Ухвала
від 21.04.2021 по справі 210/661/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/661/21

Провадження № 1-кс/210/1039/21

"21" квітня 2021 р. Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Кривому Розі клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національної поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , в рамках кримінального провадження №12020040000000768, від 14.10.2020 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національної поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання слідчий посилався на те, що під час досудового розслідування встановлено, що на території м. Дніпро діє група осіб, які вчиняють шахрайства з використанням банківських карток, мобільних терміналів, комп`ютерної техніки, спеціального програмного забезпечення для здійснення дзвінків з коротких номерів, незаконних комп`ютерних програм для збору особистих даних громадян, їх номерів телефонів, банківських карток, паролів, електронних скринь для спілкування з «клієнтами», з метою введення їх в оману, телефонних та комп`ютерних мессенджерів різного типу.

Організаторами злочинної схеми винаймаються офісні приміщення (в основному з окремим входом та в промислових зонах), яке обладнується офісними меблями, комп`ютерами з встановленими на них незаконними програмами для збору особистих даних громадян, їх номерів телефонів, банківських карток, паролів, мобільними телефонами з встановленим на них програмним забезпеченням для здійснення дзвінків з коротких номерів (так звані банківські номери). Старшими офісів підшукуються особи з числа студентів та малозабезпечених громадян, яких інструктують та роз`яснюють суть шахрайської схеми. До обов`язків підшуканих осіб відноситься здійснення дзвінків за номерами «клієнтів», які беруться з різних баз даних, отриманих незаконним шляхом, або спілкування з ними за допомогою електронної пошти, мессенджерів з метою отримання їх номерів банківських карток, рахунків, паролів, СУУ кодів, тощо. Здобута від «клієнтів» інформація передається старшим в офісі, які за допомогою комп`ютерів, на яких встановлене незаконне програмне забезпечення,виводять кошти з банківських рахунків на електронні гаманці, банківські картки, оформлені на підставних осіб, для подальшого переводу їх в готівку. У подальшому здійснюється зняття коштів з банкоматів, для виплати «заробітної плати учасникам шахрайської схеми, розширення незаконного бізнесу (оренда нових приміщень, закупка оргтехніки, програмного забезпечення, баз даних персональною інформацією про осіб, тощо), купівля рухомого та нерухомого майна, для особистих потреб.

Встановлено, що у офісних приміщеннях розташованих за адресою: м.Дніпро, вул. Десантників, буд. 1, невстановленими особами організовано та налагоджено функціонування так званого «Колл-центру», працівники якого, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, із використанням електронно-обчислювальної техніки, шахрайським шляхом заволодівають чужим майном грошовими коштами окремих громадян.

Допитаний у якості свідка ОСОБА_5 повідомив, що група осіб, яка винаймає офісні приміщення розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , вчиняють шахрайські дії, шляхом заволодіння грошовими коштами громадян з їх банківських рахунків.

Так, в ході досудового розслідування було отримано інформацію від УПК в Дніпропетровській області ДКП НП України, що за вказаною адресою розташовано так званий «Колл-центр», який нараховує приблизно 20 операторів.

Згідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна довідка № 252480940, встановлено, що вказане нежитлове приміщення належить на праві приватної власності ТОВ Дніпровська Девелоперська компанія (код ЄДРПОУ 42388706).

Для перевірки інформації, отримання доказів, які самостійно чи в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення, фіксації злочинної діяльності, встановлення всіх причетних до протиправної діяльності, відшукування знаряддя та засобів кримінального правопорушення, а також запобігання злочинній діяльності необхідно проведення обшуку офісних приміщень розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

Під час проведення обшуку планується відшукати: речі, предмети, обіг яких обмежено, заборонено законом, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, комп`ютерну техніку (ноутбуки, нетбуки, GPS-навігатори, персональні комп`ютери (системні блоки), планшетні комп`ютери), термінали мобільного зв`язку, сім-карти та стартовіпакети операторів мобільного зв`язку, фото-, та відеотехніку, документи, записи, книжки, рукописні та друковані чорнові записи та схеми, які містять відомості про протиправну діяльність при скоєнні злочинів, електронні носії інформації (дискові накопичувачі, карти пам`яті, флешки, оптичні диски, жорсткі диски), банківські платіжні картки інші речі, предмети та документи, які мають значення для повно, всебічного, об`єктивного та неупередженого проведення досудового розслідування.

Фактичною підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети, а саме: відшукання та вилучення речей, предметів, обіг яких обмежено, заборонено законом, грошових коштів, комп`ютерної техніки (ноутбуки, нетбуки, GPS-навігатори, персональні та планшетні комп`ютери), терміналів мобільного зв`язку, сім-картки та стартових пакетів операторів мобільного зв`язку, фото-, та відеотехніку документів, записних книжок, рукописних та друкованих чорнових записів та схем, які містять відомості про протиправну діяльність осіб, які працюють у так званому «Колл-центрі» при скоєнні злочинів проти власності з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Зазначає, що виявити та вилучити за адресою: АДРЕСА_1 , речі та документи, які будуть використані, як докази у кримінальному провадженні, а також виявити осіб, причетних до скоєння злочину неможливо іншими способами, окрім як під час проведення обшуку.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив суд його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши думку прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з урахуванням наступного.

Судом встановлено, що слідчим відділом відділення № 2 КВП ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020040000000768, відомості про яке до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 14.10.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюється Дніпропетровською обласною прокуратурою.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до Конституції України кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Так, за змістом ст. ст. 234 - 236 КПК проведення обшуку в рамках кримінального провадження здійснюється на підставі ухвали слідчого судді. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи виконується слідчим або прокурором. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в обшуку мають право запросити спеціалістів, однак це не звільняє їх від обов`язку особистого виконання обшуку.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук. Так, ЄСПЛ у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Крім того, метою проведення вказаного обшуку є встановлення обставин кримінального правопорушення, що підтверджують злочину діяльність причетних до правопорушення осіб та причетність інших осіб, дії яких направленні на вчинення вказаного злочину а також забезпечення можливості виявлення фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання предметів кримінального правопорушення або речей та документів які становлять істотне значення для кримінального провадження.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Отже, клопотання прокурора є таким, що підлягає задоволенню, оскільки дані, викладені у матеріалах кримінального провадження дають підстави для висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього кримінального провадження, попередження втрати та знищення речових доказів по кримінальному провадженню, виявлення та фіксації кримінального правопорушення та для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, повідомлення про підозру винним особам за вчинення ними злочину необхідно провести зазначену слідчу дію.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 234 - 236, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національної поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , в рамках кримінального провадження №12020040000000768, від 14.10.2020 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, про проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення речей, предметів, обіг яких обмежено, заборонено законом, грошових коштів здобутих злочинним шляхом, комп`ютерну техніку (ноутбуки, нетбуки, GPS-навігатори, персональні комп`ютери (системні блоки), планшетні комп`ютери), термінали мобільного зв`язку, сім-карти та стартові пакети операторів мобільного зв`язку, фото-, та відеотехніку, документи, записи, книжки, рукописні та друковані чорнові записи та схеми, які містять відомості про протиправну діяльність при скоєнні злочинів, електронні носії інформації (дискові накопичувачі, карти пам`яті, флешки, оптичні диски, жорсткі диски), банківські платіжні картки, які мають значення для повного, всебічного, об`єктивного та неупередженого проведення досудового розслідування.

Право проведення обшуку надати прокурорам групи прокурорів у даному кримінальному провадженні, слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні, за участю оперативних працівників УПК в Дніпропетровській області ДКП НП України..

Строк дії ухвали складає 30 (тридцять) днів з дня її постановлення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96444385
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —210/661/21

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні