Рішення
від 21.04.2021 по справі 153/431/21
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" квітня 2021 р. Справа153/431/21

Провадження2-о/153/23/21-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Дзерина М.М.

за участю секретаря судового засідання Гулковської Т.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Ямпільського районного суду Вінницької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами,

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду з вищевказаною заявою. Свої вимоги мотивує наступним: ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Дзигівка Ямпільського району Вінницької області помер його батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті батька відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 1,5071 га, кадастровий номер 0525682200:03:003:0661, що розташована на території Дзигівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області та належала батьку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №493185 виданого 11.06.2008 року. Нотаріусом при вивченні документів було встановлено, що у свідоцтві про його народження прізвище батька записано як ОСОБА_3 , а у свідоцтві про смерть та у Державному акті на право власності на земельну ділянку як "Кориневський", що є відмінним, у зв`язку з чим йому необхідно встановити факт родинних відносин між ним та померлим батьком. Факт родинних стосунків заявнику необхідно встановити з метою подальшого оформлення спадщини після смерті батька. Просить суд встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Дзигівка Ямпільського району Вінницької області являється його батьком.

Заявник ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, надав суду заяву вх.№ 2580 від 19.03.2021 року про розгляд справи у його відсутність, заявлені вимоги підтримав та просив їх задовільнити.

Представник заінтересованої особи Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, надав суду заяву вх..№2562 від 20.04.2021 року про розгляд справи за відсутності їх представника. Не заперечують щодо задоволення заявлених вимог.

Заяви, клопотання: заяви заявника та представника заінтересованої особи про розгляд справи без їхньої участі.

Інші процесуальні дії у справі: відкриття провадження у справі та призначення справи до розгляду, про що постановлено ухвалу окремим процесуальним документом.

З досліджених судом письмових доказів встановлені наступні фактичні обставини:

Із копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_3 батьками якого є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.6).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Дзигівка Ямпільського району Вінницької області помер ОСОБА_2 (а.с.7).

З копії Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №493185 встановлено, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 1,5071 га, кадастровий номер 0525682200:03:003:0661, яка розташована на території Дзигівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області (а.с.8).

Вказані докази, відповідають вимогам ст.ст.76-80 ЦПК України, тобто є належними, допустимими, достовірними та достатніми.

Оцінюючи усі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному дослідженні в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, суд вважає вимоги заявника обґрунтованими і такими, що підлягають до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

У відповідності із п.7 Постанови Пленуму ВСУ №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення фактів родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Оцінюючи усі докази, суд вважає доведеними обставини, на які посилається заявник, а саме дійсно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Дзигівка Ямпільського району Вінницької області являється рідним батьком ОСОБА_1 .

Вказані обставини знайшли своє підтвердження в ході розгляду справи. Встановлення факту має для заявника юридичне значення, оскільки необхідне для реалізації його права на спадщину, що відкрилася після смерті батька.

З урахуванням наведеного, суд вважає обґрунтованими доводи заявника і має підстави для задоволення заявлених вимог.

Відповідно до ч.7 ст. 294 ЦПК України при ухвалені судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 82, 263, 264, 265, 315 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Дзигівка Ямпільського району Вінницької області являється рідним батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до пунктів 15,15.5 Розділу ХІІІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України (у редакції Закону України №2147-VIII від 03 жовтня 2017 року) до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Вінницького апеляційного суду через Ямпільський районний суд Вінницької області.

Головуючий М.М. Дзерин

СудЯмпільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення21.04.2021
Оприлюднено23.04.2021
Номер документу96412606
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —153/431/21

Рішення від 21.04.2021

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні