Рішення
від 04.02.2021 по справі 294/1591/20
ЧУДНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 2/294/187/21

справа № 294/1591/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2021 року Чуднівський районний суд Житомирської області

у складі:

головуючого - судді Лесько М.О.,

при секретарі Марчук В.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Чуднові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійний вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округу Лавренова Романа Ігоровича про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом -

ВСТАНОВИВ:

17.12.2020 року позивач звернулася до суду з даною позовною заявою і просить суд визнати за нею право власності на земельну ділянку площею 2.0 га з кадастровим номером 1825885600:01:000:0457, передану для ведення особистого селянського господарства, розташовану за межами Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її чоловіка - ОСОБА_2 . Позовні вимоги мотивує тим, що рішенням 32 сесії 7 скликання Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області №1506 від 06.12.2019 року ОСОБА_2 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення йому у приватну власність земельної ділянки орієнтовною площею 2.0 га для ведення особистого селянського господарства за межами села Мотрунки Чуднівського району Житомирської області. Після цього її чоловікові на підставі вище вказаного рішення було розроблено проект землеустрою. Він подав заяву про його затвердження до Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області. Однак 26.04.2020 він помер. Через деякий час, рішенням 38 сесії 7 скликання Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області від 12.06.2020 року №1946 заяву ОСОБА_2 було задоволено, проект землеустрою затверджено та позивачем завершено приватизацію за ОСОБА_2 земельної ділянки площею 2.0 га.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належну йому земельну ділянку площею 2.0га з кадастровим номером 1825885600:01:000:0457, яка призначена для ведення особистого селянського господарства та розташована на території Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області. Позивач, як єдиний спадкоємець першої черги за законом (дружина), звернулася до нотаріуса і 08.12.2020 року отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину земельної ділянки площею 2.0 га. Тому вона вимушена звернутися з даним позовом до суду, оскільки єдиним можливим та законним способом успадкування є визнання судом за нею в порядку спадкування за законом, після смерті її чоловіка, права власності на вищевказану земельну ділянку.

Ухвалою Чуднівського суду Житомирської області від 21.12.2020 відкрито провадження у справі і призначено підготовче судове засідання на 04.02.2021 року.

В підготовче судове засідання позивач не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, у якій одночасно зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі з підстав, викладених в позовній заяві.

Представник відповідача - Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області в підготовче судове засідання не з`явився. До суду надійшов відзив на позовну заяву за підписом голови Краснопільської сільської ради Патея І.В., у якому зазначено, що відповідач повністю визнає позовні вимоги та просить розглядати справу за відсутності представника сільської ради.

Третя особа - ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про час розгляду справи повідомлений належним чином, заяв чи клопотань до суду не подавав.

Відповідно до ст.247 Цивільного процесуального кодексу України (надалі по тексту - ЦПК України) у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Відповідно до положень ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно зі ст.206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Оскільки відповідач визнав пред`явлений позов і визнання позову не суперечить закону, тому суд за згодою сторін та враховуючи положення ч.3 ст.200, ст.206 ЦПК України вважає за можливе розглянути справу у даному підготовчому судовому засіданні та ухвалити рішення у справі.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини:

ОСОБА_1 і ОСОБА_2 перебували у шлюбі, що підтверджується копією паспорта позивача (а.с.13).

Рішенням 32 сесії 7 скликання Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області №1506 від 06.12.2019 року ОСОБА_2 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення йому у приватну власність земельної ділянки орієнтовною площею 2.0 га для ведення особистого селянського господарства за межами села Мотрунки Чуднівського району Житомирської області (а.с. 16).

На підставі вище вказаного рішення ОСОБА_2 розроблено проект землеустрою, що підтверджується витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с. 18).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть та повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть (а.с. 24-26).

Рішенням 38 сесії 7 скликання Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області №1946 від 12.06.2020 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_2 площею 2.0 га для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, та передано йому у власність вищезазначену земельну ділянку, що підтверджується копією рішення (а.с. 17).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належну йому земельну ділянку площею 2.0 га з кадастровим номером 1825885600:01:000:0457, яка призначена для ведення особистого селянського господарства та розташована на території Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, що підтверджується відомостями про право власності та витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с. 19-23).

Позивач як єдиний спадкоємець першої черги за законом (дружина) звернулась до нотаріуса і 08.12.2020 року отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку площею 2.0 га, що підтверджується копією постанови про відмову у вчинення нотаріальних дій (а.с. 28).

Згідно зі ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно зі ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Положеннями статей 15, 16 Цивільного кодексу України (надалі по тексту - ЦК України), статтею 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

За змістом частини другої статті 16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів, зокрема, може бути визнання права.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.316 ЦК України право власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з п.3.1 Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 №24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об'єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Відповідно до статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут).

У відповідності до ст.125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, а також право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується:

- цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною у порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;

- свідоцтвом про право на спадщину (ч. 1 і ч. 2 ст. 126 ЗК України ).

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності:

- ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки;

- виготовлення технічної документації на земельні ділянки;

- визначення меж земельної ділянки в натурі;

- погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами;

- одержання у встановленому порядку Державного акта на землю;

- реєстрація права власності на земельну ділянку.

Суд вважає, що визнання за позивачем права власності на земельну ділянку площею 2.0 га з кадастровим номером 1825885600:01:000:0457, передану для ведення особистого селянського господарства, розташовану за межами Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області в порядку спадкування не порушить прав інших осіб і не заборонено законом, а тому позовні вимоги є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 316, 328, 1261, 1268 ЦК України, статтями 12, 79-81, 141, 258-265, 268 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) право власності на земельну ділянку площею 2.0 га. з кадастровим номером 1825885600:01:000:0457 для ведення особистого селянського господарства, розташовану за межами Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, в порядку спадкування за законом після смерті її чоловіка - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до Житомирського апеляційного суду через Чуднівський районний суд Житомирської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин .

Суддя: М.О. Лесько

СудЧуднівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення04.02.2021
Оприлюднено23.04.2021
Номер документу96475203
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —294/1591/20

Рішення від 04.02.2021

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні