Постанова
від 08.04.2010 по справі 2а-3833/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

місто Київ

08 квітня 2010 року 12:10 справа № 2а-3833/10/2670

Окружний адміністр ативний суд міста Києва у скл аді судді Клименчук Н.М., при с екретарі Пасульки О.М., розгля нувши у судовому засіданні а дміністративну справу

за позовом Державної податкової інсп екції у Подільському районі міста Києва

до

третя особа товариства з обмеженою ві дповідальністю «Єра»

Подільська районна у місті Києві державна адміністраці я

про припинення юридичної особ и

за участю представник ів сторін:

від позивача - Нечепа О.В .,

від відповідача - не з' явив ся,

від третьої особи - не з' яв ився.

На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судов ому засіданні 8 квітня 2010 року п роголошено вступну та резолю тивну частини постанови .

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспек ція у Подільському районі мі ста Києва звернулась до суду з позовом про припинення юри дичної особи товариства з об меженою відповідальністю «Є ра».

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що відповідач з 2003 року не подає до податкового орга ну документи податкової та ф інансової звітності, чим пор ушив вимоги статті 9 Закону Ук раїни від 25 червня 1991 року № 1251-XII « Про систему оподаткування»в ідповідно до якої передбачен о обов' язки платників подат ків і зборів (обов' язкових п латежів) вести бухгалтерськи й облік, складати звітність п ро фінансово-господарську ді яльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встано влені законами, подавати до д ержавних податкових органів та інших державних органів в ідповідно до законів деклара ції, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов' язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (об ов' язкових платежів), сплач увати належні суми податків і зборів (обов' язкових плат ежів) у встановлені законами терміни.

Згідно з пунктом 2 статті 46 За кону України від 15 травня 2003 ро ку № 755-IV «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців»однією з підстав для постановлення су дового рішення про припиненн я підприємницької діяльност і юридичної особи, є неподанн я протягом року органам держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в фінансової звітності відпо відно до закону.

У зв' язку з зазначеним поз ивач просить скасувати держа вну реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю «Єра».

Представником позивача у с удове засідання не з' явився , подав заяву про розгляд спра ви без участі представника п озивача.

У судове засідання відпові дач з невідомих причин не при був, про час і місце судового з асідання повідомлений за адр есою, зазначеною у витязі з ЄД Р юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Проте з пошти повернуто кон верт з зазначенням, що за відп овідною адресою особа не зна читься.

Третя особа в судове засіда ння не з' явилась, проте до Ок ружного адміністративного с уду міста Києва надіслано за яву щодо розгляду справи без участі представника Подільс ької районної в місті Києві д ержавної адміністрації.

Відповідно до статті 128 Коде ксу адміністративного судоч инства України справа вирішу ється на підставі наявних у н ій доказів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґру нтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають юр идичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд приходить до висновк у, що позов підлягає задоволе нню з таких підстав.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Єра»(ідентиф ікаційний код 31661986), зареєстров ане Подільською районною дер жавною адміністрацією м. Киє ва 26 вересня 2001 року, за адресою : місто Київ, вул. Фрунзе, 41. Прот е з 2003 року підприємство не под ає органам державної податко вої служби документів податк ової та фінансової звітності .

Пунктом 2 частини 1 статті 9 За кону України «Про систему оп одаткування»встановлено, що платники податків і зборів (о бов' язкових платежів) зобов ' язані подавати до державни х податкових органів та інши х державних органів декларац ії, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов' язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (об ов' язкових платежів).

Відповідно до частини 1 стат ті 238 Господарського кодексу У країни за порушення встановл ених законодавчими актами пр авил здійснення господарськ ої діяльності до суб'єктів го сподарювання можуть бути зас тосовані уповноваженими орг анами державної влади або ор ганами місцевого самоврядув ання адміністративно-господ арські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямо вані на припинення правопору шення суб'єкта господарюванн я та ліквідацію його наслідк ів.

Відповідно до статті 247 Госп одарського кодексу України у разі здійснення суб' єктом господарювання діяльності, щ о суперечить закону чи устан овчим документам, до нього мо же бути застосовано адмініст ративно-господарську санкці ю у вигляді скасування держа вної реєстрації цього суб' є кта та його ліквідації.

Пунктом 2 статті 46 Закону Укр аїни «Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»неподання протягом року органам держа вної податкової служби подат кових декларацій і документі в фінансової звітності відпо відно до закону визначено як підставу для постановлення судового рішення щодо припин ення підприємницької діяль ності юридичної особи.

Відповідно до частин 1 та 6 ст атті 59 Господарського кодекс у України припинення діяльно сті суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його лік відації за рішенням суду з пі дстав скасування державної р еєстрації такого суб'єкта го сподарювання.

Положенням пункту 17 частини 1 статті 11 Закону України від 4 грудня 1990 року № 509-ХІІ «Про державну податков у службу в Україні»(зі змінам и та доповненнями) встановле но, що органи державної подат кової служби мають право зве ртатися у передбачених закон ом випадках до судових орган ів із заявою (позовною заявою ) про скасування державної ре єстрації суб' єкта підприєм ницької діяльності.

Із матеріалів справи та поя снень представника позивача вбачається, що заборгованіс ть перед бюджетом із податкі в, зборів (обов' язкових плат ежів) у відповідача відсутня .

З урахуванням наведених но рм, а також того, що відповідач не подавав до державної пода ткової служби податкових дек ларацій та документів фінанс ової звітності більше одного року, вказані дії порушують в становлені законодавчими ак тами правила здійснення госп одарської діяльності та є пі дставою для припинення таког о суб'єкта господарювання шл яхом скасування його державн ої реєстрації, враховуючи пр аво органів державної податк ової служби звертатися до су ду з заявою (позовною заявою) п ро скасування державної реєс трації суб' єкта підприємни цької діяльності, суд вважає позовні вимоги обґрунтовани ми та такими, що підлягають за доволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також в ідсутності витрат позивача - суб' єкта владних повноваже нь, пов' язаних із залучення м свідків та проведенням суд ових експертиз, судові витра ти (судовий збір) стягненню з в ідповідача не підлягають.

Керуючись статтями 69, 70, 71, 158-163, 167 Кодексу адміністративного с удочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

позов задовольнити.

Припинити юридичну особу т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Єра»(ідентифіка ційний код 31661986) та скасувати її державну реєстрацію.

Постанову надіслати держа вному реєстратору для внесен ня до Єдиного державного реє стру запису про судове рішен ня та для здійснення заходів з припинення юридичної особ и у встановленому законом по рядку.

Постанова може бути о скаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти д нів з дня її складення в повно му обсязі за правилами, встан овленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

Суддя Н.М. Клименчук

Повний текст постано ви складено та підписано 12 кві тня 2010 року

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.04.2010
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу9647424
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3833/10/2670

Ухвала від 12.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клименчук Н.М.

Постанова від 08.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клименчук Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні