Ухвала
від 23.04.2021 по справі 759/8395/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/2922/21 ун. № 759/8395/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2021 року м. Київ

Слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого з ОВС ГСУ фінансових розслідувань ДФС України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку в межах кримінального провадження № 3202100003000009 від 31.03.2021, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до слідчого судді із клопотанням, погодженим прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві власності належать ТОВ "БЛІК ЦЕНТР" (код ЄДРПОУ 38454526), з метою відшукання та вилучення знаряддя кримінального правопорушення та майна, яке здобуте у результаті його вчинення, в тому числі відшукання та вилучення фінансово-господарських і установчих документів суб`єктів господарювання, причетних до злочинної схеми ухилення від сплати податків.

Слідчий клопотання мотивує тим, як встановлено досудовим розслідуванням, невстановлені слідством особи шляхом реалізації за готівкові кошти товарів відомих брендів за допомогою мережі «Інтернет» та роздрібних магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », « ІНФОРМАЦІЯ_2 », «DSQUARED2» та «DIRK BIKKENBERGS», з використанням підконтрольних юридичних осіб, в тому числі ТОВ «Каспі Україна» (код ЄДРПОУ 37688296), а також фізичних осіб - підприємців, які фактично не мають відношення до фінансово господарської діяльності, без належного відображення в бухгалтерській та податковій звітності продажу таких товарів, в період 2018-2021 років ухилились від сплати податку на прибуток на суму 20,4 млн грн, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах.

Також встановлено, що товари торгових марок « ІНФОРМАЦІЯ_3 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 », «Fendi», «Dsquared2», «Phillipp Plain», «Dirk Bikkembergs», «Moschino», «Billionaire», «Brioni», «Giorgio Armani» та інших, продаж яких здійснюється за допомогою вищезазначеної мережі магазинів та мережі «Інтернет», потрапили на територію України поза митним контролем без сплати загальнообов`язкових митних платежів та за заниженими цінами.

Крім того встановлено, що ТОВ «Каспі Україна» (код ЄДРПОУ 37688296) перебуває на податковому обліку у ДПІ Солом`янському району ГУ ДПС у м. Київ. Директором значиться - ОСОБА_5 , засновник - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які керують діяльністю вказаним підконтрольним товариством організували схему реалізації товаро-матеріальних цінностей торгових марок « ІНФОРМАЦІЯ_3 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 », «Fendi», «Dsquared2», «Phillipp Plain», «Dirk Bikkembergs», «Moschino», «Billionaire»,«Brioni»,«GiorgioArmani» та інших від імені підконтрольних ФОП, шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що полягає у неналежному відображені у бухгалтерській та податковій звітності операцій з придбання та реалізації ТМЦ.

В подальшому встановлено, що фактична реалізація товарів торгової марки «Gucci», «Off-White», «Fendi», «Dsquared2», «Phillipp Plain», «Dirk Bikkembergs», «Moschino», «Billionaire»,«Brioni»,«GiorgioArmani» таінших відімені підконтрольнихФОП вадресу кінцевихспоживачів,здійснюється черезмережу магазинів(торговамарка « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,« ІНФОРМАЦІЯ_2 », « ІНФОРМАЦІЯ_5 »та « ІНФОРМАЦІЯ_6 »)та іншимчином,зокрема черезмережу Інтернет(інтернет-сайт« ІНФОРМАЦІЯ_7 »,« ІНФОРМАЦІЯ_8 »)без належноговідображення убухгалтерській таподатковій звітностівказаних операцій.

Фізичні особи-підприємці, від імені яких здійснюється реалізація товарів через мережу магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », « ІНФОРМАЦІЯ_2 », «DSQUARED2» та « ІНФОРМАЦІЯ_6 » постійно змінюються, оскільки обсяг доходу за рік платника єдиного податку кожної окремої групи не повинен перевищувати суму встановлену ст.291 ПК України. Враховуючи викладене, при наближенні доходу ФОП до відповідної суми, в залежності від групи оподаткування, діяльність останніх припиняється та реалізація товарів через мережу магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », « ІНФОРМАЦІЯ_2 », « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та « ІНФОРМАЦІЯ_6 » здійснюється від інших фізичних осіб-підприємців, яких залучають до схеми ухиленні від сплати податків за грошову винагороду.

До зазначених транзитно-конвертаційних ФОП, від імені яких здійснюється реалізація товаро-матеріальних цінностей, які потрапили на територію України поза митним контролем входять, крім іншого, ФОП ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_2 ) та інші. Проведеним аналізом податкової звітності вищевказаних ФОП встановлено, що у документі під назвою «Заява про приєднання до договору про визнання електронних документів» вищевказані ФОП, у графі «e-mail автора» вказують спільну електронну скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_9 », « ІНФОРМАЦІЯ_7 », « ІНФОРМАЦІЯ_10 », « ІНФОРМАЦІЯ_11 » та « ІНФОРМАЦІЯ_12 ».

Крім того, проведеним оглядом наявних аналітичних баз ДПС встановлено, що ФОП ОСОБА_6 являється власником торгівельного знаку « ОСОБА_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_13 » та для листування вказує поштовий адрес: АДРЕСА_1 .

Враховуючи вищевикладене, слід вважати, що транзитно-конвертаційні ФОП, від імені яких здійснюється реалізація товаро-матеріальних цінностей, які потрапили на територію України поза митним контролем, фактично підконтрольні одній групі осіб та використовуються виключно для прикриття реального доходу та ухилення від сплати податків.

Таким чином, у вказаному нежитловому приміщенні можуть зберігатися речі та предмети, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати значення речових доказів у кримінальному провадженні, та в подальшому бути використані у встановленні обставин, які відповідно ст. 91 КПК України підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, що надасть можливість використати їх як докази у суді.

Слідчий в судовому засіданні повністю підтримав своє клопотання, надавши пояснення з посиланням на додані до клопотання матеріали.

Дослідивши клопотання та копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим за таких підстав.

Судовим розглядом встановлено, що 3-м відділом управління розслідування кримінальних проваджень ГСУ фінансових розслідувань ДФС України, який розташований на териітолрії Святошинського району м. Києва, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 3202100003000009 від 31.03.2021, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, до вчинення якого може бути причетний гр-н ОСОБА_6 , як засновник ТОВ «Каспі Україна» (код ЄДРПОУ 37688296) та власник ФОП ОСОБА_6 , який як за інформацією органу досудового розслідування, так і за даними, опубліченими в імені самого ОСОБА_6 та підконтрольних ним суб`єктів господарювання, користуються нежитловим приміщенням, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві власності належать ТОВ "БЛІК ЦЕНТР" (код ЄДРПОУ 38454526). На це вказують дані експертного дослідження щодо ймовірного ухилення від сплати податків ТОВ «Каспі Україна» (а. 42), реєстраційні дані на ТОВ «Каспі Україна» (а. 43), реєстраційні дані на ФОП ОСОБА_6 (а. 46), дані огляду Інтернет-ресурсів про власників магазинів торгової марки «ONE GROUP», «ONE CLUB», «DSQUARED2» та «DIRK BIKKEMBERGS» (а. 56-61), заява ОСОБА_6 про приєднаннядо договорувизнання електроннихдокументів (а.70), заява про реєстрацію книги обліку (а. 83), протокол огляду загальнодоступного місця за адресою : АДРЕСА_1 , за якою зафіксовано діяльність від імені торгової марки «ONECLUB» (а. 101-105), дані про адресу листування магазину торгової марки «ONE GROUP» за вказаною адресою (а. 106-108) тощо.

Матеріалами клопотання, враховуючи стадію провадження, з достатнім мінімумом доведено, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування, а відомості, що вони містять, можуть бути доказами під час судового розгляду. Результати проведених слідчих дій містять достатні дані про факт того, що у вказаному нежитловому приміщенні можуть зберігатись речі, а саме знаряддя вчинення злочину.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення злочинів, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і така мета обшуку доведена слідчим.

Згідно з реєстраційними даними відповідних державних Реєстрів об`єкт нерухомого майна, розташований за адресою: АДРЕСА_1 ,які направі власностіналежать ТОВ"БЛІКЦЕНТР"(кодЄДРПОУ 38454526) (а. 38).

За встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а тому слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Водночас, слідчий суддя, здійснюючи свої процесуальні повноваження виключно в межах визхначенох законом компетенції, не вправі надавати дозвіл на доступ до приватної переписки засобами зв`язку, в тому числі переписка за допомогою електронної пошти та іншими програмами для спілкування через мережу інтернет (Skype, Viber, Telegram, WhatsApp та ін.), а тому в цій частині клопотання задоволеним бути не може.

Керуючись ст. ст.233,234,235 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим третього відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , а також іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи у даному провадженні на проведення обшуку в приміщеннях, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 ,які направі власностіналежать ТОВ"БЛІКЦЕНТР"(кодЄДРПОУ 38454526)з метоювідшукання тавилучення знаряддякримінального правопорушеннята майна,яке здобутеу результатійого вчинення,в томучислі відшуканнята вилученняфінансово-господарськихі установчихдокументів ТОВ«Каспі Україна»(код37688296), ТОВ«ВГ ОНЛАЙН»(код41200105), ФОП ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_15 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_16 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_17 (РНОКПП НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_18 (РНОКПП НОМЕР_8 ), ФОП ОСОБА_19 (РНОКПП НОМЕР_9 ), ФОП ОСОБА_20 (РНОКПП НОМЕР_10 ), ФОП ОСОБА_21 (РНОКПП НОМЕР_11 ), ФОП ОСОБА_22 (РНОКПП НОМЕР_12 ), ФОП ОСОБА_23 (РНОКПП НОМЕР_13 ), ФОП ОСОБА_24 (РНОКПП НОМЕР_14 ), ФОП ОСОБА_25 (РНОКПП НОМЕР_15 ), ФОП ОСОБА_26 (РНОКПП НОМЕР_16 ), ФОП ОСОБА_27 (РНОКПП НОМЕР_17 ), ФОП ОСОБА_28 (РНОКПП НОМЕР_18 ), ФОП ОСОБА_29 (РНОКПП НОМЕР_19 ), ФОП ОСОБА_30 (РНОКПП НОМЕР_20 ), ФОП ОСОБА_31 (РНОКПП НОМЕР_21 ), ФОП ОСОБА_32 (РНОКПП НОМЕР_22 ), ФОП ОСОБА_33 (РНОКПП НОМЕР_23 ), ФОП ОСОБА_34 (РНОКПП НОМЕР_24 ), ФОП ОСОБА_35 (РНОКПП НОМЕР_25 ), ФОП ОСОБА_36 (РНОКПП НОМЕР_26 ), ФОП ОСОБА_37 (РНОКПП НОМЕР_27 ), ФОП ОСОБА_38 (РНОКПП НОМЕР_28 ), ФОП ОСОБА_39 (РНОКПП НОМЕР_29 ), ФОП ОСОБА_40 (РНОКПП НОМЕР_30 ), ФОП ОСОБА_41 (РНОКПП НОМЕР_31 ), ФОП ОСОБА_42 (РНОКПП НОМЕР_32 ), ФОП ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_33 ), ФОП ОСОБА_43 (РНОКПП НОМЕР_34 ), ФОП ОСОБА_44 (РНОКПП НОМЕР_35 ), ФОП ОСОБА_45 (РНОКПП НОМЕР_36 ), ФОП ОСОБА_46 (РНОКПП НОМЕР_37 ), ФОП ОСОБА_47 (РНОКПП НОМЕР_38 ), ФОП ОСОБА_48 (РНОКПП НОМЕР_39 ), ФОП ОСОБА_49 (РНОКПП НОМЕР_40 ), ФОП ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_50 (РНОКПП НОМЕР_41 ), ФОП ОСОБА_51 (РНОКПП НОМЕР_42 ), ФОП ОСОБА_52 (РНОКПП НОМЕР_43 ), ФОП ОСОБА_53 (РНОКПП НОМЕР_44 ), ФОП ОСОБА_54 (РНОКПП НОМЕР_45 ), ФОП ОСОБА_55 (РНОКПП НОМЕР_46 ), ФОП ОСОБА_56 (РНОКПП НОМЕР_47 ), ФОП ОСОБА_57 (РНОКПП НОМЕР_48 ), ФОП ОСОБА_58 (РНОКПП НОМЕР_49 ), ФОП ОСОБА_59 (РНОКПП НОМЕР_50 ), ФОП ОСОБА_60 (РНОКПП НОМЕР_51 ), ФОП ОСОБА_61 (РНОКПП НОМЕР_52 ), ФОП ОСОБА_62 (РНОКПП НОМЕР_53 ), ФОП ОСОБА_63 (РНОКПП НОМЕР_54 ), ФОП ОСОБА_64 (РНОКПП НОМЕР_55 ), ФОП ОСОБА_65 (РНОКПП НОМЕР_56 ), ФОП ОСОБА_66 (РНОКПП НОМЕР_57 ), ФОП ОСОБА_67 (РНОКПП НОМЕР_58 ), ФОП ОСОБА_68 (РНОКПП НОМЕР_59 ), ФОП ОСОБА_69 (РНОКПП НОМЕР_60 ), ФОП ОСОБА_70 (РНОКПП НОМЕР_61 ), ФОП ОСОБА_71 (РНОКПП НОМЕР_62 ), ФОП ОСОБА_72 (РНОКПП НОМЕР_63 ), ФОП ОСОБА_73 (РНОКПП НОМЕР_64 ), ФОП ОСОБА_74 (РНОКПП НОМЕР_65 ), ФОП ОСОБА_75 (РНОКПП НОМЕР_66 ), ФОП ОСОБА_76 (РНОКПП НОМЕР_67 ), ФОП ОСОБА_77 (РНОКПП НОМЕР_68 ), ФОП ОСОБА_78 (ІПН НОМЕР_69 ), ФОП ОСОБА_79 (РНОКПП НОМЕР_70 ), ФОП ОСОБА_80 (РНОКПП НОМЕР_71 ), ФОП ОСОБА_81 (РНОКПП НОМЕР_72 ), ФОП ОСОБА_82 (РНОКПП НОМЕР_73 ) та інших осіб, які здійснюють продаж товарно-матеріальних цінностей за допомогою мережі «Інтернет» та роздрібних магазинів «ONE GROUP», «ONE CLUB», «DSQUARED2» та «DIRK BIKKENBERGS» у тому числі: договори, угоди, контракти з додатками та доповненнями до них, акти прийому-передачі товарів (робіт, послуг), акти виконаних робіт, рахунки-фактури, звіти укладених договорів, довіреності, видаткові та податкові накладні, товарно-транспортні накладні, міжнародні товарно-транспортні накладні (CMR), митні документи (МД, інвойси та інше), сертифікати відповідності на товар з додатками, платіжні доручення, виписки банку, касові чеки, реєстри бухгалтерського обліку, реєстри виданих та отриманих податкових накладних на паперових та електронних носіях, журнали-ордери, оборотно-сальдові відомості по відповідним рахункам з розшифровкою та конкретизацією інформації по постачальниках та покупцях, відомості щодо руху товарно-матеріальних цінностей, книги реєстрації вхідної та вихідної кореспонденції (копії сторінок журналу), трудові книжки, книги обліку доходів громадян, чекові книжки для отримання готівки, банківські картки, кошти, товаро-матеріальні цінності походження або отримання яких не підтверджується документально, засоби зв`язку з цифровими носіями інформації, магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, які використовуються в незаконній діяльності, електронні ключі на підпис платежів клієнт-банк як службових осіб підприємств, програмне забезпечення «1С Бухгалтерія 8», програмне забезпечення «MeDoc», програмне забезпечення Клієнт-Банк Комплекс «Стиль», готівкові кошти, що мають незаконне походження та/або знаходяться в тіньовому обігу, цифрові носії інформації розташовані у комп`ютерній техніці, за допомогою яких виготовлялись первинні документи по фінансово-господарським взаємовідносинам та на яких містяться електронні документи в яких відображена фактична сума надходження грошових коштів, інформація та документи щодо купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), печатки зазначених суб`єктів господарської діяльності та інших, печатки нерезидентів, чорнові записи, що свідчать про факти мінімізації податкових зобов`язань, у тому числі незаповнені бланки з відбитками печаток та підписами службових осіб підприємств, інформація щодо номерів вхідних телефонних дзвінків та адреси електронних скриньок зазначених підприємств та фізичних осіб-підприємців, кошти отриманих від незаконної діяльності вищевказаних підприємств, відеоматеріали з приміщень де готувались документи щодо купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей здійснювалось завантаження/розвантаження та зберігання товарно-матеріальних цінностей та носії інформації на яких зберігаються відеоматеріали щодо осіб, які готували такі документи здійснювали завантаження/розвантаження товарно-матеріальних цінностей, були присутні при цьому, товарно-матеріальні цінності здобуті під час провадження діяльності зазначеними юридичними особами та фізичними особами-підприємцями, майно здобуте у результаті вчинення кримінального правопорушення, інші речі і документи, які можуть мати важливе доказове значення для досудового розслідування.

В іншій частині клопотання залишити без задоволення.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_83

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96479276
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —759/8395/21

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Дячук С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні