Ухвала
від 16.04.2021 по справі 761/5585/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/5585/18

Провадження № 1-кп/761/504/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2021 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі головуючого судді ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду кримінальне провадження № 320161000500000 55 щодо обвинуваченого:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Луганськ, громадянина України, з вищою освітою, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ;

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.205, ч.2,3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.358, ч.5 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.212 КК України;

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 обвинувачується у тому, що приблизно влітку 2015 року, більш точні дату та час не встановлено, перебуваючи на території м. Києва, як організатор та співвиконавець організованої злочинної групи, на виконання плану злочинних дій погодженого зі всіма членами організованої групи, у складі інших осіб матеріали щодо яких виділенні в інше провадження, вчинив незаконні дії з організації фіктивного підприємництва шляхом придбання та перереєстрації на громадянина України ОСОБА_6 , який не був обізнаний щодо злочинних намірів членів організованої групи, у складі ОСОБА_5 та інших осіб матеріали щодо яких виділенні в інше провадження, суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, а саме: ТОВ «Коінсофт» (код ЄДРПОУ 38392046), з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у сприянні мінімізації податкових зобов`язань шляхом безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ та витрат, що враховуються при визначенні об`єкта оподаткування з податку на прибуток підприємств, а також з метою пособництва в ухиленні від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування.

Так, ОСОБА_5 , реалізуючи загальний злочинний умисел разом із іншими особами матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, діючи з корисливих спонукань, в порушення ст. 42 Господарського кодексу України, відповідно до якої «підприємництво це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку», маючи на меті придбання суб`єкта підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності, шляхом використання суб`єкта підприємницької діяльності для надання послуг з мінімізації податкових зобов`язань реально діючим суб`єктами господарювання («вигодонабувачам»), а також з метою пособництва в ухиленні від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, чітко усвідомлюючи, що він немає наміру провадити законну фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження керівника, а в результаті придбання ним фіктивного суб`єкта господарювання настануть спільно-небезпечні наслідки у вигляді функціонування придбаного ним фіктивного суб`єкта господарювання для прикриття незаконної діяльності із заподіянням великої матеріальної шкоди державі, в невстановлений слідством час та місті, запропонував своєму знайомому ОСОБА_6 , за грошову винагороду увійти до складу учасників та стати формальним директором ТОВ «Коінсофт», передавши документи та реквізити ТОВ «Коінсофт» ОСОБА_5 , на що останній погодився.

02.10.2015, ОСОБА_6 , не будучи обізнаним про дійсні наміри ОСОБА_5 , прибув до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за адресою: м. Київ, вул. Січових Стрільців (Артема), 76, офіс 1, де підписав документи щодо придбання ТОВ «Коінсофт» (код ЄДРПОУ 38392046), завчасно підготовлені учасниками злочинної групи, а саме: статут ТОВ «Коінсофт», затверджений протоколом № 3 загальних зборів учасників ТОВ «Коінсофт» від 02.10.2015, та протокол № 3 загальних зборів учасників ТОВ «Коінсофт» від 02.10.2015, в яких ОСОБА_6 був зазначений як учасник та директор вказаного товариства.

Також з даного приводу він розписався в Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій вказаного нотаріуса та приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 зроблено запис в Реєстрі за № 1622 від 02.10.2015, щодо засвідчення справжності підпису ОСОБА_6 на статуті ТОВ «Коінсофт».

Після підписання вказаних установчих документів ТОВ «Коінсофт», як учасником товариства та його директором, ОСОБА_6 передав їх ОСОБА_5 за обіцяну грошову винагороду.

В подальшому, 02.10.2015 ОСОБА_5 передав вказані документи, щодо придбання ТОВ «Коінсофт» невстановленій особі, яка в свою чергу подала їх до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом`янської районної у місті Києві державної адміністрації для внесення змін в реєстраційних документах.

Також, для забезпечення прикриття незаконної діяльності ТОВ «Коінсофт» та використання реквізитів вказаного суб`єкта підприємницької діяльності в незаконній діяльності, щодо сприяння в мінімізації податкових зобов`язань шляхом безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ та витрат, що враховуються при визначенні об`єкта оподаткування з податку на прибуток підприємств, а також з метою пособництва в ухиленні від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, ОСОБА_5 організував відкриття 27.10.2015 ОСОБА_6 , як учасником та директором ТОВ «Коінсофт», який не був обізнаний щодо злочинних намірів членів організованої групи, за грошову винагороду, відповідно заяви про відкриття поточного рахунку від 27.10.2015 та договору №03586925001 від 27.10.2015 рахунку № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 (українська гривня) в ПАТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005), що надало ОСОБА_5 , та іншим особам матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, можливість знімати кошти, які надходили від підприємств реального сектору економіки та повертати їх невстановленим особам (представникам підприємств-«вигодонабувачів») за винятком відсотків від з зальної суми знятих коштів.

В продовження своєї незаконної діяльності, в період з серпня 2015 року по травень 2016 року, на виконання плану злочинних дій, погодженого зі всіма членами організованої групи, до якої входили ОСОБА_5 та інші особи, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від вчинення злочинів у сфері господарської діяльності, а також злочинів проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, з метою прикриття незаконної діяльності, отримали від невстановленої особи, кліше печаток підприємств: ТОВ «Предтехнолоджи» (код ЄДРПОУ 39239217), ТОВ «Бізнес Проджект» (код ЄДРПОУ 39869661), ТОВ «Перший Бізнес Центр» (код ЄДРПОУ 39869609) та ТОВ «Силіконова долина» ЄДРПОУ 39869829), які в подальшому протягом вказаного періоду використовували з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала в сприянні мінімізації податкових зобов`язань, шляхом безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ та витрат, що враховуються при визначенні об`єкта оподаткування з податку на прибуток підприємств, а також з метою пособництва в ухиленні від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування.

Незаконна діяльність вказаних осіб полягала в тому, що ОСОБА_5 у складі організованої групи, до якої входили інші особи, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, вчиняли підробку офіційних документів підприємств, зокрема: податкових декларацій, платіжних доручень, прибуткових та податкових накладних, договорів, актів приймання-здачі, про неіснуючі факти купівлі-продажу товарів, виконання робіт, надання послуг за нібито придбані підприємствами реального сектору економіки (користувачами послуг конвертаційного центру) товари (роботи, послуги), при цьому фактично товари (роботи, послуги) не поставлялись, оскільки фінансово-гірські операції носили безтоварний (фіктивний) характер, а в подальшому грошові кошти перераховувались на рахунки підконтрольних організованій групі фізичних та юридичних осіб та незаконно обготівковувались.

Вчинення ОСОБА_5 у складі організованої групи разом з іншими особами, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, умисних протиправних діянь, щодо фіктивного підприємництва ТОВ «Коінсофт», ТОВ «Предтехнолоджи», ТОВ «Бізнес Проджект», ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина», з метою прикриття незаконної діяльності, заподіяло велику матеріальну державі, а саме занижено податок на додану вартість за вересень та жовтень 2015 року на 752 353 грн., що в двісті і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Таким чином, ОСОБА_5 обвинувачується в організації фіктивного підприємництва, тобто придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, у складі організованої злочинної групи, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України.

Крім того, ОСОБА_5 , обвинувачується у тому, що діючи умисно як організатор та співвиконавець і виконуючи відведену йому роль, у складі організованої групи до якої також входили інші особи, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, усвідомлюючи злочинний умисел, направлений на підроблення офіційних документів, в період з вересня по жовтень 2015 року, перебуваючи у м. Києві, більш точної дати не встановлено, складав первинні бухгалтерські документи щодо господарських операцій ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина» з ТОВ «Папір-мал», які фактично не відбувалися, підписавши їх від імені службових осіб та проставивши на них кліше печаток ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина», реквізити яких отримав від невстановленої особи.

Так, вказаними особами у складі організованої групи складено та підписано від ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина» наступні документи, в яких відображено завідомо неправдиві відомості щодо нібито виконаних робіт, наданих послуг та поставлених товарів, які фактично не носили реального характеру, оскільки вказані роботи ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина» не виконувались, послуги не надавались, товари не поставлялись, а саме:

- від ТОВ «Перший Бізнес Центр» договір поставки № 8 від 01.09.2015 та договір купівлі-продажу № 09-10 віл 09.10.2015 року; видаткові накладні від

01.09.2015 №1609/282, від 17.09.2015 від 1709/280, від 1809/280 від 18.09.2015, від 21.09.2015 №2109/233, від 22.09.2015 №2209/233, від 23.09.2015 №2309/167, від 24.09.2015 від 2409/139, від 25.09.2015 від 25.09/218, від 28.09.2015 №2809/195, від 29.09.2015 №2909/160, від 29.09.2015 №2909/158, від 29.09.2015 №2909/159, від 29.09.2015 №3009/462 від 30.09.2015 №3009/463, від 09.10.2015 №09/10; податкові накладні від 30.09.2015 №788, від 03.09.2015 №787, від 09.09.2018 №803, від 29.09.2015 №802, від 09.09.2015 №804, від 28.09.2015 №801, від 25.09.2015 №800, від 24.09.2015 №799, від 23.09.2015 №798, від 22.09.2015 №797, від 21.09.2015 №796, від 18.09.2015 №791, від 17.09.2015 №790, від 16.09.2015 №789, від 09.10.2015 №210;

- від ТОВ «Силіконова долина» договір про виконання робіт із сортування та тюкування макулатури № 0110/15 від 01.10.2015 року; видаткові накладні 07.10.2015 б/н, від 08.10.2015 б/н, від 08.10.2015 б/н, від 09.10.2015 б/н, від 09.10.2015 б/н, від 10.10.2015 б/н, від 10.10.2015 б/н, від 12.10.2015 б/н, від 12.10.2015 б/н, від 12.10.2015 б/н, від 13.10.2015 б/н, від 13 10.2015 б/н, від 14.10.2015 б/н, від 14.10.2015 б/н; податкові накладні від 14.10.2015 №121, від 14.10.2015 №120, від 13.10.2015 №119, від 12.10.2015 №118, від 12.10.2015 №117, від 10.10.2015 №116, від 10.10.2015 №115, від 13.10.2015 №114, від 09.10.2015 №113, від 09.10.2015 №112, від 08.10.2015 №111, від 08.10.2015 №110, від 07.10.2015 №109, від 07.10.2015 №108.

Вказані документи були підроблені членами організованої групи у складі ОСОБА_5 та інших осіб, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, з метою використання їх іншими особами, а саме службовими особами ТОВ «Папір-мал», а також є офіційними документами, які видаються підприємством та надають право на віднесення до податкового кредиту з податку на додану вартість сум податку на додану вартість в результаті операцій ТОВ «Папір-мал» з ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина» як постачальниками товарів.

Підроблені документи щодо операцій ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина» з ТОВ «Папір-мал» ОСОБА_5 відповідно до попередньої домовленості передав службовим особам ТОВ «Папір-мал», які використали вказані документи в бухгалтерському та податковому обліку ТОВ «Папір-мал», а саме: включили їх до податкового кредиту з податку на додану вартість в податкових деклараціях з податку на додану вартість за вересень та жовтень 2015 року на загальну суму податку на додану вартість 752 353 грн., які були подані ними до Малинської ОДПІ ГУ ДФС у Житомирській області в зазначеному періоді.

Таким чином, ОСОБА_5 обвинувачується в організації підроблення та підробленні документів, а саме внесенні до офіційних документів, які видаються підприємством та надають права, з метою використання їх іншою особою, та збуті таких документів, у складі організованої злочинної групи, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 358 КК України.

Крім того, ОСОБА_5 , обвинувачується у тому, що діючи на виконання єдиного злочинного умислу, у складі організованої групи з іншими особами, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, перебуваючи у невстановленому місці в м. Києві, приблизно на початку вересня 2015 року, з метою сприяння в ухиленні від сплати податків, вступили у злочинну змову з службовими особами ТОВ «Папір-мал».

Службові особи ТОВ «Папір-мал», в 2015 році при невстановлених слідством обставинах, дізнались про надання ОСОБА_5 та іншими особами, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, незаконних послуг з мінімізації податкових зобов`язань діючим платникам податків та переведення безготівкових грошових коштів в готівку та вернулися до вказаних осіб з приводу надання таких послуг.

За задумом ОСОБА_5 та інших осіб, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, вони, діючи спільно з службовими особами ТОВ «Папір-мал», повинні були:

- з використанням печаток та реквізитів підконтрольних товариств скласти (оформити) ряд мнимих удаваних угод, податкових накладних, актів виконаних робіт та інших первинних бухгалтерських документів, щодо надання в адресу ТОВ «Папір-мал» товарів від ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина», засвідчити відбитками печаток та підписати їх від імені керівників вказаних товариств, передати ці фінансово-господарські документи службовим особам ТОВ «Папір-мал» для віднесення показників операцій вказаних у цих документах до складу податкового кредиту декларацій з податку на додану вартість товариства за відповідні звітні періоди;

- документально створити видимість законності надходження грошових коштів та розрахунків ТОВ «Папір-мап» з ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина» за «нібито» поставлені товари.

Таким чином, розробивши схему ухилення від сплати податків, попередньо узгодивши її між всіма учасниками організованої групи та службовими особами ТОВ «Папір-мал», розподіливши функції кожного при скоєнні злочину та послідовність виконання дій, направлених на досягнення єдиного злочинного результату, ОСОБА_5 та інші особи, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, приступили до її реалізації.

Службові особи ТОВ «Папір-мал», достовірно знали значний розмір сум податкових зобов`язань їх товариства, сформованих в період з вересня по жовтень 2015 року та усвідомлювали необхідність їх сплати до бюджету в кожному зітному періоді. Впродовж вказаного періоду часу, переслідуючи намір, спрямований на ухилення від сплати податків, шляхом заниження сум виниклих податкових зобов`язань з ПДВ, службові особи ТОВ «Папір-мал» систематично користувались злочинною схемою запропонованою їм ОСОБА_5 та іншими особами, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження.

Так, ОСОБА_5 та інші особи, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, достовірно знаючи, що ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина», не здійснювали, і не будуть здійснювати поставок товарів, керуючись злочинною метою, протягом в період з вересня по жовтень 2015 року, склали з використанням реквізитів вказаних товариств, підписали та проставили відтиски кліше печаток на первинних бухгалтерських документах, а саме: від ТОВ «Перший Бізнес Центр» договір поставки № 8 від 01.09.2015 та договір купівлі-продажу № 09-10 віл 09.10.2015 року; видаткові накладні від 01.09.2015 №1609/282, від 17.09.2015 від 1709/280, від 1809/280 від 18.09.2015, від 21.09.2015 №2109/233, від 22.09.2015 №2209/233, від 23.09.2015 №2309/167, від 24.09.2015 від 2409/139, від 25.09.2015 від 25.09/218, від 28.09.2015 №2809/195, від 29.09.2015 №2909/160, від 29.09.2015 №2909/158, від 29.09.2015 №2909/159, від 29.09.2015 №3009/462 від 30.09.2015 №3009/463, від 09.10.2015 №09/10; податкові накладні від 30.09.2015 №788, від 03.09.2015 №787, від 09.09.2018 №803, від 29.09.2015 №802, від 09.09.2015 №804, від 28.09.2015 №801, від 25.09.2015 №800, від 24.09.2015 №799, від 23.09.2015 №798, від 22.09.2015 №797, від 21.09.2015 №796, від 18.09.2015 №791, від 17.09.2015 №790, від 16.09.2015 №789, від 09.10.2015 №210; від ТОВ «Силіконова долина» договір про виконання робіт із сортування та тюкування макулатури № 0110/15 від 01.10.2015 року; видаткові накладні 07.10.2015 б/н, від 08.10.2015 б/н, від 08.10.2015 б/н, від 09.10.2015 б/н, від 09.10.2015 б/н, від 10.10.2015 б/н, від 10.10.2015 б/н, від 12.10.2015 б/н, від 12.10.2015 б/н, від 12.10.2015 б/н, від 13.10.2015 б/н, від 13 10.2015 б/н, від 14.10.2015 б/н, від 14.10.2015 б/н; податкові накладні від 14.10.2015 №121, від 14.10.2015 №120, від 13.10.2015 №119, від 12.10.2015 №118, від 12.10.2015 №117, від 10.10.2015 №116, від 10.10.2015 №115, від 13.10.2015 №114, від 09.10.2015 №113, від 09.10.2015 №112, від 08.10.2015 №111, від 08.10.2015 №110, від 07.10.2015 №109, від 07.10.2015 №108, які необхідні для зменшення сум податкових зобов`язань з податку на додану вартість ТОВ «Папір-мал» по взаємовідносинам з ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина», на загальну суму податку на додану вартість в розмірі 752 353 грн.

Вказані первинні документи ОСОБА_5 та іншими особи, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, передавались через невстановлених осіб службовим особам ТОВ «Папір-мал» для посвідчення їх відбитком печатки ТОВ «Папір-мал» та підписання від імені директора ТОВ «Папір-мал» ОСОБА_9 , які в подальшому службовими особами ТОВ «Папір-мал» використовувалися в бухгалтерському та податковому обліку товариства шляхом віднесення показників операцій вказаних у цих документах до складу податкового кредиту з податку на додану вартість на підставі вказаних документів в податкових деклараціях з податку на додану вартість товариства та додатках 5 до податкових декларацій з податку на додану вартість, які були подані ними до Малинської ОДПІ ГУ ДФС у Житомирській області за вересень та жовтень 2015 року.

Так, службові особи ТОВ «Папір-мал» на підставі отриманих від ОСОБА_5 та інших осіб, матеріали щодо яких виділенні в окреме провадження, первинних бухгалтерських документів та податкових накладних ТОВ «Перший Бізнес Центр» та ТОВ «Силіконова долина», які містили завідомо неправдиві відомості щодо постачальників цих товарів, в період з вересня по жовтень 2015 року, згідно акту Головного правління ДФС у Житомирській області від 19.08.2016 № 31/06-30-14-01/30477405 виїзної позапланової документальної перевірки службові особи ТОВ «Папір-мал» (код ЄДРПОУ 30477405) діючи в порушення вимог п.п.134.1.1 134.1 ст.134, п.п.135.1 ст.135, абз.1 п.138.2 ст.138, п.п.139.1.9 п.139.1 ст.139, 198.3, п. 198.6 ст.198 Податкового кодексу України, незаконно збільшили суму дозволеного податкового кредиту з податку на додану вартість в податкових деклараціях з податку на додану вартість, чим занизили суму податку на додану вартість, яка підлягала нарахуванню та сплаті до державного бюджету за період з вересня по жовтень 2015 року на загальну суму 752 353 гривень, що в тисячу і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто є значним розміром.

Таким чином, ОСОБА_5 обвинувачується у пособництві в умисному ухиленні від сплати податків, введених в систему оподаткування у встановленому законом порядку, вчиненому службовими особами підприємства, незалежно від форми власності, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, у складі організованої групи, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст.212 КК України.

До суду надійшло клопотання захисника ОСОБА_4 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 на підставі ст. 49 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_5 підтримав клопотання свого захисника, просив суд звільнити його від кримінальної відповідальності за закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Прокурор не заперечував, підтвердив, що строки притягнення до кримінальної відповідальності закінчилися, у зв`язку з чим вважав за можливе звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Суд, заслухавши доводи сторін кримінального провадження, дослідивши надані матеріали, дійшов висновку, що вказане клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Приписами частини 3 статті 288 КПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності визначені розділом 1Х ст..ст.44-49 КК України, а також спеціальними нормами, що містяться у певних частинах статей Особливої частини КК України.

Зокрема, пунктами 2 та 3 частини 1 статті 49 КК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років та п`ять років - у разі вчинення не тяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї статті

Як встановлено судом ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, що мали місце у період 2015 року.

За класифікацією кримінальних правопорушень, у відповідності до вимог п.2 ст.12 КК України кримінальні правопорушення за ч.2,3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.358, ч.5 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.212 КК України у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_5 відносяться до кримінального проступку та не тяжкого злочину.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що існують законні підстави для закриття кримінального провадження та звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності.

Крім того, відповідно до п.4 ч.1 ст. 284 КПК України встановлено, що кримінальне провадження закривається у разі набрання чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

25.09.2019 року набув чинності Закон України «Провнесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес» від 18 вересня 2019 року №101 ІХ, згідноякого ст. 205 КК України, виключено.

Таким чином встановлено, що на момент розгляду даного кримінального провадження, одне із кримінальних правопорушень за ч.5 ст.27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.205 КК України у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_5 декриміналізований, а тому підлягає закриттю на підставі п.4 ч.1 ст. 284 КПК України.

Долю речових доказів визначити у відповідності до ст.100 КПК України.

Враховуючи наведене,керуючисьч.2ст.12,ч.1ст.49КК України, ст.100,284-288,314,372КПК України,підп.1п.1Розділу 1Закону України«Про внесеннязмін доКримінального кодексуУкраїни таКримінально процесуальногокодексу Українищодо зменшеннятиску набізнес» №101-ІХвід 18вересня 2019року,

УХВАЛИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_4 - задовольнити.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.205 КК України закрити у зв`язку із набранням чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою на підставі п.4 ч.1 ст. 284 КПК України.

Кримінальнепровадження щодо ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2,3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.358, ч.5 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.212 КК України закрити на підставі ст..49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Речові докази: грошові кошти у сумі 133400 грн., ноутбук чорного кольору «Toshiba» F4QYB2GT66-BODGV, ноутбук чорного кольору Samsung s/n ZSLH93GDZBOO346T повернути власнику ОСОБА_5 .

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом семи діб з дня її оголошення.

Повний текст ухвали проголошений 21.04.2021 о 10 год.

Суддя:

Дата ухвалення рішення16.04.2021
Оприлюднено27.01.2023

Судовий реєстр по справі —761/5585/18

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 16.04.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 16.04.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 06.02.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 30.10.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 30.10.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні