Ухвала
від 15.04.2021 по справі 295/4677/21
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/4677/21

1-кс/295/2253/21

УХВАЛА

про надання дозволу на проведення обшуку

15.04.2021 року м. Житомир

Слідчий суддяБогунськогорайонногосудумістаЖитомира ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора Житомирської окружної прокуратури ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, подане старшим слідчим з ОВС 2-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_3 , в кримінальному провадженні за №32020110000000136, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.11.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.1 ст.205-1 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

І Суть клопотання

Слідчий звернувся з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку в приміщенні Вишгородської районної державної адміністрації за адресою: Київська область, м. Вишгород, площа Шевченка,1, з метою відшукання та вилучення реєстраційної справи ТОВ «Беліссіма-Харч-Групп» (код ЄДРПОУ 41382263), а саме:

- статуту підприємства, змін до статуту;

- рішення про створення підприємства;

- протоколів зборів учасників товариства;

- наказів про призначення службових осіб підприємства;

- реєстраційних карток про проведення державної реєстрації;

- змін до установчих документів юридичної особи;

- довіреностей на право представлення інтересів підприємства в державних органах;

- матеріалів листування та інших документів, які стосуються діяльності даних сільськогосподарської діяльності та містяться у реєстраційній справі цих підприємств.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що в червні 2017 р. ОСОБА_5 , перебуваючи на території Київської області, вчинив пособництво у внесенні ОСОБА_6 в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей державному реєстратору щодо реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Беліссіма-Харч-Групп» (код ЄДРПОУ 41382263) на її ім`я.

Слідчий в клопотанні вказує, що ході досудового розслідування виникла необхідність у вилученні реєстраційної справи ТОВ «Беліссіма-Харч-Групп», яка знаходиться у Вишгородській районній державній адміністрації. 11.03.2021 р. отримано ухвалу слідчого судді Богунського районного суду м. Житомира №295/2917/21, якою старшому слідчому з ОВС СУ ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_4 надано дозвіл на тимчасовий доступ до документів у службових осіб Вишгородської районної державної адміністрації, а саме - реєстраційних документів ТОВ «Беліссіма-Харч-Групп» за період з моменту створення по 11.03.2021 р., проте на вимогу слідчого службовими особами Вишгородської районної державної адміністрації відмовлено у наданні тимчасового доступу до оригіналів документів у зв`язку з відсутністю державного реєстратора у відділі державної реєстрації управління економіки Вишгородської районної державної адміністрації.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №252590576 від 14.04.2021 р. по об`єкту нерухомості за адресою АДРЕСА_1 , право власності на вказане приміщення належить ОСОБА_7 , ВАТ «АСК «Оранта» та Вишгородська районна державна адміністрація.

Слідчий посилається на те, що вказані документи, що планується відшукати, являються джерелом доказів та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, тобто містять відомості щодо осіб, які можуть бути причетні до скоєння злочину, та кваліфікації їх дій.

ІІ Процедура та позиція учасників справи

Під час розгляду клопотання про надання дозволу на проведення обшуку здійснювалось повне фіксування судового засідання технічними засобами.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання з підстав, викладених в ньому, та просив його задоволити. Зазначив, що підслідність даного кримінального провадження за СУ ГУ ДФС у Житомирській області визначена на підставі постанови прокурора відділу нагляду за дордержанням законів органами фіскальної служби Київської обласної прокуратури, оскільки документи ТОВ "Беліссіма-Харч-Груп" були підписані у м. Житомирі. Разом з тим, зазначив, що точні дані про реєстрацію вказаної юридичної установи встановити можна буде лише після одержання оригіналів реєстраційних документів, які на даний час не отримані. Прокурор пояснив, що ухвала про тимчасовий доступ до реєстраційних документів службовими особами Вишгородської райдержадміністрації не виконана, оскільки в них відсутня можливість потрапити до приміщення, де перебувають реєстраційні справи, оскільки в даному приміщенні перебував державний реєстратор, який на даний час також відсутній, а тому іншим чином одержати оригінал реєстраційної справи не вбачається можливим.

ІІІ Кримінально-процесуальне законодавство

Частини 1 та 2 ст. 223 КПК України визначають, що слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України визначає, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про, зокрема, підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

ІV. Обставини, встановлені слідчим суддею, їх оцінка та висновки

Слідчим суддею встановлено, що слідчими Слідчого управління Головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області на підставі постанови прокурора про визначення підслідності здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №32020110000000136 від 09.11.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.1 ст.205-1 КК України.

Ухвалою слідчого судді Богунського районного суду м. Житомира від 11.03.2021 року задоволено клопотання органу досудового розслідування та надано тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні службових осіб Вишгородської районної державної адміністрації, а саме - оригіналів реєстраційних документів ТОВ «Беліссіма-Харч-Групп»:статуту підприємства,змін достатуту; рішенняпро створенняпідприємства;протоколи зборівучасників товариства;наказів пропризначення службовихосіб підприємства; реєстраційнихкарток пропроведення державноїреєстрації; зміндо установчихдокументівюридичної особи; довіреностей на право представлення інтересів підприємства в державних органах; матеріалів листування та інших документів, які стосуються діяльності даних сільськогосподарської діяльності та містяться у реєстраційній справі цих підприємств.

Разом з тим, вказана ухвала слідчого суддів не була виконана у зв`язку з тим, що службові особи Вишгородської районної державної адміністрації на адресу слідчого направили лист №720/658, в якому вказали про неможливість забезпечити виконання ухвали слідчого судді, у зв`язку з відсутністю державного реєстратора у відділі державної реєстрації управління економіки Вишгородської районної державної адміністрації .

Слідчий суддя вважає, що підстави, з яких службові особи Вишгородської районної державної адміністрації відмовились виконати вимоги ухвали слідчого судді про надання тимчасового доступу до документів, не ґрунтуються на правових нормах, а відтак є безпідставними, відмова в наданні документів на вимогу органу досудового розслідування є неправомірною.

Доводи слідчого, викладені в обґрунтування клопотання, підтверджуються матеріалами справи, зокрема, копією ухвали слідчого судді від 11.03.2021 року, повідомлення про відправлення електронного листа на адресу Вишгородської районної державної адміністрації від 15.03.2021 р., лист-відповідь № 720/658 від 06.04.2021 р. Вишгородської районної державної адміністрації, інформаційною довідкою з Державного реєстру речових правна нерухоме майно № 252590576 від 14.04.2021 р., протоколом огляду інтернет-ресурсу Міністерства юстиції України «Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 05.01.2021 р., зі змісту якого вбачається, що реєстраційна справа знаходиться у Вишгородській районній державній адміністрації.

Враховуючи, що слідчим надано докази, які вказують на те, що документи, які планується відшукати, можуть містити відомості про обставини вчиненого злочину та осіб, які можуть бути причетними до його скоєння, надано достатньо переконливі докази, які свідчать про те, що вказані документи можуть перебувати за місцезнаходженням Вишгородської районної державної адміністрації, на виконання вимоги слідчого, пред`явленої в порядку ст. 93 КПК України, документи не надані; ухвала слідчого судді про надання тимчасового доступу до документів є не виконаною, а тому слідчий суддя дійшов висновку, що з урахуванням встановлених обставин кримінального провадження обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання документів, які можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні, тобто підтверджені підстави, передбачені ст. 234 КПК України для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 233, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС у Житомирській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_4 , іншим слідчим, які уповноважені здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020110000000136, на проведення обшуку за місцезнаходженням Вишгородської районної державної адміністрації за адресою: Київська область, м. Вишгород, площа Шевченка,1, з метою відшукання та вилучення реєстраційної справи ТОВ «Беліссіма-Харч-Групп» (код ЄДРПОУ 41382263), а саме:

- статуту підприємства, змін до статуту;

- рішення про створення підприємства;

- протоколів зборів учасників товариства;

- наказів про призначення службових осіб підприємства;

- реєстраційних карток про проведення державної реєстрації;

- змін до установчих документів юридичної особи;

- довіреностей на право представлення інтересів підприємства в державних органах;

- матеріалів листування та інших документів, які стосуються діяльності даних сільськогосподарської діяльності та містяться у реєстраційній справі цих підприємств

Строк дії ухвали встановити до 14.05.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 19.04.2021 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96331412
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, подане старшим слідчим з ОВС 2-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_3 , в кримінальному провадженні за №32020110000000136, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.11.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.1 ст.205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —295/4677/21

Ухвала від 15.04.2021

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Стрілецька О. В.

Ухвала від 15.04.2021

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Стрілецька О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні