Ухвала
від 07.04.2021 по справі 761/3323/21
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/1589/2021 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер справи: 761/3323/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2021 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

з участю:

прокурора ОСОБА_6 ,

представника ТОВ «СІ КЕЙ Україна» ОСОБА_7 ,

представника ТОВ «ФК «Флай Фінанс» ОСОБА_8 ,

представника ТОВ «Мердок» ОСОБА_9 ,

представника ТОВ «АБК Груп Україна» ОСОБА_10 ,

представника ТОВ «АНТА-МАКС» ОСОБА_11 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційні скарги представника ОСОБА_7 в інтересах ТОВ «СІ КЕЙ Україна», представника ОСОБА_8 в інтересах ТОВ «ФК «Флай Фінанс», представника ОСОБА_9 в інтересах ТОВ «Мердок», представника ОСОБА_10 в інтересах ТОВ «АБК Груп Україна» на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 29січня 2021 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_6 і накладено арешт на майно, яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул.Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, а також на нерухомість за адресою: місто Київ, вул.Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, що належить ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ«Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963), шляхом заборони державному реєстратору або будь-якому іншому суб`єкту державної реєстрації (Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних і міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві і Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») вчиняти будь-які реєстраційні дії, в тому числі державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, відкриття та/або закриття розділів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, будь-які зміни, у тому числі зміни, які стосуються зміни адреси до таких записів відносно нерухомого майна, яке знаходиться за вищезазначеними адресами, і, крім того, шляхом заборони державному реєстратору або будь-якому іншому суб`єкту державної реєстрації (Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві і Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») вчиняти будь-які дії щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно, утвореного шляхом поділу/виділення/об`єднання майна (його часток), яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, та нерухомості за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, представник ОСОБА_7 в інтересах ТОВ «СІ КЕЙ Україна», представник ОСОБА_8 в інтересах ТОВ «ФК «Флай Фінанс», представник ОСОБА_9 в інтересах ТОВ «Мердок», а також представник ОСОБА_10 в інтересах ТОВ «АБК Груп Україна» подали апеляційні скарги, в яких ставлять питання про поновлення їм строку на оскарження ухвали слідчого судді, просять скасувати цю ухвалу та постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання прокурора про арешт майна.

В обґрунтування клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження представники зазначають, що розгляд клопотання прокурора був здійснений без виклику власників майна чи їх представників, а копія ухвали слідчого судді була отримана останніми лише 02 лютого 2021 року.

Що стосується ухвали слідчого судді, то автори апеляцій вважають її незаконною. Зокрема, апелянти стверджують, що ТОВ «СІ КЕЙ Україна», ТОВ «ФК «Флай Фінанс», ТОВ «Мердок» та ТОВ «АБК Груп Україна» не мають жодного відношення до діяльності ПАТ «Фідобанк» або його посадових осіб. Крім того, представники зазначають, що у постанові слідчого від 01 квітня 2019 року про визнання майна речовим доказом вказано, що речовим доказом визнано майно ТОВ «Едельмар», правонаступником якого ТОВ «СІ КЕЙ Україна», ТОВ «ФК «Флай Фінанс», ТОВ «Мердок» або ТОВ «АБК Груп Україна» не являються.

Також автори апеляцій висловлюють свої доводи стосовно порушення територіальної юрисдикції. Так, відповідно до даних ЄДРПОУ, Головне управління ДФС у місті Києві (код ЄДРПОУ 39439980), у складі якого знаходиться СУ ГУ ДФС у місті Києві, розташоване та зареєстроване у Шевченківському районі міста Києва за адресою: місто Київ, вулиця Шолуденка, 33/19, тобто в межах територіальної юрисдикції Шевченківського районного суду міста Києва. Разом з тим, як зауважують апелянти, стороною обвинувачення неодноразово в межах кримінального провадження № 42018000000001599 подавалися клопотання про накладення арештів на майно до Печерського районного суду міста Києва.

Далі представники наголошують, що оскаржувана ухвала про арешт об`єктів нерухомого майна постановлена слідчим суддею поза межами строку досудового розслідування. При цьому апелянти вказують, що вивченням ними інтернет-ресурсу «Судова влада»за критерієм пошуку судова справа 761/3323/21 виявлено відсутність звіту про автоматичне визначення слідчого судді, що, на думку представників, свідчить про ухвалення судового рішення не уповноваженим (незаконним) складом суду. Також автори апеляцій вважають, що слідчим суддею під час розгляду клопотання та під час дослідження матеріалів, доданих прокурором до клопотання, жодним чином не враховано і не надано правову оцінку тому факту, що до матеріалів провадження були долучені процесуальні документи з інших кримінальних проваджень, процесуальне походження яких абсолютно незрозуміле.

Крім того, в апеляційній скарзі представник ОСОБА_7 ставить до відома, що 10 березня 2020 року, у відповідності до вимог законодавства, було створено ТО«Ѳ КЕЙ Україна», яким був сформований статут у повному обсязі та яке має єдиного засновника ОСОБА_12 . При цьому апелянт стверджує, що основним видом діяльності товариства є надання в оренду (користування) належного йому чи орендованого нерухомого майна.

Стосовно правомірності набуття права власності на майно, то ОСОБА_7 вказує, що 25 січня 2021 року ТОВ «СІ КЕЙ Україна», у відповідності до протоколу №25/01-02 про проведення відкритих торгів (аукціону) в електронній формі з реалізації активів ТОВ «Фінансова компанія «Флай Фінанс», стало власником нежитлових приміщень (група приміщень №№ 1 4) за адресою: АДРЕСА_1 . В подальшому 26 січня 2021 року між ТОВ «СІ КЕЙ Україна» та ТОВ «Фінансова компанія «Флай Фінанс» був укладений договір купівлі-продажу нерухомого майна (група приміщень №№ 1 4) за вищевказаною адресою за ринковою ціною, визначеною проведеним аукціоном. При цьому представник зазначає, що, у відповідності до умов договору, ТОВ «СІ КЕЙ Україна» було сплачено повну вартість об`єкту нерухомості у розмірі 6565000 гривень. Також апелянт запевняє, що жодних обмежень стосовно вчинення вказаних господарсько-фінансових операцій на день підписання договорів не було та не могло бути, оскільки ТОВ «СІ КЕЙ Україна» є законослухняним суб`єктом господарської діяльності і проводить її виключно у спосіб, передбачений Господарським кодексом України та іншими нормативними актами.

В апеляційні скарзі представник ОСОБА_8 зазначає, що ТОВ «ФК «Флай Фінанс» було створено 28 травня 2015 року у відповідності до вимог законодавства, а основним видом діяльності підприємства є надання фінансових послуг, у тому числі надання кредитів за рахунок власних коштів, факторинг, надання позик та фінансового лізингу. Як відмічає апелянт, 23 січня 2021 року ТОВ «ФК «Флай Фінанс» за результатом укладення договору купівлі-продажу цінних паперів (заставної) набуло у власність заставну АА 001060 на боргові зобов`язання ТОВ «Хенвік Систем», у відповідності до договору фінансового кредиту від 24 грудня 2019 року, на загальну суму 110000000 гривень. В подальшому, за ствердженням представника, відповідно до договору про задоволення вимог іпотекодержателя, ТОВ «ФК «Флай Фінанс» стало новим власником майна, яке перебувало в іпотеці, а саме нежилої споруди за адресою: місто Київ, вулиця Велика Васильківська (колишня вулиця Червоноармійська), 10-А, та нежилої споруди за адресою: місто Київ, вулиця Велика Васильківська (колишня вулиця Червоноармійська), 10-Б, реєстровий номер 406 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 605492280000).

Крім того, автор апеляції наголошує, що у зв`язку з тим, що основним видом діяльності ТОВ «ФК «Флай Фінанс» є надання фінансових послуг та, відповідно, отримання прибутку, підприємством було прийнято рішення про розділ об`єктів нерухомості і продаж часток за допомогою електронної біржі з метою отримання інвестиційного прибутку та погашення заборгованості за договором купівлі-продажу цінних паперів (заставної). За результатом проведення електронних торгів, як вказує апелянт, які відбулись у відповідності до всіх вимог законодавства, частина з об`єктів нерухомого майна була реалізована, а частина залишалась на балансі ТОВ «ФК «Флай Фінанс» з метою подальшого продажу на більш вигідних умовах.

Представник ОСОБА_9 в своїй апеляційній скарзі зазначає, що ТОВ «Мердок» було створено 01 листопада 2019 року, підприємство має єдиного засновника ОСОБА_13 , яким був сформований статут у повному обсязі. При цьому апелянт стверджує, що створення підприємства або його господарська діяльність жодною фізичною, юридичною особою або державним чи правоохоронним органом не оскаржена, не визнана судом недійсною, нікчемною чи протиправною.

Стосовно правомірності набуття права власності на майно, то ОСОБА_9 вказує, що 25 січня 2021 року ТОВ «Мердок», у відповідності до протоколу № 25/01-01 про проведення відкритих торгів (аукціону) в електронній формі з реалізації активів ТОВ«Фінансова компанія «Флай Фінанс», стало власником нежитлових приміщень (група приміщень №№ 21 26) за адресою: АДРЕСА_1 , а 26 січня 2021 року між ТОВ «Мердок» та ТОВ «Фінансова компанія «Флай Фінанс» був укладений договір купівлі-продажу нерухомого майна (група приміщень №№ 21 26) за вищевказаною адресою за ринковою ціною, визначеною проведеним аукціоном. При цьому представник стверджує, що ТОВ«Мердок» було сплачено заставний внесок у розмірі близько 20000000 гривень та укладено договір позики грошових коштів з метою проведення повного розрахунку за набуте у власність майно, у зв`язку з чим, як запевняє апелянт, ТОВ «Мердок» є добросовісним власником нежитлових приміщень.

В апеляційні скарзі представник ОСОБА_10 вказує, що ТОВ «АБК Груп Україна» було створено 10 березня 2020 року у відповідності до всіх вимог Господарського кодексу України та інших нормативно-правових актів України, жодна особа, яка зазначена у клопотанні сторони обвинувачення, в тому числі посадові особи ПАТ «Фідобанк», ніколи не були власниками або посадовими особами ТОВ «АБК Груп Україна». Також апелянт зазначає, що підприємство має єдиного засновника ОСОБА_14 , яким був сформований статут у повному обсязі, а основним видом діяльності товариства є надання в оренду (користування) належного йому чи орендованого нерухомого майна.

Стосовно правомірності набуття права власності на майно, то представник вказує, що 25 січня 2021 року ТОВ «АБК Груп Україна», у відповідності до протоколу № 25/01-03 про проведення відкритих торгів (аукціону) в електронній формі з реалізації активів ТОВ «Фінансова компанія «Флай Фінанс», стало власником нежитлових приміщень (група приміщень № 5 № 8) за адресою: АДРЕСА_1 , а 26 січня 2021 року між ТОВ «АБК Груп Україна» та ТОВ «Фінансова компанія «Флай Фінанс» був укладений договір купівлі-продажу нерухомого майна (група приміщень № 5 № 8) за вказаною вище адресою за ринковою ціною, визначеною проведеним аукціоном. При цьому автор апеляції стверджує, що, у відповідності до умов договору, ТОВ «АБК Груп Україна» було сплачено повну вартість об`єкту нерухомості в розмірі 6466000 гривень, у зв`язку з чим, як запевняє представник, товариство є добросовісним власником нежитлових приміщень. Також апелянт зазначає, що жодних обмежень стосовно вчинення вказаних господарсько-фінансових операцій на день підписання договорів не було та не могло бути, оскільки ТОВ «АБК Груп Україна» є законослухняним суб`єктом господарської діяльності і проводить її виключно у спосіб, передбачений Господарським кодексом України та іншими нормативними актами.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представників ОСОБА_7 ОСОБА_8 , ОСОБА_9 і ОСОБА_10 , кожного окремо, які підтримали доводи апеляційних скарг та просили їх задовольнити, пояснення прокурора ОСОБА_6 і представника ОСОБА_11 , які заперечували проти задоволення апеляційних скарг та просили ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали провадження і перевіривши доводи кожної апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що представниками ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 не було пропущено строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 29 січня 2021 року, виходячи з положень абзацу 2 ч. 3 ст. 395 КПК України, а їх апеляційні скарги підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів провадження, ГУ ДФС у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000001599, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27 червня 2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 366, ч. 5 ст.191, ч. 1 ст. 220-2, ст. 219, ч. 3 ст. 209 КК України.

Органи досудового розслідування посилаються на те, що,згідно із заявою директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, невстановлені посадові особи ПУАТ «ФІДОБАНК» (МФО 300175) шляхом розтрати активів банку проведеними операціями у 2015 році по відчуженню майна банку банківських будівель, загальною площею 5690,1 кв. м., вчинили їх продаж за ціною 170400000 гривень, відповідно до договорів купівлі-продажу, укладених між ПУАТ «ФІДОБАНК» (МФО 300175) та ТОВ «Едельмар» (код 39239180), тим самим привели до недостатності майна банку для задоволення їх вимог і, як наслідок, нанесли великої матеріальної шкоди вкладникам і кредиторам банку, що призвело до віднесення банку до категорії неплатоспроможних та завдало великої матеріальної шкоди кредиторам.

На підставі рішення Національного банку України від 20 травня 2016 року № 8 «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «ФІДОБАНК» до категорії неплатоспроможних», виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було прийнято рішення від 20 травня 2016 року № 783 «Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «Фідобанк» та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку».

Також було встановлено, що в період 2015 року службовими особами ПАТ«ФІДОБАНК» (код 14351016), а саме головою правління ОСОБА_15 та іншими посадовими особами правління банку, шляхом зловживання службовим становищем було здійснено відчуження майна банку, а саме банківських будівель, загальною площею 5104,2 кв. м. і 585,9 кв. м., продаж вчинено за ціною 152800000 гривень та 17600000 гривень відповідно, шляхом укладання договору купівлі-продажу між ПАТ «ФІДОБАНК» (код 14351016) і ТОВ «Едельмар» (код 39239180). Крім того, згідно з наявною інформацією, придбання вказаних банківських нежитлових приміщень було здійснено службовими особами ТОВ «Едельмар» (код 39239180) за рахунок коштів, накопичених на власному поточному рахунку компанії, відкритому в ПАТ «УПБ» (код 19019775, МФО 300205), отриманих від компанії ТОВ «МаксимусЕссет» (код 38930661) з поточного рахунку, відкритого в ПАТ «ФІДОБАНК» (код 14351016) та з джерелом походження фактично з власних коштів ПАТ «ФІДОБАНК» (код 14351016).

Таким чином, придбання ТОВ «Едельмар» (код 39239180) нежитлових приміщень у ПАТ «ФІДОБАНК» (код 14351016), розташованих за адресою: місто Київ, вул.Червоноармійська, буд. 10-А та буд. 10-Б, відбулася за рахунок коштів, походження яких бере початок у ПАТ «ФІДОБАНК» (код 14351016). ТОВ «Едельмар» (код 39239180) придбано нерухомість банку за кошти, які мали початок у ПАТ «ФІДОБАНК» (код 14351016) з декількох джерел, а саме: отримання кредиту, отримання овердрафту, розрахунки за договорами купівлі-продажу цінних паперів. Клієнти ПАТ «ФІДОБАНК» здійснювали між собою перерозподіл таких коштів шляхом надання/повернення фінансової допомоги один одному або шляхом укладання договорів купівлі-продажу цінних паперів, з подальшим достроковим розірванням.

Отже, службові особами ПАТ «ФІДОБАНК» (код 14351016), зловживаючи службовим становищем, впродовж 2015 2016 років шляхом проведення міжбанківських операцій, у тому числі операцій з цінними паперами, заволоділи майном банківської установи в особливо великих розмірах. Проведення вищевказаних операцій призвело до суттєвого погіршення фінансового стану банку і неможливості належного виконання ним своїх зобов`язань перед вкладниками та іншими кредиторами, чим ПУАТ«ФІДОБАНК» був доведений до категорії неплатоспроможних. Кінцевою метою вказаних умисних дій керівництва банківської установи було привласнення та виведення грошових коштів і майна банку.

В ході проведення досудового розслідування було встановлено наявність операцій по відчуженню майна банку банківських будівель, загальною площею 5104,2кв. м. та 585,9 кв. м., продаж вчинено за ціною 152800000 гривень і 17600000 гривень відповідно, шляхом укладання договору купівлі-продажу між ПАТ «ФІДОБАНК» та ТОВ «Едельмар» (код 39239180).

27 березня 2015 року ТОВ «Едельмар» (код 39239180) з власного поточного рахунку у ПАТ «УПБ» було здійснено оплату за договорами купівлі-продажу нерухомого майна від 25 березня 2015 року за реєстровим № 405 в сумі 152800000 гривень, а саме нерухомості за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., та реєстровим № 406 в сумі 17600000 гривень, а саме нерухомості за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м.

Також в ході слідчих (розшукових) дій було встановлено, що фактично кошти, які були сплачені ТОВ «Едельмар» (код 39239180) за договорами купівлі-продажу нерухомості, були накопичені на власному рахунку компанії в ПАТ «УПБ» шляхом надходження коштів через поточні рахунки різних компаній, з поточного рахунку ТОВ«Максимус Ессетс» (код 38930661) в ПАТ «ФІДОБАНК». Тобто, фактично купівля банківських будівель за адресами: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А та 10-Б, відбулась за рахунок коштів, походження яких бере початок у ПАТ «ФІДОБАНК».

В результаті здійснення аналізу грошових потоків компаній, залучених до схеми набуття коштів ТОВ «Едельмар» (код 39239180) для купівлі вказаної нерухомості, встановлено, що всі грошові потоки мали початок в ПАТ «ФІДОБАНК» з декількох джерел отримання кредиту, отримання овердрафту, розрахунки за договорами купівлі-продажу цінних паперів. Клієнти ПАТ «ФІДОБАНК» здійснювали між собою перерозподіл таких коштів шляхом надання/повернення фінансової допомоги один одному або шляхом укладання договорів купівлі-продажу цінних паперів, з подальшим достроковим розірванням.

Основним джерелом накопичення коштів на рахунках ТОВ «Максімус Ессетс» (код 38930661), набутих згодом ТОВ «Едельмар» (код 39239180), були розрахунки за договорами купівлі-продажу цінних паперів. Операції за договорами купівлі-продажу цінних паперів мали типовий характер: ПАТ «ФІДОБАНК» здійснював попередню оплату цінних паперів, які відображались на рахунку дебіторської заборгованості №3541. Отримані від банку кошти за «продаж» цінних паперів продавці або їх контрагенти, яким перераховувались кошти у вигляді поворотної фінансової допомоги, розміщували на депозитних рахунках в ПАТ «ФІДОБАНК». В подальшому протягом короткого періоду відбувалось дострокове розторгнення депозитів, а також до визначеної дати передачі продавцем банку цінних паперів здійснювалось розторгнення договорів купівлі-продажу цінних паперів.

В ході аналізу автоматизованої інформаційної системи «Податковий блок» ГУ ДФС у місті Києві було встановлено, що ПАТ «ФІДОБАНК» перераховувало кошти на адресу ТОВ «Едельмар» (код 39239180) за оренду приміщення за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А. В подальшому було встановлено, що ТОВ «Едельмар» (код 39239180) з метою несплати ПДВ та обготівкування коштів, отриманих від ПАТ «ФІДОБАНК», проводили безтоварні операції з рядом СГД, які мають явні ознаками фіктивності.

Крім того, органами досудового розслідування було встановлено, що ТОВ«Максимус Ессет» (код 38930661) на податковому обліку перебуває в Запорізькій ОДПІ ТУ ДФС Запорізької області, директором/бухгалтером та засновником є одна і та сама особа ОСОБА_16 (код іпн. НОМЕР_1 ), який зареєстрований на території Донецької області, являється директором та засновником ще дванадцяти СГД, які мають ознаки фіктивності. Згідно з інформацією 1-ДФ, на ТОВ«Максимус Ессет» працює одна особа ОСОБА_16 , також вказане підприємство не знаходиться за юридичною адресою, не має жодних складських приміщень, не може виконувати будь-які роботи та надавати послуги підприємствам контрагентів у зв`язку з відсутністю можливості.

Таким чином, органи досудового розслідування стверджують, що службові особи ПУАТ «ФІДОБАНК» МФО (300175) шляхом розтрати активів банку проведеними операціями у 2015 році по відчуженню майна банку банківських будівель, загальною площею 5690,1 кв. м., вчинили їх продаж за завідомо заниженою ціною в адресу ТОВ«Едельмар» (код 39239180), тим самим привели до недостатності майна банку для задоволення їх вимог і, як наслідок, нанесли великої матеріальної шкоди вкладникам та кредиторам банку, що призвело до віднесення банку до категорії неплатоспроможних і завдало великої матеріальної шкоди кредиторам.

Відповідно до кредитного договору № 782014К від 27 листопада 2014 року, ПУАТ«ФІДОБАНК» відкрито кредитну лінію ТОВ «ФК «Авіста» з лімітом кредитування 400000000 гривень, цільовим призначенням «поповнення обігових коштів» та терміном погашення до 26 листопада 2015 року.

За рахунок кредитних коштів, наданих позичальникам юридичним особам, а саме: ТОВ «Грифон Капітал», ТОВ «Скай Кепітал», ТОВ «ФК «Глобал Фінанс», ТОВ«ФК «Авераж», ТОВ «ФК «Вендор» та ТОВ «ФК «Авіста» на загальну суму 2056млн. гривень, було профінансовано сплату зобов`язань за договорами відступлення прав вимог за кредитами, які обліковувались за балансом банку на загальну суму 2239,5млн. гривень, а також кредитів, переданих на баланс банку від неплатоспроможного ПАТ КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК», в межах умов надання фінансової підтримки Фондом гарантування вкладів фізичних осіб в сумі 40000000 гривень для відшкодування коштів за вкладами неплатоспроможного ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК».

Така практика кредитування для викупу проблемного портфеля фінансовими компаніями є способом штучного покращення якості активів, які обліковувались за балансом банку на момент їх продажу, уникнення формування резервів під кредитні ризики, а також збільшення рівня його доходності.

Після отримання грошових кредитних коштів, які надані ТОВ «ФК «Авіста», вони були направлені на поточні рахунки ТОВ «ФК «Авераж», ТОВ «ФК «Вендор», ТОВ «ФК «Глобал Фінанс», ТОВ «Грифон Капітал», ТОВ «Скай Кепітал», як попередня оплата за попередніми договорами, внаслідок чого до ТОВ «ФК «Авіста» перейшло викуплене, згідно з умовами цих попередніх договорів, право вимоги за частиною договорів відступлення кредитної заборгованості фізичних та юридичних осіб ПУАТ«ФІДОБАНК». Але фактично кредитними коштами ТОВ «ФК «Авіста» було профінансовано часткове закриття заборгованості за кредитами ТОВ «ФК «Авераж», ТОВ ФК «Вендор», ТОВ «ФК «Глобал Фінанс», ТОВ «Грифон Капітал» та ТОВ «Скай Кепітал».

За наявними в матеріалах кредитної справи документами кредитний договір від імені ТОВ «ФК «Авіста» був підписаний директором товариства ОСОБА_17 (на дату підписання кредитного договору співробітник ПуАТ«ФІДОБАНК»), від імені банку ОСОБА_18 (на підставі довіреності від 17 грудня 2013 року).

Забезпеченням виконання умов вказаного кредитного договору були:

1) відкладальна умова до 03 грудня 2014 року надати в заставу майнові права на депозит в сумі не менше ніж 50000000 гривень;

2) відкладальна умова до 30 грудня 2014 року надати в заставу майнові права за контрактами (право отримати від контрагентів грошові кошти) в сумі не менше ніж 250000000 гривень;

3) відкладальна умова до 30 грудня 2014 року надати в заставу майнові права на корпоративні права на 100 % частки у статутному капіталі як позичальника, так і засновника позичальника.

Рішення щодо встановлення ліміту кредитування ТОВ «ФК «Авіста» було прийнято кредитним комітетом у складі: заступника голови правління банку ОСОБА_19 , члена правління ОСОБА_20 , директора з правових питань ОСОБА_21 , керівника служби економічної безпеки ОСОБА_22 , заступника голови правління банку ОСОБА_23 (протокол засідання кредитного комітету від 27листопада 2014 року № 1523).

Рішення про надання поновлювальної кредитної лінії на поповнення обігових коштів ТОВ «ФК «Авіста» було затверджене рішенням правління банку у складі: ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_19 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_23 та ОСОБА_20 (протокол № 110 від 27 листопада 2014 року).

У період дії кредитного договору № 782014К від 27 листопада 2014 року, укладеного між ПУАТ «ФІДОБАНК» і ТОВ «ФК «Авіста», неодноразово укладались додаткові договори до кредитного договору та договору застави, яким передували рішення кредитного комітету та Правління банку.

Згідно з договором про задоволення вимог іпотекодержателя від 25 листопада 2015 року, укладеного між ТОВ «АЛЬКАНА» та Банком, відбулося часткове погашення заборгованості ТОВ «ФК «Авіста» на загальну суму 36952600 гривень (протокол засідання кредитного комітету № 116/17 від 23 листопада 2016 року), за рахунок яких було погашено нараховані проценти в сумі 11002406,60 гривень та частина основного зобов`язання в сумі 25950193,40 гривень.

Погашення заборгованості ТОВ «ФК «Авіста» відбулось за рахунок набуття банком права власності на земельні ділянки, загальною площею 11,35 га, які розташовані за адресою: Київська область Макарівський район Новосілківська сільська рада.

Внаслідок неповернення кредиту ТОВ «ФК «Авіста» банку було завдано збитків на суму 341040717,60 гривень.

Також було встановлено що протягом 2014 року банком було видано кредити наступним суб`єктам господарської діяльності:

- 10 січня 2014 року ТОВ «Скай Кепітал» (ЄДРПОУ 37974493), заборгованість у сумі 368,2 млн. гривень, закрита 29 грудня 2015 року за рахунок передачі відступного (земельні ділянки, автомобіль), протокол Кредитного комітету № 134 від 22 грудня 2015 року;

- 29 квітня 2014 року ТОВ «Грифон Капітал» (ЄДРПОУ 38316138), станом на 01травня 2016 року заборгованість складає 234,7 млн. гривень;

- 30 травня 2014 року ТОВ «ФК «Глобал Фінанс» (ЄДРПОУ 38902168), станом на 01 травня 2016 року заборгованість складає 363,9 млн. гривень;

- 31 липня 2014 року ТОВ «ФК «Вендор» (ЄДРПОУ 38996895), станом на 01травня 2016 року заборгованість складає 356,8 млн. гривень;

- 29 серпня 2014 року ТОВ «ФК «Авераж» (ЄДРПОУ 39115791), станом на 01травня 2016 року заборгованість складає 369,4 млн. гривень;

- 27 листопада 2014 року ТОВ «ФК «Авіста» (ЄДРПОУ 39288180), станом на 01травня 2016 року заборгованість складає 341 млн. гривень.

За рахунок кредитних коштів, наданих позичальникам юридичним особам (ТОВ «Грифон Капітал», ТОВ «Скай Кепітал», ТОВ «ФК «Глобал Фінанс», ТОВ «ФК «Авераж», ТОВ «ФК «Вендор», ТОВ «ФК «Авіста»), на загальну суму 2056 млн. гривень, було профінансовано сплату зобов`язань за договорами відступлення прав вимоги за кредитами, які обліковувались за балансом банку, на загальну суму 2239,5млн. гривень, а також кредитів, переданих на баланс банку від неплатоспроможного ПАТ КБ «Промекономбанк», в межах умов надання фінансової підтримки Фондом гарантування вкладів фізичних осіб в сумі 40000000 гривень для відшкодування коштів за вкладами неплатоспроможного ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК».

Таким чином, органи досудового розслідування стверджують, що службові особи ПУАТ «ФІДОБАНК» (МФО 300175) шляхом розтрати активів банку проведеними операціями у 2015 році по відчуженню майна банку банківських будівель, загальною площею 5690,1 кв. м., вчинили їх продаж за завідомо заниженою ціною в адресу ТОВ«Едельмар» (код 39239180), тим самим привели до недостатності майна банку для задоволення їх вимог і, як наслідок, нанесли великої матеріальної шкоди вкладникам та кредиторам банку, що призвело до віднесення банку до категорії неплатоспроможних та завдало великої матеріальної шкоди кредиторам.

Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що, відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 12 листопада 2019 року №188375811, записом про право власності № 34015530 від 05 листопада 2019 року, здійсненим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_28 , право власності на об`єкт житлової нерухомості за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 10-А, та місто Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 10-Б, зареєстровано за ТОВ «ХЕНВІК СИСТЕМ» (код 43126851).

На даний час невстановлені особи проводять реєстраційні дії щодо ТОВ«Едельмар» (код 39239180) з метою противоправного заволодіння вищевказаним нерухомими майном підприємства.

Крім того, встановлено, що засновником ТОВ «ХЕНВІК СИСТЕМ» (код 43126851) є ТОВ «Едельмар» (код 39239180).

Також встановлено, що, відповідно до рішення Єдиного учасника ТОВ «ХЕНВІК СИСТЕМ» б/н від 30 жовтня 2019 року, до статутного капіталу ТОВ ХЕНВІК СИСТЕМ» було внесено зміни, зокрема, внесено додатковий вклад учасника ТОВ «Едельмар» у вигляді нежитлових споруд, які знаходяться за адресами: місто Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 10-А, та місто Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 10-Б, тим самим було безоплатно змінено власника з ТОВ «Едельмар» на ТОВ «ХЕНВІК СИСТЕМ».

В подальшому досудовим розслідуванням встановлено, що, відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 27 січня 2021 року № 241977334, записом про право власності № 40274201 від 26 січня 2021 року, здійсненим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_29 , на підставі договору купівлі-продажу нерухомого майна від 26 січня 2021 року право власності на об`єкт житлової нерухомості за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 10-А, та місто Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 10-Б, зареєстровано за ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ «Фінансова компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна (код 43556134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна (код 43555963).

01 квітня 2019 року постановою старшого слідчого в ОВС 1-го відділу 1-го управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_30 нерухоме майно, а саме нежитлові будівлі, які розташовані за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 10-А, та місто Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 10-Б, визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

29 січня 2021 року (клопотання датоване 28 січня 2021 року) прокурор відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_6 звернувся до Шевченківського районного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на майно, яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, а також на нерухомість за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, що належить ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ «Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963), із забороною державному реєстратору або будь-якому іншому суб`єкту державної реєстрації (Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних і міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві і Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») вчиняти будь-які реєстраційні дії, в тому числі державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, відкриття та/або закриття розділів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, будь-які зміни, у тому числі зміни, які стосуються зміни адреси до таких записів відносно нерухомого майна, яке знаходиться за вищезазначеними адресами, і, крім того, із забороною державному реєстратору або будь-якому іншому суб`єкту державної реєстрації (Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві і Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») вчиняти будь-які дії щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно, утвореного шляхом поділу/виділення/об`єднання майна (його часток), яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, та нерухомості за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406.

Це клопотання мотивовано тим, що приведене вище майно є речовим доказом у кримінальному провадженні, а тому підлягає арешту з метою його збереження.

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 29 січня 2021 року зазначене клопотання прокурора було задоволено.

Задовольняючи вказане клопотання, внесене в межах кримінального провадження № 42018000000001599, про накладення арешту на майно, яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, а також на нерухомість за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, що належить ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ «Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963), із забороною державному реєстратору або будь-якому іншому суб`єкту державної реєстрації (Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних і міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві і Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») вчиняти будь-які реєстраційні дії, в тому числі державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, відкриття та/або закриття розділів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, будь-які зміни, у тому числі зміни, які стосуються зміни адреси до таких записів відносно нерухомого майна, яке знаходиться за вищезазначеними адресами, і, крім того, із забороною державному реєстратору або будь-якому іншому суб`єкту державної реєстрації (Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві і Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») вчиняти будь-які дії щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно, утвореного шляхом поділу/виділення/об`єднання майна (його часток), яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, та нерухомості за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, дослідив матеріали, які додані до клопотання, та прийшов до висновку, що існують достатні правові підстави для накладення арешту на перелічене майно, яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул.Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, а також на нерухомість за адресою: місто Київ, вул.Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, що належить ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ«Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963), шляхом встановлення вищенаведених заборон, з огляду на те, що вказане нерухоме майно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України.

З таким рішенням слідчого судді погодитися неможливо, виходячи з наступного.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод і законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Так, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та обґрунтованого рішення слідчий суддя, згідно зі ст. ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину і достатність доказів, що вказують на вчинення злочину; правову підставу для арешту майна; можливий розмір шкоди, завданої злочином; наслідки арешту майна для третіх осіб; розумність та співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Відповідні дані мають міститися і у клопотанні слідчого чи прокурора, який звертається з проханням арештувати майно, оскільки, згідно зі ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження, повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

Однак зазначених вимог закону слідчий суддя і прокурор, який вніс клопотання про арешт майна, не дотрималися.

Зокрема, посилаючись у клопотанні на необхідність накладення арешту на майно, яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, а також на нерухомість за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, що належить ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ «Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963), з метою забезпечення збереження цього майна як речового доказу у кримінальному провадженні, прокурор повинен був зібрати та надати слідчому судді достатні на цьому етапі досудового розслідування докази на підтвердження існування правових підстав для арешту вказаного майна саме з тією метою, яку він привів у клопотанні.

Між тим, жодних даних про те, що на майно, яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, а також на нерухомість за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, що належить ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ«Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963), може бути накладено арешт з метою забезпечення його збереження як речового доказу у кримінальному провадженні в матеріалах, які додані до клопотання, не міститься. Так, хоча в цих матеріалах і є наявною постанова старшого слідчого про визнання вищенаведеного нерухомого майна речовим доказом у кримінальному провадженні, однак з огляду на вказану постанову органу досудового розслідування таке визнання цього майна речовим доказом у кримінальному провадженні носить сугубо формальний характер, оскільки ні старший слідчий, ні прокурор не надали до суду будь-яких доказів, що зазначені юридичні особи набули це нерухоме майно саме внаслідок вчинення ними кримінального правопорушення.

До того ж, безпідставними є доводи сторони обвинувачення у клопотанні про арешт цього майна і з метою відшкодування заподіяних збитків та виконання вироку в частині можливої конфіскації майна, виходячи з того, що в межах кримінального провадження № 42018000000001599 жодній особі ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ«Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963) не повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, до цих товариств не заявлено цивільного позову і вони не мають жодного відношення до кримінальних правопорушень, за якими здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні. При цьому слід зауважити, що будь-які об`єктивні дані, що нерухоме майно, яке належить ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ «Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963), є предметом вчинення кримінальних правопорушень або було придбано вказаними товариствами чи іншими юридичними особами по заниженій вартості, в матеріалах провадження теж відсутні.

Отже, жодних правових підстав для накладення арешту на майно, яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, а також на нерухомість за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, що належить ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ «Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963), причому, із визначенням вказаних у клопотанні прокурора заборон, колегією суддів не встановлено, а тому арешт на перелічене вище нерухоме майно згаданих товариств накладено слідчим суддею безпідставно.

Враховуючи викладені обставини, які свідчать про однобічність, неповноту і необ`єктивність судового розгляду, ухвала слідчого судді підлягає скасуванню, як незаконна та необґрунтована, а апеляційні скарги представника ОСОБА_7 в інтересах ТОВ «СІ КЕЙ Україна», представника ОСОБА_8 в інтересах ТОВ «ФК «Флай Фінанс», представника ОСОБА_9 в інтересах ТОВ «Мердок», представника ОСОБА_10 в інтересах ТОВ «АБК Груп Україна» задоволенню, з постановленням апеляційним судом нової ухвали про відмову у задоволенні клопотання прокурора як такого, що внесено до суду за недоведеності необхідності арешту майна, який при викладених у клопотанні обставинах явно порушуватиме справедливий баланс між інтересами власників майна, гарантованими законом, і завданням цього кримінального провадження.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 395, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційні скарги представника ОСОБА_7 в інтересах ТОВ «СІ КЕЙ Україна», представника ОСОБА_8 в інтересах ТОВ «ФК «Флай Фінанс», представника ОСОБА_9 в інтересах ТОВ «Мердок», представника ОСОБА_10 в інтересах ТОВ «АБК Груп Україна» задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 29 січня 2021 року, якою задоволено клопотання прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_6 і накладено арешт на майно, яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул.Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, а також на нерухомість за адресою: місто Київ, вул.Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, що належить ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ«Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963), шляхом заборони державному реєстратору або будь-якому іншому суб`єкту державної реєстрації (Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних і міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві і Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») вчиняти будь-які реєстраційні дії, в тому числі державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, відкриття та/або закриття розділів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, будь-які зміни, у тому числі зміни, які стосуються зміни адреси до таких записів відносно нерухомого майна, яке знаходиться за вищезазначеними адресами, і, крім того, шляхом заборони державному реєстратору або будь-якому іншому суб`єкту державної реєстрації (Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві і Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») вчиняти будь-які дії щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно, утвореного шляхом поділу/виділення/об`єднання майна (його часток), яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, та нерухомості за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою в задоволенні клопотання прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_6 про накладення арешту на майно, яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, а також на нерухомість за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, що належить ТОВ «Мердок» (код 43327424), ТОВ «Фінансова Компанія «Флай Фінанс» (код 39807893), ТОВ «АБК Груп Україна» (код 4355,6134), ТОВ «СІ КЕЙ Україна» (код 43555963), із забороною державному реєстратору або будь-якому іншому суб`єкту державної реєстрації (Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних і міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві і Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») вчиняти будь-які реєстраційні дії, в тому числі державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, відкриття та/або закриття розділів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, будь-які зміни, у тому числі зміни, які стосуються зміни адреси до таких записів відносно нерухомого майна, яке знаходиться за вищезазначеними адресами, і, крім того, із забороною державному реєстратору або будь-якому іншому суб`єкту державної реєстрації (Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві і Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») вчиняти будь-які дії щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно, утвореного шляхом поділу/виділення/об`єднання майна (його часток), яке знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-А, загальною площею 5104,2 кв. м., реєстровий № 405, та нерухомості за адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-Б, загальною площею 585,9 кв. м., реєстровий № 406, відмовити.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення07.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96369346
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/3323/21

Ухвала від 07.04.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні