Ухвала
від 13.01.2021 по справі 759/18982/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-р/759/25/20

ун. № 759/18982/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2021 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши заяву генерального директора ДП "СЕТАМ" 05.11.2020 про роз`яснення ухвали суду, -

ВСТАНОВИВ:

04.12.2020 генеральний директор ДП "СЕТАМ" звернувся до слідчого судді з заявою про роз`яснення ухвали Святошинськгого районного суду м. Києва від 05.11.2020 року.

На обґрунтування заяви зазначив, що ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 05.11.2020 у справі № 759/18982/20 було задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні відділу прокуратури Київської області ОСОБА_3 та, зокрема, зобов`язано посадових осіб ДП "СЕТАМ" код за ЄДРПОУ 39958500 зняти з аукціону лот за № 447450 (будівлю цеху з виробництва соняшникової олії літ. Б, загальна площа (кв.м.): 938,6, яка розташована за адресою: Запорізька обл., Приморський р-н., с. Зеленівка, провул. Святковий (колишня назва Дімітрова), 27), та заборонено подальшу реалізацію вказаного об`єкту.

Зазначив, що Наказом Міністерства юстиції України від 29.03.2019 № 1008/5 державне підприємство "СЕТАМ" було визначено організатором електронних торгів, торгів за фіксованою ціною як переможець конкурсу з визначення Організатора.

Відповідно до частини другої статті 61 Закону України "Про виконавче провадження" (Реалізація майна, на яке звернено стягнення) порядок проведення електронних торгів визначається Міністерством юстиції України.

Електронні торги арештованим майном відбуваються на підставі Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 29.09.2016 № 2831/5.

Відповідно до абзацу першого пункту другого розділу II Порядку організатор здійснює внесення до Системи інформації про арештоване майно (формування лота) за заявкою відділу державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Інформація про арештоване майно - нежитлова будівля, цех з виробництва соняшникової олії літ. Б, загальною площею 938,6 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 була внесена до Системи реалізації арештованого майна на підставі заявки приватного виконавця ОСОБА_4 .

Торги з реалізації лоту № 447450 проходили 09.11.2020, однак були визнані такими, що не відбулись внаслідок відсутності допущених учасників торгів.

Після проведення уцінки майна, зазначеного в ухвалі, було призначено нову дату торгів 16.12.2020 та присвоєно номер лоту № 453456.

Ухвала Святошинського районного суду м. Києва від 05.11.2020 у справі № 759/18982/20 надійшла на адресу державного підприємства "СЕТАМ" 25.11.2020, тобто після проведення торгів та уцінки лоту № 447450. Разом з цим, Порядком передбачені підстави для зупинення та припинення електронних торгів.

Пунктом 2 розділу XI Порядку передбачено, що підставою для зупинення електронних торгів (торгів за фіксованою ціною) в цілому або за окремим лотом є: рішення суду щодо зупинення реалізації арештованого майна; зупинення вчинення виконавчих дій у випадках, визначених Законом України «Про виконавче провадження»; відкладення проведення виконавчих дій; зупинення виконавчого провадження у разі поновлення судом строку подання апеляційної скарги або прийняття такої апеляційної скарги до розгляду, відкладення проведення виконавчих дій; наявність технічних підстав, що унеможливлюють роботу Системи, виключно на період відновлення її працездатності.

У разі надходження постанови державного виконавця про зупинення вчинення виконавчих дій або постанови про відкладення проведення виконавчих дій Організатор зобов`язаний негайно зупинити електронні торги (торги за фіксованою ціною) та поновити їх при одержанні постанови виконавця про продовження примусового виконання рішення чи закінчення строку відкладення виконавчих дій. У постанові виконавця в обов`язковому порядку зазначається номер лота, електронні торги щодо реалізації якого підлягають зупиненню або відновленню.

Пунктом 5 розділу XI Порядку передбачено, що у разі надходження від виконавця постанови про закінчення виконавчого провадження, постанови, в якій зазначено про зняття арешту з майна, або постанови про повернення виконавчого документа стягувану Організатор зобов`язаний негайно припинити електронні торги (торги за фіксованою ціною) та зняти майно з реалізації. У разі припинення електронних торгів учасникам електронних торгів повертається гарантійний внесок.

Так, для припинення електронних торгів та зняття майна з реалізації без порушення вимог Закону України "Про виконавче провадження" і Порядку державному підприємству "СЕТАМ", як Організатору торгів, необхідна постанова приватного виконавця про закінчення виконавчого провадження, або постанова, в якій зазначено про зняття арешту з майна, або постанова про повернення виконавчого документа стягувачу.

Можливість та порядок винесення таких постанов приватним виконавцем передбачені у Законі України "Про виконавче провадження".

Враховуючи вищезазначене, просить роз`яснити порядок виконання державним підприємством "СЕТАМ" ухвали Святошинського районного суду м. Києва від 05.11.2020 у справі № 759/18982/20 в частині зняття з реалізації лоту № 447450 (уцінений лот № 453456) та заборони подальшої реалізації вказаного об`єкту.

Розглянувши заяву та матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1ст. 380 КПК України, - якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення ухвалою роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

Виходячи зі змісту вказаної норми, роз`ясненню підлягає суть прийнятого рішення, а не мотиви та підстави для його прийняття. Необхідність роз`яснення судового рішення зумовлюється його нечіткістю або суперечливістю викладених у ньому висновків, тобто коли зміст рішення є незрозумілим для осіб, стосовно яких воно ухвалене, або для осіб, які мають його виконувати.

При роз`ясненні судового рішення, більш повно і зрозуміло здійснюється виклад тих частин рішення, розуміння яких викликає труднощі, при цьому не вносяться зміни до рішення по суті і не розглядаються ті питання, які не були предметом судового розгляду.

Слідчий суддя звертає увагу на те, що за заявою про роз`яснення судового рішення суд не може змінювати змісту постановленого ним рішення, сама суть роз`яснення рішення суду полягає в тому, що суд не повинен давати відповідь на питання щодо його правомірності чи законності, він лише повинен пояснити положення постановленого ним рішення, які нечітко ним сформульовані, або є незрозумілими для зацікавлених осіб, що позбавляє їх можливості його реалізації.

У заяві про роз`яснення рішення зазначається, що саме в ньому є незрозумілим, у чому полягає ця незрозумілість, які припускаються варіанти тлумачення тих чи інших формулювань, як це впливає на реалізацію судового рішення тощо. Якщо заявником порушується питання про зміну рішення або про внесення до нього нових даних, або про роз`яснення мотивів прийняття рішення, суд відмовляє в роз`ясненні рішення.

Враховуючи вищевикладене, суд не вбачає підстав для задоволення заяви генерального директора ДП "СЕТАМ" про роз`яснення ухвали суду, оскільки ухвала є зрозумілою і роз`яснення не потребує, а зазначені ним мотиви у заяві не є підставою для роз`яснення.

Керуючись ст. ст.309,380 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ :

У задоволенні заяви генерального директора ДП "СЕТАМ" про роз`яснення ухвали суду від 05.11.2020 - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду в п`ятиденний строк з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.01.2021
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу96461418
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про роз’яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —759/18982/20

Ухвала від 13.01.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Ухвала від 05.11.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні