Постанова
від 18.03.2010 по справі 2а-16829/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

місто Київ

18 березня 2010 року 11:18 справа № 2а-16829/09/2670

Окружний адміністр ативний суд міста Києва у скл аді судді Клименчук Н.М., при с екретарі Пасульки О.М., розгля нувши у судовому засіданні а дміністративну справу

за позовом Державної податкової інсп екції у Дарницькому районі м іста Києва

до

третя особа товариства з обмеженою ві дповідальністю «Інвестицій на будівельна компанія «Аква стар»

Дарницька районна у місті К иєві державна адміністрація

про скасування державної реєс трації юридичної особи

за участю представник ів сторін:

від позивача - Кириленко М.Є.,

від відповідача - не з' явив ся,

від третьої особи - не з' яв ився.

На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судов ому засіданні 18 березня 2010 року проголошено вступну та резо лютивну частини постанови .

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспек ція у Дарницькому районі міс та Києва звернулась до суду з позовом про скасування держ авної реєстрації юридичної о соби товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестиц ійна будівельна компанія «Ак вастар».

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що відповідач з момент у реєстрації, а саме з жовтня 2 008 року не подає до податковог о органу документи податково ї та фінансової звітності, чи м порушив вимоги статті 9 Зако ну України від 25 червня 1991 року № 1251-XII «Про систему оподаткува ння»відповідно до якої перед бачено обов' язки платників податків і зборів (обов' язк ових платежів) вести бухгалт ерський облік, складати звіт ність про фінансово-господар ську діяльність і забезпечув ати її зберігання у терміни, в становлені законами, подават и до державних податкових ор ганів та інших державних орг анів відповідно до законів д екларації, бухгалтерську зві тність та інші документи і ві домості, пов' язані з обчисл енням і сплатою податків і зб орів (обов' язкових платежів ), сплачувати належні суми под атків і зборів (обов' язкови х платежів) у встановлені зак онами терміни.

Згідно з пунктом 2 статті 46 За кону України від 15 травня 2003 ро ку № 755-IV «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців»однією з підстав для постановлення су дового рішення про припиненн я підприємницької діяльност і юридичної особи, є неподанн я протягом року органам держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в фінансової звітності відпо відно до закону.

У зв' язку з зазначеним поз ивач просить припинити підпр иємницьку діяльність юридич ної особи - товариства з обм еженою відповідальністю «Ін вестиційна будівельна компа нія «Аквастар»та скасувати й ого державну реєстрацію.

У судове засідання відпові дач з невідомих причин не при був, про час і місце судового з асідання повідомлений за адр есою, зазначеною у витязі з ЄД Р юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Третя особа в судове засіда ння не з' явилась, про час та м ісце судового засідання була повідомлена належним чином.

Відповідно до статті 128 Коде ксу адміністративного судоч инства України справа вирішу ється на підставі наявних у н ій доказів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґру нтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають юр идичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд приходить до висновк у, що позов підлягає задоволе нню з таких підстав.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Інвестиційн а будівельна компанія «Аквас тар» (ідентифікаційний код 3615 9862), зареєстроване Дарницькою районною державною адмініст рацією міста. Києва 5 жовтня 2008 року, за адресою: місто Київ, в ул. Драгоманова, 19. Проте з моме нту реєстрації, а саме з жовтн я 2008 року підприємство не пода є органам державної податков ої служби документів податко вої та фінансової звітності.

Пунктом 2 частини 1 статті 9 За кону України «Про систему оп одаткування»встановлено, що платники податків і зборів (о бов' язкових платежів) зобов ' язані подавати до державни х податкових органів та інши х державних органів декларац ії, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов' язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (об ов' язкових платежів).

Відповідно до частини 1 стат ті 238 Господарського кодексу У країни за порушення встановл ених законодавчими актами пр авил здійснення господарськ ої діяльності до суб'єктів го сподарювання можуть бути зас тосовані уповноваженими орг анами державної влади або ор ганами місцевого самоврядув ання адміністративно-господ арські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямо вані на припинення правопору шення суб'єкта господарюванн я та ліквідацію його наслідк ів.

Відповідно до статті 247 Госп одарського кодексу України у разі здійснення суб' єктом господарювання діяльності, щ о суперечить закону чи устан овчим документам, до нього мо же бути застосовано адмініст ративно-господарську санкці ю у вигляді скасування держа вної реєстрації цього суб' є кта та його ліквідації.

Пунктом 2 статті 46 Закону Укр аїни «Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»неподання протягом року органам держа вної податкової служби подат кових декларацій і документі в фінансової звітності відпо відно до закону визначено як підставу для постановлення судового рішення щодо припин ення підприємницької діяль ності юридичної особи.

Відповідно до частин 1 та 6 ст атті 59 Господарського кодекс у України припинення діяльно сті суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його лік відації за рішенням суду з пі дстав скасування державної р еєстрації такого суб'єкта го сподарювання.

Положенням пункту 17 частини 1 статті 11 Закону України від 4 грудня 1990 року № 509-ХІІ «Про державну податков у службу в Україні»(зі змінам и та доповненнями) встановле но, що органи державної подат кової служби мають право зве ртатися у передбачених закон ом випадках до судових орган ів із заявою (позовною заявою ) про скасування державної ре єстрації суб' єкта підприєм ницької діяльності.

Із матеріалів справи та поя снень представника позивача вбачається, що заборгованіс ть перед бюджетом із податкі в, зборів (обов' язкових плат ежів) у відповідача відсутня .

З урахуванням наведених но рм, а також того, що відповідач не подавав до державної пода ткової служби податкових дек ларацій та документів фінанс ової звітності більше одного року, вказані дії порушують в становлені законодавчими ак тами правила здійснення госп одарської діяльності та є пі дставою для припинення таког о суб'єкта господарювання шл яхом скасування його державн ої реєстрації, враховуючи пр аво органів державної податк ової служби звертатися до су ду з заявою (позовною заявою) п ро скасування державної реєс трації суб' єкта підприємни цької діяльності, суд вважає позовні вимоги обґрунтовани ми та такими, що підлягають за доволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також в ідсутності витрат позивача - суб' єкта владних повноваже нь, пов' язаних із залучення м свідків та проведенням суд ових експертиз, судові витра ти (судовий збір) стягненню з в ідповідача не підлягають.

Керуючись статтями 69, 70, 71, 158-163, 167 Кодексу адміністративного с удочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

позов задовольнити.

Припинити юридичну особу т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Інвестиційна бу дівельна компанія «Аквастар »(ідентифікаційний код 36159862) та скасувати її державну реєст рацію.

Постанову надіслати держа вному реєстратору для внесен ня до Єдиного державного реє стру запису про судове рішен ня та для здійснення заходів з припинення юридичної особ и у встановленому законом по рядку.

Постанова може бути о скаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти д нів з дня її складення в повно му обсязі за правилами, встан овленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

Суддя Н.М. Клименчук

Повний текст постано ви складено та підписано 22 бер езня 2010 року.

Дата ухвалення рішення18.03.2010
Оприлюднено19.07.2010
Номер документу9646934
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-16829/09/2670

Постанова від 18.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клименчук Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні