.04.2017 зустрілась поблизу того ж будинку АДРЕСА_2 з невстановленою особою та отримала від останньої попередньо складені за невстановлених обставин у встановленій законом формі проекти документів про придбання нею суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Грант ЛМС» та про представлення її інтересів як службової особи ТОВ «Грант ЛМС», а саме:

- договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Грант ЛМС» від 03.04.2017, який містив завідомо неправдиві відомості про придбання ОСОБА_4 у ОСОБА_5 частки у статутному капіталі товариства у розмірі 100 000 грн., що становить 100%;

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Грант ЛМС» №3 від 03.04.2017, який містив завідомо неправдиві відомості щодо придбання ОСОБА_4 у ОСОБА_5 частки у статутному капіталі ТОВ «Грант ЛМС» у розмірі 100 000 грн., що становить 100%; призначення ОСОБА_4 на посаду директора підприємства; зміну місцезнаходження товариства;

- довіреність ТОВ «Грант ЛМС» від 24.04.2017, яка містить завідомо неправдиві відомості про уповноваження ОСОБА_4 як директором товариства ОСОБА_6 представляти інтереси ТОВ «Грант ЛМС» перед державними, кооперативними та іншими підприємствами, установами, організаціями, юридичними та фізичними особами незалежно від форм власності і підпорядкування з питань реєстрації, реєстрації змін, внесення змін в установчі документи, відомості в реєстр та інші відомості, які стосуються діяльності довірителя.

Усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Грант ЛМС», достовірно розуміючи, що надані їй на підпис проекти реєстраційних документів ТОВ «Грант ЛМС» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_4 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленою особою протиправних намірів, перебуваючи 03.04.2017 біля того ж будинку АДРЕСА_2 , діючи з корисливих мотивів, засвідчила їх своїми підписами, виконавши їх кульковою ручкою у графі «Покупець» у договорі купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Грант ЛМС» від 03.04.2017, у графі «Підпис учасника»» у протоколі загальних зборів учасників ТОВ «Грант ЛМС» №3 від 03.04.2017 та у графі «Директор» у довіреності ТОВ «Грант ЛМС» від 24.04.2017, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинила їх підроблення.

Завершуючи реалізацію спільного з невстановленою особою протиправного умислу, ОСОБА_4 передала зазначені документи даній невстановленій особі, яка 03.04.2017 забезпечила їх подання державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань».

Таким чином, ОСОБА_4 за попередньою змовою з невстановленою особою здійснила перереєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Грант ЛМС», про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено відповідний запис.

Незважаючи на те, що ТОВ «Грант ЛМС» перереєстроване у державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, ОСОБА_4 взяла участь у його придбанні не з метою здійснення підприємницької діяльності, як передбачено статутом, а з метою отримання грошової винагороди за вказані незаконні дії.

Таким чином, ОСОБА_4 своїми умисними діями, які виразились у внесенні у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також в умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, скоєними за попередньою змовою групою осіб, вчинила кримінальний проступок, передбачений ст. 205-1 ч.2 КК України.

Під час досудового розслідування підозрюваною ОСОБА_4 надано письмову заяву від 25.02.21 про звільнення її від кримінальної відповідальності за вчинення вказаного кримінального проступку на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення її до кримінальної відповідальності.

03.03.2021 прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської міської прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Під час підготовчого судового засідання прокурор, підозрювана ОСОБА_4 , кожний окремо, підтримали внесене клопотання.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положень ч. 3 ст. 314 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1 постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під час підготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

У відповідності до вимог ст. 12 КК України, нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу у розмірі не більше десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням давності є обов`язковим для суду.

Березівській ОСОБА_7 оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, який є нетяжким злочином ( ч.4 ст. 12 КК України).

Виходячи з фактичних обставин, так як вони викладені в повідомленні про підозру, подія злочину мала місце в квітні 2017 року, відтак на час судового розгляду сплинув, передбачений п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України 3-х річний строк притягнення особи до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим суд, за наявності згоди ОСОБА_4 на закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, що було останній роз`яснено в судовому засіданні, приходить до висновку про необхідність звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності.

Долю речових доказів суд вирішує у відповідності до вимог ч.9 ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. 49 КК України, ч. 2, 7 ст. 284, ст. 285, 286, п. 2 ч. 3 ст. 314, 369, 371, 372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської міської прокуратури ОСОБА_3 задовольнити.

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України, на підставі ст.49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №32020100000000606 від 29.12.2020 за підозрою ОСОБА_4 ч. 2 ст.205-1 КК України, закрити у зв`язку із закінчення строків давності притягнення останнього до кримінальної відповідальності.

Речові докази: копії документів що містяться в реєстраційній справі ТОВ «ГРАНТ ЛМС» (ЄДРПОУ 40836299),- які зберігаються у матеріалах кримінального провадження №№32020100000000606 від 29.12.2020, залишити там же.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96328513
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки смт.Головино Черняхівського р-ну Житомирської обл., громадянки України, з професійно-технічною освітою, яка заміжня, має неповнолітнього сина 2012 р.н., працює в ТОВ «Фора» заступником директора, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судима, підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ст. 205-1 ч.2 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності

Судовий реєстр по справі —757/11178/21-к

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

Ухвала від 09.03.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні