Рішення
від 21.04.2021 по справі 904/6216/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.04.2021м. ДніпроСправа № 904/6216/20

За позовом Департаменту по роботі з активами Дніпропетровської міської ради, м. Дніпро

до Всеукраїнської громадської організації "Спілка громадських організацій України "Народна Рада", м. Київ

про стягнення заборгованості за договором оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, № 184 ДКП/14 від 06.08.2014

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі (повідомлення) представників сторін

ПРОЦЕДУРА

Департамент по роботі з активами Дніпропетровської міської ради звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Всеукраїнської Громадської організації "Спілка громадський організацій України "Народна Рада" про стягнення заборгованості за договором оренди № 184 ДКП/14 від 06.08.2014.

Ухвалою суду від 23.11.2020 (суддя Петренко Н.Е.) прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без призначення судового засідання та виклику учасників справи.

У зв`язку зі звільненням з посади судді ОСОБА_1 розпорядженням керівника апарату Господарського суду Дніпропетровської області № 280 від 16.02.2021 відповідно до пункту 2.3.50 Положення про автоматизовану систему документообігу суду призначено повторний автоматичний розподіл справи № 904/6216/20 (вх. № 4-5493/20).

Згідно з протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.02.2021 справу № 904/6216/20 передано для розгляду судді Ярошенко В.І.

Ухвалою суду від 22.02.2021 справу № 904/6216/20 прийнято до свого провадження суддею Ярошенко В.І., постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та встановлено відповідачу для подання відзиву на позов 15-тиденний строк з дня отримання даної ухвали.

Відповідач відзиву на позов у встановлений судом строк не надав.

Частиною 3 статті 120 Господарського процесуального суду України передбачено, що виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Згідно зі статтею 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Пунктом 10 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" встановлено, що в Єдиному держаному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) містяться відомості про юридичну особу, зокрема, щодо її місцезнаходження.

Відповідно до положень частини 6 статті 242 Господарського процесуального суду України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Копія ухвала суду від 22.02.2021 була надіслана відповідачу на його адресу, вказану в ЄДР, а саме: 04212, м. Київ, вул. Тимошенка, буд. 1-Д, кв. 3, з урахуванням Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України № 958 від 28.11.2013, що підтверджується штемпелем суду про відправлення вихідної кореспонденції на звороті відповідного судового процесуального документу.

На адресу суду повернувся направлений відповідачу конверт із копією ухвали суду від 22.02.2021, до якого відділенням поштового зв`язку додано довідку про причину невручення поштового відправлення - "за закінченням терміну зберігання". Відтак є всі підстави вважати, що відповідач свідомо не забирав рекомендовану поштову кореспонденцію суду з поштового відділення, тобто фактично відмовився від її отримання. Вказаний факт свідчить про належне повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі та можливість подання до суду заяв по суті справи, але останній не скористався своїм правом на подання відзиву на позов у встановлений судом строк.

Разом з тим, стаття 43 Господарського процесуального кодексу України зобов`язує учасників судового процесу та їх представників добросовісно користуватись процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, яка кореспондується із частиною 2 статті 178 цього Кодексу, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За викладених обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Згідно зі статтею 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, № 184-ДКП/14 від 06.08.2014 в частині своєчасної та повної сплати до міського бюджету орендної плати за період з 01.02.2019 по 30.09.2019.

Позиція відповідача

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

06.08.2014 між Департаментом корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради (правонаступником якого є Департамент по роботі з активами Дніпровської міської ради, далі - орендодавець, позивач) та Всеукраїнською громадською організацією "Спілка громадських організацій "Народна Рада" (далі - орендар, відповідач) було укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, № 184-ДКП/14 (далі - договір).

Пунктом 1.1 договору передбачено, що з метою ефективного використання комунального майна орендодавець на підставі рішення міської ради від 21.03.2007 № 41/11 із змінами та доповненнями передає, а орендар приймає в строкове платне користування комунальне нерухоме майно - нежитлове приміщення (далі - об`єкт оренди) загальною площею 62, 8 кв.м, розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Робоча, 83, у цокольному поверсі 5-поверхової будівлі, вартість якого згідно з незалежною оцінкою становить 241 992 грн без ПДВ, що перебуває на балансі КП "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради, для розміщення благодійної організації на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності.

Розділом 2 договору визначені умови передачі та повернення орендованого майна.

Так, згідно з пунктом 2.1 договору передача нерухомого комунального майна (об`єкта оренди) в оренду не тягне за собою виникнення в орендаря права власності на цей об`єкт оренди. Власником майна (об`єкта оренди) залишається територіальна громада міста Дніпропетровська (в особі міської ради), а орендар користується ним протягом строку оренди.

За умовами пункту 2.1 договору орендар вступає у строкове платне користування об`єктом оренди з дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі об`єкта оренди.

Передача об`єкта оренди в оренду здійснюється за вартістю згідно з незалежною оцінкою, проведеною станом на 03.06.2014 на підставі акта приймання-передачі об`єкта оренди, підписаного балансоутримувачем, орендодавцем та орендарем (п. 2.3 договору).

На виконання умов договору 06.08.2014 орендодавець передав, а орендар прийняв в оренду об`єкт оренди - нежитлове приміщення загальною площею 62, 8 кв.м, розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Робоча, 83, вартість якого згідно з незалежною оцінкою на 03.06.2014 становить 241 992 грн.

Факт передачі майна в оренду підтверджується наявним у матеріалах справи актом приймання-передачі від 06.08.2014, який містить підписи та відбитки печаток орендодавця, орендаря та балансоутримувача (зворот арк. с. 11 ).

Відповідно до пункту 2.5 договору у разі припинення цього договору об`єкт оренди повертається протягом 5 календарних днів з дати припинення цього договору.

Орендар зобов`язаний повернути об`єкт оренди за актом прийманням передачі об`єкта оренди, підписаним балансоутримувачем, орендодавцем та орендарем. Майно вважається поверненим з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі об`єкта оренди (п. 2.6 договору).

Згідно з пунктом 5.2 договору орендар зобов`язаний своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату за весь час фактичного використання об`єкта оренди до дати підписання акта приймання-передачі об`єкта оренди, включно.

Розрахунок орендної плати здійснюється за Методикою розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального нерухомого майна, затвердженою міською радою, при цьому орендна ставка за використання комунального нерухомого майна, встановлена згідно з протоколом № 22/14 від 25.07.2014 засідання комісії з проведення конкурсів на право оренди об`єктів нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста (п. 3.1 договору).

Розмір орендної плати відповідно до розрахунку орендної плати, що є невід`ємною частиною цього договору, становить 777, 10 гривень без ПДВ/ базова за червень місяць 2014 рік/.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством та в повному обсязі спрямовується орендарем на рахунок балансоутримувача. Орендна плата за перший місяць оренди коригується на індекс інфляції, починаючи з липня місяця 2014 року. У платіжному дорученні обов`язково зазначати номер договору оренди, дату укладання та назву орендаря (п. 3.2 договору).

Пунктом 3.3 договору визначено, що за користування об`єктом оренди орендар сплачує орендну плату, яку спрямовує:

- 50% від загальної суми орендної плати до загального фонду міського бюджету м. Дніпропетровська на розрахункові рахунки, які відкриті управлінням Державного казначейства за місцем реєстрації орендаря, як платника податків та зборів, в районних інспекціях м. Дніпропетровська, відповідно з кодом бюджетної класифікації 22080401 - у розмірі 388, 55 грн;

- 50% від загальної суми орендної плати у розмірі 388, 55 грн - на рахунок балансоутримувача об`єкта оренди.

Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць (п. 3.4 договору).

За умовами пункту 3.5 договору орендна плата сплачується орендарем щомісяця у термін не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, і не залежить від наслідків господарської діяльності орендаря. Орендна плата сплачується орендарем за весь час фактичного використання об`єкта оренди до дати підписання акта приймання-передачі об`єкта оренди, включно.

Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується відповідно до чинного законодавства України, з урахуванням штрафних санкцій, у співвідношенні, визначеному п. 3.3 цього договору (п. 3.8 договору).

Згідно з пунктом 10.1 договору цей договір діє з 06.08.2014 до 22.07.2017 включно.

Сторонами 29.08.2016 було підписано додаткову угоду №1 до договору, в якій узгоджено викласти пункт 3.3 розділу 3 договору в наступній редакції:

"3.3. За користування об`єктом оренди орендар сплачує орендну плату, яку спрямовує:

- 70% від загальної суми орендної плати до загального фонду міського бюджету.

- 30% від загальної суми орендної плати на рахунок балансоутримувача об`єкта оренди.".

Відповідно до пунктів 2, 4 додаткову угоду №1 від 29.08.2016 зміни до договору оренди, внесені цією додатковою угодою набувають чинності з 20.04.2016 та діють на майбутнє; ця додаткова угода є невід`ємною частиною договору оренди № 184-ДКП/14 від 06.08.2014.

Як вбачається з матеріалів справи, 30.09.2019 відповідач повернув з оренди нежитлове приміщення загальною площею 62, 8 кв. м, розміщене за адресою: м. Дніпро, вул. Робоча, 83, що підтверджується тристороннім актом приймання-передачі комунального нерухомого майна від 30.09.2019, підписаним орендодавцем, орендарем та балансоутримувачем (арк. с. 17).

У пункті 3 вказаного акту приймання-передачі було зафіксовано, що станом на 30.09.2019 за орендарем існує заборгованість: - балансоутримувачу по сплаті орендної плати у розмірі 19 931, 45 грн; - до загального фонду міського бюджету по сплаті орендної плати у розмірі 28 303, 94 грн та пені у розмірі 1 988, 90 грн.

Тож, невиконання відповідач своїх зобов`язань з повної та своєчасної оплати до міського бюджету плати за користування майном і стало причиною звернення позивача до суду за захистом своїх порушених прав та інтересів.

Позивач у позові зазначає, що на момент звернення ним до суду у відповідача залишилась непогашеною заборгованість перед міським бюджетом з орендної плати за договором за період з 01.02.2019 по 30.09.2019, сума якої згідно з наданим розрахунком становить 8 975, 26 грн. У зв`язку із порушенням відповідачем строків сплати орендної плати позивачем, крім суми основного боргу в розмірі 8 975, 26 грн, заявлено до стягнення з відповідача також пеню в розмірі 145, 72 грн.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Згідно зі статтею 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

З огляду на наявний в матеріалах справи договір та обставини справи, між позивачем та відповідачем виникли правовідносини з оренди нерухомого майна.

Щодо суми основного боргу

Частиною 1 статті 509 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно із частиною 1 статтею 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Враховуючи положення пункту 3.5 договору строк виконання відповідачем грошових зобов`язань зі сплати до міського бюджету орендної плати за період з 01.02.2019 по 30.09.2019 у сумі 8 975, 26 грн є таким, що настав.

Відповідно до частини 1 статті 526 Цивільного кодексу України, яка кореспондується з положеннями частини 1 статті 193 Господарського кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Норми статті 525 Цивільного кодексу України та частини 7 статті 193 Господарського кодексу України встановлюють загальне правило щодо заборони односторонньої відмови від зобов`язання або односторонньої зміни його умов.

За приписом статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 599 Цивільного кодексу України та статтею 202 Господарського кодексу України встановлено, що зобов`язання припиняються виконанням, проведеним належним чином.

Станом на час розгляду справи доказів оплати заборгованості в розмірі 8 975, 26 грн, яка згідно з договором підлягає зарахуванню до загального фонду міського бюджету, сторонами суду не надано.

Тому вимоги позивача в цій частині позову підлягають задоволенню в повному обсязі.

Щодо нарахування пені

Відповідно до положень статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписом статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Згідно зі статтею 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання; пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною 1 статті 230 Господарського кодексу України визначено, що штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Нормою частини 6 статті 232 Господарського кодексу України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Пунктом 9.2 договору передбачено, що за несвоєчасну сплату суми орендної плати орендар зобов`язаний сплатити пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від несплаченої суми орендної плати за кожен день прострочення платежу у співвідношенні, визначеному у пункті 3.3 цього договору.

Позивач, з урахуванням вимог частини 6 статті 232 Господарського кодексу України, нарахував та заявив до стягнення з відповідача пеню за несвоєчасну сплату орендної плати в розмірі 145, 72 грн, період нарахування якої згідно з наданим розрахунком становить з 16.10.2019 по 15.04.2020. Втім, у заголовку розрахунку позивачем вказано невірний період розрахунку, а саме - з 09.10.2019 по 09.10.2020.

Перевіркою наданого позивачем розрахунку пені, суд встановлено його обґрунтованість та арифметичну точність. Тому вимога позивача про стягнення з відповідача пені у розмірі 145, 72 грн підлягає задоволенню.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 2 102 грн покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 165, 178, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути зі Всеукраїнської громадської організації "Спілка громадських організацій України "Народна Рада" (04212, м. Київ, вул. Тимошенка, буд. 1-Д, кв. 3; ідентифікаційний код 26475953) на користь Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради (49000, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, буд. 75; ідентифікаційний код 37454258) до міського бюджету заборгованість з орендної плати в розмірі 8 975, 26 грн, пеню в розмірі 145, 72 грн та витрати зі сплати судового збору в розмірі 2 102 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду через Господарський суд Дніпропетровської області.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата підписання рішення - 21.04.2021.

Суддя В.І. Ярошенко

Дата ухвалення рішення21.04.2021
Оприлюднено21.04.2021
Номер документу96404763
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, № 184 ДКП/14 від 06.08.2014

Судовий реєстр по справі —904/6216/20

Судовий наказ від 12.05.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 21.04.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 22.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 23.11.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні