Рішення
від 16.04.2021 по справі 470/151/21
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/470/4/21

Справа № 470/151/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2021 року смт. Березнегувате

Березнегуватський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Лусти С.А.,

за участю секретаря судового засідання Дячук А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Березнегуватська селищна рада, про встановлення факту проживання однією сім`єю,

ВСТАНОВИВ:

29 березня 2021 року заявник звернувся до Березнегуватського районного суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю.

В заяві зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 4,51 га, яка розташована в межах території Висунської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області. Починаючи з 2006 року він проживав з ОСОБА_2 однією сім`єю по АДРЕСА_1 . Вели спільне господарство, мали спільний бюджет. Коли ОСОБА_2 померла, він здійснив її поховання та отримав свідоцтво про її смерть. З 14 січня 2014 року по день смерті вона була зареєстрована в його будинку і була його співмешканкою. Заповіту на зазначене майно, вона на залишила, оскільки померла раптово. Крім нього, інших спадкоємців у неї немає. 17 березня 2021 року він звернувся до нотаріуса за оформленням спадкових прав, однак йому було відмовлено в оформленні спадщини після смерті ОСОБА_2 , оскільки він не може підтвердити факт родинних з нею відносин і тому він може бути закликаний до спадкоємства лише як особа, яка проживала з померлою разом на протязі п`яти років. На підставі зазначеного, просить суд встановити факт проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 2006 року по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судове засідання заявник не з`явився, направив заяву про слухання справи у його відсутність та підтримання заявлених вимог в повному обсязі. (а.с.26).

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, направив заяву про розгляд справи за його відсутності та не заперечення проти задоволення заявлених вимог заявника (а.с.21).

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України.

Дослідивши докази у справі суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Частина 1 ст. 13 ЦПК України визначає, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 04 вересня 2019 року виконавчим комітетом Висунської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Висунськ Березнегуватського району Миколаївської області померла ОСОБА_2 . (а.с.5).

Після її смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку площею 4,51 гектара для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Висунської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, яка належала померлій на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 604289, виданого на підставі розпорядження № 325 від 02 червня 2006 року Березнегуватської райдержадміністрації та зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010600802117. Кадастровий номер земельної ділянки 4821180700:06:000:0226 (а.с.6).

Згідно роз`яснення завідувача Березнегуватською державною нотаріальною конторою Миколаївської області від 17 березня 2020 року за № 131/01-16 , до якої заявник звернувся за оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_2 , йому було рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту проживання разом з померлою однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини, у відповідності до ст.1264 ЦК України. (а.с.10)

З копії спадкової справи № 215/2019 зареєстрованої у спадковому реєстрі за № 65216707 після смерті ОСОБА_2 із заявою про прийняття спадщини звернувся лише заявник, зазначивши що спадкодавиця на день смерті у зареєстрованому шлюбі не перебувала, та інших спадкоємців визначених статтями 1261-1263 ЦК України немає. ( а.с.23).

Згідно акту обстеження місця проживання, складеного депутатом Березнегуватської селищної ради Березнегуватського району Миколаївської області ОСОБА_3 заявник проживав по АДРЕСА_1 разом з ОСОБА_2 з 2006 року по день її смерті, однак прописана в даному будинку остання була з січня 2014 року. Протягом вказаного часу заявник вів з нею спільне господарство, доглядав за нею та здійснював її поховання, оскільки інших родичів у неї не було. (а.с.7).

Крім того з довідки Березнегуватської селищної ради Миколаївської області від 04 березня 2021 року за № 68, вбачається, що ОСОБА_1 на момент смерті його співмешканки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживав та був зареєстрований разом з нею по АДРЕСА_1 . (а.с.8).

За правилами ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

З аналізу статті 1218 зазначеного Кодексу, вбачається, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали за спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно із ч. 2 ст. 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Пунктом 6 рішення Конституційного суду України від 03 червня 1999 року №5-рп/99 встановлено, що до членів сім`ї належать особи, що постійно мешкають разом і ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, але й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Як роз`яснено в п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду Про судову практику у справах про спадкування № 7 від 30 травня 2008 року при вирішення спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила ч. 2 ст. 3 СК України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки, Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання за спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом.

До спадкоємців четвертої черги належить не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю за спадкодавцем без шлюбу, таке право також можуть мати інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї.

Оцінивши вказані вище докази як кожен окремо та у їх сукупності, суд доходить висновку, що заявник та ОСОБА_2 проживали однією сім`єю, заявник здійснював догляд та піклувався про спадкодавицю.

З огляду на викладене вище, суд доходить висновку, що встановлення факту проживання заявника та ОСОБА_2 однією сім`єю не менш як п`ять років до відкриття спадщини має для заявника юридичне значення, оскільки породжує юридичні наслідки від яких залежить виникнення у нього спадкових прав, як у спадкоємця четвертої черги за законом.

Керуючись ст.ст. 258,259 ,273,315-319ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Березнегуватська селищна рада, про встановлення факту проживання однією сім`єю, задовольнити.

Встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , протягом не менше п`яти років до часу відкриття спадщини, а саме з 2006 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги, у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа по справі: Березнегуватська селищна рада: адреса місцезнаходження, індекс 56203, Соборно-Миколаївська площа, буд. № 10 смт. Березнегувате Миколаївська область, код ЄДРПОУ 04375808.

Суддя С. А. Луста

Дата ухвалення рішення16.04.2021
Оприлюднено21.04.2021
Номер документу96396936
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю

Судовий реєстр по справі —470/151/21

Рішення від 16.04.2021

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 02.04.2021

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні