Ухвала
від 15.03.2021 по справі 757/12771/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/12771/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування № 12019100020006927,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018100000000850 від 13.09.2018 до шести місяців, тобто до 13.09.2021.

Означене клопотання обґрунтовано наступним.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження, відомості щодо якого внесені до ЄРДР за № 12019100020006927 від 19.09.2019 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361-2 КК України.

У клопотанні вказано, що невідомі особи отримавши незаконно доступ до бази данних «PharmXplorer», яка належить ТОВ "ПРОКСІМА РІСЕРЧ" ЄДРПОУ 36356341, здійснили незаконне втручання, збут та розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або носіях такої інформації.

З метою фіксації вчинення кримінального правопорушення невідомими особами, працівниками відділу було проведено першочергові оперативні заходи в ході яких встановлено, що база даних «PharmXplorer» створена і працює з 2009 року і являється найпопулярнішою аналітичною системою дослідження фармацевтичного ринку, роздрібне споживання, моніторинг тендерів, госпітальне споживання, дистриб`юторська звітність, звітність, реалізація та ін. функції.

Авторські права на вказану базу даних підтверджуються свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір за № 91411.

В ході виконання доручення слідчого, оперативними працівниками ДКП НПУ встановлено, що несанкціоноване втручання до бази даних, а також її продаж та розповсюдження здійснюється гр. ОСОБА_4 , який на даний час являється керівником та бенефіціаром власником ТОВ «Шалені фарм».

Встановлено, що ОСОБА_4 пропонував клієнтам ТОВ «Проксіма Рісерч» доступ до бази даних за ціною у 6 разів дешевше ніж офіційна ціна (офіційна вартість доступу 1 000 000 гривень на рік), а також пропонував доступ до інших баз даних з обмеженим доступом, подальше його налаштування та навчання у користуванні.

В ході проведення досудового розслідування проведено наступні слідчі (процесуальні) дії:

- надано доручення оперативним підрозділам в порядку ст. 40 КПК України, спрямоване на встановлення осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, на що отримано та приєднано до матеріалів кримінального провадження відповідь з інформацією та аналізом про можливих фігурантів злочину та механізми його вчинення;

- проведено допит свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- проведено допит свідка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

- проведено допит свідка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

- проведено допит свідка ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

- проведено допит свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- отримано висновок експерта за результатами проведеної комплексної комісійної експертизи об`єктів інтелектуальної власності у кримінальному проваджені.

Перераховані вище слідчі (розшукові) та процесуальні дії не надали можливості виконати завдання кримінального провадження в повному обсязі.

Орган досудового розслідування вважає за необхідне продовжити збір доказів у кримінальному провадженні.

На даний час тривають розшукові дії спрямовані фіксування відомостей які потребують доказуванню у кримінальному провадженні, щодо вчиненого злочину, встановлення осіб які організували злочинну діяльність, розподілення ролей між останніми та інші відомостей, які можуть мати доказове значення.

Крім того, виникла необхідність у проведенні обшуків у осіб які збувають доступ до бази даних, чим вчинюють злочин.

Разом з тим, у кримінальному провадженні є необхідність у проведенні комплексної інтелектуальної, економічної, комп`ютерно-технічної та телекомунікаційної експертизи, спрямованої на встановлення факту розповсюдження бази даних з обмеженим доступом, фіксування пристроїв та всього процесу збуту з встановленням всіх учасників злочину.

Жодній особі не повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення в цьому кримінальному провадженні.

З огляду на те, що на цей час особу, яка вчинила указане кримінальне правопорушення не встановлено, про те є достатні підстави вважати, що до його вчинення причетні громадяни України, щодо яких необхідно провести додаткові слідчі (розшукові) дії, тому у досудового слідства виникла необхідність у внесенні клопотання до суду про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні у якому жодній особі не повідомлялося про підозру на строк 12 місяців, який є необхідним для проведення інших слідчих дій, таких як допити свідків, проведення оглядів, призначення експертиз.

Обставинами, які перешкоджали провести слідчі та процесуальні дії раніше є відсутність достатніх даних про конкретних осіб, які причетні до вчинення зазначеного кримінального правопорушення, а також складність процесу доказування та збирання доказів щодо такого виду кримінальних правопорушень.

Слідчий ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав, просить задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого та дослідивши матеріали провадження приходжу до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Як визначено положеннями ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 вказаного Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З урахуванням доводів викладених у клопотанні та враховуючи те, що у кримінальному провадженні необхідно вчинити ряд слідчих дій, слідчий суддя приходить до переконання про обґрунтованими підставами для продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019100020006927 від 19.09.2019 на дванадцять місяців, тобто до 19.03.2022.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування № 12019100020006927 задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019100020006927 від 19.09.2019 на дванадцять місяців, тобто до 19.03.2022.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96479216
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування № 12019100020006927

Судовий реєстр по справі —757/12771/21-к

Ухвала від 15.03.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 15.03.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні